NZXT Kraken X72

NZXT Kraken X72

Ne znate da li je lepši ili bolji u radu. Jednom rečju pravi izbor za one koji žele najbolje od ove vrste uređaja. Pravi ukras u vašem kućištu koji osim estetike donosi i funkcionalnost vodenog hlađenja. Definitivno izbor za entuzijaste i one koji ne žele da se preterano petljaju sa crevima, holenderima, pumpama, rezervoarima što ih ne sprečava u želji za prednostima korišćenja sistema vodenog hlađenja!

  Sadržaj

   NZXT Kraken X72 je najnoviji model među dobro poznatom serijom Kraken AiO sistema prekonfigurisanog vodenog hlađenja. U pitanju je jedan od najboljih sistema hlađenja ove vrste koji se već dokazao na tržištu. Ovog puta nam stiže najjači i najmoćniji Kraken X72 koji je dobio veći radijator od 360 mm i novu Asetek pumpu. Sve to obećava još bolje performanse uz već dobro poznatu visoku radnu kulturu.
    

    
   Možda je neobično što ćemo priču o novom Kraken X72 sistemu hlađenja početi od softvera, ali u pitanju je svakako jedan od važnijih delova ovog uređaja koji je i ključna prednost u odnosu na konkurentske modele. Naime, kao i svi Kraken AiO sistemi tako i novi Kraken X72 ima ugrađene CAM drajvere u glavi pumpe što mu omogućuje monitoring i kontrolu rada od strane NZXT CAM softvera preko USB veze. Pored toga što možete podešavati radne performanse ugrađenih ventilatora kroz njihov broj obrtaja, možete uticati i na performanse ugrađene pumpe čije radne performanse takođe podešavate u skladu sa trenutnim potrebama. Obavezni deo je i kontrola ugrađenih svetlosnih LED RGB efekata kojima je NZXT Kraken serija AiO hlađenja napravila malu revoluciju na polju efektnog ulepšavanja PC sistema i praktično jedan od prvih uređaja koji je započeo ovaj trend. 
    NZXTKrakenX72head1s.jpg
    
   Ono što možemo primetiti jeste da je Kraken X72 značajno evoluirao u ključnim detaljima. Možda to nije vidljivo na prvi pogled, ali neki od glavnih delova su značajno unapređeni poput većeg radijatora i efikasnije pumpe, a sve kako bi se maksimalno poboljšao efekat vodenog hlađenja centralnog procesora.
    
   Nova Asetek pumpa koja se nalazi u glavi Kraken X72 modela je još efikasnija na delu. Omogućuje izuzetno tih rad i maksimalan efekat hlađenja. Broj obrtaja se kreće u rasponu od 1600-2800 obrtaja u minutu te zahvaljujući drugačijem obliku propelera omogućuje veći protok rashladne tečnosti kroz glavu i ugrađeni blok u odnosu na prethodnu generaciju. Uz to ide i detalj da je novi propeler izrađen od metala, a ne od plastike kao u prošloj generaciji. NZXT vodi računa i o detaljima kao što je legura od koje su izrađeni blok, radijator i ostali delovi kako bi neutralisao efekat galvanske korozije i time značajnije produžio karakteristike efikasnog hlađenja.  
    NZXTKrakenX72head2s.jpg
    
   Oblik glave je ostao isti sa pokretnim zglobovima plastičnih holendera koji se mogu rotirati pod uglom od efektivnih 180 stepeni. Creva su izrađena od materijala koji minimalno propušta tečnost i obložena su pancirnom tkaninom koja ima zaštitnu ulogu prilikom rukovanja i instalacije. Creva su duga 40 cm što daje dovoljno manevarskog prostora čak i u većim kućištima. Glava NZXT Kraken AiO je poznata po trakastim LED RGB detaljima koji uz pomoć beskonačnog ogledala stvaraju atraktivne vizuelne efekte. U tom pogledu Kraken X72 je identičan kao i njegovi prethodnici. 
    
   Vrlo bitan deo AiO sistema vodenog hlađenja kada pričamo o performansama, jeste radijator. Njegova veličina i ukupna površina tela su od presudnog značaja prilikom hlađenja tečnosti koja cirkuliše u AiO sistemu. Što je radijator tj. njegovo telo veće utoliko je sposobniji da apsorbuje veću količinu toplotne energije i tokom dužeg vremena održi tečnost na nižoj temperaturi. Sistemi vodenog hlađenja su intertni – što u praksi znači da se sporije zagrevaju od sličnih „vazdušnih“ kulera, ali jednom kada dostignu temperaturnu granicu, sporije se hlade jer je tečnost teže ohladiti od vazduha.  
    NZXTKrakenX72head3s.jpg
    
   Zbog toga je bitno imati veliki radijator. On je u slučaju Kraken X72 do sada najveći u ovoj seriji sa najvećom korisnom površinom za predaju toplote. Dugačak je 394 mm, širok 120 mm i debeo 27 mm. Telo radijatora je spremno da primi 3 x 120 mm ventilatore koji ubrzavaju predaju toplote u okruženje. NZXT je na Kraken X72 modelu upotrebio njihove, po tišini poznate Aer P120 PWM modele sa hidro-dinamičkim ležajevima. Ovi ventilatori imaju specijalne kosine na delu uvodnika što smanjuje turbulencije i buku u radu, istovremeno maksimalno povećavajući protok vazdušnog strujanja. Rade u režimu od 500-1800 obrtaja u minuti. Jednom rečju, NZXT brine o najsitnijim detaljima pa i nije čudo što Kraken AiO serije spada u najbolje ove vrste na tržištu. Kao dodatni dokaz ove tvrdnje stiže i najduža garancija od čak 6 godina!Test sistem:

   MB:

   NZXT N7 Z37XTGigabyte X370 AORUS 5 GamingASROCK X399-M Taichi

   CPU: 

   Intel Core i7 8600K Coffee LakeAMD Ryzen 7 1700AMD Threadripper 1950X

   RAM: 
   2x8GB HyperX PREDATOR DDR4 3600 CL16

   VGA: 
   MSI GeForce GTX 1060 6GB ITX

   SSD: 
   HyperX KC 1000 M.2 NVMe 

   SSD: 
   SanDisk X300 SATA

   Cooling: 
   NZXT Kraken X72

   PSU: 
   Cooler Master V1200 Platinum

    NZXTKrakenX72head4s.jpg
   Performanse:
   Testirano na Intel Z370 + Intel Core i5 8600K platformi
   [modul]test=718[/modul]
    NZXTKrakenX72head5s.jpg
    
   Testirano na AMD Threadripper TR4 1950X + X399 platformi:
    
   NZXT Kraken X72 performanse:
    
   KrakenX72resultes.png
    
    
   NZXT Kraken X62 performanse:
    
   KrakenX62resultes.png
    
    
   Uporedni OC rezultati:
    
   KrakenX72oc.png
    
   Performanse Kraken X72 AiO sistema hlađenja smo merili na nekoliko aktuelnih platformi, zaključno sa svakako najzahtevnijim AMD Threadripper Ryzen 1950X procesorom. Iskreno, nemojte očekivati čuda jer AiO sistemi, čak i oni najbolji poput danas testiranog Kraken X72, ne mogu da se porede sa „custom loop“ rešenjima, a čija cena je višesturko veća od ionako visokih 200€ za koliko se nudi NZXT Kraken X72. U tom pogledu dotični Kraken X72 je kao stvoren za hlađenje Intel Core i5 i Core i7 kao i Ryzen 7 modela. Snaćiće se i sa slabijim primercima Threadripper tehnologije kao i Intel Core LGA 2066 procesorima. 
    
   Najjači Threadripper i Core i9 modeli su veoma zahtevni i dovode Kraken X72 do krajnjih granica radnih mogućnosti jer za njihov rad posebno u OC režimu, ipak treba poseban i specijalno prilagođen sistem vodenog hlađenja. Da ne bude zabune – Kraken X72 će izaći na kraj sa TR1950X procesorom na fabričkim vrednostima, ali ukoliko krenete sa overklokingom – to je već preveliki zalogaj čak i za ovaj sjajan AiO sistem. NZXT Kraken X72 je nastavio tamo gde je stao prethodnik u vidu Kraken X62 modela. Postavljene su vrlo visoke estetske i funkcionalne granice tako da sa Kraken X72 modelom nije bilo mesta za grešku jer je u pitanju vrlo dobra reputacija. Otuda učinjena poboljašanja deluju kao krajnje logična rezultujući srazmernim poboljšanjem performansi.
   Bolja pumpa i veći radijator zajedno rezultuju par stepeni nižom temperaturom i jednako tihim radom u poređenju sa Kraken X62 prethodnikom. Mnogi će sumnjičavo zavreteti glavom, ali treba znati da tih par stepeni pravi odlučujuću razliku i da to nije lako postići.

   Tokom testiranja smo mogli videti i razliku u radu klasičnih vazdušnih „twin tower“ modela, koji imaju jednako impresivne karakteristike, ali kada jednom dosegnu svoj toplotni maksimum postaju potpuno neupotrebljivi jer tada temperatura naglo raste dobijajući osobine nekontrolisanog. Kod AiO sistema je ponašanje drugačije. Voda mnogo bolje provodi toplotu i ima ravnomerniju karakteristiku zagrevanja ali isto tako i hlađenja. Ipak, u najzahtevnijim trenucima AiO sistemi čine procesor daleko predvidivijim, dok temperatura linearno raste bez značajnijih skokovitih promena pa je čitav sistem uravnoteženiji.
   NZXT Kraken X72 pored odličnih karakteristika hlađenja, izgleda sjajno. Sa svojim RGB svetlosnim efektima je pravi ukras u kućištu vašeg računara i to je već svima manje više znano tako da u tom pogledu ne treba previše trošiti reči osim konstatovati da je jedan od najlepših AiO sistema na tržištu. U kombinaciji sa NZXT CAM softverom nudi neprevaziđen nivo kontrole radnih karakteristika i svetlosnih efekata koje je moguće podešavati i štelovati do najsitnijh detalja. U tom pogledu je daleko ispred konkurencije i svega što smo do sada videli na temu naprednih AiO sistema hlađenja. NZXTKrakenX72headaws.jpg
    
   Cena od 200€ svakako nije mala, ali ako to uporedite sa sličnim, ručno konfigurisanim sistemom vodenog hlađenja, shvatićete da nije ni visoka imajući u vidu sve prednosti ovog tipa hlađenja nad vazduhom. Dobijate sve na jednom mestu uz sve potrebne adaptere aktuelnih CPU platformi tako da vam jedino ostaje da montirate ovaj sistem i uživate u tišini i performansama AiO vodenog hlađenja. Da ne zaboravimo, NZXT Kraken X72 je jedan od najtiših AiO sistema sa kojima smo radili.
   Na kraju, NZXT Kraken X72 je opravdao visoka očekivanja i nastavio uspešnu priču Kraken serije. Ne znate da li je lepši ili bolji u radu. Jednom rečju pravi izbor za one koji žele najbolje od ove vrste uređaja. Pravi ukras u vašem kućištu koji osim estetike donosi i funkcionalnost vodenog hlađenja. Definitivno izbor za entuzijaste i one koji ne žele da se preterano petljaju sa crevima, holenderima, pumpama, rezervoarima…
    
   Prednosti:– Dobre performanse- Atraktivno LED osvetljenje- Upravljanje i monitoring CAM softvera- Kvalitetni i izuzetno tihi ventilatori- Najduža garancija- Veliki radijator
   Nedostaci:– Posustaje u OC režimu sa najjačim TR4 i Core i9 primercima- CAM softver zahteva dalje unapređenje
   CENA: oko 200€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi