MSI RTX 2080 DUKE 8G OC (Video)

MSI RTX 2080 DUKE 8G OC (Video)

MSI RTX 2080 DUKE je proizvod koji po ceni dojučerašnjeg GTX 1080 Ti, isporučuje jednako jake grafičke performanse sa nesumnjivim novitetom na polju naprednih tehnika renderinga. Ako zažive biće pun pogodak, ako ne, ostaje vam ultra brza DX11/DX12 punokrvna gejming grafika.

  Sadržaj

   Nakon uspešnog debija nove Nvidia Turing GPU tehnologije koja je zamenila sada već legendarne GeForce GTX modele i donela nove brže i bolje GeForce RTX grafičke karte, danas vam predstavljamo MSI RTX 2080 DUKE 8G OC model baziran na još jačoj verziji grafičkog procesora Turning TU104 u ondosu na nedavno predstavljenu Gigabyte RTX 2070 White grafiku.  Sa cenom od 1000€ ova gejming grafička karta u verziji sa 8GB VRAM memorije, nasleđuje nekadašnji GTX 1080 Ti top model, nudeći ipak neka bolja rešenja. Ona se naravno tiču Ray Tracing tehnologije renderinga i AI algoritma za DLSS eliminaciju nazubljenosti objekata u scenama, koji to radi ozbiljno brže nego prethodna GeForce GTX generacija.
    
   Dakle u pitanju je bez ikakvog dvoumljenja vrhunska gejming grafička karta iz tzv. premijum segmenta koja će u standardnim režimima isporučiti potpuno tečnu animaciju u 1080p, 1440p, ali i 4K rezoluciji sa prosekom koji se kreće oko poženjih 60 frejmova u sekundi. Upozoravamo da ima igara gde je u 4K frejmrejt ispod poželjne granice fluidne animacije, tako da RTX 2080 DUKE nije bezrezervno preporučena 4K gejming grafika!
   Ovo se naravno odnosi na DX11 i DX12 API. Ukoliko uključite naprednu DXR rendering tehniku sa elementima Ray Tracing algoritma za prikaz naprednih svetlosnih efekata, očekujte dramatičniji pad performansi kada se ova karta preporučuje mahom za 1080p rezolucije. Da, tolika je cena za bolje i efektnije doživljaj grafičkih poboljšanja. Cena koju plaćate možda deluje visoko, ali kada jednom doživite bolju grafiku biće vam jasno zašto plaćate novi, skuplji hardver.
   MSIDUKERTX20801s.jpgO novim Nvidia DXR i DLSS tehnologijama smo već uveliko pričali i objašnjavali u videu kao i nedavnom testu RTX 2070 prvenca, tako da se ovom prilikom nećemo previše ponavljati.  Da bi sve to podržao, RTX 2080 DUKE mora imati moćno pakovanje hardvera. Otuda se ova grafička karta bazira oko najnovijeg primerka Nvidia Turing tehnologije, pomenutog TU104 GPU procesora.
   Dotični raspolaže sa 13.6 milijardi tranzistora izrađenih u naprednoj 12nm TSMC tehnologiji proizvodnje. CUDA tranzistori su prisutni u vidu 2944 izvršna jezgra kojima pomaže 46 Ray Tracing i 322 Tensor procesora. Početna radna frekvencija na DUKE modelu iznosi 1515 MHz, a “boost” korak ide do 1845 MHz. Ukoliko održite radnu temperaturu u granici do 68 stepeni Celzijusa, automatska OC funkcija će ubrzati GPU do granice od skoro 2 GHz.
   MSIDUKERTX20802s.jpg
   GPU procesor podatke razmenjuje sa 8GB GDDR6 ugrađene memorije koja radi na 7 GHz odnosno 14 Gbps efektivno. Osetno brže u odnosu na standardni GDDR5 standard što svakako pogoduje GPU procesoru sa većim brojem izvršnih jedinica. Komunikacija na relaciji GPU-VRAM se odvija putem magistrale širine 256-bita.
   MSI RTX 2080 DUKE koristi veliko, izduženo telo hladnjaka sa sistemom kompozitnih toplotnih cevi koje u delu baze naležu direktno na površinu GPU procesora radi efikasnijeg prenosa toplote. Namenski TORX 2.0 ventilatori sa povijenim propelerima velike površine stvaraju visok vazdušni pristisak u zoni aluminijumskog hladnjaka kako bi ga što brže oslobodili toplote, održavajući GPU u granicama temperature koja dozvoljava postizanje optimalnih performansi. Rad ventilatora je nezavisan tako se izbegava stvaranje usmerenih strujanja i vazdušnih džepova sa stajaćim, toplim vazduhom.‚Dodatni efekat hlađenja stvara velika aluminijumska ploča sa ulogom hladnjaka na leđima karte. Između štampane ploče, njenih komponenti i hladnjaka se nalazi specijalni termo provodni materijal koji ubrzava proces transfera toplote.
   MSIDUKERTX20803s.jpg
   Zanimljivo je da se MSI poslužio čitavim  nizom aerodinamičkih tehnika kako bi hlađenje učinio što efikasnijim. Zbog toga su i TORX 2.0 propeleri zakrivljeni kako bi se maksimalno ubrzala cirkulacija vazduha. Ventilatori poseduju dvostruke kuglične ležajeve poznate po izdržljivosti i dugom radnom veku. U radu su skoro neprimetni i bešumn,i što svakako moramo pohvaliti.
   Na gornjem delu oklopa se nalazi deo sa ukrasom. DUKE logo i prepoznatljivi MSI gejming zmaj, ulepšani su efektima MSI Mystic RGB svetlosnih efekata koji su u kombinaciji sa LED lajsnom sa prednje strane hladnjaka tu da razbiju monotoniju crno-sivih površina. MSIDUKERTX20804s.jpg
   MSI RTX 2080 DUKE 8G se napaja pomoću dva PCI Express konektora: jednog 6-pinskog i jednog 8-pinskog koji su neophodni obzirom da ovaj 3D “teškaš” troši 220W u režimu punog opterećenja grafičkog procesora. Kada je u pitanju povezivanje sa monitorima i LCD TV ekranima, RTX 2080 DUKE nudi tri DisplayPort-a, jedan HDMI i jedan USB tip-C konektora za povezivanje sa VR naočarima.Test platforma:

   MB: 
   ASRock X470 Taichi Ultra

   CPU: 
   AMD Ryzen 7 2700X 

   RAM: 
   16GB (2x8GB) G.Skill Flare X 3200MHz CL14

   VGA: 

   MSI RTX 2080 DUKE 8G OC

   HDD: 
   Seagate Barracuda ST3000 SATA 6Gbps

   SSD: 
   Kingston A400 240GB

   Cooler:
   AMD Wraith MAX RGB 

   PSU: 
   Cooler Master V1200 Platinum 

   Driver:

   Nvidia Game Ready 416.94 

   OS:
   Windows 10 64-bit ver. 1809

   Performanse:
   3D gejming
   [modul]test=767[/modul]
   [modul]test=766[/modul]
    
    
   Potrošnja energije i radne temperature
    
   [modul]test=768[/modul]MSI RTX 2080 DUKE 8G je svakako osveženje na polju gejminga koje pruža vrhunsko grafičko iskustvo. Kvalitet grafike i svetlosnih efekata je zaista primetan i možda ću pomalo subjektivno istaći, očaravajući  u Battlefield V akciji. Oni malo racionalniji korisnici reći će da je cena previsoka, a grafika ograničena isključivo na jednu igru koja je praktično tehnički demo. I, u pravu su. To sve stoji, ali ipak pomak je učinjen. Sada sve zavisi od “gejming developera” i činjenice hoće li prihvatiti implementaciju Ray Tracing tehnike ili će i dalje svaki dodatni napor debelo naplaćivati proizvoćačima hardvera.
    
    
    
   Što se tiče konkretnog MSI modela, RTX 2080 DUKE sa 8GB je pun pogodak za 1440p i malo više od toga. DXR je zahtevan i u tom slučaju se radi o idealnoj 1080p grafičkoj karti. O tome ćemo suditi kada se i ako se upšte pojave i drugi DXR naslovi. Ponašanje u radu MSI grafičke karte je besprekorno. MSI je napravio odličnu gejming grafiku koja se ne greje puno, troši razumno malo za proizvod visoke kategorije i pruža beskompromisne performanse. 
    
   Pored odličnog ponašanja moramo spomenuti i dečije bolesti koje su neminovne u slučaju novih proizvoda i promena na mikroarhitekturi, a tiče se valjane CUDA (GPGPU) podrške u oblasti aplikativnog softvera. Blender ne prepoznaje novu CUDA arhtekturu i čeka se nova verzija, dok Mercury “endžin” u Adobe Premier Pro CC 2018 koristi tek 10-ak procenata GPU snage novog RTX GeForce 2080 akceleratora. Dakle softverska industrija i dalje drži šaku nad punim angažovanjem hardvera. 
    MSIDUKERTX20805s.jpg
    
   Do tada, ako smatrate da sve prethodno rečeno i prikazano u vidu grafikona performansi iole vredi i ima smisla potrošiti novca nećete se pokajati jer za cenu dojučerašnjeg GTX 1080 Ti, dobijate jednako jaku grafiku sa nesumnjivim novitetom na polju naprednih tehnika renderinga. Ako zažive biće pun pogodak, ako ne, ostaje vam ultra brza DX11/DX12 punokrvna gejming grafika. Da li vredi rizikovati? Pa ako ste već naumili da kupite najbolju grafiku za svoj PC, onda svakako izaberite RTX 2080 umesto odlazećih GTX Pascal baziranih modela. MSI RTX 2080 DUKE je tu da vam olakša takvu odluku!  
    
   Prednosti:
   – Ray Tracing i DLSS tehnologije,
   – Performanse
   – Umerena potrošnja obzirom na snagu hardvera
   – Dobar sistem hlađenja
    
   Nedostaci:
   – Kolorit i oštrina detalja nisu na nivou RX 590 NITRO+ modela
   – Visoka cena
    
   CENA: oko 1000€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi