Sapphire Pulse RX 5700 8G

Sapphire Pulse RX 5700 8G

U pitanju je grafička karta skrojena baš po meri malo zahtevnije prosečno ambicioznog gejmera. Lepo upakovana i pametno osmišljena pre svega u pogledu fino podešenog rashladnog sistema koji odlično funkcioniše u praksi i pri tome vas lišava dodatne buke tokom rada. Hladniju i tišu u radu sa ovako visokim nivoom performansi, teško je i zamisliti...

  Sadržaj

   Od promocije prvih Navi baziranih Radeon grafičkih karti prošlo je 4 meseca, ali osim prilike da testiramo referentne AMD modele, nismo imali prilike do ovog trenutka da isprobamo  modele drugih proizvođača, ako izuzmemo Gigabyte RX 5700 XT.
    
   Pulse RX 5700 dolazi sa modifikovanim dizajnom štampane ploče jer je Sapphire hteo da unapredi referentni dizajn i tako svoj model učini boljim i bržim. Sapphire Pulse grafičke karte su poznate kao sjajno odmereni modeli po pitanju kvaliteta, performansi i cene. Otuda su među najpopularnijim “mainstream” gejming grafičkim kartama. 
    
    PulseRX5700_1s.jpg
    
   Očekivanja gejmerske publike nisu ništa manja ni od Pulse RX 5700 modela, možda su još i veći obzirom da je u pitanju nova generacija Navi modela sa RDNA mikroarhitekturom koja je označila kraj vladavine GCN modela. Ova grafička karta gađa one malo zahtevnije “mainstream” gejmere koji pored osnovnog gejmpleja u 1080p, znaju da istrče i u 1440p rezoluciju. Zato je ova grafička karta opremljena sa 8 GB GDDR6 video memorije.Pulse RX 5700 koristi specijalno projektovan i prilagođen Dual-X rashladni sistem kako bi obezbedila više radne frekvencije GPU procesora i pri tome održala rad grafičkog procesora u zonama željeno sigurnih radnih temperatura. 
    
    PulseRX5700_2s.jpg
    
   U pitanju je grafička karta umereno velikih dimenzija, posebno visine koju diktira veliki hladnjak i pripadajući ventilatori. Zbog toga nije preterano razvučena kao većina drugih Navi bazirnaih modela. Plastični oklop kulera je ukrašen prepoznatljivim crvenim detaljima koji ilustruje električni impuls, zaštitni znak ove serije grafičkih karti. Plastika deluje jeftinije nego metalni oklop skuplje pozicioniranih NITRO modela, ali je po gabaritima vrlo slična.
    
   Uglavnom, hladnjak je velikih dimenzija što znači da je površina predaje toplote veća, a što u krajnju ruku pogoduje hlađenju i postizanju boljih performansi. Više slojni “sendvič” dizajn kulera, uključuje dodatnu metalnu površinu sa zadnje strane koja hladi elektronske elemente na poleđini. 
    
    PulseRX5700_3s.jpg
    
   Takođe, velikim hladnjakom su pored grafičkog procesora obuhvaćeni i VRAM memorija, te VRM modul za napajanje GPU procesora. Sve je to neophodno kako bi se podigla frekvencija GPU procesora do skoro 2 GHz, a što je do juče bilo nezamislivo na Radeon modelima baziranim na GCN arhitekturi.
    
   Ključ dobrog hlađenja glavnih delova Pulse RX 5700 grafičke karte, leži u velikom hladnjaku sa brojnim rebrima kroz koje prolaze toplotne cevi za prenos toplote sa površine grafičkog procesora kroz pomenuta rashladna rebra. Proces ubrzava rad dva velika ventilatora prečnika 9.5 cm.
    
    PulseRX5700_4s.jpg
    
   Srce Pulse RX 5700 grafičke karte čini Navi RDNA grafički procesor sa 2304 “stream” izvršne jedinice, koji je sposoban da sa baznih 1540 MHz u turbo režimu, ubrza do 1750 MHz. Tipčna prosečna frekvencija u igrama iznosi oko 1700MHz.  GPU sa VRAM memorijom komunicira magistralom širine 256-bita i koristi PCIe V4.0 standard transportnih putanja. Karta raspolaže sa 8 GB memorije.
    
   Kartica koristi Dual BIOS sistem koji pored standardno ubrzanog radnog profila, ima i onaj tiši na nižim radnm frekvencijama kada GPU radi u rasponu od baznih 1465 MHZ  do 1625 MHz u gejming scenariju. Cilj je da kartica postane još hladnija, a time i tiša u radu. 
    
    PulseRX5700_5s.jpg
    
   Pulse RX 5700 koristi 12-slojnu štampanu ploču sa sistemom zaštite od statičkog elekticiteta. Karta kao i svaka druga koja se obraća gejming publici u današnje vreme, raspolaže svetlećim LED detaljem u vidu Sapphire logoa koji sija crvenom nijansom. 
    
   Kartica se napaja sa dva dodatna PCIe konektora, jednim 6-pinskim i jednim 8-pinskim obzirom da deklarisana potrošnja iznosi 187 W. Zasmetalo nam je da se zbog hladnjaka nestandardne visine, konektori nalaze u svojevrsnom useku plastičnog oklopa i metalne ploče na poleđini, a što zahteva dodatnu veštinu i pažnju prilikom instalacije i deinstalacije kablova za dodatno napajanje. 
    
    PulseRX5700_6s.jpg
    
   Sa monitorima se povezuje pomoću jednog HDMI 2.0b i tri Display Port 1.4 konektora, a može da radi sa 4 priključena ekrana istovremeno. U dužinu meri 25.5 cm, visoka je 13.5 cm i debela nepunih 5 cm.
    
   Sa Sapphire web stranice vam je dostupan za besplatno preuzimanje Trixx softver, koji u trenutku testiranja dobio lepši interfejs, ali pojedinim funkcinalnostima evidentno fali dorade pa je bio delimično upotrebljiv tj imate kao alternativu dosta sličnih ali opcijama mnogo bogatijih softverskih alata za overkloking i nadgledanje parametara. Uglavnom Sapphire je sa Trixx alatom na dobrom putu i treba mu još malo poliranje da bi ga zaista koristili umesto naših, dokazano dobrih alata.Pulse RX 5700 se lako instalira i pušta u rad. Ubacite je u odgovarajući PCIe x16 slot, povežete napajanje i signalni kabal monitora, učitate Windows 10 drajver i zabava može da počne.
    
    PulseRX5700_7s.jpg
    
   Šta je to što Pulse RX 5700 čini drugačijom u odnosu na druge “mainstream” modele? To je svakako napredna konstrukcija njenog hladnjaka. Toliko je dobro dizajniran i napravljen, da se može porediti sa najboljim “aftermarket” rešenjima. 
    
   Ključna razlika u odnosu na dizajn hladnjaka referentne AMD Radeon RX 5700 karte je da fabrički model koristi usmereni turbinski sistem koji praktično ima oblik tunela u kome se nalazi veliki alublok sa bakarnim podnožjem preko koga struji vazduh koji stvara centrifugalni ventilator na drugom kraju. Tako se pravi usmereno strujanje koje prevlači vazduh preko pomenutog hladnjaka, a dalje se izbacuje van kućišta kroz proreze na zadnjem delu grafičke karte.
    
   Ovaj sistem hlađenja ima svoje prednosti, ali i mane. Dobro ješto se topao vazduh ne zadržava u kućištu, ali je sa druge strane prilično bučan i manje efikasan jer GPU brže ulazi u zonu granično visokih radnih temperatura.
    
    PulseRX5700_8s.jpg
    
   Sa druge strane Sapphire Pulse RX 5700 koristi hladnjak većih dimenzija, koji svojim tankim rebrima maksimalno povećava korisnu površinu predaje toplote. Njegovo dejstvo je pojačano prisustvom dva velika aksijalna ventilatora prečnika 95 mm sa posebnim oblikom propelera i dvostrukim kugličnim ležajevima, stvarajući zonu povišenog vazdušnog pritiska između rashladnih rebara. 
    
   Ovaj tip konfiguracije hladnjaka je tzv “otvoreni sistem” kod koga se toplotna energija izbacuje u unutrašnjost vašeg PC-a tj centralne ćelije računara. Otuda vam je potrebno provetreno kućište sa dobrom cirkulacijom kako bi izvukli maksimalne performanse iz jedne ovakve grafičke karte. Zauzvrat, obezbediće niže radne temperature uz značajno manju buku, nego što to čini referentna AMD Radeon RX 5700 karta.
    
    PulseRX5700_9s.jpg
    
   Posebno nam se svideo način na koji se upravlja radom ventilatora. Sapphire je napustio praksu da ventilatore drži neaktivnim do 55 stepeni. Shvatili su da takvim načinom samo bespotrebno generišu dodatnu toplotu u sistemu, pa je na Pulse RX 5700 modelu upotrebljen bolje podešen algoritam upravljanja radom ventilatora. Praktično on od samog početka drži aktivnim rad ventilatora na niskim obrtajima i skoro ih nikada ne isključuje. Temperatura GPU-a je na vidno nižem nivou, a buke praktično nema. Kartica je osetno hladnija u radu.
    
   NAPOMENA: Nakon komentara korisnika foruma “dzonihsv” da grafička karta ipak gasi ventilatore u stanju nekativnosti, dodatno smo proverili i utvrdili da je zapravo “krivac” Adrenalin 19.11.1 verzija drajvera koja drži konstantno aktivnim ventilatore u zoni obrtaja od 500-600 rpm-a. Dakle dotična pojava nema nikakve veze sa upravljačkim softverom grafičke karte već je isključivo posledica dejstva određene verzije drajvera. Upgrade na Adrenalin 19.11.3 ponovo aktivira opciju gašenja ventilatora kada kartica uđe u stanje mirovanja.
    
   Zbog toga, u režimu neaktivnosti Windows desktop okruženja, GPU se drži oko 34-35 stepeni Celzijusa, dok u toku maksimalnog angažovanja GPU procesora i VRAM memorije, temperatura ne prelazi 66. podeok na Celzijus skali. Napominjemo da je sistem testiran na otvorenoj platformi.
    
    PulseRX5700_11s.jpg
    PulseRX5700_10s.jpg
    
   Zbog toga i Navi GPU radi na neznatno većim gejming frekvencijama od deklarisanih, dostižući granicu od 1800 MHz. Manuelnim štelovanjem tj overklokingom, dozvoljeno je podići frekvenciju za još 50 MHz i tu je graničnik za Pulse RX 5700.
    
   Sve to je dovoljno ovom modelu da zabeleži malo bolje rezultate od referentnog modela po skoro istoj ceni koštanja i uz primetno manje grjanje i tiši rad.
    
   Probali smo i novu verziju pomenutog Trixx softvera. Zgodan je i pregledan, mada mu po našem mišljenju, fali detaljnija telemetrija. Ipak, za nekoga ko se susreće prvi put sa ovakvim tipom alata, pregledan je i lak za upotrebu.
    
    PulseRX5700_12s.jpg
    
   Mnogo se priča o Trixx Boost opciji koja je zapravo “diskutabilna” jer se u suštini svodi na obaranje osnovne rezolucije čime se dobija veći broj renderovanih kadrova u sekundi. Međutim, posledica “skaliranja” rezolucije je pojava zamućenja, koji Sapphire delimično otklanja aktiviranjem Radeon Image Sharpening opcije. Sve u svemu to su već viđene opcije u standardnom AMD Adrenalin 2019 okruženju samo što ih je Sapphire izdvojio i grafički lepše predstavio radi lakšeg korišćenja.Test sistem:

   MB: 

   ASRock X570 Taichi

   CPU: 

   AMD Ryzen 7 3800X – PBO uključen

   RAM: 

   16GB (2x8GB) GSkill Trident Z NEO 3600 CL16

   VGA: 

   Sapphire Pulse RX 5700 8G

   HDD: 
   Seagate Barracuda ST3000 SATA 6Gbps

   SSD: 
   ADATA Gammix S11 Pro

   Cooler:

   CM Nepton 280L

   PSU: 
   Cooler Master V1200 Platinum 

   Driver:

   AMD Adrenalin 19.11.1

   OS:
   Windows 10 64-bit ver. 1903

    
   Performanse:
   3D gejming 
   [modul]test=995[/modul]
    

   GPGPU performanse
    
   [modul]test=996[/modul] 

    
   Potrošnja energije i radne temperature
    
   [modul]test=997[/modul]
    Tokom testova  nekoliko dana rada u našoj test laboratoriji, Pulse RX 5700 nam je prirastao za srce 🙂  U pitanju je grafička karta skrojena baš po meri malo zahtevnije prosečno ambicioznog gejmera. Lepo upakovana i pametno osmišljena pre svega u pogledu fino podešenog rashladnog sistema koji odlično funkcioniše u praksi i pri tome vas lišava dodatne buke tokom rada.
    
   “Grafika” je u radu za jedan osetan nivo hladnija od referentnih rešenja. Isporučuje veoma visok nivo perofrmansi. Ovo je jedan od onih modela koji će iskoristiti prednosti visokog osvežavanja ekrana na novijim modelima gejming monitora, ali isto tako “debelo” prebacije željenih 60 frejmova u 1440p rezoluciji, tako da oni koji žele gejming sa bogatijim i detaljnijim grafičkim okruženjem, pronaći će da je Pulse RX 5700 i više nego sposoban za dotični režim igranja.
    
    PulseRX5700_13s.jpg
    
   Što se tiče cene, kao i svi Radeon RX 5700 modeli, pripada gornjem segmentu gejming grafičkih karti. U praksi to znači da se sa uračunatim porezom, može nabaviti za 400€. Cene se dosta razlikuju od prodavca do prodavca što je već posledica loše zastupljenosti proizvoda ovog proizvođača na lokalnom tržištu. Uglavnom, vredi se potruditi jer zauzvrat ćete dobiti jednu od boljih RX 5700 Navi grafičkih karti u svojoj klasi. Hladniju i tišu u radu sa ovako visokim nivoom performansi, teško je i zamisliti. Zato jedva čekamo šta ostatak konkurencije ima da kaže na temu Navi 10 gejming akceleratora! 
    
   Prednosti:
   – Natprosečno tiha
   – Osetno hladnija u radu od referentnog modela
   – Dual-X hladnjak odličnih karakteristika
   – Neznatno bolje performanse od referentnog modela
   – Dual BIOS profil ultra tihog rada
   – Kvalitetni ventilatori
    
   Nedostaci:
   – Trixx softver bi mogao da bude “bogatiji” podacima
    
   CENA: oko 400€ 

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan