Sapphire PULSE RX 5500 XT 4GB (Video)

Sapphire PULSE RX 5500 XT 4GB (Video)

Dilema je opšte prisutna. Da li u klasičnoj srednjoj klasi gejminga i 1080p rezolucije ići na 4 GB ili 8 GB verziju Navi 14 karte? Razlike u performansama ima samo u igrama sa zahtevnim grafičkim “endžinom” i velikim teksturama. Takođe ako pokušate da podignete rezoluciju u 1440p trebaće vam VRAM memorije...

  Sadržaj

   Na test smo dobili i drugu verziju mejnstrim AMD Navi 14 bazirane grafičke karte sa 4 GB video memorije. Dok se na Radeon RX 5500 XT model sa 8 GB gleda kao na direktnu zamenu za Polaris RX 580 i RX 590 grafičke karte, dotle je verzija sa 4GB logično – više neka vrsta zamene za Radeon RX 570 modele.
    
   Što se tiče karakteristika Navi 14 grafičkog procesora on je identičan u slučaju modela sa 4GB i 8GB modela. To znači ista RDNA arhitektura, 1408 “stream” izvršnih jedinica proizvedenih 7nm postupkom, podrška za PCIe magistralu u verziji 4.0 i upotreba bržeg GDDR6 standarda video memorije koja je povezana sa GPU procesorom preko magistrale širine 128 bita.
   Dovoljno da Radeon RX 5500 XT grafička karta pokrene igre u Full HD rezoluciji pri Ultra podešenim detaljima. Grafički procesor u verziji Sapphire Pulse modela sa 4GB radi na frekvenciji bliskoj fabrički preporučenim vrednostima od 1845 MHz u Boost modu. Tako stoji u specifikacijama proizvođača, a videćemo da je u praksi malo drugačije.
   PULSE_5500XT_4G_1s.jpgPulse RX 5500 XT 4G je klasičan primerak grafičke karte  sa potpisom kompanije Sapphire u kategoriji mejnstrim modela. Odlikuje je prepoznatljiv dizajn sa ilustracijama pulsnog signala.
   Koristi višeslojni rashladni sistem sa oznakom Dual-X. Bakarna baza sa tri toplotne cevi koje ravnomerno prenose toplotu na veliko telo aluminijumskog hladnjaka, upošljava dodatne površine metala za hlađenje VRAM memorijskih čipova kao i elemente koji čine 6-fazni modul za napajanje. Površina hladnjaka i toplotnih cevi je niklovana. Forsirano odvođenje toplote je obezbeđeno prisustvom dva ventilatora prečnika 10 cm sa velikim površinom ugrađenih propelera kako bi se postigao visok statički pritisak u zoni radijatora. Površina hladnjaka i čitavog sistema hlađenja prevazilazi dimenzije štampane ploče grafičke karte. Dok je sa zadnje strane prisutna velika metalna “hladna” ploča za maksimalno efikasnu disipaciju toplote. 
    PULSE_5500XT_4G_2s.jpg
   Zanimiljivo je da je za razliku od nedavno testiranog Gigabyte RX 5500 XT modela, telo hladnjaka otišlo u visinu, a ne u dužinu, tako da je pogodnija za upotrebu u plićim kućištima.
   Sapphire grafičke karte su prepoznatljive po prisustvu Dual BIOS opcije sa dva profila upravljačkog softvera. Izbor se vrši pomoću mikroprekidača u dva položaja. Onaj bliže sekciji konektora sa zadnje strane aktivira tihi režim rada, a onaj bliže GPU procesoru je zadužen bolje performanse grafičke karte. 
    PULSE_5500XT_4G_3s.jpg
   Sapphire Pulse 5500XT 4G povlači 75W preko PCIe x16 slota, a ostatak potrebne energije dobija iz dodatnog 8-pinskog PCIe konektora. Grafička karta signal na monitore šalje preko uobičajenog spiska prisutnih konektora: tri Display Porta u verziji 1.4 i jednog HDMI 2.0b izlaza. Reč, dve o utiscima prilikom instalacije. Karta se lako drži u ruci i njome se jednostavno manevriše u ograničenom prostoru kućišta. Smeta nam pomalo jeftin izgled upotrebljene plastike od koje je izrađen oklop hladnjaka i propeleri ventilatora koji imaju onaj jeftin odsjaj recikliranog plastičnog materijala. 
    PULSE_5500XT_4G_4s.jpg
   Sumnjam da ćete ikada nakon instalacije zagledati u njenom pravcu, obzirom da je lišena bilo kakvih ukrasnih RGB svetlosnih detalja. Estetika ovde definitivno nije u prvom planu, već čista funkcionalnost. 
    PULSE_5500XT_4G_5s.jpg
   Sada ono najvžnije što nas sve interesuje, a tiče se činjenice koliko je zaista u realnom radu sporija verzija Radeon RX 5500 XT od one sa 8 GB. Videli smo u primeru novijih igara da podizanjem grafičkih detalja u 1080p rezoluciji, zahtevi po pitanju video memorije prilično rastu i neretko prevazilaze kapacitet lokalne memorije od 4GB, a što je bila neka dosadašnja granica čak i u slučaju korišćenja HD tekstura. Dakle, zahtevi gejming softverskih kuća su porasli, pa je ovo bila prilika da vidimo taj uticaj u primeru najnovijih i najpopularnijih igara.
   PULSE_5500XT_4G_6s.jpgTest sistem:

   MB: 

   Gigabyte Aorus X470 Gaming 7 WiFi

   CPU: 

   AMD Ryzen 7 3800X – PBO uključen

   RAM: 

   16GB (2x8GB) HyperX Predator RGB 2933 CL16

   VGA: 

   Sapphire Radeon  RX 5500 XT PULSE 4G

   HDD: 
   Seagate Barracuda ST3000 SATA 6Gbps

   SSD: 
   ADATA Gammix S11 Pro

   Cooler:

   CM MasterAir MA620M

   PSU: 
   Cooler Master V1200 Platinum 

   Driver:

   Adrenalin 19.12.2

   OS:
   Windows 10 64-bit ver. 1909

   Performanse:
   [modul]test=1011[/modul]
    

   Prvo i osnovno, postoje igre, naročito one novijeg datuma koje koriste velike teksture u visokoj definiciji  i uglavnom su to istraživačke, FPS ili “third person shooter” igre. Borderlands 3, zatim Red Dead Redemption 2, Shadow of the Tomb Raider gde razlika u 1080p rezoluciji u korist 8 GB verziji ide od 10-15%. Međutim u većini drugih, grafički manje zahtevnih igara poput eSports online naslova, razlike između RX 5500 XT sa 8 GB i 4GB uglavnom nema.
   Razlika u ceni i nije toliko velika, ako ste već odlučili da kupite RX 5500 XT model, tako da u svetlu izlaska zahtevnijih igara 8GB verzija deluje logičnije. Ukoliko pak igrate većinom multiplejer “online” naslove poput: Apex Legends, Fortnite, Overwatch, DOTA2, LOL i sličnih… deficit video memorije ne treba da vas brine. Na kraju, ukoliko gledate u budućnost 8 GB verzija deluje sigurnije u pogledu aktuelnosti kao “future proof” opcija. 
    PULSE_5500XT_4G_7s.jpg
   Analiza sa stanovišta potrebe igranja u višoj 1440p rezoluciji, RX 5700 XT 8GB verzija je u prednosti i ona je konstantno tokom testova iznosila od 15-20%. U nastojnju da postignete tih komforno glatkih 60 fps-a je ključno u ovoj razlici, ali isto tako postoje prethodno pomenute igre koje zbog grafički zahtevnog okruženja su suviše veliki zalogaj ovu klasu karti i rešenje je da se prebacite na one jače poput RX 5700 XT.
   Što se tiče radne frekvencije ona u praksi prelazi granice deklarisanih proizvođačkih specifikacija i prosečno se tokom gejminga, zadržava na nivou od 1800 MHz. Dinamički se menja u intervalu od 1750-1850 MHz. Značajno više od onih koje je definisao AMD, ali i sam Sapphire u PDF specifikacijama.  U bržem režimu Dual BIOS moda, maksimalna gejming frekvencija dostiže 5 MHz veće vrednosti tj 1855MHz. 
    PULSE_5500XT_4G_8.jpg
   Karta radi u rasponu temperatura od 45 do 67 stepeni Celzijusa. Ventilatori su potpuno neaktivni i pale se oko 50-550 Celzijusa. U pogledu overklokinga nije na nivou prethodno testiranog Gigabyte RX 5500 XT Gaming OC modela sa 8GB. Tokom eksperimentisanja smo postigli 100 MHz nižu frekvenciju. Zbog toga je pod uticajem mehanizma dinamičkog podešavanja frekvencije,  Navi 14 na ovom modelu radio u proseku na 1900 MHz uz potrošnju od 175W.
   Sapphire PULSE RX 5500 XT 4GB je sve ono što bi trebao da donese Navi 14 kao pristupačna “mejnstrim” grafička karta. Dobre performanse, koje su definitivno bolje od Polaris RX 570 modela i na nivou performansi 8 GB verzije u većini dosadašnjih i najpopularnijih eSport naslova u 1080p rezoluciji.
    

    
   Cena od 185 evra nije na tako povoljnom nivou koji smo očekivali, ali ako vam je bitan svaki evro i želite grafičku kartu savremenih karakteristika, Sapphire Pulse RX 5500 XT u verziji 4 GB može biti dobar izbor. Treba očekivati sleganje cena i realno je da će karte klase  RX 5500 XT biti povoljnije u kontekstu oštre borbe sa brojnim modelima GeForce GTX 1650 SUPER serije.
    
   Prednosti:
   – Solidne performanse
   – Tih rad i efikasan rashladni sistem
   – Dual BIOS
    
   Nedostaci:
   – 1440p performanse

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi