MSI B350 Gaming Plus

MSI B350 Gaming Plus

Ukoliko tražite kvalitetnu platformu za Ryzen procesor i pritom nemate potrebu za stepenom proširivosti koju nude X370 bazirane ploče MSI B350 Gaming Plus bi mogao da bude veoma zanimljiva opcija. Pored toga što pripada gejming liniji i kao takva izgleda fantastično, ova ploča ima dosta aduta po vrlo pristupačnoj ceni i zasnovana je na već proverenim i popularnim B350 Tomahawk i B350 PC Mate.

  Sadržaj

   Nebojša Todorović
   Test: MSI B350 Gaming Plus (Cena: oko 14.500 RSD ili 120 EUR)
    
    Novi model baziran na AMD B350 čipsetu može da se svrsta među prilično povoljno pozicioniranu matičnu ploču za Ryzen procesore, što će veliki broj korisnika ceniti imajući u vidu da je Ryzen sam po sebi ostvario popularnost upravo na osnovu odnosa cene i mogućnosti. Pritom, ugradnjom nekih od Ryzen 7 modela možete dobiti zaista ozbiljnu mašinu koja će biti sposobna za svaki izazov dugi niz godina.

   Međutim, šta gubimo odabirom slabijeg B350 čipseta u odnosu na skuplje X370? Mahom se razlike ogledaju u konektivnosti i sposobnošću za multi-GPU konfiguraciju. Sve se svodi na broj USB 3.1 portova, broj SATA konektora i mogućnost podele PCIe x16 na x8/x8, što će reći podršku za multi-GPU konfiguraciju koja kod B350 čipseta izostaje. Dakle, osim za korisnike koji imaju veliku potrebu za više od jedne grafičke ili imaju veliki broj dodatnih uređaja koje planiraju da povežu sa svojim PC-em, B350 u kvalitetnom izdanju je više nego dobar izbor koji ostavlja dodatni prostor u budžetu za bolji procesor, hlađenje ili neku drugu komponentu.
    
   MSI B350 Gaming Plus stiže u pakovanju standardnih dimenzija i nešto agresivnijeg dizajna na šta smo već navikli. Pomalo nas podseća na, ukoliko se starija generacija seća, DFI Blood Iron kutiju sa crvenom temom koja je u ovom slučaju poput vulkanske teksture. Zadnja strana ističe mogućnosti ploče, dok se na prednjoj pronalazi vrlo malo informacija.
    

   Sadržaj je skroman, kao što se i očekuje od pretežno budžetskog modela, pa smo u kutiji zatekli samo dokumentaciju, disk sa drajverima i pratećim programima, kao i par SATA kablova i zaštitni lim za zadnji panel sa konektorima.

   MSI B350 Gaming Plus je oku ugodna ploča sa očiglednom gejming orijentacijom što se može lako zaključiti na osnovu tradicionalne crno-crvene kolorne šeme. Koliko god da je ovaj dizajn već postao kliše, moramo priznati da nam i dalje prija. Štampana ploča je crna, ali je ispresecana crvenim motivima koji se prenose i na crne hladnjake naponske jedinice i čipseta što dodatno izmamljuje osmeh.
    
   Oko AM4 ležišta za procesor je smeštena nešto jednostavnija naponska jedinica dizajnirana da filtrira napon u 4+2 faze, ali nema dablera niti dvostruko većeg broja faza za CPU, već možemo da vidimo šest kvalitetnih zavojnica uparenih sa 10K kondenzatorima uz sve zaštite koje prate implementaciju Military Class 4 standarda. PWM je Ricthekov RT8894A koji podržava rad sa 4+2 faze što je u skladu sa nativnim dizajnom ove naponske jedinice, a već smo viđali ovaj PWM u raznim pločama, uključujući i nedavno testirani MSI X370 Gaming Pro Carbon. Oko procesorskog ležišta se nalaze i tri 4-pin konektora za ventilatore, a pored njih tu su još tri četvoropinska priključka da drugoj polovini ploče. Prema rečima MSI-a, ova ploča je pretežno dizajnirana za Ryzen 5 i 65-vatni Ryzen 7, što donekle i ima smisla imajući u vidu nešto jednostavniji dizajn naponske jedinice.
    
   Desno od CPU soketa se nalaze četiri DIMM slota za DDR4 memoriju. MSI navodi zvaničnu podršku do 3200 MHz, poput drugih AM4 ploča koje smo imali prilike da testiramo, a maksimalni kapacitet je 64 GB u 4 x 16 GB konfiguraciji.
   Nastavimo li malo niže, polako zalazimo u domen PCI slotova. Kao što smo i očekivali tu na videlo dolaze malo skromnije mogućnosti AMD B350 čipseta, pa tako ploča raspolaže sa dva PCIe slota punih dimenzija. Prvi je klasičan PCIe 3.0 x16 namenjen za grafičke karte i njega možete da prepoznate po čeličnom oklopu, jer se očekuje da trpi najveća opterećenja. Drugi PCIe u punoj veličini odgovara 2.0 specifikaciji i on je ograničen za rad u x4 režimu. To znači da je podržan kakav-takav 2-way CrossFire, ali nema ništa od SLI-a. Takođe, tu su i dva PCIe 2.0 x1 slota, ali imajte u vidu da oni dele svoj protok sa PCIe 2.0 x4 koji će tada raditi u x2 modu. Ljubitelji starijeg hardvera imaju čemu da se raduju, jer su tu i dva stara PCI slota koje ćete retko videti na skupljim modelima i verujemo da će pojedinci ovo smatrati velikim bonusom prilikom donošenja odluke.
    
   Na polju SATA konektora nema previše razloga za radovanje, jer su tu svega četiri SATA 6 Gbps porta. Iako podržavaju RAID 0, 1 i 10 režime, činjenica je da bismo više voleli da vidimo 5 ili 6 ovih priključaka, makar da bismo se osećali mirnije.
    
   Dobra vest je da je ugrađen jedan M.2 port koji bi mogao da posluži za sistemski disk i time oslobodi jedan dodatni SATA port. U ovom slučaju reč je o PCIe 3.0 x4 slotu koji kao takav podržava veliki protok i ne deli ga ni sa jednim drugim slotom ili konektorom na ploči. Naravno, kako je reč o budžetskoj ploči, nije ugrađen M.2 Shield koji doduše zaista ima upitnu funkcionalnost u slučaju MSI-a.
    
   Tipično dobra audio sekcija kod skupljih MSI ploča nije ovde uključena, već se zasniva na starijem Realtek ALC892, ali su upotrebljeni kvalitetni Chemicon audio kondenzatori. Dobra vest je da su kanali odvojeni po slojevima ploče, kao i da postoji “de-pop” zaštita od neželjenog pucketanja prilikom priključivanja audio opreme. Ipak, treba imati u vidu da nema dodatnih pojačala koje možete pronaći kod X370 modela.
    

   Kada su konektori na zadnjem panelu u pitanju, situacija je prilično povoljna. Tu su dva USB 2.0 konektora Type-A formata i još tri USB 3.1 Gen1. Dodat je i jedan USB 3.1 Type-C priključak, a proizvođač se odlučio i na implementaciju jednog kombinovanog PS/2 porta i LAN konektora iza kog stoji Realtek 8111H kontroler.
    
   Multimedijalni konektori su tu u formi tri video izlaza – po jedan HDMI, DVI i D-Sub uparenih sa šest 3.5mm audio džekova. Nažalost, izostaje S/PDIF što je pomalo razočaravajuće, ali su makar 3.5-milimetarski priključci pozlaćeni kako bi konekcija bila što kvalitetnija.
    
    
    MSI B350 Gaming Plus poseduje praktično identično dizajniran BIOS kao i testirani X370 Gaming Pro Carbon, pa ćemo ponoviti priču. Kompanija je primetno unapredila bios u proteklih nekoliko godina. MSI je pronašao svoj vizuelni identitet i prepoznatljivost, a kvalitet biosa je sve bolji i ispoliraniji. Asus je ovde svojevrsni benchmark i možemo reći da je MSI dosta bliži nego ranije, mada i dalje pomalo kaska za najboljim konkurentima. Osnovni ekran je namenjen da bude intuitivan i da pokrije veliki broj opcija na svega nekoliko klikova. Tu možete pratiti temperaturu, frekvenciju, ime ploče, procesora i videti veliki broj informacija vezanih za samu konfiguraciju. Čak je prisutna i prečica za overklok koja emulira sam prekidač na ploči za automatski overklok. MSI nudi nekoliko nivoa automatskog overkloka u zavisnosti od toga kakav vam je rashladni sistem i koliko želite da “nategnete” procesor.
   bios_msi_b350_gaming_plus_001_s.jpg 
   Centralni deo je podeljen po tabovima sa pet osnovnih kategorija, gde imate direktan pristup informacijama i podešavanjima koja su detaljnija od onih koje možete inače videti. Reč je o jako dobro osmišljenom sistemu koji je dodatno unapređen u odnosu na vreme kada smo imali prethodne MSI matične ploče na testu. Responsivnost je poboljšana i raspored opcija u interfejsu je bolje raspoređena. MSI se oslanja na grafički prikaz gde god je to moguće.
    bios_msi_b350_gaming_plus_003_s.jpg
   Izlaskom iz EZ odnosno osnovnog režima, UEFI bios postaje klasičaniji i napredniji i nudi veliki broj overklok opcija koji nije ništa siromašniji od ostalih ploča iz više kategorije. Ovde možete detaljno podešavati sistem i obaviti overklok uz promene svih mogućih parametara koji bi mogli da zatrebaju i najzahtevnijim overklokerima.
    bios_msi_b350_gaming_plus_005_s.jpg
   M-Flash opcija nudi mogućnost nadogradnje biosa po kratkom postupku, tako što očitava fajlove sa USB fleš diska. Dopada nam se to što čak i u režimu nadogradnje biosa imate uvid u temperaturu biosa i brzinu obrtaja ventilatora na kuleru. Hardverski monitoring je detaljan i omoguaćava ekstenzivno podešavanje profila za ventilatore, kao i kontrolu perifernih aktivnih elemenata hlađenja. Na kraju bismo pomenuli i Board Explorer funkciju koja nudi korisniku mogućnost pregleda ploče i svih elemenata i informacije čak i o komponentama koje su ugrađene u slotove što je potez za svaku pohvalu iako smo ga već viđali kod ranijih MSI modela.
    bios_msi_b350_gaming_plus_006_s.jpg
   Naš testni procesor, Ryzen 7 1700, smo “doterali” do zdravih 3.7 GHz gde smo polako primetili nešto veće oscilacije u naponu i generalno se ploča malo više mučila da istera veće taktove. Nismo želeli da idemo dalje, mada smo sigurni da uz malo više igre može da se dobije još koja stotina megaherca. Međutim, ova ploča zaista nije namenjena da se izvuče maksimum iz velikih osmojezgarnih Ryzena već je više fokusirana na Ryzen 5 i Ryzen 3 procesore kada je overklok u pitanju, jer su oni jednostavno manje stresni po naponsku jedinicu.
    cinebench_msi_b350_gaming_plus_001_s.jpg
    
    
    
    
    
    Detaljne specifikacije proizvoda:
    
    
   [modul]specifikacija=9294[/modul]
    
    
   Test konfiguracija:
    

   MB: MSI B350 Gaming Plus
   CPU: AMD Ryzen 7 1700
   RAM: 2x8GB HyperX DDR4 2666
   VGA: Asus GTX 1070 Ti Strix 8GB
   HDD: Segate Barracuda ST1000
   Cooling: Cooler Master MasterLiquid Pro 240
   PSU: Cooler Master V1200 Platinum 

    
    
   Windows 10 sistemske performanse:
    
    
   [modul]test=577[/modul]Windows 10 performanse u aplikacijama: video, muzika, fotografije
   [modul]test=578[/modul]3D gejming performanse 
    
   [modul]test=579[/modul]MSI B350 Gaming Plus nudi korisniku zaista mnogo za cenu koja je više nego razumna. U inostranstvu ova ploča ima cenu od oko 99 EUR što je zaista fantastična ponuda kada imate u vidu da odlično izgleda, ima kvalitetnu izradu i funkcioniše sjajno u svakom scenariju. Istini za volju B350 čipset je ograničeniji u vidu proširivosti  i naponska jedinica nije namenjena najnaprednijim korisnicima koji žele da iscede i poslednju kap iz procesora, ali ovaj segment je u realnosti mnogo manji nego što se očekuje.
   Stoga, čak i ukoliko ima nekoliko sitnih nedostataka u smislu mogućnosti, ova ploča je za svoju ciljnu grupu jedan od boljih izbora na tržištu. U skladu sa tim, od nas dobija toplu preporuku i smatramo da treba da uđe u uži izbor ukoliko tražite povoljnu osnovu za novu Ryzen konfiguraciju.
    
   Prednosti:– Cena- Kvalitet ugrađenih komponenti- Solidna audio sekcija- Ojačan PCIe slot- Konekcije
   Nedostaci:– 4 SATA porta- Nema SLI podršku- Nema S/PDIF

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan