NZXT H400i (Video)

NZXT H400i (Video)

Kada počnete da nabrajate sve kvalitete omanjeg H400i modela, bićete na kraju iznenađeni spiskom funkcionalnosti i raspoloživih opcija. Na kraju dolazite do zaključka da skoro i nema pravog konkurenta. Pride, ovo kućište izgleda lepše nego većina konkurencije u ovoj klasi nudeći neprevaziđeni nivo kontrole u sadejstvu sa CAM softverom i svetlosne efekte koji su kapric na ionaku glamurozni izgled ovog kućišta.

  Sadržaj

   NZXT je marka poznata po kvalitetnim, avangardnim kućištima i dodatnom opremom za PC računare. U prošlosti je u svojoj ponudi nudila zaista dobre modele, ali u poslednje vreme sa novim serijama praktično je samo Manta branila dobre pozicije NZXT-a u klasi manjih formata. Ipak, Manta je bila namenjena ljubiteljmia mini ITX forme što je predstavljalo dodatni problem u vidu nabavke ploča željenih karakteristika, a koje baš nisu česte na ovdašnjem tržištu.
    

    
   Izlaskom NZXT H-serije osveženog dizajna, došla je kompletna linija novih kućišta i to u svakom od aktuelnih formata. H700i je namenjen punom ATX formatu i njega smo već predstavili na stranicama našeg sajta, dok ljubiteljima manjeg mikro ATX pakovanja je NZXT namenio H400i koji danas testiramo. Konačno, najmanji mini ITX je dobio H200i i po našem mišljenju ovaj model ima najteži zadatak jer mu je dodeljena uloga naslednika legendarnog Manta modela. 
    NZXTH400i1s.jpg
    
   U poređenju sa svojim „krupnijim“ H700I rođakom, H400i je vidno manji, ali i dalje dovoljno veliki jer subjektivna procena govori da se radi o kućištu umerenih dimenzija sa 21cm u širinu, 42cm u visinu i skoro 42cm u dubinu. Već i same dimenzije vam govore da je gabaritima vrlo blizu pojedinim kompaktnim ATX tower modelima. Iako ne koristi sjajne aluminijumske detalje ili integrisane sisteme za hlađenje CPU i GPU komponenti, osim ugrađenih ventilatora, NZXT H440i se prodaje po malo većojj ceni od 150€ po koliko se nude i neki premijum ATX modeli punog formata. Međutim, kada osetite kvalitet izrade i bacite oko na spisak specifikacija, biće vam jasno zašto je H440i tako poseban.
    
   Uprkos tome što se radi o mikro ATX modelu treba istaći da NZXT H400i ne zahteva specijalna napajanja već radi sa klasičnim ATX modelima, primajući čak i ona najjača i najveća (u našem slučaju 1200W) što je svakako plus, ali je i uticalo na nešto veće dimenzije kaveza u odnosu na ono što bi neko mogao da pomisli na pomen mikro ATX formata. 
    NZXTH400i2s.jpg
    
   NZXT H400i stiže u nekoliko kolor kombinacija što je već praksa u delu tržišta namenjenog entuzijastima. Proizvođači se trude da udovolje specifičnim ukusima gejmerskog tržišta što je u najmanju ruku i očekivano obzirom na premijum cenu. U baznoj verziji H400i stiže u mat crnoj boji. Kolor opcije su karakteristične po obojenom grilu od perforiranog metalnog profila sa prednje strane koji je zapravo rupičaste teskture jer je predviđen da se kroz otvore uvodi svež vazduh u unutrašnjost kućišta. Ovi rupičasti paneli se blago šire ka prednjem panelu kako bi olakšali skidanje bočnih stranica, pogotovo one koja je izrađena od kaljenog stakla. Obojena je sada već čuvena „koska“, vertikalni ukras koji se proteže od gornje do donje ivice kućišta i služi za prikrivanje „debelih“ ATX i SATA kablova. Dotični detalji u plavoj, crvenoj i beloj opciji boje, daju poseban vizuelni karakter kućištu. Mi smo dobili crno/crvenu opciju koja deluje zaista atraktivno.
    
   Izgled će većinu vas ostaviti u utisku kako se radi o zaista lepom PC kućištu. Iako koristi većinom čiste i pravilne linije, sa velikim ravnim površinama, dizajn je definitivno uspeo. Veliki broj sitnih detalja poput mrežastog filtera na vrhu, velikog bočnog prozirnog panela i pomenutih bočnih perforiranih uvodnika, daju onaj očekivani premijum izgled. Kućište bez sumnje mnogo lepše izgleda u stvarnosti nego na fotografijama. Ako tome dodate da je H400i neverovatno fotogenično kućište, onda možete samo zamisliti kako izgleda kada se uživo nađe ispred vas! 
    NZXTH400i8s.jpg
    
   Glavni bočni panel je izrađen od kaljenog stakla koji se drži na sistemu od četri šrafa, i pruža odličan pogled na atraktivnu unutrašnjost. Suprotna stranica je izrađena od punog metalnog profila i za razliku od većeg H700i modela kod koga se ova stranica oslobađa pristiskom na odgovarajući taster, u ovom slučaju se drži za kavez pomoću dva klasična „pečurkasta“ vijka na zadnoj strani. Napravljena je tako da ima minimalno bočno proširenje, i koristi tri specijalna metalna jezička kao uvodnika koji fiksiraju poziciju stranice. Mnogo praktičnije nego korišćenje tradicionalnih bočnih šina.
    
   Unutrašnjost kućišta je pregledna i dostupna. Čistinu glavne ćelije skoro „kvadratnog“ oblika preseca tunel u koji se ugrađuje ATX napajanje i pri tome je skriveno od pogleda radi postizanja urednijeg izgleda unutrašnjosti računara. Dotični tunel je pogodan i za skrivanje ostalih kablova posebno onih koji služe za dodatno napajanje grafičke karte i bočno pozicioniranog mesta za 2.5“ SSD. Ono se za razliku od S340 Elite modela umesto šrafova, pričvršćuje svojevrsnim „klips“ mehanizmom. Površina tunela je mat crne boje i čini ga neutralnim, a dodatno je ukrašen utisnutim NZXT logotipom. Uglavnom lep prizor pred vama je zagarantovan.
    
   NZXTH400i4s.jpg
    
   Osim pomenute bočne pozicije koja je praktično „u izlogu“ staklene bočne stranice, NZXT H400i kućište nudi mesta za monitranje dva dodatna 2.5“ SSD/HDD uređaja sa leđne strane nosača matične ploče. U tu svrhu koristi posebne fioke „backpack“ tipa. Pomenimo i detalj da su sve ključne pozicije kao moguće opcije za uvođenje svežeg vazduha, pokrivene mikrofilterima za sprečavanje prodora prašine. Dotični se nalaze na poziciji napajanja, glavne gornje stranice u vidu mrežaste strukture sa magnetnim mehanizmom i ispod prednje, glavne maske na frontu kućišta. 
    
   Kada uklonite prednji panel ispod njega se nalazi neočekivano puno prostora koji popunjava pomenuti filter i dva frontalno montirana 120mm ventilatora. Taj među-prostor pruža dodatnih 3.5cm dubine pa je u njega moguće bez problema ugraditi radijatore vodenog hlađenja sa dvostrukim telom od 240 i 280mm.  Čak i nakon ugradnje radijatora u prostoru ispred ventilatora ostaje dovoljno mesta za nesmetanu cirkulaciju vazduha, dok bi neki ovaj dodatni prostor mogli da iskoriste za ugradnju još jednog radijatora manjeg profila. Uglavnom, taj prostor na prednjem panelu je neverovatno dobro dizajniran i pruža obilje opcija za ugradnju dodatnih uređaja, što je za ovako malo kućište prilično iznenađenje. gotovo da zvuči i izlgeda nestvarno šta sve može da primi u sebe. 
    NZXTH400i6s.jpg  
   Tu nije kraj opcijama za ugradnju jer H400i na gornjoj stranici takođe prima dvostruku konfuiguraciju radijatora vodenog hlađenja od 240/280mm, normalnog profila sa pripadajućim ventilatorima. Ispod „nastrešnice“ gornje stranice kućišta krije se fabrički ugrađena LED RGB traka. Njenu poziciju možete pomerati, pa ukoliko imate problema sa monitranjem tela radijatora, pomenutu traku možete za tili čas premestiti zahvaljujući magnetnom sistemu kačenja koji se bukvalno lepi za metalni kavez kućišta ili vrh metalnog tela radijatora. 
    
   Inače, ovaj ukrasni deo čini paket tkz. „Smart Device“ jedinice jer se zapravo H400i kao i ostali modeli iz nove serije deklarišu kao „pametna kućišta“, a odlikuje ih jedan poveći uređaj skriven u gornjem delu zadnje stranice tik iznad nosača matične ploče. Ovaj uređaj je upravljiv i koristi se u kombinaciji sa već dobro poznatim NZXT CAM softverom za monitoring i potpunu kontrolu rada tri ventilatora i kanala sa ugrađenom LED RGB svetlosnom trakom. Ugrađeni „pametni“ kontroler poseduje senzor buke tj. svojevrsni mikrofon koji prati nivo buke u kućištu i koji može da upravlja radom ventilatora kako bi „utišalo“ računar uz pomoć funkcije adaptivne redukcije buke. Ponuđeni su različiti profili, a moguće je i napraviti lični, koji najbolje odgovara vašim zahtevima za performansama hlađenja ili visokom radnom kulturom. 
    
   NZXTH400i7s.jpg
    
   Bez sumnje, ovaj pametni sistem kontrole čini ovo kućište jedinstvenim na tržištu u pogledu originalnog sistema kontrole koje vam daje potpunu slobodu upravljanja krivom rada prisutnih ventilatora ili ukoliko to želite prepustiti ga automatskoj kontroli NZXT Smart algoritma i pratećih CAM procesora. Po volji su vam izbor potpuno tihih i nečujnih režima rada gde ćete se zaista začuditi kako jedan PC može biti neprimetno tih iako vam stoji na 30cm udaljenosti od uha. Isto tako možete podesiti radne performanse u granicama željenog intervala radnih temperatura, pa kada ona padne na definisanu donju granicu, sistem će upotpunosti ugasiti rad ventilatora i suprotno. 
    
   Kao opciju naprednih režima upravljanja rada sistema hlađenja računara, možete izabrati temepraturu CPU i GPU procesora kao referentnu vrednost kontrole ventilatora, ali i rada osvetljenja koje će vas vizuelnim signalima obaveštavati o trenutnoj temperaturi ključnih podsistema vašeg računara. Jednostavno rečeno, broj opcija kojima raspolaže NZXT H400i i njegov pametni sistem su zaista neiscrpni, a na vama je da ih ispitate, otkrijete i koristite na način koji vama najviše odgovara. Ni jedno kućište na tržištu, ni izbliza ne nudi ovako raznovrstan i softisticiran način kontrole i upravljanja! 
    Cam.jpg
    
   Moramo pomenuti i ugrađeni sistem kanalica koji smo videli i na većem H700i modelu. Ovaj dodatak je jedinstven u svetu kućišta jer je već ugrađen i pruža veliku pomoć prilikom pravilnog ožičenja, omogućujući lako, čisto i brzo rutiranje kablova i time njihovo skrivanje, dajući uredan izgled konfigurisanom PC sistemu. Novi sistem kabliranja je posebno koristan na malom formatu kućišta doprinoseći optimalnom rasporedu unutrašnjih komponenti kako bi svaki kabal stigao najkraćom putanjom do potrebnog konektora. Tako se dobija ona željena situacija u kojoj korisnik koji sklapa sistem, tačno zna gde svaki kabal vodi i kako da ga sprovede do željene pozicije. Čitav isistem kanalica je dodatno poboljšan prisutnim „čičak“ trakama koje grupišu kablove u celine dodatno pojačavajući utisak urednosti unutrašnjosti.
    
   Na vrhu prednjeg panela u delu gde počinje gornja površina se nalazi minijatturni panel sa konektorima za vezu sa eksternim uređajima. Na raspolaganju su vam dva USB 3.0 porta i audio ulazi za slušalice i mikrofon. Tu je naravno i „power“ taster sa svetlosnom signalizacijom u vidu jednog prstenastog LED oreola koji svetli beličastom nijansom.Test konfiguracija:

   CPU:
   AMD Ryzen Threadripper 1950X

   MB:
   ASRock X399M Taichi

   Cooling:
   NZXT Kraken X62

   RAM:
   4x8GB G.Skill Trident-Z RGB

   VGA:
   AMD Radeon VEGA Frontier Edition

   SSD:
   Sandisk 240GB

   PSU:
   Cooler Master V1200 Platinum

   Performanse:
   Pored standardnih metoda merenja performansi kućišta, kako bi ih uopšte bilo moguće porediti, NZXT H400i smo isprobali u radu korišćenjem CAM softvera i predefinisanih profila koji obezbeđuju tih rad, ali i najbolje performanse hlađenja. U predefinisanom modu tišine, smanjen je broj obrtaja ventilatora što sa druge strane proizvodi blagi porast temperature CPU i GPU procesora koja raste u proseku za nekih 4 stepeni Celzijusa.  
    NZXTH400i9s.jpg
    
   Performanse su zaista odlične pogotovu što se radi o jednom mikro ATX kućištu ograničenih dimenzija i činjenici da smo u jednu ovakvu konfiguraciju ugradili moćni 16-jezgarni Threadripper, trenutno najmoćniji AMD desktop PC procesor u paru sa Radeon VEGA Frontier Edition grafikom. Razlika u temperaturi između stanja mirovanja i „full“ opterećenja je 55 stepeni, što je impresivno za jedno kućište ograničeno male zapremine.
    
   Vidno uočljiv detalj koji utiče na veoma visoku kulturu rada jesu ventilatori. Ugrađeni NZXT AerF 120mm ventilatori su neverovatno tihi zahvaljujući ugrađenim hidro-dinamičkim ležajevima i obliku propelera, postižući graničnih 1400 obrtaja u minuti. U režimu tihog rada ovi ventilatori su tiši od ostatka hardvera ugrađenog u ovu konfiguraciju što je svojevrsni kuriozitet.
   [modul]test=697[/modul]NZXT H400i je fantastično kućište. Uprkos manjim dimenzijama mikro ATX formata u pitanju je jedan od najopremljenijih modela kućišta koje možete pronaći na tržištu. Bez ikakvih nedoumica radi se o modelu visoke klase koje je dizajnirano za najprobirljivije zahteve bez obzira da li je u pitanju potreba hlađenja ključnih komponenti vazduhom ili vodom. 
    

    
   Ponuda slobodnog prostora u zoni centralnog procesora i GPU-a su impresivni, a isto se odnosi i na prostor iza prednjeg panela kao i napredne opcije kabliranja. Jednako je zahvalno za ugradnju naprednih sistema vodenog hlađenja kao i onih prekonfigurisanih jer opcija za prihvat radijatora je na pretek, što vam omogućuje da optimalno uredite unutrašnjost i protok vazduha u cilju efikasnog hlađenja komponenti. 
    NZXTH400i10s.jpg
    
   Čak i oni koji koriste specijalno modifikovane sisteme vodenog hlađenja sa izdvojenim rezervoarima će pronaći da ovo malo kućište poseduje niz opcija i dovoljno prostora kako bi ih smestili, bez potrebe uklanjanja nekih ključnih detalja strukture na kućištu. 
    
   Kada počnete da nabrajate sve kvalitete omanjeg H400i modela, bićete na kraju iznenađeni spiskom funkcionalnosti i raspoloživih opcija. Na kraju dolazite do zaključka da skoro i nema pravog konkurenta. Pride, ovo kućište izgleda lepše nego većina konkurencije u ovoj klasi nudeći neprevaziđeni nivo kontrole u sadejstvu sa CAM softverom i svetlosne efekte koji su kapric na ionaku glamurozni izgled ovog kućišta. 
    NZXTH400iaws.jpg
    
   Manjeg, lepšeg, po pitanju unutrašnjeg prostora veoma izdašnog i sa gomilom pametno osmišljenih detalja kućišta za računar, skoro nismo videli. Kao manja verzija H700i modela ga je i pomalo prevazišla jer je sve te napredne funkcionalnosti, H400i spakovao u osetno manji prostor i pri tome postao nekako još lepši i efektniji. Otišao je korak dalje i nadmašio čak veće prethodnike od kojih nasleđuje neke detalje i elemente izgleda (S340, S340 Elite). Bolji raspored, savremeniji koncept, napredne kontrole sve to H400i pozicionira u čistu premijum klasu i svakako opravdava visoku cenu za sve one koji žele vanserijski kvalitetno i lepo kućište. Zbog toga konkurencija u mikro ATX klasi jednostavno nema šanse. NZXT sa H400i modelom definitivno ne cilja one koji vagaju odnos plaćenog i uloženog. On sa H400i vas gađa tamo gde ste naslabiji. Opčinjava vas brigom o detaljima završne obrade i upotrebljenih materijala, kao i spiskom opcija koji su u ovom trenutku enigma za konkurenciju!
    
   Prednosti:
   – Besprekoran kvalitet izrade- Odlična ponuda prostora za mikro ATX format- Kanalice za kabliranje- Ugrađen kombinovani SMART kontroler- RGB svetlosna traka- Opcije ugradnje radijatora
   – Tihi i kvalitetni ventilatori
    
   Nedostaci:
   – Ništa značajno
    
   CENA: 150€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan