MSI MEG X570 ACE (Video)

MSI MEG X570 ACE (Video)

Ukoliko želite zaista dobru, sigurnu i brzu matičnu ploču za AMD Ryzen procesore treće generacije, koja uz to besprekorno radi sa RAM memorijom i poseduje savršeno lepo LED RGB osvetljenje, ova
ploča je pravi izbor. Besprekorna saradnja BIOS-a i upravljačkog softvera na Ryzen procesoru, čini ovaj par najuigranijim tandemom u do sada testiranim slučajevima Zen procesorskih platformi...

  Sadržaj

   AMD procesori u skorije vreme nisu bili na nivou sadašnje popularnosti i momentuma slave koji je doneo izlazak druge generacije Zen jezgra. Da se razumemo – sa punim pravom!
    
   Ovakav razvoj situacije kao da je dao dodatni vetar u leđa proizvođačima PC komponenti koji su jedva dočekali nov tok događaja na pomalo usporenom tržištu PC desktop komponenti. Obzirom da Intel platforma nije donela ništa novo već duže vreme, izlazak Ryzen 3000 serije i X570 čipseta je dočekan poput kišnih kapi na sušom izmučenoj zemlji. Sada su svi u elementu i naprosto se utrkuju ko će da ponudi bolje matične ploče, bolju RAM memoriju i ostale komponente. Jednom rečju, tržište PC komponenti je naglo oživelo.
   Posebno su angažovani veliki proizvođači i imena sa dokazanom reputacijom koja žele da dokažu svoje iskustvo i znanje u projektovanju komponenti vrhunskog kvaliteta, mogućnosti i performansi. Jedan proizvod koji je rezultat takvih napora je i današnja matična ploča na testu – MSI MEG X570 ACE.MSI MEG X570 ACE je matična ploča visoke klase sa priličnim spiskom dodatnih funkcija i opreme. Namenjena je zahtevnim korisnicima i probirljivoj gejming populaciji. U svetlu novog razvoja događaja i strelovitog rasta popularnosti AMD Ryzen 3000 serije procesora koja je potpuno promenila odnos na tržištu PC procesorskih platformi i gde se prema poslednjim izveštajima sa razvijenih zapadnih tržišta, AMD udeo izjednačio sa Intelom, a što je nezabeleženo u skorijoj istoriji događanja na desktop PC tržištu. Ova ploča pruža podršku za rad prevashodno Ryzen procesora sa Zen 2 jezgrom, ali su jednako dobro podržani i oni starije generacije poput Ryzen 2000 serije, kao i  Ryzen APU generacije sa Vega grafičkim jezgrom. 
   MEG_X570_ACE_1s.jpg 
   Ploča stiže u povelikoj kutiji atraktivnog dizajna koji jasno stavlja do znanja činjenicu o pripadnosti premijum klasi. Prvo što vam upada u oči jeste raskošno dizajnirana i ukrašena matična ploča mat crne štampe i zagasito zlatnih print detalja, među kojima se ističe Dragon Gaming logo, već prepoznatljiv začin vrhunskih MSI proizvoda. Otuda nam očekivanja naglo rastu, pa užurbano čeprkamo po ostatku kutije gde pronalazimo uputstvo za korišćenje, zatim onaj neupotrebljivi DVD sa drajverima, set nalepnica za označavanje SATA kablova, brošuru sa katalozima MSI proizvoda i jednu plišanu vrećicu.
   U njoj zatičemo WiFi antenu za podršku rada bežičnog mrežnog kontrolera kojim ova ploča raspolaže, zatim set od četiri SATA 3 kabla, produžetak za Corsair RGB LED uređaje, zatim još jedan RGB kabl  produžetak, račvasti RGB LED kabal, Dragon Gaming logo aluminijumsku bedž nalepnicu i još malo sitnica… Bogato i izdašno, kad ste već platili.
   Sve je to lepo, ali nas interesuje pre svega matična ploča i njene mogućnosti. Već i prvi pogled navodi na prisustvo moćne VRM jedinice za napajanje procesora. Obzirom da je najavljen izlazak Ryzen 9 modela sa 16 jezgara, a trenutno se može kupiti i verzija 12-jezgarca, od premijum ploče se očekuje da u potpunosti i na pravi način podrži rad ovih “snagatora” sa potrebom besprekorne regulacije napona kojima se “hrane” mnogobrojna prisutna jezgra. 
   U pitanju je jedan od najbitnij delova matične ploče, koji kroz usklađenost firmware-a ploče i upravljačkog softvera na samom procesoru, određuje radnu prirodu CPU čipa tj. da li troši previše i shodno tome da li se CPU prekomerno greje tokom rada. Ne zaboravite da procesor vrši konverziju radnog napona i struje dobijene iz VRM-a, prilagođavajući ga trenutnom opterećenju i potrebama svakog pojedinačnog jezgra na Ryzen procesoru. Zbog te činjenice nije smelo da bude ni najmanjeg kompromisa, pa MEG X570 ACE raspolaže 12+2+1 digitalnom jedinicom za regulaciju napona (VRM) čijim radom upravlja i  kontroliše Infineon mikroprocesor. IR35201 upravlja sa radom šest fizičkih faza i šest “dabler” uređaja. Upotrebljeni su DrMOS tranzistori i titanijumske prigušnice kako bi sistem bez problema radio u najzahtevnijim uslovima. Ovaj deo je direktno zadužen za napajanje Zen procesorskih jezgara. Dodatne dve faze su namenjene napajanju sistemskog kontrolera na Ryzen procesorima. Još jedna dodatna, napaja deo sa RAM memorijom i prateće DDR4 module. Dakle, svi najbitniji delovi procesorske platforme su besprekorno “pokriveni” kako bi radili bez greške i u režimu najboljih performansi.
   MEG_X570_ACE_2s.jpgPrilično velika VRM jedinica se napaja pomoću dva 8-pinska EPS +12V konektora, dok se hladi posebnim pasivnim rešenjem u vidu dva aluminijumska bloka postavljena međusobno pod normalnim uglom i koji su povezani jednom toplotnom cevi. Ona se dalje pruža sve do hladnjaka čipseta praktično čineći jednu celinu tj. jedan sveobuhvatni hladnjak. Time se prenosi toplota iz toplijeg u hladniji deo, a tome treba dodati činjenicu da se hladnjak čipseta dodatno hladi jednim ugrađenim ventilatorom koji ubrzava proces predaje toplote.
   MEG X570 ACE štampana ploča je urađena u maniru proizvoda namenjenih serverskom tržištu, što će reći kvalitetno i pouzdano, u 6-slojnom dizajnu koji garantuje bolje PCIe 4.0 performanse, stabilnost u radu i dug radni vek.
   Ploča raspolaže sa četiri ležišta za DDR4 memorije i MSI je poznat po optimizaciji signalnih kola koja povezuju sistemski kontroler na procesoru sa memorijskim modulima kako bi se postigao što čistiji signal rezltujući tako većim radnim frekvencijama i stabilnim radom čitave platforme. Slotovi su pojačani metalnim lajsnama i prilikom instalacije dvokanalnog režima rada treba povesti računa o redosledu instalacije modula u odgovarajuće slotove u čemu će vam asistirati i sama matična ploča pripadajućom porukom prilikom prvog podizanja sistema. Uglavnom, slotove počinjete da popunjavate memorijama počev od prvog, čija je pozicija udaljenija od CPU ležišta.
    mem_slots_s.jpg
    MEG_X570_ACE_3s.jpg
   Ploča podržava rad sa modulima koji imaju predefinisane AMP profile i koji rade na značajno većim frekvencijama od onih predviđenih JEDEC standardima, a što pogoduje brzim Zen 2 jezgrima. Postizanju visokih radnih frekvencija DDR4 modula pogoduje fina regulacija napona zasebnog monofaznog VRM modula. U pogledu optimizacije rada sa RAM memorijom, MSI blisko sarađaje sa vodećim proizvođačima DDR4 memorija poput ADATA, Corsair-a i ostalih. Iznad prosečne vrednosti radne frekvencije i čitavu priču o optimizaciji rada RAM memorije, MSI obeležeava terminom “DDR4 Boost” tehnologija.
   U pogledu raspoloživosti i propusne moći ugrađenih slotova za proširenje, možemo reći da MEG X570 ACE koristi potpuni PCIe 4.0 dizajn. Obzirom na AMD X570 čipset i novu generaciju AMD Ryzen 3000 procesora, na raspolaganju ima ubrzani standard transporta podataka – PCIe 4.0. Ugrađene su čak tri pozicije za brze M.2 PCIe SSD diskove što znači da svaki ima na raspolaganju 4x PCIe 4.0 transportne putanje. Pri tome je svako od ležišta prekriveno odgovarajućim “Shield Frozr” hladnjakom sa termo provodnim materijalom koji obezbeđuje bolji kontakt radi efikasnijeg prenosa toplote sa M.2 SSD diskova na hladnjake i dalje u okruženje. Bolje hlađenje znači konstantno visoke performanse i duži radni vek SSD diskova. Prvi M.2 slot je pod kontrolom Ryzen procesora, a rad preostala dva kontroliše X570 čipset.
   M.2 slotovi se nalaze raspoređeni izmeđi tri fizička PCIe x16 slota koji takođe koriste PCIe 4.0 standard za prebacivanje podataka. Prva dva PCIe x16 slota kontroliše Ryzen SoC, pri čemu samo prvi ima na raspolaganju svih 16 transportnih putanja pa je preporuka da se on koristi u slučaju prisustva jedne grafičke karte. Ukoliko ih uparujete (CrossFire, SLI) onda prvi i drugi slot rade u PCIe 8x/8x režimu rada. Treći PCIe x16 radi isključivo u x4 režimu rada. Ploča vam takođe nudi i dva PCIe x1 slota za nadogradnju odgovarajućim karticama. Ovi potonji dele jednu PCIe transportnu putanju pa kada instalirate uređaj u jedan, drugi se automatski isključuje.
    MEG_X570_ACE_4s.jpg
   Za zvuk na ploči je zaduženo već toliko puta provereni Realtek ALC1220 codec koji je praktično standard na današnjoj generaciji matičnih ploča. Pošto se radi o premijum modelu ploče, levi i desni audio kanal se vode različitim slojevima štampane ploče. Audio sekcija koristi namenske audiofilske kondezatore. Da bi zvuk bio lepši i prirodniji, koristi ESS Sabre DAC u kombinaciji sa posebnim pojačalom za slušalice..
   Inženjeri MIS-a su jednako brinuli i o delu za mrežnu komunikaciju. On je u današnje vreme interneta i konstantnog prenosa podataka sa mreže, od elementarne važnosti za jedan moderan gejming računar. MEG X570 ACE u tom pogledu je veoma dobro opremljen. Tu pre svega mislimo na prisustvo dva LAN kontrolera. Jedan je već dobro poznati “gejmer” –  gigabitni Intel i211AT, dok je drugi i brži (2.5Gbit) proizvod Realtek-a sa oznakom RTL8125. Međutim, pravi specijalitet je prisustvo Intel WiFi kontrolera 6. generacije na bazi 802.11 ax standarda koji koristi dvopojasnu (2.4/5GHz) i 2×2 MU-MIMO tehnologiju, obezbeđujući vansersijske brzine rada i transfera podataka koje su konačno uporedive sa klasičnom “žičanom” vezom. Da ne bude zabune u pitanju je gigabitno WiFi rešenje. Uslov je samo da imate dovoljno brz bežični ruter…
   Podržana je i BSS coloring tehnologija koja pomaže u situacijama prisustva i preklapanja signala na istom kanalu usled rada mnogobrojnih Access Point i klijent uređaja u okruženju, zbog čega dolazi do smetnji u komunikaciji. BSS color tehnologija je sposobna da razlikuje matični signal od drugih koji se mešaju na dotičnom kanalu, tako da bolje drži vezu i manje gubi na performansama.
   MEG X570 ACE se skoro ne može zamisliti bez ukrasnih LED RGB svetlosnih efekata. MSI nije preterivao, tako da je ugrađena jedna, ali efektna zona i to delu oklopa ATX sekcije konektora. Upotrebljen je deo sa LED diodama i efektom beskonačnog ogledala. Veoma atraktivan doživljaj adresibilno upravljivih LED dioda se dodatno može podešavati preko MSI Mystic Light softvera. Pored ovog svetlosnog detalja prisutnog na matičnoj ploči, MSI podržava i rad eksternih svetlećih traka i to jednog kanala na koji se kače standardni 4-pinski RGB (+12V) uređaji, zatim dva adresibilna 3-pinska Rainbow LED  (+5V) priključka, koji su zaparvo iskorak ka hobistima koji nemaju puno para pa su naklonjenijih upotrebi “open platform” upravljivih aRGB uređaja, a tu je konačno i jedan konektor za Corsair aRGB (+5V) konektor za “fan hub” ili “Lightning node Pro” svetleću LED traku. MSI je definitivno podržao najaktuelnije standarde RGB osvetljenja, tvrdnja koja može izazvati malu diskusiju u zavisnosti od tržišta do tržišta.
    MEG_X570_ACE_5s.jpg
   Jedna dobra matična ploča se prepoznaje i po načinu na koji je podržan rad dodatnih ventilatora kroz brojnost, dostupnost i poziciju konektora. MEG X570 ACE ih ima nekoliko i to vrlo logično raspoređenih i lako dostupnih na tačno očekivanim pozicijama kojima se lako pristupa čak i kada je ploča instalirana u kućištu. Tu su i oni namenski za CPU ventilator, zatim jedan za pumpu vodenog hlađenja (AiO sisteme). Oba su pozicionirana u delu iznad CPU i RAM ležišta. Tri dodatna konektora za povezivanje i upravljanje radom sistemskih ventilatora za provetravanje računara se nalaze na spoljnoj ivici iza DIMM slotova, kao i još dodatna dva na donjoj ivici među sekcijom “mid board” konektora. Da bi sistem kontrole i monitroinga matične ploče bio potpun, ugrađeni su i brojni toplotni senzori za očitavnje temperature vitalnih delova računara poput: centralnog procesora, VRM jedinice, M.2 diskova, primarnog PCIe x16 slota tj grafičke karte, audio sekcije i konačno X570 čipseta – jednom rečju savršeno. 
    Fan_sys_s.jpg
   Kada govorimo o dostupnosti konekcija za povezivanje budućeg sistema koji koristi ovu ploču, spomenimo da MEG X570 ACE stiže sa već ugrađenim adapterom ATX sekcije. Ona je bukvalno integrisana u oklop koji zajedno sa pomenutim svetlećim delom i čini jednu celinu. Ovaj dizajnerski dodatak je u današnje vreme popularan skoro kod svih važnijih proizvođača matičnih ploča.
   Elem, na ATX sekciji zatičemo sledećim redosledom: dva tastera – jedan za CLR_CMOS funkciju vraćanja fabričkih podešavanja BIOS-a i drugi je Flash BIOS koji suži za forsiranu proceduru učitavanja “firmware-a” matične ploče ako ste zbog nekog incidenta, ostali sa ispražnjenim EPROM-om. Kuriozitet je da vam za dotičnu proceduru punjenja BIOS-a nisu potrebni CPU i RAM – dovoljno je obezbediti napajanje, USB fleš memoriju sa odgovarajućom binarnom datotekom koji ćete priključiti u posebno obeleženi USB port i pritisnuti pomenuti taster – sve ostalo završava automatika matične ploče.
    MEG_X570_ACE_6s.jpg
   Sledi vertikalni deo sa dva konektora koji koriste navoj za povezivanje WiFi antene, zatim jedan kombinovani PS/2 port ukoliko još uvek koristite periferije starije generacije od kojih se ne možete rastati. Ispod njega je par klasičnih USB 2.0 portova, posle kojih sledi par USB 3.2 Gen1 (5Gbit) portova, nekada poznatih kao USB 3.0 tj USB 3.1 Gen1. Posle njih ide vertikala na kojoj su pozicionirani Realtek 2.5Gbit LAN port, pa potom par brzih USB 3.2 Gen2 (10 Gbit) portova i to gornji Tip-A i donji Tip-C. Zatim još jedna slična vertikala sa gigabitnim Intel LAN priključkom i parom brzih USB 3.2 Gen2 Tip-A portova. Zadnja po redosledu je sekcija zvuka sa pet 3.5 mm konektora i jednim optičkim izlazom. Bogato i izdašno, dostojno epiteta i cene vrhunskog MSI X570 modela.
   Ako ste pomislili da je spisak konekcija ovim nabrajanjem završen… e pa nije, jer se na tzv “mid-board” sekciji internih konektora nalazi dodatak od: 4x USB 2.0, 4x USB 3.0 i jedan brzi 3.2 Gen2 USB-C port. Sve to je praktično moguće izvesti sa prednje strane kućišta, ukoliko vaš model kućišta ima izvedetene nabrojane opcije. U okviru ovog dela konektora možete primetiti i specijalnu grupu namenskih tastera: “power”, reset i “Game Boost” rotacioni prekidač sa više položaja za overkloking funkciju. O njemu nešto više u tekstu koji sledi , a bavi se overkloking mogućnostima ploče. Inače, ploča raspolaže i “EZ-debug” sistemom rane dijagnostike i signalizacije prilikom inicijalnog butovanja što je predstavljeno kroz grupu LED dioda za svaki od vitalnih delova: CPU, DRAM, VGA, BOOT – pa ako zapne, znate gde je greška. Ako hoćete malo detaljniji sistem objašnjenja tu je i heksadecimalni sistem obaveštenja koji detaljno prati i ispisuje poruke prilikom različitih faza “butovanja” računara. Tabelu kodova ćete pronaći u uputstvu matične ploče.
    MEG_X570_ACE_7s.jpg
   Sjajne hardverske mogućnosti i karakteristike MEG X570 ACE ploče mora da prati upravljački softver. MSI je od ranije poznat po svom fenomenalnom Click Bios 5 okruženju koje je jedno od najboljih ove vrste. Pregledan, lep, dizajniran u visokoj rezoluciji zbog čega su sve opcije uočljivije, jasnije, a neke i grafički pojašnjene. Sve to olakšava rad i podešavanje sistema čak i onim manje iskusnim korisnicima.
   Brojnost OC opcija je impresivna i bespotrebno ih je objašnjavati ovom prilikom jer bi nam za to bio potreban zaseban test sadržaj. Uglavnom “firmware” je odlično urađen i u potpunosti podržava veliki broj naprednih funkcija ove ploče. Upravo je to onaj krucijalni i najvažniji deo u kome MSI demonstrira svoje umeće i majstorstvo kada su u pitanju dizajniranje i izrada vrhunskih matičnih ploča.
    MSI_SnapShot_08_s.jpg
   Na kraju tu je i softverski paket koji se sastoji iz grafički prilagođene verzije CPU-Z alata za detekciju karakteristika ugrađenog procesora memorije i grafičke karte, zatim Dragon Center kao jedan MSI kastomizovani deo koji će u budućnosti objediniiti pod svoje okrilje brojne MSI alate poput Mystic Light alata za štelovanje svetla i drugih. Na spisku se nalazi i takođe poznati Nahimic 3 i Realtek Audio softverski kontroler za upravljanje karakteristikama zvučne sekcije.
    MSIDragonCenter_s.jpg
   Za kraj spomenimo i podatak da je ploča izrađena u punom ATX formatu (30.5cm x 24.4 cm) – što će reći da vam treba neki komforniji midi tower model kućišta.Definitivno prva stvar koja će vam zakupiti pažnju jeste svetlosni ukras beskonačnog ogledala i RGB dioda koje prave simpatičan ukras. Iskreno, nije to ništa novo jer smo videli slično na InWin kućištima, ali i nešto lepše na NZXT Kraken AiO kulerima. Elem, sviđa nam se bez svake sumnje i čini deo koji će osvežiti pojavu vašeg računara ako imate providnu bočnu stranicu.
   MEG_X570_ACE_8s.jpg 
   Jednostavno se instalira i pušta u rad, a pravilno konfigurisanje RAM modula olakšava sama ploča odgovarajućom porukom.
   Dolazimo do dela gde nam je bitno koliko ploča dobro sarađuje sa procesorom. Ne zaboravite da je AMD Ryzen 3000 postao pametniji jer i sam procesorski čip je dobio prilično napredan upravljački sistem čiji rad treba uskladiti sa radom onog na matičnoj ploči. Tu pre svega mislimo na sistem regulacije napona, potrošnje, temperature i grejanja. Kao rezultat toga će biti i efikasnije korišćenje turbo sistema odnosno XFR 2 funkcije i posebno Precision Boost Overdrive tehnologije automatskog overklokinga.
   Tokom testova MEG X570 ACE se odlično pokazao. VRM jedinica je na nivou koji možemo okarakterisati kao besprekoran rad – pa su ploča i CPU u najmanju ruku delovali savršeno uigrano. VRM na ploči je dozirao tačne “porcije” napona, shodno tempu naprezanja i opterećenja CPU resursa. CPU je to sa druge strane konvertovao u precizne korake napajanja, a rezultat je željeno nizak prosek radnih temperatura, čak i u situcijama intezivnog CPU naprezanja. Napon je fluktuirao od 0.2V u situacijama potpuno relaksiranog rada do 1.437-1.475V u punom pogonu.
   3600x_defaul_s.jpg 
   Postižući 4174-4199-4224 MHz pri opterećenju svih raspoloživih jezgara (4D Cinema rendering), ploča povlači 100W električne energije. Ploča isporučuje 1.36V u toj situaciji što procesor ka pojedinačnim jezgrima konvertuje u koracima 1.325V-1.344V. Senzor za temperaturu na ploči očitava vrednosti u intervalu od 49-53 stepeni Celzijusa. Ovo važi za automatske postavke i uključenu PBO funkciju automatskog overklokinga. Odličan rezultat za Ryzen 7 3700X model.
   U isto vreme, našu referentnu HyperX RGB DDR4-2933 CL16 sa učitanim AMP1 profilom ubrzavamo manuelno na 3200 MHz uz identične faktore kašnjenja i radnog napona. Ploča ubrzava RAM memoriju bez problema i stabilizuje njen rad, istovremeno isporučujući maksimalne performanse na navedenoj frekvenciji.
   E sada… što se tiče overklokinga svi manje, više znate da je korišćenje fabričke XFR2, PBO funkcije jednostavno i idealno rešenje u slučaju Ryzen 3000 serije procesora. TSMC tehnologije 7nm izrade tranzistora ima svoje limite jer za postizanje visokih frekvencija traži visoke vrednosti napona što sa druge strane povećava potrošnju i radnu temperaturu. Otuda je radni optimum Zen2 jezgara u intervalu od 4-4.3GHz pri korišćenju konvencionalnih sistema vazdušnih i AiO vodenih sistema hlađenja.
   Kod MEG X570 ACE je ista situacija, aktivirajte PBO iz odgovarajeućeg menia i bićete definitivno zadovoljni i srećni onim što vam isporučuje vaš AMD Ryzen 3000, a nivo PBO ubrzanja će biti skoro na pragu mogućnosti aktuelne 7nm tehnologije izrade silicijumskog jezgra.
   Mi smo pak hteli da isprobamo MSI Game Boost sistem i to manuelnim putem korišćenja rotacionog prekidača koji u strogo definisanim koracima podiže frekvenciju uz odgovarajuću automatsku regulaciju napona.
   OCGameBoost_s.jpg 
   Prvo, u BIOS-u ploče GameBoost funkciju postavljate u HW režim i potom okrećemo prekidač u poziciju 2. Sledi “F10” snimamo promenjena podešavanja i izlazimo iz BIOS-a. Ploča kao da se za trenutak predomišlja i zastaje sa A2 Hexa oznakom. Sistem nakon 10 sekundi ulazi u fazu internog testiranja zadatih parametara i potom ispisuje “OC” poruku na LED ekranu. Nedugo nakon toga se podiže, a mi očitavamo fiksiranu radnu frekvenciju uz pomoć zadate vrednosti multiplikatora na 42x tj 4200MHz. Napon ploče je fiksiran na Vcore=1.352V, a CPU to konvertuje na 1.053V za svako jezgro. Potrošnja čipa beleži 123W, a temperatura skače na 55 stepeni celzijusa. XFR i PBO su u potpunosti isključeni.
   Prekidač je izbaždaren tako da povećava frekvenciju u koracima po 50 MHz. Uspeli smo korak po korak, da dođemo do samog maksimuma ponuđene vrednosti, ostvarivši frekvenciju od 4450MHz pri naponu Vcore=1.509V koju je isporučivao VRM na matičnoj ploči. Na žalost Ryzen 7 3700X nije bio stabilan na ovoj frekvenciji, tako da smo morali da ga spustimo na 4350MHz (43.5x) i napon od 1.456V što je na nivou CPU jezgra iznosilo 1.056V. Procesor je trošio ukupno 150W el.energije, a temperatura se prema termo sondi matične ploče, popela na 57 stepeni Celzijusa. Veoma dobar rezultat obzirom da niste trebali ništa da podešavate po BIOS-u, već samo da eksperimentišete sa prekidačem – odnosno povećavate i smanjujete predefinisane korake jednim, jedinim potezom. Pri tome su dobici na performansama u okviru 5%.
   Sumiramo zaključkom da MEG X570 ACE ploča odlično sinhronizuje i usklađuje rad sa Ryzen procesorima serije 3000 tokom overkloking procedure, a što rezultira dobrim rezultatima. Generalno, brzina i subjektivni osećaj oštrine u radu je među najboljima do sada testiranih X570 modela.Test sistem:
    

   CPU:

   AMD Ryzen 7 3700X

   MB:
   MEG MSI X570 ACE

   Cooling:
   Cooler Master 280L Nepton

   RAM:
   2x8GB GSkill Trident Z Royal 3600

   VGA:
   AMD Radeon Vega 64 

   PSU:
   Cooler Master V1200 Platinum

   OS:
   Windows 10 Pro Build 1903

   Driver:

   AMD Chipset 1.07.07.0725AMD Adrenalin 19.7.3

   Display:
   ASUS ProArt PA27AC HDR Professional

    

   Performanse:

   [modul]test=956[/modul]
   MSI je napravio vrhunsku premijum ploču na bazi AMD X570 čipseta. Iako smo imali prilike da testiramo MEG X570 GODLIKE, X570 ACE je ostavio bolji utisak. Prethodni je bio opterećen nekim sumnjivo upotrebljivim dodacima i pomalo dečije šarenim OLED ekranom koji nikako ne ide “pod ruku” sa činjenicom da se radi o elitnom primerku čija cena uveliko premašuje 500€. Takvi “dečiji” detalji su ostavili utisak da se to moglo iskoristiti na neki bolji način. Zato je X570 ACE zapravo GODLIKE suština, koja nam se svidela svojom konkretnom ponudom i načinom rada. Kontrola rada VRM jedinice i njen savršeni sklad sa CPU “firmware-om” su nas oduševili. Ploča izvlači apsolutni maksimum iz treće generacije Ryzen jezgara i pri tome uopšte ne greje procesor preko neke prihvatljive granice, a što nije slučaj sa pojedinim konkurentskim modelima iz slične klase.
    
    
    
   Uprkos činjenici da nema tako bogat spisak dodatne opreme, suštinski dizajn štampane ploče i raspored elemenata skoro da su identični sa GODLIKE modelom. To znači da je MEG X470 ACE zapravo krcat svim korisnim stvarima i funkcijama koji vam mogu zatrebati tokom uobičajenog, svakodnevnog rada.
    
   Dobar dizajn se ogleda i u odličnoj podršci za rad ventilatora i kontroli temeprature što je bitno u toplim letnjim mesecima. Obzirom da ploča ne forsira CPU sa bespotrebno visokim naponima, čitav računar dobija vrlo uglađen radni karakter i to nam se bez sumnje, najviše dopalo kod ovog modela. Sa druge strane ponuda opcija za dalju nadogradnju je u najmanju ruku izdašna.
    
   Odlična je i kao “overkloker”, pri čemu skrećemo pažnju da nam se tih 5-7% dobitka preko PBO režima rada čini kao klasični “overkill” jer je procesor u Game Boost OC režimu ipak, pod vidno većim stresom zbog povećanja radnog napona.
    
    MEG_X570_ACE_9_s.jpg
    
   Kada sve saberete i oduzmete, dolazite do vrlo jasnog zaključka. MSI X570 ACE je jedna od trenutno najboljih matičnih ploča za Ryzen 3000 seriju procesora. Jedino što vam se može isprečiti na putu do vaših snova je cena, obzirom da je MSI “zarezao” cenu od 400€. U pitanju je premijum model koji je to svojim raskošnim opcijama i ponašanjem u radu, potpuno dokazao. 
    
    
    Prednosti:
   – Kvalitet izrade i obilje funkcionalnosti,
   – Odlična optimizacija firmware-a na relaciji VRM – CPU
   – RGB efekat beskonačnog ogledala
   – “Full PCIe 4.0” dizajn
   – 3x M.2 x4 PCIe SSD slota, 3x PCIe 16 4.0
   – Odličan dizajn štampane ploče (6-slojeva)
   – Click Bios 5
   – GameBoost OC sistem
    
   Nedostaci:
   – Visoka cena
    
   CENA: oko 400€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan