Transcend 110S 512GB M.2 PCIe x4 SSD (Video)

Transcend 110S 512GB M.2 PCIe x4 SSD (Video)

Transcend 110S 512GB je brza alternativa za “storage” rešenje ili nadogradnju postojećeg PC desktop računara, a zašto ne i nekog novijeg laptop računara. Takođe, pogodan je kao opcija brzog eksternog diska u kombinaciji sa sve dostupnijim USB-C 2x2 fiokama. Dakle, jedan solidan, budžetski pristupačan SSD koji će vas zadovoljiti u pogledu dodatnog prostora i brzine...

  Sadržaj

   Kada poželite dosta brzog prostora za skladištenje podataka i instalaciju aplikacija i igara, danas se po nekom nepisanom pravilu, SSD nameće kao glavno rešenje. I to ne bilo koji već u slučaju novijih računara i laptop prenosnih verzija u pitanju je brži M.2 PCIe x4 interfejs, kako bi maksimalno uposlio širinu magistrale i prebacio što veću količinu podataka. O tako visokim vrednostima transfera smo u eri vladavine hard diskova smo mogli samo da maštamo. Kada dotičnu osobinu ukombinujete sa pristojnom cenom, dobijate rešenje kome nijedan korisnik ne može odoleti – upravo je to slučaj sa današnjim Transcend 110S PCIe x4 SSD-om koji stiže u formi M.2 uređaja.
    

    
   Sigurno je da ima bržih SSD uređaja na tržištu, ali postoji ona granica performansi posle koje većina prosečnih korisnika ne oseća blagodeti ubrzanja. Sve preko toga je zaista teško izmeriti tj. donosi prednosti isključivo u nekim specifičnim situacijama koje nisu delokrug rada običnih korisnika. Upravo na njih računa Transcend sa ovim modelom SSD-a. Zašto duplo više platiti neki kapriciozni SSD kada od njega nema koristi u vašem slučaju.
    
   Dakle, Transcend 110S gađa u samu suštinu potreba prosečno zahtevnog korisnika koji želi da iskoristi sve prednosti koje donosi ubrzanje korišćenja jednog M.2 SSD uređaja na bazi NVMe 1.3 protokola. Otuda ćete često u domaćim PC konfiguracijama pronaći upravo proizvode kompanije Transcend koja se rukovodi ovom zdravom i konkretnom filozofijom – daj korisniku tačno ono što mu treba, ni manje ni više od toga, a po nekoj fer ceni.E, baš tako je napravljen ovaj SSD. Koristi M.2 interfejs koji je sa čipsetom ili sistemskim kontrolerom centralnog procesora, povezan magistralom širine četiri PCIe putanje treće generacije (PCIe x4 Gen3). Entuzijasti će reči da to nije najbrži trenutno dostupni standard, dok većina običnih korisnika za dotični podatak i ne haje, već o onome što oseća pod rukom i prstima dok radi u aplikacijama ili se igra. A, za tako nešto ove specifikacije su i više nego dovoljne.
    
   transcend1s.jpg
    
   Naš primerak Transcend 110S modela od 512GB je stigao sa NAND čipovima na jednoj strani štampane pločice i zbog toga je osim klasične namene u desktop sistemima kao stvoren za “apgrejd”  novijih laptop računara gde ima manje prostora na M.2 poziciji. Postoji određena nedoslednost sa specifikacijama na zvaničnoj stranici proizvođača koji kaže da je ovo dvostrani model a da jednostrani u istom kapacitetu nosi oznaku 112S. Razlog može biti činjenicia da je od momenta predstavljanja do danas tehnologija izrade NAND čipova napredovala tako da su u međuvremenu i 110S modeli takođe postali jednostrani. Ako vam je bitan ovaj detalj, onda obratite pažnju prilikom nabavke.
    
   Inače, radi se o standardnom M.2 2280 modelu tako da se instalira poput ostalih sličnih M.2 SSD-ova, jednostavno i lako. Koristi 3D NAND vrstu fleš memorije što je po nama bolje od QLC NAND modela i nema dodatni brzi DRAM keš već koristi tzv. Host Memory Bafer sistem keširanja, obzirom da se sistem keširanja podataka razlikuje od načina na koji to rade hard diskovi.  Umesto samih podataka, SSD uređaji u keš memoriji čuvaju mapu i adrese podataka gde se čuvaju..
    
   transcend2s.jpg
    
   Transcend 110S koristi Sillicon Motion SM2263XT NAND kontroler koji je upravo namenjen SSD modelima koji ne koriste SDRAM keš memoriju već u sebi sadrži minimalnu količinu još bržeg SRAM keša. Međutim mape sa adresama podataka su velike i što je veća količina podataka koju prebacujete, utoliko su i ove tabele veće. Windows koristi tabele sa adresama koje daleko prevazilaze količinu SRAM keša u ovom kontroleru, zbog čega koristi specijalni algoritam pomoću koga ažurira samo delove tabele koji se najčešće menjaju. Otuda ovako rešenje nije idealno u pogledu maksimalne brzine za zahtevne poslove koji podrzumevaju razmenu velike količine podataka, dok kompletnu mapu sa adresama smešta u deo sistemskog RAM-a. Novije verzije Windows OS-a podržavaju ovakav način keširanja što zna da rezultira i do 3x boljim rezultatima tokom kopiranja učestalo korišćenih podataka. Zato i kažemo da je ovaj Transcend 110S kao i svi slični SSD modeli bez DRAM keširanja pre svega namenjen nekom normalnom radnom scenariju prosečnog, a ne zahtevnog korisnika.
    
   Iako priča o HMB sistemu keširanja možda deluje komplikovano, u praksi funkcioniše iznenađujuće dobro tako da se zaključak nameće sam po sebi – nemojte po svaku cenu bežati od tzv. “DRAMless” SSD modela. U pogledu performansi sa prosekom od realnih 1.5GB transfera prilikom čitanja i pisanja podataka on je klasični pripradnik srednje klase M.2 SSD modela poput Kingston NV1, ADATA SX6000 ili Patriot P300 modela i sličnih.
    
   transcend3s.jpg
    
   Uprkos činjenici da stiže bez ikakvog hladnjaka ili one famozne termo grafenske nalepnice, vidno se manje greje od najbržih PCIe x4 Gen4 modela čak nekih 20-stepni manje i ne pati od “throttling” efekta usporenja ukoliko nemate odgovarajući hladnjak na ploči. Zanimljiva je i činjenica da je kontroler praktično najhladniji deo na štampanoj ploči ovog SSD-a.
    
   Skrećemo vam pažnju i na vrlo koristan “SSD Scope” software u kome ćete pronaći sve potrebne informacije o svom SSD-u, očitati trenutnu radnu temperaturu, kao i kondiciono stanje NAND fleš memorije, te pronaći korisne alate za trajno brisanje podataka sa SSD-a  kao i onaj za kloniranje sadržaja starog hard diska.
    
   transcend4s.jpg
    
   Što se tiče izdržljivosti, proizvođač garantuje 200 TB upisanih podataka tokom radnog veka za kapacitet od 512GB. Manje od sličnih ADATA Swordfish modela sa garantovanih 240 TBW, ali više od Patriot P300 i njegovih 160TB upisanih podataka I Kingston NV1 sa samo 120 TB. Cena pomenutih modela je vrlo slična i trebalo bi da iznosi za kapacitet od 500GB oko 60-ak evra.
    
   Performanse:
    
   WinSysPerformanceGraph.png
    
   FileExplorerPerformanceGraph_1.png
    
   IOMeterPerformanceGraph_1.pngOvo je zaista sjajan izbor ako želite da svoj računar obradujete jednim SSD apgrejdom bilo da da je u pitanju sistemski disk ili pak onaj drugi ili treći za instalaciju i veći kapacitet za odlaganje podataka. Zašto ne kao i eksterna varijanta u sve dostupnijim brzim USB-C 2×2 fiokama…
    

    
   Transcend 110S je kao stvoren za takvu priliku, nije skup, a pruža sve blagodeti SSD NVME 1.3 tehnologije. Dostupan i povoljan, nema problema sa kompatibilnošću, a radiće čak i u MacBook računarima u kojima je još bilo moguće apgrejdovati sistem uz “blejd” adapter. Sve to govori u prilog ovog dobrog SSD-a koji je onako pomalo nepravedno van fokusa interesovanja korisnika, jer svojim dobrim karakteristikama i povoljnom cenom, zaslužuje da se nađe u samom vrhu izbora povoljnih M.2 SSD PCIe uređaja.
    
   _____________________________________
    
   Prednosti:
   – Kompatibilnost
   – Laka ugradnja
   – Pristupačna cena
    
   Nedostaci:
   – Tek prosečne performanse
   – Jaka konkurencija u ovoj cenovnoj klasi
    
   CENA: oko 60-ak evra za kapacitet od 512GB

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra