NZXT H500i (Video)

NZXT H500i (Video)

NZXT H500i je bez sumnje modernije, funkcionalnije i u krajnjem, izgleda fenomenalno kada se jednom “spakuje” sistem. Inženjeri u NZXT-u definitivno znaju svoj posao. Ovo kućište izgleda drugačije od konkurencije. Orginalnije je i poseduje spisak mogućnosti koje ga izdvaja, tako da smo definitivno dobili novog kralja u klasi kompaktnih midi tower modela – bez bilo kakve sumnje.

  Sadržaj

   NZXT H500i je pre nekog vremena predstavio osveženu liniju gejming kućišta i to u delu kompaktnih midi tower modela gde je donedavno neprikosnoveno vladao sada već kultni NZXT S340 u svojoj „Elite“ verziji. Kako to pravila u industriji nalažu, stigao je moderniji naslednik, sa više funkcionalnosti i mogućnosti. Ipak, moramo priznati da smo nakon prvih fotografija H500i modela sumnjičavo zavrteli glavom jer dosadašnji S340 Elite ima posebno mesto u srcu svih ljubitelja premijum gejming kućišta. Onda, odjednom se pojavljuje H500i koji pretenduje da u potpunosti istisne dosadašnjeg ljubimca publike. Zbog toga na početku ima dosta otpora u smislu masovnijeg prihvata od strane publike. Čak nam je i sam izgled pomalo čudan, ali tako to biva na samom početku jer navika je čudo…
    

    
   Kako vreme prolazi, a posebno kada smo NZXT H500i videli uživo, sve više smo u ubeđenju da je u pitanju dostojan naslednik S340 Elite serije. Ne samo bolji, već funkcionalniji i svakako lepši. Kao što to uvek govorimo, morate ga videti i doživeti lično, pre nego što donesete bilo kakav sud o novom modelu. Nesumnjivo je da samo posle prvih impresija, možemo slobodno zaključiti kako se radi o jednom od svakako najboljih modela u kompaktnoj i najpopularnijoj  klasi midi tower kućišta namenjenih gejmerima.
    
   Postoji više razloga za ovakvu tvrdnju jer je NZXT temeljno pristupio dizajniranju novog modela. Dotična tvrdnja ima svoju posebnu težinu u konktekstu činjenice da nije lako napraviti boljeg naslednika od inače odlično koncipiranog S340 Elite modela. Možda još zanimljivija činjenica je da NZXT H500 linija postoji u formi dva modela koja se razlikuju u određenim, za mnoge bitnim detaljima. U pitanju su klasični H500 i H500i modeli. Mi smo na test dobili „pametniji“ i atraktivniji H500i, tako da ćemo se ovog puta baviti njegovim prednostima.
    
   NZXTH500i1s.jpgU atraktivnoj kartonskoj ambalaži kakvu smo već navikli da srećemo na NZXT  kućištima obnovljene H-serije, stiže midi tower koji svojim dimenzijama jasno daje do znanja kako mu je ciljna grupa identična S340 prethodniku. Asketski dizajn kućišta je istaknut velikim ravnim površinama koje se prelamaju pod pravim uglom zbog čega H500i u isto vreme deluje klasično, ali i dopadljivo zbog detalja kao što je bočna providna stranica. Zapravo, ona je u slučaju ovog modela smanjenja i zauzima nešto manje dve trećine površine bočne stranice. Vizuelni, ali i praktični trik kojim je NZXT eliminisao tunel za napajanje  i pri tome potpuno promenio vešanje bočne providne stranice. Ona je od sada lakša i oslobođena četri bočna šrafa koji je pridržavaju za šasiju. Umesto toga donja ivica se postavlja u svojevrsni žljeb dok se gornji deo providnog panela, pričvršćuje samo jednim šrafom i to sa zadnjeg, užeg dela kaveza kućišta, kao što to uostalom činite na običnim kućištima. Da stranica ne bi ispadala iz ležišta, ugrađen je i tanki okvir od brušene gume koja povećava trenje i pravi bolji grip sa okvirom predviđenog ležišta. Sve to je tako fino i pedanto izvedeno da gotovo i ne primećujete kako se uopšte ovo staklo drži za konstrukciju kućišta. Uzgred stakleni panel je postao i tanji pa se njime mnogo lakše rukuje, a čitavo kućište je dobilo skoro savršenu siluetu.
   Prvi utisak može da izazove osećaj „minimalističkog“ pristupa. Na gornjem delu se nalazi otvor za jedan ventilator baš kao i u slučaju prethodnika. Na njemu se nalazi jedan fabrički ugrađen 120 mm ventilator, a dotični otvor kao i onaj na zadnjoj strani može da primi i ventilatore prečnika 140 mm. Ugrađenim NZXT ventilatorima po potrebi možete ugraditi ukrasne prstenove bele, crvene ili plave boje koji se posebno kupuju, a nisu previše skupi i svakako predstavljaju detalj koji će istaći vašu konfiguraciju.
   NZXTH500i2s.jpg 
   Prednji deo se ističe po zatvorenom panelu, sa vidljivim bočnim prorezima od perforiranog metala. Detalj koji je definitivno nasleđen od H700/400/200 modela, a koji pomaže da se unutrašnjost kućišta efikasnije provetrava uvođenjem svežeg vazduha sa prednje strane. Osim funkcionalnog, oni imaju i nedvosmislnu estetsku ulogu jer upravo takvi detalji daju onaj originalni premijum NZXT osećaj ovom kućištu. Ipak, treba pomenuti da H500i ne stiže sa fabrički ugrađenim ventilatorima na prednjoj poziciji iza maske prednjeg panela jer je cena morala da ostane kontrolisano prihvatljiva u rangu ciljanih 125€ za H500i i oko 100-ak evra za jeftiniju H500 verziju. Takođe, nedostaje klasični prednji vertikalni filter za prašinu za kojim i nije bilo realne potrebe, a menja ga uski vertikalni filter na spoju prednje maske i stranice od punog lima. Ovi otvori su zapravo prave škrge preko kojih „diše“ unutrašnjost H500i.
   Za utehu je da se fini mrežasti filteri, koji se po potrebi mogu demontirati i oprati, nalaze na donjem delu kućišta u zoni glavnog ventilatora napajanja. Tu su i vertikalni filteri na pomenutim bočnim otvorima, čime je u potpunosti izbegnuto postavljanje iza prednjeg panela od punog materijala. Detalji koji su smisleno i potpuno funkcionalno postavljeni na ispravnim pozicijama, a ne tek onako da se kaže kako ih kućište ima, a da pri tome ne igraju neku značajniju ulogu u stvarnim situacijama. U pitanju su finese koje jasno govore da se proizvođač brinuo o najmanjim detaljima. Time se NZXT H500i izdiže nad sličnim konkurentskim modelima, a koji nisu ni izbliza tako pažljivo i brižno izrađeni.
   NZXTH500i3s.jpg 
   Kvalitet izrade je vanserijski. Obrada materijal vrhunska, spojevi u milimetar precizni. Jednom rečju osećaj je premijum bez obzira što se radi o „mainstream“ modelu. Imajte na umu da se NZXT H500i nudi i u jeftinijoj H500 verziji za koju sve prethodno rečeno jednako važi.  U pogledu utiska „na pogled“ i osećaja pod rukom, NZXT jednostavno nema ravnog u ovoj cenovnoj klasi.
   Prednji panel sa konektorima se nalazi na uobičajenoj poziciji gornjeg panela pri samoj ivici gde se površina pod pravim uglom prelama u prednji vertikalni panel. Tamo su smešteni najvažniji konektori tj oni koje ćete najčešće koristiti: par USB 3.0 portova, naglašeni atraktivnom ljubičastom nijansom koja se savršeno uklapa u opšti ambijent mračno crnog kućišta. Zatim tu su par 3.5mm konektora za slušalice i mikrofon kao i obavezni kružni „power“ taster sa svetlećim oreol LED prstenom. Primećujemo da je izostao HDMI konektor koji je inače bio obavezan na spisku prethodnika (S340 Elite), a koji funkcionalno nije baš korišćen ka posledica izostanka omasovljenja VR uređaja, tako da ovaj potez NZXT-a ima smisla.
   Jedan od prepoznatljivi vizuelnih detalja ove klase gejming kućišta i svakako obavezan na spisku mogućnosti je providni bočni panel od kaljenog stakla. NZXT je jedan od prvih koji je primenio ovu opciju, a to se svakako i očekivalo od naslednika kultnog S340 Elite modela. Doduše, dizajnerski koncept je malo promenjen što svakako prija jer je izgled definitivno osvežen i učinjen različitim od konkurentskih modela koji su masovno počeli da kopiraju  NZXT S340 model.
   NZXTH500i4s.jpg 
   Panel na drugoj bočnoj strani koji praktično pokriva leđni deo nosača matične ploče je izrađen od punog lima i za montiranje pozicije prednjim delom koristi tri jezička koji se smeštaju u predviđene vertikalne proreze, dok nazad  koristi uobičajena dva vijka sa velikom izduženom glavom koji eliminišu potrebu korišćenja krstastog odvijača. Efikasno rešenje, fino napravljeno pa je i ta čak jednostavna operacija demontiranja dobila osećaj prefinjenog – znalački i sračunato odrađeno od strane NZXT-a, a sve kako bi ostavili bolji utisak kod krajnjeg korisnika.
   Zadnji panel je uobičajen. Ofarban u crno i prošaran atraktivno perforiranim limom i „zatvaračima“ za instalaciju dodatnih uređaja, sa standardnom pozicijom ATX panela pri vrhu i napajanja u donjem delu kućišta, otkriva i jedan neobičan detalj koji do sada nismo imali prilike da vidimo na NZXT kućištima. Tiče se dve vertikalne pozicije za ugradnju karti, koje omogućuju da se grafičke karte monitiraju u vertikalnoj poziciji, čime doslovce stoje u izlogu staklenog panela kućište i time su istaknute u prvi plan gejmerskih konfiguracija. Napominjemo da je ovo jedan od specijaliteta modela H500i i ujedno razlika u odnosu na jeftiniji H500 koji ne raspolaže ovom opcijom.
   NZXTH500i5s.jpg 
   Koliko želimo da pohvalimo prisustvo dotične opcije, ne možemo a da se ne suzdržimo od kritike na račun izostanka potrebnog ribbon produžnog kabla za povezivanje PCIe x16 konektora i podnožja za instalaciju grafičke karte u vertikalnoj poziciji. Ovako se morate snalaziti i koristiti delove drugih proizvođača kojih i nema baš puno na tržištu, a što samo aktuelizuje problem sa vertikalnom pozicijom grafičke karte. Ako već želite da je implementirate onda to učinite u punom smislu sa svim prisutnim i potrebnim delovima. Ovakvi, nedorečeni detalji ne bi smeli da se dešavaju kod premijum brendova jer kad je sve već dovedeno do perfekcije ovakav propust samo može da naruži čitav utisak o ovom, inače sjajnom kućištu. Onda ga je bolje u potpunosti izostaviti nego ovako, „na pola“ priče jer samo izaziva dodatnu frustraciju koja definitivno smeta korisnika da dotičnu opciju doživi na najbolji i najlepši način.
   Uprkos svojim kompaktnim dimenzijama koje mere 21 cm u širinu, 46 cm u visinu i 43 cm u dubinu, iznenađuje koliko lako se sklapa čitava konfiguracija. Posebno u slučaju korišćenja AiO sistema vodenog hlađenja. Toj činjenici svakako doprinosi centralna ćelija kaveza koja je u potpunosti oslobođena i najmanjih fizičkih prepreka koje bi omele lak pristup i ugradnju delova. Ipak, nije zgoreg povesti malo više računa u slučaju montiranja većih ATX matičnih ploča i masivnih vazdušnih kulera jer se ipak radi o kompaktnom midi tower modelu. NZXTH500i6s.jpg
   U kontekstu prethodno rečenog, pohvaljujemo prisustvo specijalnih kanalica, čičak traka i ostalih pomagala za uredno vođenje naponskih i kablova za podatke. Možda ne zvuči toliko impresivno, ali otvori na bočnm delu nosača, brojni prorezi i putanje vam omogućavaju da na pravi način organizujete i kablove, te ih praktično učinite nevidljivim sa prednje strane dok gledate kroz stakleni panel u unutrašnjost kućišta i njegove komponente u radu.
   U velikoj meri tome pomaže ogromni tunel za napajanje koji se prostire čitavom širinom kućišta, a koji pod svojim okriljem krije i poziciju za ugradnju dva 3.5“ hard disk u vidu klizne konzole čiju poziciju možede pomerati sa donje strane kućišta. Pored toga tu su i standardno prisutne dve pozicije za ugradnju dva 2.5“ SSD uređaja na vrhu tunela u okviru glavnog kaveza pomoću dve mini fioke koje prepoznajemo sa nedavno predstavljenih modela nove, H-serije. Njihov zgodni mehanizam dozvoljava da ih pomerate i pozicionirate na najzgodniju poziciju perforirane, gornje površine tunela napajanja, poput Lego kocki. Ukoliko ne želite da vam 2.5“ uređaji smetaju na prednjoj strani što je primetno prilikom vertikalne montaže grafike, ostaje vam opcija izbora M.2 SSD modela i ugradnje na matičnu ploču. NZXTH500i7s.jpg
   Prostora ima dovoljno za ugradnju svih komponenti čak i one nestandardne. Kada govorimo o prihvatu komponenti sistema vodenog hlađenja i sličnih AiO prekongurisanih sistema, skrećemo pažnju da NZXT H500i može iza prednjeg panela da primi radijator od maksimalnih 280 mm, dok na zadnjem i gornjem delu pozicija ventilatora se može „ugostiti“ radijator dimenzija 120/140 mm. Ugradnja standardnih 240/280 mm radijatora na prednjoj pozciji, pa čak i onih sa duplo debljim telima ne bi trebalo da blokiraju poziciju grafičkih karti čak i onih gabaritnijih modela sa masivnijim hladnjakom i trostrukom konfigruacijom ventilatora.Test konfiguracija:

   CPU:
   Intel Core i7 8700K

   MB:
   NZXT H7 Z370

   Cooling:
   NZXT Kraken M22

   RAM:
   2x8GB Aorus RGB

   VGA:
   ASUS GTX 1070 8GB

   SSD:
   Kingston A400 240GB

   PSU:
   Cooler Master V1200 Platinum

   NZXTH500i8s.jpg
   Performanse:
   [modul]test=741[/modul]Iako smo u početku gajili određenu skepsu prema novo NZXT modelu, sve se iz osnova promenilo kada smo dobili kućište na testiranje i našli se uživo pred njim, što bi rekli “1-na-1”. Dokaz da ne treba robovati predrasudama i navikama se još jednom potvrdio kao istinit. Kućište je uživo neuporedivo lepše nego na bilo kojoj fotografiji. Uz standardno visok kvalitet izrade, nove vizuelne elemente i detalje koji su učinili H500i potpuno drugačijim od njegovog prethodnika – konačno smo shvatili da S340 stvarno deluje prevaziđeno.
    

    
   NZXT H500i je bez sumnje modernije, funkcionalnije i u krajnjem, izgleda fenomenalno kada se jednom “spakuje” sistem. Inženjeri u NZXT-u definitivno znaju svoj posao. Ovo kućište izgleda drugačije od konkurencije. Orginalnije je i poseduje spisak mogućnosti koje ga izdvaja, tako da smo definitivno dobili novog kralja u klasi kompaktnih midi tower modela – bez bilo kakve sumnje. 
    
   Zadržani su svi kvaliteti i dobre osobine prethodnika, ali se otišlo i korak dalje. NZXT je napravio sopstveni Smart PC ekosistem, pa je sada skoro moguće napraviti kompletan računar od komponenti ovog renomiranog proizvođača. Upravo smo se potrudili da to i učinimo ovog puta, kada smo u NZXT H500i ugradili NZXT N7 Z370 matičnu ploču, odgovarajući Kraken M22 sistem AiO vodenog hlađenja i njihovo najnovije NZXT E850 napajanje. RAM, SSD i GPU su očekivano“pozajmljeni” od drugih proizvođača, makar do momenta kada nam NZXT ponudi i ove komponente.
    
   NZXTH500iaws.jpg 
   Prednost NZXT pristupa je što su njihove komponente “pametne” zbog ugrađene elektronike koja u kombinacij sa CAM softverom, omogućuje kompletno nadgledanje i upravljanje radom računara, čak kućištem i napajanjem koji su do sada po nepisanom pravilu bile “dummy” komponente.
    
   Kvalitet materijala i pažnja kojom su izrađeni detalji, nedvosmisleno govore da se H500i etablirao u premijum klasu gejming midi tower kućišta. Cena NZXT H500i iznosi modela iznosi 125.9€ što i nije puno za kvalitet i opcije koje nudi. U ponudi je i jeftiniji H500 model bez inteligentnog kontrolera, ugrađenog para HUE RGB svetlosnih traka, kao i bez opcije montiranja grafičke karte u vertikalni položaj. Kućišta su dostupna u više kolor kombinacija i definitivno će vaš računar učiniti različitim u odnosu na druge. Uostalom to ste imali i prilike da se uverite tokom našeg videa.
    
   Prednosti:
   – Kvalitet izrade i materijala
   – HUE adresibilni RGB svetlosni efekti
   – SMART PC & CAM koncept
   – Dobre radne performanse
   – Lep i veoma atraktivan izgled
   – Mnoštvo pametno dizajniranih strukturnih rešenje
    
   Nedostaci:
   – U kompletu ne stiže PCIe x16 produžni kabal
    
   CENA: 125€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi