ROG STRIX X470-I GAMING

ROG STRIX X470-I GAMING

Gejming performanse kao i one u aplikativnom softveru uopšte ne koincidiraju sa njenom veličinom tako da je prevaziđen taj subjektivni osećaj strepnje u pogledu mogućih kompromisa ostvarene minijaturizacije, a koja bi danak platila kroz eventualno lošije performanse. U tom pogledu nema brige jer ova mini ploča isporučuje maxi performanse.

  Sadržaj

   Napredak tehnologije izrade osnovnih komponenti PC računara, omogućio je korisnicima ispunjenje najsmelijih snova. Do sada su onih zahtevniji i gejming populacija bili usmereni na kabasta rešenja zbog nekih fundamentalnih tehničkih ograničenja u vezi potrošnje i hlađenja. Danas je pak tehnologija izrade dosta napredovala pa novi trend minijaturizacije tzv. “downsizing-a” uzima sve više maha, obezbeđujući kompletan spisak funkcionalnosti uz maksimalne performanse. Rezultat takvih želja i nastojanja je neverovatno mali i po dimenzijama kompaktan PC gejming računar neverovatnih mogućnosti.
    
   Koncept male gejming PC stanice zahteva pažnju prilikom konfigurisanja i izbor specijalnih komponenti. Mahom su to uređaji koji poštuju mini ITX format. Upravo jedna takva komponenta je danas na našem test stolu. U pitanju je matična ploča vrhunskih mogućnosti i performansi kao ključna osnova za funkcionisanja brzog gejming PC-a – ASUS ROG STRIX X470-I GAMING. 
    ROGSTRIXX470I1s.jpg
    
   Radi se o AMD platformi obzirom na upotrebu AMD X470 čipseta, a što upućuje na korišćenje najnovije platforme optimizovane za rad sa AMD Ryzen procesorima druge genereracije. Više niste ograničeni samo na Intel Core čipove u mini ITX kategoriji jer karakteristike nove Ryzen generacije postaju sve popularnije među gejming korisnicima, tako da vam je na raspolaganju još jedna opcija izbora. Verujte, neverovatno veliki broj korisnika upravo traga za jednim ovakvim rešenjem, a broj onih koji se raspituju za postojanje nečeg sličnog je veći iz dana u dan.
    
   Naš cilj je upravo da vas upoznamo sa činjenicom da želje u pravcu minijaturizacije nekada glomaznih PC gejming rešenja, nisu preterane već imaju i svoje realno utemeljenje u novoj generaciji PC komponenti. Mišljenja smo da nikada do sada nije bilo lakše sklopiti mali gejming računar eksplozivnih performansi, a ROG STRIX X470-I GAMING vam poput čarobnog štapića omogućuje da ispunite želje. Svoju omiljenu gejming borbenu stanicu od sada možete držati tik pored vas na radnom stolu, a da vam ne zauzme kompletan radni prostor i korisnu površinu stola.  
    ROGSTRIXX470I2s.jpg
    
   Ono o čemu morate voditi računa je izbor adekvatnih mini ITX komponenti. Primećujemo da  nekada nisu ni malo jeftine, čak su neretko i skuplje od sličnih u normalnom ATX formatu. Uglavnom su u rangu cena većih, pandan modela u punoj ATX formi. To je jednostavno cena koju plaćate za nestandardna rešenja visokih performansi.Kao i sve mini ITX ploče tako i ova stiže u neuobičajeno maloj kutiji i pakovanju. Međutim, ROG logo u kombinaciji sa pripadnošću STRIX serijalu, izaziva visoka očekivanja. U pakovanju se pored ploče nalazi neophodna oprema u vidu dovoljnog broja SATA 3 kablova, kablova za povezivanje LED kompatibilnih svetlećih traka, pripadajuće antene za Wi-Fi komunikaciju, grupni konektor za signalizaciju, maska za ATX sekciju konektora, komplet vezica i nezaobilazni vijci za ugradnju M.2  SSD diskova. Jednom rečju sve što vam je potrebno za početak konfigurisanja napredne gejming stanice. 
    

   ROGSTRIXX470I3s.jpg
    

   Ograničena površina štampane ploče naglašava stručnosti inženjerskih timova koji su radili na ovoj ploči jer dizajn pojedinih rešenja je sve samo ne standardan. Tako se VRM modul zadužen za napajanje Ryzen procesora smestio na poziciji tik iza ATX sekcije konektora, dok je uobičajeni gornji deo  spoljne ivice matične ploče opremljen pripadajućim konektorima za dodatno napajanje kao i onim za priključivanje ventilatora, te povezivanje i kontrolu rada dodatnih Aura LED kompatibilnih uređaja. Hladnjak VRM jedinice oblikom i detaljima nesumnjivo sugeriše na ROG pripadnost, dok je sama jedinica za regulaciju napona napravljena u dizajnu 4+2 faze. Napajanje procesra je pod strogom kontrolom Digi+ VRM mikrokontrolera čime se utiče na efikasniji rad jedinice za regulaciju kao i samog CPU čipa. ASUS je u slučaju ovog modela koristio kvalitetne komponente, tako da stabilno funkcionisanje je već podrazumevana osobina matičnih ploča pod pomenutom markom. Dotična činjenica je posebno istaknuta na modelima iz ROG serije.
    
   AM4 procesorsko ležište zauzima centralnu poziciji na ploči, dok je u njegovom zaleđu napravljeno dovoljno prostora za instalaciju dva DDR4 memorijska modula. Podržan je rad RAM memorija na čak 3600 MHz ali u overkloking režimu. Moguće je instalirati maksimalno 32GB RAM memorije jer su ograničene dimenzije uticale na prisustvo upola manjeg broja slotova za instalaciju DDR4 RAM memorije. Ako nas pitate, sasvim dovoljno za gejming i neko polu-profesionalno bavljenje namenskim aplikacijama. U neposrednoj blizini su Q-LED indikatori kada je ploča pod naponom, istovremeno obaveštavajući o potencijalnim problemima nastalim u radu RAM memorije, centralnog procesora, grafičke karte ili diska sa kog se podiže operativni sistem. 
    

    
   Na uzanom prostoru iza DIMM modula se smestila “horizontala” sa glavnim, 24-pinskim ATX konektorom za napajanje, dodatnim USB 2.0 i 3.0 konekcijama kao i SATA 3 portovima za povezivanje diskova i SSD uređaja (4 komada).  U malom kutku je smeštena i jedna faza za napajanje DDR4 RAM memorije. Sve je kako bi rekli – cakum pakum.
    
   Gejmerski PC se ne može ni zamisliti bez dobre i brze grafičke karte tako da je ploča morala da dobije PCI-E x16 slot sa svih 16 komunikacionih putanja koje su na magistrali sa direktnom vezom ka  sistemskom kontroleru integrisanim u Ryzen procesoru. Preostale četri linije se koriste za rad i brzi transfer na relaciji CPU-M.2 NVMe SSD disk.  Ovde dolazimo do zanimljivog detalaj u vezi sa ROG STRIX X470-I GAMING pločom i načinom na koji je rešen sistem M.2 konektora. Zbog skučenog prostora pozicija čipseta je u “suterenu” tik pored pomenutog i jedinog PCIe slota.  
    ROGSTRIXX470I5s.jpg
    
   Pomoću tzv. “Piggy Back” metode nadograđena je pozicija za instalaciju M.2 SSD diska, a čitava platforma je sa zadnje strane iskorišćena za pozicioniranje tri analogna konektora za zvuk. Oni su zbog bolje identifikacije linijskog izlaza, i onih za slušalice i mikrofon, posebno osvetljeni crvenim plavim i zelenim diodama. Nije zaboravljen ni hladnjak za pomenuti M.2 disk, koji ima ukrasno osvetljenje u vidu štampanih detalja i obaveznog svetlećeg ROG logoa. 
    
   Na premijum modelima smo tokom vremena navikli na prisustvo dva M.2 slota, pa je i ovoga puta on nezaobilazni deo inventara ove ploče. Smešten je na neuobičajenu poziciju poleđine matične ploče. Komunicira sa ostatkom sistema i to pomoću 4x PCIe 3.0 komunikacione linije i nalazi se na istom delu magistrale kao i PCIe x16 slot za grafiku. Praktično, oni dele raspoložive transportne putanje i kada je ugrađen M.2 NVMe disk u ovom slotu, grafika se automatski prebacuje u PCIe x8 režim rada. Kompromis je neminovan pošto X470 čipset ne raspolaže PCIe putanjama treće, već druge generacije sa nešto sporijim specifikacijama. Pošto je na ovoj ploči sve moralo da bude vrhunski, mesta za kompromise nije bilo u najvažnijim radnim pozicijama sistema. 
    ROGSTRIXX470I6s.jpg
    
   Na zadnjoj strani ploče se našao čip za upravljanje funkcijom mrežne komunikacije, u ovom slučaju dokazani  Intel® I211-AT, LAN kontroler sa mogućnošću gigabitnog transfera podataka. Dotični ima specijalnu zaštitu od štetnog delovanja elektrostatičkog pražnjenja kao i softver za aribitriranje mrežnog saobraćaja, a što je korisna funkcionalnost u slučaju gejminga i davanja prioriteta specifičnim paketima podataka. Osim klasične LAN konekcije, ROG STRIX X470-I GAMING obezbeđuje bežičnu mrežnu i Bluetooth V4.2 konekciju. Podržani su Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac standardi komunikacije kao i MU-MIMO mogućnost. Što se tiče zvuka, već smo ga pomenuli u smislu prisutnih analognih konekcija. Baziran je na Realtek S1220A dekoderu koji se nalazi na pomenutoj “nadogradnji” konektora za primarni M.2 slot. Zbog ograničene širine HDA magistrale nije podržan 8-kanalni zvuk u 32-bit/192KHz formatu.  
    ROGSTRIXX470I7s.jpg
    
   Na ATX panelu sa konektorima zatičemo dva para USB 3.0 portova obeleženih plavom bojom. Pored njih je i deo sa dva brža USB 3.1 tip-A porta za brzu vezu sa eksternim SSD rešenjima. Iznad njih je gigabitni LAN port, a tik pored njega “vertikala” sa konektorima za Wi-Fi  antena koja je u slučaju ROG modela standardno oblikovana u formi koja podseća na ajkulino leđno peraje. Veza Ryzen APU procesora sa integrisanom grafikom se ostvaruje preko prisutnog HDMI konektora.
   Ploča raspolaže već tradicionalno bogatim izborom BIOS opcija za upravljanje svim parametrima rada na fabrički podešenim vrednostima kao i fino tjuniranje performansi u overkloking modu. Zahvaljujući tome je moguće izvući maksimum iz upotrebljenih CPU čipova i RAM memorije kao i generalno iz čitavog sistema baziranog na ovom modelu matične ploče.
   bios1_1.png 
   bios2.pngTest platforma:

   MB: 
   ASUS X470-I STRIX

   CPU: 
   AMD Ryzen 7 2700X

   RAM: 
   2x8GB HyperX FURY 426C 2666@3066 CL16  

   VGA: 
   MSI GTX 1060 AERO ITX

   HDD: 
   Seagate Barracuda ST2000

   SSD: 
   Kingston A400 240GB

   Cooler:
   Cooler Master AiO MasterLiquid Pro 240 

   PSU: 
   Cooler Master V1200 Platinum 

   Performanse:
   [modul]test=725[/modul]ROG STRIX X470-I GAMING je “dinamit” u malom pakovanju. Eksplozivne mogućnosti i performanse poboljšanih Zen+ jezgara su pomoću ove ploče spakovani u formu mini ITX standarda pa čitava platforma  deluje još upečatljivije. Kada jednu ovaku ploču uparite sa dobrom grafikom, odgovarajućim procesorm, brzim NAND uređajima za podatke – dobijate jednu vrhunsku gejming kombinaciju. Garantujemo vam da se na tome nećete zaustaviti jer industrija dobro zna šta korisnici priželjkuju. pa je čitava novija generacija kućišta poput Cooler Master Q300 serije ili NZXT H200i i sličnih, podigla uloge atraktivnih i beskompromisno lepih gejming računara u malom formatu na vrlo visok nivo potpuno uporediv sa klasičnim, značajno većim formatima.
    
     
   Tokom rada i testiranja ni jednog trenutka nismo osetili nedostatak umanjene forme jer je ASUS maskimalno uradio svoj deo zadatka. Ploča osim funkcionalne strane koja je jaka poput one na formatima pune veličine, istakao i estetski momenat značajan u delu gejming tržišta. ASUS je Aura LED sistem nametnuo kao vrlo rasprostranjen standard pružajući korisnicima veliku slobodu prilikom dodatnog ulepšavanja LED svetlosnim efektima. To je u ovom slučaju naglašeno posebnim konektorom za povezivanje adresibilnih svetlosnih LED traka. Razlika u odnosu na konveniconalne je što adresibilni poseduje kolo za kontrolu svake diode zasebno pa je moguće programirati rad i postići zanimljive svetlosne efkete.  Čitava zadnja ivica matične ploče je načičkana LED diodama pa praktično imate efekat već ugrađene trake koja daje efekte svetlosnih nijansi kao nijedan drugi RGB sistema kada su u pitanju matične ploče. 
    
    
   Jednako impresivna ROG STRIX X470-I GAMING je i u pogledu performansi i overkloking mogućnosti. U tom delu potpuno je na nivou dosadašnjih X470 baziranih modela. Gejming performanse kao i one u aplikativnom softveru uopšte ne koincidiraju sa njenom veličinom tako da je prevaziđen taj subjektivni osećaj strepnje u pogledu mogućih kompromisa ostvarene minijaturizacije koja bi danak platila kroz eventualno lošije performanse. U tom pogledu nema brige jer ova mini ploča isporučuje maxi performanse.
    
   Osobine ROG STRIX X470-I GAMING ploče su opisane supelativima i to svakako ima za posledicu veću prodajnu cenu. Ona je na nivou klasičnih ROG STRIX modela, možda koju banku više, ali svojim mogućnostima definitivno opravdava iznos od 210€ jer neko ko gleda u pravcu ovakvog rešenja, sigurno traži neuobičajeno rešenje, a to svakako ima svoju cenu.  
    
    
   Ploča je je pravi ukras konfiguracije koji osim toga odlično radi. Ukoliko ste se već odlučili da svoj novi gejming PC spakujete u minijaturne dimenzije i pri tom mu podarite maksimalne performanse ova ploča je pravi izbor i jedno od najboljih rešenja u klasi mini ITX ploča za AMD Ryzen procesore!
    
   Prednosti:
   – Odlične performanse
   – Ponašanje u radu
   – RGB LED opcije
   – Mogućnosti na nivou ATX modela
   – WI-FI sa MU-MIMO podrškom
    
   Nedostaci:
   – Nedostatak USB 3.1 tip-C porta
   – Visoka cena
    
   CENA: 220€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan