XFX RX 5700 XT 8G THICC III Ultra

XFX RX 5700 XT 8G THICC III Ultra

Naizgled nezgrapna i ružna, zbog natrposečno velikog hlanjaka koji obezbeđuje visoke radne frekvencije, efikasnije hlađenje i sveukupno bolje performanse od konkurentskih modela u ovoj klasi. Grafička karta koja će vas osvojiti svojim odličnim radnim karakteristikama ili odvratiti neuobičajenom pojavom...

  Sadržaj

   XFX već duže vreme prepoznajemo kao jedan od vodećih brendova kada su u pitanju AMD Radeon modeli gejming grafičkh karti. Oni koji imaju duži radni vek u ovoj branši, sećaju se da je XFX zapravo izrastao iz Pine Group okruženja, kompanije koja baš i nije ostala upamćena po najboljem. Očigledno su u jednom momentu odlučili da promene startegiju i počnu sa proizvodima premijum kvaliteta. Tako se rodio XFX.
   Nakon ne baš uspelog pokušaja sa RX 5700 XT THICC II modelom koji je brzo upao u uniformnost sličnih Navi modela i bio žestoko kritikovan zbog slabih performansi i lošeg dizajna rashladnog sistema, XFX nije dugo čekao i ponudio je bolji model najjačeg Navi 10 izdanja u vidu današnje karte na testu – XFX RX 5700 XT THICC III Ultra.
   XFX_RX5700XT_THICIII_1s.jpgU velikom pakovanju stiže ogromna, jedna od najvećih grafičkih karti koje smo držali u rukama. Iskreno, pomalo je predimenzionirana, obzirom da je smeštena u klasu jačih “mainstream” modela. Dugačka je nepunih 32 cm, visoka čak 13 cm i “debela” 6 cm. Teška je skoro 2 kilograma i zauzima tri PCI pozicije u kućištu! 

   Osim što je najveća i najteža, jedna je od najružnijih sa kojim smo se susretali, a taj utisak pojačava upravo osećaj predimenzioniranih gabarita. Oklop ogromnog hladnjaka je izrađen mahom od plastike sa nekom čudnom teksturom koja ima čak neki “kožasti” osećaj. Ivice hladnjaka su napravljene sa lajsnama koje imaju hromirani efekat. U pitanju je zapravo tehnika elektro-galvanizovane plastike. Krajnji efekat je veoma loš. Onako “debela” sa velikim plastičnim rešetkastim prorezima od plastike boje hroma, kao da dizajnerske ideje vuče iz ranih 60-tih godina, a konkretna inspiracija je nesumnjivo bio jedan Ševrloet Bel Air. Sve to više liči na neki retro toster, nego na ultimativnu gejming grafičku kartu. Srećom pa nema RGB efekte jer bi dizajn bio potpuni promašaj.
   XFX_RX5700XT_THICIII_2s.jpg 
   Ono najgore je iza nas, slede lepše stvari. Telo hladnjaka je ogromno jer sistem masivnog hladnjaka se praktično sastoji iz tri dela povezanih debelim toplotnim cevima za transport toplote kapilarnom tehnologijom. Ekspresno oslobađanje toplote je osim velike površine mnogobrojnih rebara, pojačano radom čak tri neuobičajeno velika ventilatora. Dva manja, prečnika 9 cm su na spoljnim pozicijama, dok jedan veći od 10 cm nalazi se na centralnom mestu. Ogromna “hladna” ploča se nalazi na leđima štampane ploče, dok se višeslojni sendvič dizajn kulera sastoji od dodatnih bakarnih hladnjaka koji naležu na tranzistore VRM jedinice i GDDR6 memorijske čipove. Centralni deo komore kroz koju prolaze 4 toplotne cevi, naleže čitavom površinom na AMD Navi 10 grafički procesor.
   Hladnjak je dimenzijama u najmanju ruku impresivan, a takve su i specifikacije. Do sada nismo videli Radeon RX 5700 XT sa ovako agresivno postavljenim parametrima rada. E, to se zove fabrički overklokovana grafička karta. U pravom smislu pojma overklokovan. Grafički procesor započinje rad na baznom taktu od 1810 MHz što je za mnoge RX 5700 XT modele drugih brendova, praktično maksimalni “boost” korak. Gejming frekvencija je podešena na 1935 MHz i konačno “boost” klok na impresivnih 2025 MHz. Jednom rečju najbrže, jer do sada nismo videli Navi 10 grafiku sa sličnim specifikacijama.
   XFX_RX5700XT_THICIII_3s.jpg Pored agresivnih overkloking podešavanja, možete izabrati i drugi tzv “silent” ili tihi režim rada prebacivanjem mikroprekidača koji aktivira drugi BIOS čip. Tada se praktično frekvencije spuštaju na nivo referntno preporučenih AMD vrednosti. Niže frekvencije i dodatni prostor u vidu temperature koja u radu ostaje na praktično istom nivou, kompezuju se kroz tiši rad u vidu smanjenog broja obrtaja ventilatora.
   Rad grafičkog procesora prati 8 GB GDDR6 video memorije podešene za rad na 14 Gbps koja je povezana sa GPU procesorom pomoću magistrale širine 256-bita. Sa montorom se povezuje preko tri DisplayPort-a u 1.4 verziji i jednom HDMI 2.0b. Oba tipa konekcija podržavaju HDR tehnologiju. Takođe tu je i FreeSync 2 podrška za dinamičku sinhronizaciju rada na visokim vrednostima vertikalnog osvežavanja gejming monitora, kako bi postigli što tečniji efekat animacije u igrama.
   XFX_RX5700XT_THICIII_4s.jpg 
   XFX RX 5700 XT 8GB GDDR6 THICC III Ultra stiže u pakovanju sa dodatnim račvastim “8-u-6” kablom adapterom za napajanje jer zbog veće potrošnje (240W) zahteva napajanje pomoću dva 8-pinska PCI Express kabla. Otuda se preporučuje korišćenje napajanja izlazne snage od 600 W.
   Prvo i osnovno, morate imati kućište dovoljne širine da primi ovakvog “teškaša”. I, po mogućstvu sa “anti sag” opcijom jer neuobičajena masa pod dejstvom gravitacije, neminovno nosi određene posledice ukoliko “grafička” nema odgovarajuću potporu ili pak iskoristite opciju vertikalne ugradnje na pojedinim modelima gejming kućišta.
   XFX_RX5700XT_THICIII_5s.jpg 
   Zbog dimenzija i težine traži oprez i pažnju prilikom instalacije jer bi nekontrolisanim padom lako mogla da ošteti elektroniku na matičnoj ploči. Kada je smestite u dogovarajući PCIe x16 slot, ostaje da je povežete sa pomenuta dva 8-pinska PCIe kabla za napajanje i sa odgovarajućim za vezu sa monitorom. Ukoliko je potrebno, ova “grafička” radi sa četiri monitora istovremeno.
   RX 5700 XT THICC III stiže bez dodatnih alata ili posebno prilagođenih drajvera, jednom rečju koristi originalne Adrenalin 2019 drajvere koje treba preuzeti sa zvaničnog AMD sajta za podršku. Mi smo po običaju koristili najsvežiju verziju (u datom trenutku) sa oznakom 19.11.13.
   XFX_RX5700XT_THICIII_6s.jpg 
   XFX THIC III koristi ZERODB tehnologiju gašenja ventilatora kada “kartica” radi u režimu malog angažovanja, pa pošto se resursi ne koriste u punoj meri, nema potrebe za forsiranim hlađenjem i karta postaje potpuno bešumna u radu. Međutim, zbog visoke bazne frekvencije, masivni hladnjak zna prilično da se zagreje što smo proverili dodirom na rashladna rebra. Kada opteretite GPU i temperatura se popne do 55-60 stepeni Celzijusa, ventilatori počinju sa radom između 15-20% maksimalnog broja obrtaja da bi tokom punog opterećenja radili na 46% maksimuma. Čak i tada su prilično tihi, ventilatori se čine vrlo kvalitetnim što uliva poverenje u pogledu dugotrajnog rada.
   RX 5700 XT THICC III briljira radnim karakteristikama. Zaista su ispoštovana obećanja o visokim radnim vrednostima, pa se tokom gejming testova, GPU praktično nije spuštao ozbiljnije ispod granice od 1935 MHz, često prevazilazeći zacrtanu radnu granicu određenu ukupnom potrošnjom, a što samo govori o efikasnosti ugrađenog kulera. Na zauzima on džabe čak tri PCI pozicije u kućištu!
   XFX_RX5700XT_THICIII_7s.jpg Međutim, rad na osetno većim frekvencijama od originalno preporučenih ima i svoju mračniju stranu. Maksimalno smo izmerili potrošnju od čak 235W, dok je temperatura dostigla 78 stepeni Celzijusa na otvorenom sistemu van kućišta. Maksimalno zabeležena vrednost gejming frekvencije iznosi 1990 MHz što je za svaki respekt. Zato su i performanse bolje od ostalih, do sada testiranih Radeon Navi 10 baziranih modela.
   XFX_RX5700XT_THICIII_8s.jpg Sa druge strane, ovako podešena RX 5700 XT THICC III Ultra obesmišljava svaki overkloking. Ipak, karta vrlo dobro podnosi dodatno ubrzanje beležeći izlete čak i do 2070 MHz – ostavljajući nas pomalo u čudu koliko dobro radi i pri tome dodaje još 6-10% performansi. Ipak, ventilatori su morali da rade u bržem modu od nekih 65% maksimalnog broja obrtaja što već stvara buku. Temperatura dostiže 80 stepeni, dok potrošnja raste na 255W.Test sistem:

   MB: 

   ASRock X570 Taichi

   CPU: 

   AMD Ryzen 7 3800X – PBO uključen

   RAM: 

   16GB (2x8GB) GSkill Trident Z NEO 3600 CL16

   VGA: 

   XFX RX 5700 XT 8GB THICC III ULTRA

   HDD: 
   Seagate Barracuda ST3000 SATA 6Gbps

   SSD: 
   ADATA Gammix S11 Pro

   Cooler:

   CM Nepton 280L

   PSU: 
   Cooler Master V1200 Platinum 

   Driver:

   AMD Adrenalin 19.11.3

   OS:
   Windows 10 64-bit ver. 1903

    XFX_RX5700XT_THICIII_test_sys_s.jpg
   Performanse:
   3D gejming 
   [modul]test=999[/modul]
    

   GPGPU performanse
    
   [modul]test=1000[/modul] 

    
   Potrošnja energije i radne temperature
    
   [modul]test=1001[/modul]XFX RX 5700 XT 8GB GDDR6 THICC III Ultra je nesvakidašnja grafička karta. Korisnici će biti definitivno podeljeni ili će je voleti ili neće pridavati značaj ovoj po nama ogromnoj “kartici”, pomalo groteskne pojave, ali sa druge strane fantastičnih performansi i nestandardno efikasnog kulera. Cena prati ovu avangardnu pojavu pa je među najskupljim Radeon RX 5700 XT modelima.
     XFX_RX5700XT_THICIII_9s.jpg
    
    
   Zaista briljira u radu i postiže do sada, kod nas nezabeleženu vrednost gejming radne frekvencije kao i overkloking limite. Sa druge strane to se plaća po ceni koja je među najvećim u klasi RX 5700 XT modela. Zato osim u 1080p gde pruža fenomenalne performanse omogoćavajući vam da dobrano iskoristite visoke vrednosti osvežavanja FreeSync monitora i na pravi način uživate u grafičkim detaljima poslednje generacije igara. Tu se ne zaustavlja jer zbog vrhunskih performansi obradovaće i one koji sei igraju i žele glatku “grafiku” u višoj, 2560×1440 rezoluciji.
    
   Mnogi joj neće oprostiti “demode” izgled, pa čak i odsustvo RGB efekta neće popraviti mišljenje u tom pogledu, ali performanse će vas dobro naterati da razmislite jer XFX RX 5700 XT 8GB GDDR6 THICC III Ultra “briše” sve pred sobom u Navi 10 klasi. 

   Prednosti:
   – Vrhunske performanse u klasi
   – Efikasan sistem hlađenja
   – Overkloking potencijal
    
    
   Nedostaci:
   – Ružan dizajn za jednu premijum kartu
    
   CENA: oko 500€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi