Western Digital WD Black (Video)

Western Digital WD Black (Video)

Western Digital WD Black je najbrža SSD i HDD kombinacija, pogotovo ako imate u vidu performanse koje isporučuje najnoviji M.2 NVMe Black SN850 model na bazi interfejsa koji čine četvorostruke PCIe transportne putanje četvrte generacije. Ukoliko vam pak nedostaje veliki prostor na hard diskovima, tu je WD Black serija mehaničkih diskova sa maksimalnim kapacitetom od čak 10TB... Nema kompromisa ni po pitanju brzine, ni kapaciteta ukoliko uparite ova dva sprintera...

  Sadržaj

   Western Digital je jedan od dva preostala džina iz doba kada je cvetala industrija hard diskova. Jeste da je sa malim zakašnjenjem ušao na tržište SSD uređaja, ali u poslednje vreme dokazuje kako je vredelo čekati.
    

    
   Suština potreba korisnika je ostala ista – obezbediti veliki kapacitet za čuvanje podataka i sa druge strane brzinu rada prilikom pokretanja aplikacijama tj. igrama. Obzirom da nova generacija  NVMe SSD uređaja neprekidno napreduje u pogledu performansi, dotle su oni velikog kapaciteta i dalje skupi. Otuda profesionalci kao i gejmeri, često gledaju u pravcu kombinacije brzog M.2 NVMe SSD-a i klasičnog mehaničkog diska velikog kapaciteta.
    
   Danas se bavimo baš takvom temom i želimo da vam predstavimo jednu od najbržih kombinacija na tržištu – WD Black SN850 M.2 PCIe x4 SSD-a i njihov dobro poznati WD Black hard disk koji već godinama nosi epitet jednog od najbržih za desktop računare.Prvi deo naše hibridne konfiguracije diskova, predstavlja WD Black SN850 PCIe x4 SSD uređaja. Koristi magistralu širine 4 PCIe putanje, najbrže četvrte generacije sa specifikacijom transfera od maksimalnih 8 GB u sekundi. Inače ovo je druga generacija ovih uređaja sa novijim kontrolerom, sposobnim da iskoristi prednosti bržih transportnih linija.
    
   wdwd1s.jpg
    
   Visoke vrednosti čitanja i pisanja homogenih datoteka su glavna specijalnost ovog SSD-a a proizvođač navodi maksimum od 7GBs prilikom čitanja i 5.3GBs tokom operacije upisa podataka. Maksimalni transfer zavisi od kapaciteta konkretnog modela, zbog konfiguracije NAND memorija u više kanala, a u našem slučaju, vrednosti se odnose na model kapaciteta 1 TB koji smo imali na testu.
    
   Inače WD Black SN850 se može pronaći u verziji sa i bez pratećeg hladnjaka. Hlađenje je veoma bitno kod ovih ultra-brzih M.2 SSD modela jer se kontroler i NAND memorije dosta greju. Ovo vam posebno napominjemo obzirom da predviđeni, brzi PCIe x4 slot se po pravilu nalazi u blizini grafičke karte i dodatno dolazi do prenosa toplote, pa o hlađenju treba povesti računa. Na sreću, većina današnjih matičnih ploča stiže sa pripadajućim hladnjacima, mada ima onih jeftinijih kod kojih je ovaj detalj izostavljen.
    
   wdwd2s.jpg
    
   WD Black SN850 u cilju performansi koristi napredni algoritam za SLC keširanje podataka. Dinamički uzima deo MLC memorije i kombinuje sa fizički prisutnih 128MB DDR3 keš memorije kako bi isporučio najbolje, moguće performanse u datom trenutku. Proizvođać garantuje 600 TB upisa podataka tokom radnog veka i daje 5-godišnju garanciju.
    
   Prilikom instalacije vodite računa da ga ugradite u M.2 konektor koji je pod nadležnošću sistemskog kontrolera centralnog procesora. Takođe, sa početnim verzijama upravljačkog softvera je bilo navodnih problema sa padom performansi nakon određenog vremena ako ga instalirate u konektor pod kontrolom čipseta. U međuvremenu je izašao novi BIOS, koji vas rešava brige u vezi navedenog problema.
    
   A, kako se flešuje M.2 SSD? Uz pomoć odličnog WD Dashboard softvera, koji će proveriti i sam ponuditi da ažurira firmware uređaja i sve se bukvalno zvršava u par trenutaka. Pored ažuriranja, WD Dashboard nudi još dosta opcija za fino podešavanje performansi i monitoring. Svakako najbolji softver za ovu vrstu uređaja koju smo do sada isprobali.
    
   wdwd3s.jpg
    
   Drugi deo naše kombinacije diskova predstavlja WD Black hard disk kapaciteta 4TB u formi 3.5” uređaja. Već svima dobro poznat model kome je malo ko mogao da odoli naročito kada su u pitanju zahtevniji PC entuzijasti.. Inače, mnogi od vas imaju različita iskustva što je posledica dugog staža na tržištu, ali ovaj model je prošao mnogo revizija performansi i poboljšanja u pogledu kvaliteta.
    
   Današnji model stiže u kapacitetu od 4TB, a dostupan je i u maksimalnoj verziji od 10TB. Idealan je za gejmere koji imaju veći broj instaliranih igara, tako da njihovo ažuriranje ne stvara glavobolju oko preuzimanja velikih DLC dodataka ili vam daje veliki kapacitet brzog prostora za čuvanje vaših radova i njihovo učitavanje po potrebu ukoliko se profesionalno bavite zahtevnim sadržajima.. Dotični model sa navedenim kapacitetom koristi 256 MB keš memorije. Diskovi se vrte na 7200 obrtaja u minutu. Koristi SATA 3 interfejs, dok mu je brzina transfera deklarisana na max. 263 MB/s.
    
   Pouzdanost u radu je poboljašana korišćenjem dodatnog vratila na motoru čija je uloga da smanji i neutrališe vibracije koje stvaraju okolne gejming komponente i tako stabilizuje kretanje diskova sa podacima.
    
   Što se tiče izmerenih performansi, zvezda ovog testa je svakako WD Black SN850 NVMe SSD.
    
   wdwd4s.jpg
    
   Transfer podataka je na nivou Samsung 980 Pro konkurencije. U nekim stvarnim testovima kopiranja je i nešto brži, a možete videti i upis u Premijeru od skoro 3GB u sekundi. Pod Windows 10 sistemom je jednako brz, visoke vrednosti slučajnog čitanja i pisanja, čine da operativni sistem deluje vrlo živahno.
    
   U igrama je definitivno brži od običnih hard disk modela, a u zavisnosti od konkretnog gejming naslova razlika može biti osetna.
    
   Performanse:
    
   Win10Sysperformance.png
    
    
   LoadGamesPerformanceGraph.png
    
   FileExplorerperformance.png
    
   IOMeterperformance.png
    
   Raspon temperatura u radu WD Black M.2 SSD-je u najmanju ruku iznenađujuća. Bez hladnjaka se kreće od 50-ak stepeni u stanju neaktivnosti preko 64-68 stepeni prilikom rada sa malim fajlovima kada je i transfer manji pa do maksimalnih 94 stepeni Celzijusa prilikom rada sa velikim homogenim datotekama od recimo 13 GB naizmeničnog čitanja i pisanja. Sa hladnjakom situacija je osetno bolja u stanju neaktivnosti 40 stepeni, a maksimum dostiže na 62. podeoku. Znači zaključak je obavezno koristite hladnjak na ovim brzim M.2 SSD modelima jer razlika od skoro 30 stepeni je drastična. Zbog znatno veće temperature dolazi do pada performansi i pojave “trottlinga”, pa maksimalni transfer drastično osciluje od 5.9 GBs pada na 4, i još manje 3.3GBs. Tokom vremena će svakako uticati na brže trošenje NAND memorije i skraćujući radni vek vašeg SSD-a.
    
   wdwd5s.jpg
    
   Pomenimo i jednu važnu osobinu – WD Black SN850 je jedan od retkih na listi kompatibilnih SSD uređaja za Sony PlayStation 5.
    
   Kada govorimo o brzini WD Black serije hard diskova tu ništa spektakularno nismo očekivali. Prosečno izmerenih 250GBs je sa lakoćom postigao.Western Digital WD Black serija je opravdala epitet najbrže kombinacije M.2 SSD-a i klasičnog hard diska. Ukoliko vam trebaju velika brzina i kapacitet u radu – onda je jedno od najboljih trenutnih rešenja kombinovanje WD uređaja iz Black serije. WD SN850 model je definitivno brži od SN750 prtethodnika i to onim idealnim situacijama kojih je ruku na srce malo u stvarnom životu. Ipak ostaje neosporna činjenica da je WD Black SN850 jedan od najbržih SSD diskova na bazi PCIe standarda 4. Generacije! Cena je pak dosta rastegljiva jer ih nema baš puno na tržištu  – od 230 za verziju bez hladnjaka pa do 280 evra sa modelima koji imaju hladnjak. Za hard disk od  4TB ona iznosi 180€.
    

    
   _________________________________________________
    
   Prednosti: 
   – Visoke performanse WD Black SN850 M.2 NVMe modela,
   – Veliki kapacitet mehaničkog diska sa performansama koje su u vrhu HDD kategorije
   – Gejming performanse
    
   Nedostaci:
   – Grejanje uređaja zahteva hladnjak
    
   CENA: oko 250€ za WD Black 1TB SN850 i 200€ za WD Black 4TB HDD

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi