Međuzavisnost performansi RAM memorije i Ryzen APU Vega grafičkog jezgra u igrama

Međuzavisnost performansi RAM memorije i Ryzen APU Vega grafičkog jezgra u igrama

Još jednom se potvrdilo ono što smo i ranije znali, da performanse integrisane grafike u AMD APU procesorima u velikoj meri zavise od brzine RAM memorije. Ta međuzavisnost je sve veća sa svakom novijom APU generacijom što je ovoga puta posebno izraženo u slučaju najnovijih Ryzen APU čipova i integirsane Vega 8 grafike.

  Sadržaj

   Nova generacija AMD APU procesora na bazi Zen procesorskih jezgara i integrisane VEGA grafike su među nama. O prvoj seriji ovih procesora smo već pisali, a oni su za kratko vreme postali popularni među krajnjim korisnicima. Mnogo je dobrih razloga za to, a lični utisak je da su uspeli u svojoj misiji mnog brže nego bilo koji AMD APU prethodnik. Situacija na tržištu grafičkih karti je dobrim delom uticala na tok događaja jer su nestašica i dramatični skok cena iole boljih gejming grafičkih karti, napravili prostor za novu generaciju AMD APU procesora. Situacija u kojoj je AMD bukvalno poklonio integrisani GPU snage jednog Radeon RX 550 gejming akceleratora i to u vidu pakovanja sa pravim 4-jezgranim procesorima za sumu od 100€ je situacija koju su jedva dočekali korisnici sa slabašnim budžetom i ispražnjenim novčanicima. 
    AMDRyzenAPURAM1s.jpg
    
   AMD APU koncept je u takvoj situaciji zablistao u punom sjaju. Izlaskom unapređenih Zen procesorskih jezgara i integirsanom VEGA grafikom sa najnovijom arhitekturom su se poklopili svi preduslovi za uspeh novog procesora. Međutim, uvek kada govorimo o hibridnom konceptu procesora, naročito ističemo značaj upotrebe odgovarajuće brze RAM memorije. Ovoga puta je ta činjenicia još važnija jer svaki put kada proizvošači ubrzaju CPU i GPU jezgra značaj prisustva dobre i brze RAM memorije raste. To je zato što AMD Ryzen APU nema integrisanu zasebnu video memoriju već sa procesorskim jezgrima deli sistemsku RAM memoriju. Zbog toga radna brzina RAM memorije u velikoj meri utiče na performanse najnovijih AMD Ryzen APU 2200G i 2400G procesora.
    
   Uticaj RAM memorije postaje srazmerno veći što su procesorska jezgra brojnija i integrisano grafičko jezgro brže. Videćete da način konfigurisanja i radni takt RAM memorije u pojedinim situacijama dramatično utiču na rad čitave procesorske platforme, pa otuda svakako treba povesti pažnje prilikom izbora i načina instalacija RAM memorijskih modula. 
    AMDRyzenAPURAM2s.jpg
    
   Kod AMD Ryzen APU procesora značaj prisustva brze RAM memorije je dodatno istaknut zbog kombinovanja CPU i GPU celina na istom parčetu silicijuma. Kako bi četiri Zen fizička i VEGA grafičko jezgro komunicirali na pravi način i efikasno delili raspoložive resurse, AMD je uveo novi, ultra brzi interfejs komunikacije između pomenutih APU celina – Infinity Fabric. Ovaj izuzetno važan deo AMD Ryzen arhitekture povezuje procesorske agregate u jednu efikasnu celinu, omogućujući im da međusobno komuniciraju u cilju pružanja maksimalnih performansi.
    
   Infinity Fabric magistrala je direktno kontrolisana od strane ugrađenog memorijskog kontrolera (IMC), što znači da ukoliko koristite RAM memoriju na većoj radnoj frekvenciji, utoliko će i memorijski kontroler brže raditi, a kao rezultat toga će procesor i integrisana grafika brže transporotovati podatke na obradu do Zen operativnih jezgara i integrisanog VEGA grafičkog akceleratora. U pitanju je vrlo jednostavno, ali i izuzetno efikasno rešenje, kao stvoreno za jeftine i dobre budžet računare. Zaključak je da CPU i GPU performanse novog AMD Ryzen APU nesumnjivo zavise i direktno su uslovljene prisustvom kvalitetne i brze RAM memorije.
    
   CPUZRyzenAPUDDR43466MHzs.png
    
   Bez obzira što je u pitanju mudro rešenje, ono ima i svoje nedostatke posebno u sadašnjim uslovima nestašice i visokih cena. Koncept potrebe dobro izbalansirane platforme gde ni jedna komponenta ne treba da se preterano ističe ili bude suviše zapostavljena, stvara potrebu za optimalnim rešenjem. U današnjim uslovima kritična komponenta je RAM memorija. Cene RAM memorija su u zadnjih nekoliko godina nakon ukrupnjavanja ovog dela tržišta i ekspanzije mobilnih telefona, višestruko povećane. U situaciji visokih cena RAM modula sa iole bržim radnim vrednostima, poništava se smisao budžet platforme u kojoj su pozicionirani AMD Ryzen APU procesori. Zbog toga je konačna odluka, kao i mnogo puta do sada, na plećima krajnjeg kupca tj. korisnika i njegovog stava da li vredi potrošiti više novca kako bi dobio bolje performanse iz svog PC sistema. 
    
   Mi ćemo danas na konkretnom primerku AMD Ryzen 3 2200G APU procesora sa integrisanom grafikom klase VEGA 8 i 2x8GB HyperX Predator 3600 MHz memorijskog kompleta, detaljno testirati međuzavisnost i uticaj na performanse u oblasti 3D igara. Obzirom da ovaj vid namene najviše zavisi od brze memorije, odgovorićemo na pitanje u kojoj meri radna frekvencija RAM modula, zatim njihova latencija i način konfigurisanja, utiču na konkretne performanse računara. Obzirom da pored svakodnevnih operacija i korišćenja uobičajenih programa, važan vid namene ovako koncipiranih PC budžet računara, predstavlja povremena zabava kroz neko prvo ili povremeno gejming iskustvo, odnosno kako to na zapadu kažu “casual gaming”. 
    APU_RAMBIOSUMAVRAMs.png
    
   Pre nego što krenemo na priču o pomenutim aspektima rada RAM memorije, želimo da vam skrenemo pažnju na još nekoliko važnih tehničkih detalja prilikom inicijalnog konfigurisanja AMD Ryzen APU procesorske platforme. Naime, pošto je u pitanju integrisana platforma gde ugrađna grafika uzima jedan deo RAM memorije i rezerviše je za potrebe izvršavanja grafičkih operacija, morate povesti računa o dovoljnoj količini RAM memorije koja ostaje za redovno izvršavanje aplikacija i sistemskih procesa. Važno je ući u upravljački softver matične ploče (BIOS) i definisati količinu RAM memorije kojoj dodeljujete ulogu video memorije (VRAM). Automatski ploče dodeljuju minimalnu količinu memorije za grafičke operacije što može negativno da utiče na pojedine igre, a neke se neće ni pokrenuti. Neka optimalna veličina rezervisane VRAM memorije iznosi 2GB-4GB, u zavisnosti od konkretne igre, zahtevnosti grafičkih detalja i naravno, radne rezolucije. Pomenuta vrednost je bazirana na mogućnostima VEGA 8 grafičkog jezgra i nekog minimalnog prihvatljivog nivoa grafičkih detalja te primarnoj rezoluciji od 1920×1080 piksela. U pitanju je budžet, ono minimalno početničko gejming rešenje i to svakako treba uvek imati na umu.
    
   Dakle, nakon toga mora ostati i dovoljno RAM memorije za CPU deo i pokretanje Widnows operativnog sistema te odgovarajućih programa. Ukoliko volite da pokrećete više programa odjednom i radite paralelno sa njima pri čemu ostaju aktivni u pozadini glavnog procesa, nema problema kada je u pitanju CPU snaga zbog prisustva četiri fizička Zen jezgra, ali zato morate voditi računa o kalkulaciji potrebne količine RAM memorije. Apsolutni minimum je 8GB, a poželjni je svakako 16GB. Svaki novi “Tab” u Google Chrome-u “proguta” 0.1GB RAM-a pa sa deset takvih što je neki standard korišćenja u uslovima par web mail naloga, za tili čas potrošite giga RAM-a, a da ne pominjemo nekoliko otvorenih aplikacija. Dakle, vodite računa o realnim potrebama odgovarajuće količine RAM memorije.  
    APU_RAMBIOSGPUFRQs.png
    
   Kada je u pitanju gejming i rad ugrađene VEGA 8 grafike, savet je da obavezno izvučete apsolutni maksimum iz ugrađenog hardvera. Pošto je kod jeftinih rešenja suština izvlačenje svakog dodatnog frejma kako bi postigli iole dobar osećaj u igrama, ubrzajte GPU jezgro do maksimuma stabilnog rada. To ćete učiniti, ponovo u BIOS-u vaše ploče, a neka naša iskustva govore da VEGA 8 i 11 grafika u novoj generaciji AMD APU procesora bez problema rade do granice od 1600 MHz uz radni napon od 1.2-1.3V. Dakle, ovo nije garantovana već preporučena vrednost i zavisiće od konkretnog primerka vašeg procesora. Suština je da se ne zadržite na početnim, automatskim vrednostima već pokušate da izvučete više. Jednom rečju, vredi malo eksperimentisati jer AMD Ryzen APU definitivno imaju određenu rezervu snage, a na vama je da je iskoristite. Ovde je bitno pomenuti detalj, da kako dodatno ubrzavate frekvenciju integrisane grafike, tako raste i efekat od prisustva brže RAM memorije jer brze VEGA izvršne jedinice baš kao i CPU jezgra, zahtevaju brži transfer podataka kako bi efekat bio potpun po korisnika.
    
   U tom smislu smo fino naštelovali rad naših test HyperX PREDATOR DDR4 RAM modula do samih granica ugrađenog memorijskog kontrolera na Ryzen APU čipovima. Zvanično AMD Ryzen IMC podržava frekvenciju od 2933MHz. Ranije tokom testova smo videli da radi čak na 3000/3200MHz. Tokom testova utvrđivanja apsolutnog maksimuma smo postigli 3466MHz. Više od toga nismo mogli sa našim HyperX PREDATOR 3600MHz jer imajte u vidu da AMD Zen traži odgovarajuće optimizovane RAM memorijske module koji često na sebi nose “AMD” oznake. Svaki taj korak među ubrzanja donosi pozitivan efekat rasta prosečnog “frejmrejta” u igrama. 
    APU_RAMBIOSRAMFRQs.png
    
   Kod postizanja maksimalne radne frekvencije RAM memorije na matičnim pločama postoji takođe jedna začkoljica. Naime, matične ploče izrađene u tehnici više slojeva štampane ploče, postižu granično bolje radne frekvencije, što je posledica boljeg integriteta signala kao rezultati izolovanosti integrisanih kola, tj. putanja kojima putuje signal na relaciji CPU – RAM memorija. Verovali ili ne tek test primerak na bazi AMD B350 čipseta koji je pozicioniran u budžet segmentu i evidentno izrađen u tehnici manjeg broja slojeva štampane ploče, nikako nismo mogli da stabilizujemo na više od 3333MHz za RAM memoriju dok je u istim uslovima X370 bazirana ploča koja je kvalitetnije izrađena te koristi više slojeva štampe u uslovima korišćenja istih RAM modula, na istim radnim naponima i vrednosti latencija, postigla potpuno stabilnih 3466MHz. To su tek tehničke finese jer za kupca u budžet cenovnoj kategoriji je bitno postizanje granično najćešće vrednosti od 3200MHz.
    
   Konačna pripremna radnja na koju takođe skrećemo pažnju je obavezno ažuriranje BIOS-a na najnoviju verziju AGESA koda koje po pravilu donose bolju optimizaciju rada APU procesora sa RAM memorijom!Test sistem:
    

   MB

   Gigabyte Aorus X370 Gaming 5ASUS Prime B350 Plus

   CPU
   AMD Ryzen 3 2200G

   RAM

   2x8GB HyperX Predator DDR4 3600 CL162x8GB Kingston ValueRAM DDR4 2400 CL182x8GB HyperX Fury DDR4 2666 CL162x8GB HyperX Savage DDR4 2400 CL 142x8GB G.Skill Flare X DDR4 3200 CL14 

   VGA
   iGPU AMD Vega 8  UMA 2GB

   HDD
   Seagate Barracuda ST1000

   SSD
   Kingston A400 240GB

   Cooler
   Cooler Master AiO MasterLiquid Pro 240

   PSU
   Cooler Master V1200 Platinum

    AMDRyzenAPURAM3s.jpg
    

   Pre samih rezultata napominjemo da smo za potrebe gejming testova integrisanog iGPU VEGA 8 rešenja koristili scenario najčešće korišćenih igara. U pitanju su “lakši” on-line gejming multiplejer naslovi poput DOTA 2 i CS: GO igara, zatim neprolazni klasik u vidu GTA V naslova i konačno jednog ultra-aktuelnog i atraktivnog Far Cry 5 kako bi videli kako se Ryzen APU snalazi sa igrama koje koriste zahtevne grafičke module u FPS izdanju.
    
    
   Međuzavisnost gejming iGPU performansi i visine radne frekvencije RAM modula 
    
   Kada se radi o korišćenju RAM memorije na AMD Ryzen procesorskoj platformi i upotrebi odgovarajućih RAM modula, preporuka je da koristite RAM na što većoj radnoj frekvenciji.
    
   [modul]test=670[/modul]
    
    
   Međuzavisnost gejming iGPU performansi i faktora latencije RAM memorije
    
   Nema nekog velikog uticaja faktora latencije (CL) na konkretne performanse u igrama. To posebno važi na najnižim radnim frekvencijama, dok na visokim učestonistima razlika se svodi na %, a što je zanemarljivo sa ekonomsko aspekta koji moramo imati u vidu na budžetskoj klasi platformi.
    
   [modul]test=671[/modul]
    
    
   Međuzavisnost gejming iGPU performansi i načina konfigurisanja RAM memorije
    
   Ovde razmatramo značaj konfigurisanja jednokanalnog i dvokanalnog sistema RAM memorije. Dakle, obavezno povedite računara kojim redosledom instalirate RAM module u matičnu ploču, jer od toga će u velikoj meri zavisiti gejming performanse vašeg interisanog VEGA 8 iGPU rešenja.
    
   [modul]test=672[/modul] 
    
   Kao što vidite razlike u performansama su dramatične bez obzira da li koristite samo jedan DDR4 modul na ploči ili dva pogrešno postavljena RAM modula koji će raditi u jednokanalnom režimu rada. Otuda savet da obavezno investirate u par DDR4 RAM modula i da obratite pažnju kako ih ugrađujete na matičnu ploču. Proizvođači obično slotove obeležavaju različitim bojama kako bi lakše identifikovali odgovarajuće DIMM slotove. Ukoliko pak niste sigurni, obavezno pročitajte uputstvo gde je sve objašnjeno i ilustrovano kako RAM module da instalirate u “dual-channel”, dvokanalnom režimu rada!  
    
   Posebno je opasno rešenje da startujete recimo sa jednim DDR4 modulom kapaciteta 4GB sa namerom da mu posle nekog vremena dodate još 4GB. U prvo vreme pošto odvojite deo za VRAM memoriju, preostane nedovoljno RAM meorije za rad OS-a, sistemskih servisa i pokretanje aplikacija, osetićete veliko usporenje. Sistem zastajkuje, čeka i vidno je usporen. Rezlultat takvih okolnosti je potpuno pogrešan osećaj i potencijalni zaključak o izrazito lošim i slabim mogućnostima AMD Ryzen APU platforme, a krivac je korisnik jer je nepravilno konfigurisao platformu.
    Kao što ste videli pokušali smo u svojim odgovorima i zaključcima da budemo što konkretniji i jasniji. Veliki je broj nedoumica i pitanja kod korisnika koji tek planiraju da nabave AMD Ryzen APU platformu i nadam se da smo im pomogli u objavljenim odgovorima kako bi sastavili računar odgovarajuće cene i očekivanog nivoa performansi.
    
   Još jednom se potvrdilo ono što smo i ranije znali, da performanse integrisane grafike u AMD APU procesorima u velikoj meri zavise od brzine RAM memorije. Ta međuzavisnost je sve veća sa svakom novijom APU generacijom što je ovoga puta posebno izraženo u slučaju najnovijih Ryzen APU čipova i integirsane Vega 8 grafike. 
    AMDRyzenAPURAM4s.jpg
    
   Posebno obratite pažnju na tehničke detalje prilikom konfigurisanja Ryzen APU čipova, BIOS-a matične  ploče i redolseda instalacije RAM modula. Ukoliko to ne učinite na odgovarajući način razlike u performansama mogu biti dramatične i pri tome možete izgubiti dosta na performansama. Degradacija performansi u takvim slučajevima rezultira osetnim padom frejmrejta u igrama i odsustva potpune satisfakcije gejming mogućnostima računara. Dok sa druge strane uz malo pažnje i finog podešavanja možete ostvariti iznenađujuće dobar utisak i onaj očekivani minimum pravog gejming uživanja čak i u igrama kao što je najnoviji Far Cry 5. Probali, igrali i uverili se šta sve može Ryzen 3 2200G “mališa”. 
    
   Da bi videli u realnim situacijama kolika je ta razlika i cena koju plaćate za takoreći nemar pri konfigurisanju dajemo vam uporedni pregled najgoreg i najboljeg scenarija. Najgori je onaj kada ostavite iGPU na baznoj frekvenciji i kada koristite najsporije module sa velikom latencijom konfigurisane u režimu jedno-kanalog režima rada. Sa druge strane, najbolji scenario je ubrzano grafičko jezgro na 1.6GHz sa RAM memorijom podešenom na 3466 CL16 u dvokanalnom režimu rada. Razlika je u najmanju ruku, značajno velika…
    
   [modul]test=673[/modul]
    
   To je u najmanju ruku iznenđujuće za jednu ovako jeftinu platformu, pod uslovom da potrošite nešto više novca za brzu DDR4 RAM memoriju. Naši test HyperX PREDATOR 3600MHz moduli su se pokazali u najboljem svetlu. Kuriozitet je da su u većini testova bili bolji čak i od namenskih AMD G.Skill FlareX 3200 CL14 AMD optimizovanih modula čak iako su radili na višim vrednostima latencija, što je takođe uspeh sam po sebi i dokaz koliko su dobre ove memorije. Često smo čak i sami u iskušenju nedostatka popularnih RAM modula specijalizovanih brendova za RAM module, koji su slabije dostupni u ovom delu tržišta. Međutim, HyperX Predator-i su nas dematnovali na najbolji mogući način i pokazali u realnim situacijama kako se radi o jednim od najboljih RAM DDR4 modula današnjice. 
    AMDRyzenAPURAMAwards.jpg
    
   Zaključak je da su kombinacija brzih DDR4 RAM memorija i Ryzen APU procesora dobitna kombinacija. Povedite samo malo računa o tehničkim finesama i podešavanjima, a Ryzen APU će vam to vratiti velikom merom. Ne prestajemo da se iznenađujemo koliko ovaj “na papiru” mali procesor pruža tako mnogo uz samo malo pažnje. Kada radite sa optimizovanom platformom i imate pod rukom tako dobar radni osećaj, ne možete se oteti utisku iznenađenja kako je u pitanju samo jedan običan APU procesor… 

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi