NZXT H510i Elite (Video)

NZXT H510i Elite (Video)

Kućište koje će vas pre svega privući svojim izgledom i prelepim HUE 2 RGB osvetljenjem. Međutim, ne zaostaje sa performansama zbog čega pokazuje zašto u oznaci nosi naziv Elite. Inteligentni kontroler ventilatora i druge generacije HUE uređaja je odlična sprava koja u sadejstvu sa ulepšanim CAM softverom daje dušu vašem računaru, pa će vam se na trenutak, dok tiho tinja svetlo u pulsirajućem ritmu, učiniti da je vaš računar oživeo...

  Sadržaj

   Neko je impresioniran kućištima koja obezbeđuju natprosečno tih rad računara, neko ponovo ceni vrhunske performanse provetravanja unutrašnjosti, dok nije mali broj onih koji obožavaju lep i atraktivani izgled RGB modela. Danas vam prikazujemo kućište koje pripada ovoj poslednjoj kategoriji – ultimativno lepih sa opcijom vanserijskog RGB svetla – NZXT H510i Elite.
    
    
    
   Sve je počelo sa NZXT S340 Elite modelom, pa se nastavilo pojavom H500 serije koja je dugo čekala da bi se konačno u H510i evoluciji pojavio pravi Elite naslednik. Iako razlika ima dosta, nepogrešiv osećaj je da pred sobom imate jedno tipično NZXT kućište – premijum predstavnika u klasi kompaktnih midi tower modela. Kada to kažemo mislim na taj jedinstveni osećaj kvaliteta materijala i precizne izrade uz dodatak mnogih funkcionalnosti kojima se ovo kućište izdvaja daleko iznad proseka na koji smo navikli – čak mnogo više nego što bi cena u prvimah mogla da vam asocira.
    
   Zadnji put smo NZXT predstavili u vidu H500i modela, a ovo kućište deli dosta zajedničkih osobina i konstrukcijskih rešenja, ali uz određene razlike u detaljima. Krenimo redom. 
    
    NZXT_H510Elite_0s.jpg
    
    Prva i najvažnija se tiče estetskih detalja u vidu prednjeg panela izrađenog od kaljenog stakla ispod koga se nalaze dva 140 mm AER RGB 2 ventilatora. Dakle, pored standardne bočne providne stranice, Elite verzija H510i modela je dobila transparentni front. RGB svetlosni efekti i estetika su očigledno u prvom planu. Staklo je u ovoj verziji blago zatamnjeno i kao kod prethodnog modela pokriva otprilike, 3/4 bočne i prednje površine dok je ostatak izrađen od metala.  
    
    NZXT_H510Elite_1s.jpg
    
   Inače, prednji stakleni panel se lako skida. Dovoljno je odvrnuti dva bočna šrafa i panel se može skinuti čime se oslobađa pristup prednjim ventilatorima.
    
   Mi smo dobili model u crnoj boji i moram priznati da deluje efektno i nadasve ozbiljno i vrlo elegantno. Prvi utisak dok ga gledate je veoma pozitivan. Tome doprinose i standarno kompaktne dimenzije ove klase midi tower modela, pa sve deluje poput esencije lepog vizuelnog doživljaja – bez preterivanja, treba ga videti i doživeti uživo. Nešto zaista posebno i drugačije od proseka na ovu temu.
    
   NZXT nije hteo da preteruje sa staklenim efektom i ode u krajnost kiča, pa je gornji panel izveden u vidu mat crne metalne površine na kojoj se u prednjem delu nalazi deo sa konektorima i “power” tasterom, dok se u zadnjoj nalazi zona performacije sa otvorom kroz koji se izbacuje zagrejani vazduh iz unutrašnjosti. Zanimljiv detalj je da se panel sa konektorima smanjio u pogledu dostupnih opcija. Sada su tamo prisutni jedan USB-C 3.1 Gen 2, jedan USB-A 3.1 Gen1 (USB 3.0), četvoropolni 3.5 mm audio konektor za slušalice i mikrofon i power taster sa LED oreolom koji je ujedno i indikator aktivnosti diska. NZXT je još jednom radiklano konkretan sa minimalističkim pristupom. U suštini to i jeste sve što vam treba.
    
   NZXT_H510Elite_2s.jpg
    
   Desna stranica kućišta je poput one na H500/H510 modelima od punog lima sa vertikalnim prednjim otvorom koji se pruža čitavom visinom stranice, poput svojevrsnih škrga služi za uvođenje svežeg vazduha i provetravanje unutrašnjosti kućišta. Pokriven je finim mrežastim filterom koji se može demontirati i lako očistiti od prašine.
    
   Nakon demontaže providne bočne stranice koja poput svih modela iz H500 serije ima samo jedan držač sa pratećim šrafom, a što znači da se lako demontira i skida, pred vama će se ukazati pravilna četvorougaona centralna ćelija bez ikakvih dodatnih fizičkih prepreka. NZXT je odavno raskrstio sa ODD elementima i takvu odluku u potpunosti podržavamo kao praktičnu i ispravnu.
    
   Iza prednjeg panela krije se kombinovani nosač za pomenute AER RGB 2 ventilatore koji ujedno služi za montiranje radijatora vodenog hlađenja. Olakšavajuća okolnost je da se može u potpunosti odvojiti od konstrukcije i tako olakšati pravilnu ugradnju i kabliranje pomenutih uređaja.
    
    NZXT_H510Elite_3s.jpg
    
   Iza njega se nalazi tradicionalna NZXT “koska”, više jedan estetski nego funkcionalni detalj koji bi treba da sakrije energetske kablove, a koji na svojoj zadnjoj strani krije još jedan svetleći RGB element – fabrički ugrađenu HUE 2 LED traku, stvarajući lep efekat pozadinskog svetla.
    
   Na dnu se očekivano, nalazi tunel za napajanje. Njegova gornja površina je perforirana sa otvorima koji poboljšavaju cirkulaciju vazduha. Isto kao i kod ostalih modela iz H500-serije, ali sa jednom razlikom – uklonjene su kadice, nosači 2.5″ SSD uređaja. NZXT je još jednom vesnik promena i svojevrsni prorok onoga što će se dešavati u industriji bar kada je u pitanju trending 2.5″ uređaja za skladištenje podataka, a što je i očekivano obzirom na praktičnost M.2 standarda SSD diskova.
    
   Zadnja strana kućišta je čitavom površinom perforirana radi bolje cirkulacije vazduha. Na zadnoj strani je nosač izduvnog ventilatora prečnika 120mm, a pozdravljamo i prisustvo opcije za vertiklanu ugradnju grafičke karte. Na žalost, kao i kod prethonika, ne dobijate kabal za vezu između grafičke karte i matične ploče. Moraćete se snaći za dotični deo.
    
    NZXT_H510Elite_5s.jpg
    
   Kućište fabrički stiže sa jednim 120 mm AER F120 venitlatorom na zadnjoj poziciji koji izduvava topao vazduh. Napred su montirana već pomenuta dva 140 mm AER RGB 2  svetleća ventilaora koji ubacuju svež vazduh..
    
   Nosač matične ploče je prepun korisnih otvora za rutiranje kablova, a što je od posebne pomoći za povezivanje internih USB i audio pozicija. Tu je i veliki leđni izrez za lakše montiranje glave vodenog hlađenja. 
    
   NZXT H510i Elite nije samo estetski lepo kućište, već i pametno. Na to upućuje sufiks “i” u oznaci koji kod NZXT modela standardno upućuje na prisustvo Smart Device 2 kontrolera. U pitanju je druga generacija CAM pametnog kontrolera koja ima brži mikroprocesor te bolje upravlja radom svetlosnih uređaja i ventilatora. Podržava rad sa dva kanala kompatibilnih HUE 2 RGB uređaja i tri ventilatora čijim se radom upravlja putem kontrole vrednosti napona ili širinom impulsa (PWM). Podržan je i bešumni mod rada (0dB). Potpuna kontrola rada se ostvaruje u kombinaciji sa NZXT CAM softverom. Sprega softvera i pametnog kontrolera sa integrisanim senzorom buke, omogućuje da kućište uči vaše radne navike i na osnovu toga napravi radne profile koje po potrebi automatski uključuje, dinamički podešavajući tihi rada ili režim boljih performansi hlađenja. Spomenimo da je Smart Device 2 kontroler kompatibilan sa prethodnom, prvom generacijom HUE svetlosnih traka i AER RGB ventilatora.
    
    NZXT_H510Elite_4s.jpg
    
   Na leđima nosača matične ploče se nalaze pozicije za ugradnju dva 2.5″ SSD diska čija se ležišta pričvršćuju za konstrukciju, jednim krstastim šrafom. Primećujemo već standardne kanalice sa čičak trakama za rutiranje kablova kao i obilje prostora za skrivanje u zoni tunela napajanja. Tamo je smešten i kavez za prihvat dva 3.5″ hard diska čija se pozicija može pomerati napred-nazad ili u potpunosti demontirati pružajući tako još više prostora za skrivanje kablova. Prostora za ugradnju napajanja ima na pretek, a pozicija ventilaotra ispravljača je zaštićena finim mrežastim filterom koji se po potrebi vadi i čisti.
    
   NZXT H500i Elite na prednjoj strani prima 240/280mm radijatore vodenog hlađenja. Prostor za grafičku kartu varira od 31cm kada je ugrađen radijator na prednjoj strani do maksimalnih 37cm kada ne koristite sistem vodenog hlađenja. Prostor za ugradnju “vazdušnog” CPU kulera iznosi 16.5 cm.
    
    NZXT_H510Elite_6s.jpg
    
   Kućište meri 21 cm u širinu, skoro 43 cm u dubinu i visoko je 43.5 cm. Tome dodajte i 2.5 cm visoke gumene nožice koje obezbeđuju preko potreban prostor za uvođenje hladnog vazduha u zonu ventilatora napajanja i onih u prednjem delu kućišta. Težina praznog kućišta iznosi 7 kg. Ukoliko planirate da sklopite PC konfiguraciju u jedno ovakvo kućište, planirajte dovoljno vremena kako bi uživanje potrajalo. To znači da nema žurbe, niti “budženja” na brzinu jer to bi jednostavno bilo velika šteta. Ovo je pravi dragulj za hobiste i sve one koji uživaju u svakom koraku sklapanja.
    
   Prvi utisak je nedvosmislen – ovo kućište je definitivno projektovao neko ko voli PC računare. Plus, materijali na dodir su gotovo savršeni. Čitav osećaj tokom sklapanja je jedno neponovljivo iskustvo. Što ga više ponavljate, utoliko ćete biti sve zadovoljniji.
    
    NZXT_H510Elite_7s.jpg
    
   Sve ja maksimalno racionalno postavljeno, bar većina opcija. Sklapanje je zaista jedan lagan i gotovo da vam se čini intuitivan postupak, kao da vas kućište vodi i uči tokom čitavog procesa sklapanja. Nema žurbe, uživanje je prioritet.
    
   H500i Elite je prevashodno napravljeno da primi mikro ATX i ATX matične ploče ali kao i u slučaju H500 serije, uklanjanjem ukrasne koske, u unutrašnji prostor centralne ćelije bez problema može ući i prošireni ATX format ploče. 
    
   Zameramo, nedostatak prostora ka gornjoj ivici gde je zaista tesno, takoreći knap, kada bi imali još 2cm lufta na uštrb visine, svakako bi bilo bolje, ali to nisu smatrali u NZXT-u pošto su po svaku cenu želeli da sačuvaju kompaktnu formu midi tower kućišta.
    
    NZXT_H510Elite_8s.jpg
    
   Izmereni rezultati su bolji od proseka za ovu klasu kućišta. Temperatura procesora se kretala u rasponu od 34 do maksimalnih 74 stepeni Celzijusa, u isto vreme grafička karta je takođe bila par stepeni hladnija dostižući maskimum od 63 stepena.
    
   Sistem ventilatora i otvora itekako deluju u praksi, pa tako onaj na vrhu izbacuje topao vazduh brzinom od 1.4-1.8 m/s, dok onaj na zadnjem delu pravi strujanje od 1.9m/s. Ukoliko ste mislili da stakleni panel na frontu blokira dovod svežeg vazduha prevarili ste se jer sa donje strane, u vazdušnom tunelu uvodi vazduh brzinom od  0.7 metara u sekundi. Vertikalni prorezi “škrge” na bočnoj sranici od punog materijala provetravaju brzinom od 1 m/s. Tokom intezivnog renderinga scene u unutrašnjosti centralne ćelije računara izmerili smo 27 stepeni Celzijusa i to u ambijentu radne sobe od 21 stepen. Odličan rezultat.
    
    NZXT_H510Elite_9s.jpg
    NZXT_H510Elite_10s.jpg
    
   NZXT_H510Elite_11s.jpg
    
    
   Pri tome su kućište i ugrađeni ventilatori prilično tihi, gotovo nečujni jer jedina buka dopire od AMD Wraith Prism kulera koji pri punom opterećenju emituje 51 dB buke.Test konfiguracija:

   CPU:
   AMD Ryzen 7 3700X

   MB:
   Gigabyte Aorus X470 Gaming 7 WiFi

   Cooling:
   Amd Wraith Prism

   RAM:
   2x8GB HyperX Predator RGB – 2933MHz

   VGA:
   MSI RTX 2060 GAMING X 6G

   SSD:
   ADATA Gammix SX11 Pro

   PSU:
   Cooler Master V1200

   [modul]test=965[/modul] Kada sve sumirate radi se o jednom natprosečno lepom i vrlo efikasnom kućištu sa bezbroj opcija provetravanja, dobrom pokrivenošću filtera, obiljem RGB HUE 2 opcija, vrhunskim performansama i vrlo korisnim CAM softverom. Uz premijum karakteristike ide i nešto viša cena od 150€, ali imajte uvidu da je ovo NZXT H510i Elite u svakom svom detalju vanserijsko kućište za računar.
    

    
    
    
   Prednosti:
    
   – Izuzetno RGB HUE 2 osvetljenje
   – Napredni “smart” kontroler druge generacije
   – Odlične performanse
   – Stakleni front
   – Dodatna HUE 2 oprema
    
    
   Nedostaci:
    
   – Skučen prostor na vrhu kućišta
    
    
   CENA: oko 150€ 

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan