SSD ili HDD?

SSD ili HDD?

Čak i "prosečni" kompjuteri sve češće imaju SSD koji je kao sistemski disk postao potpuno nezamenjiv za mnoge. Ipak, nije sve na strani SSD-a, pa u skladu sa tim treba i kupovati. Hard disk nikako neće biti zaboravljen, jer ima nekoliko prednosti koje će SSD veoma teško stići. Stoga, ukoliko ste u dilemi "za i protiv" lista može da bude jako korisna.

  Sadržaj

   Dakle, razmišljate o tome da li je za vas SSD ili HDD? Prva i osnovna razlika je u konceptu smeštanja podataka. Hard disk se oslanja na magnetne ploče koje se okreću velikom brzinom na koje se podaci upisuju putem glave koja je povezana sa kontrolerom i keš memorijom. Zamislite veoma napredni gramofon sa čije ploče može da se sluša, ali u isto vreme i da se upisuje muzika. SSD, odnosno Solid State Drive, koristi memorijske čipove i kao takav nema pokretnih delova već klasičnu fleš memoriju kao medijum za skladištenje podataka.
   ssd_vs_hdd_1_1.jpg
   Logično, hard disk je zbog svoje prirode osetljiviji na potrese, posebno iz razloga, jer se magnetne ploče vrte na brzinama koje idu i do 10.000 obrtaja u minuti, a razmak imeđu glave i ovih ploča se broji u svega nekoliko mikrometara. Ukoliko taj razmak nestane, glava “zaore” po povšrini ploča i tako nastaju omraženi “loši sektori”. Zato mnogi, poslovnim korisnicima namenjeni, laptopovi koriste upravo SSD.
   ssd_vs_hdd_2_1.jpg
   Takođe, hard disk je iz istog razloga i sporiji. Bez obzira na to da li govorimo o sekvencijalnoj brzini prilikom kopiranja ili brzini pristupa nasumičnom podatku. Kod SSD-a kontroler instant dolazi do adrese u memoriji, dok hard disk mora da pomeri glavu na odgovarajuću poziciju i pronađe podatak zapisan na magnetnoj ploči. Zbog toga su razlike u nasumičnom pristupu ogromne.
   ssd_vs_hdd_3_1.jpg
   Buka je takođe bitan faktor, a hard disk koji ima pokretne delove svakako mora da se čuje. Neki više neki manje naravno, u zavisnosti od kvaliteta, ali i fokusa proizvođača. Ipak, većina HDD-a moraju da se čuju. Posebno kada intenzivnije krenu da traže podatke po magnetnoj ploči. Tada se najčešće čuje poznato “Krrr krrr krrr…”. SSD nema pokretnih delova i u skladu sa tim je potpuno nečujan.
   ssd_vs_hdd_4_1.jpg
   Kad smo već rešili da ga toliko hvalimo SSD je i zahvalniji i kada je račun za struju u pitanju. Njegova manja potrošnja nije uvek u istoj meri ispred hard diskova, jer postoje štedljive verzije. Ipak, u globalu, SSD je svakako i energetski efikasniji.
   ssd_vs_hdd_5_1.jpg
   Dakle, SSD je pouzdaniji, tiši, brži i otporniji, da li to znači da je bezrezervno bolji? U smislu da je tehnološki modernija komponenta, to je apsolutno tačno. Ipak, jedna stavka ne može ni u najmanjoj meri da se poredi sa hard diskom, a to je cena po gigabajtu.
   hard_disk_vodic_2_1.jpg
   Ona je višestruko povoljnija u korist hard diska, pa za cenu SSD-a koji ima kapacitet od 240 GB, možete dobiti HDD od čak 3 TB! Stoga, ostaje samo pitanje šta vam je veći prioritet, a mnogi neće ni sekund razmišljati pre nego što se odluče na HDD. Toliko filmova, muzike igara nikada ne bi stalo na SSD.
   hard_disk_vodic_1_1.jpg
   Idealna kombinacija je imati SSD kao sistemski disk, dok ćete hard disk upotrebljavati za smeštanje podataka, pa čak i instaliranje manje bitnih aplikacija u slučaju da kupite neki od SSD-ova manjeg kapaciteta kao što je 64 ili 120 GB. Naravno, ukoliko to nije opcija savetujemo vas da se ipak opredelite na hard disk, osim u slučaju da niste apsolutno sigurni da vam mali kapacitet ne predstavlja problem.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi