Z390 Aorus Pro (Video)

Z390 Aorus Pro (Video)

Idealna ploča u srednje jakoj klasi. Daće sve ono što jednom prosečno zahtevnom korisniku zaista treba. Brza, pouzdana i raskošna u svojim opcijama je prava mera za uloženi novac. Ako želite da vaš Intel Core 9. generacije zablista u najboljem izdanju, pronašli ste odgovarajuću matičnu ploču...

  Sadržaj

   Izbor matične ploče nikada nije jednostavan. U pitanju je jedna od ključnih komponenti sistema, sastavni deo osnovne procesorske platforme od čije usklađenosti zavisi rad ostalih uređaja koji utiču na ukupne performanse računara. Možda mnogim korisnicima ova konstatcija zvuči “prenaduvano”, ali je “gola” istinita. Isto tako, mnogi korisnici prave primarnu grešku sa stanovišta da su sve matične ploče iste i da ne treba trošiti previše truda i novca na njihovu nabavku, te da je bolje isti taj  novac preusmeriti na jači procesor, bržu grafiku i sl. 
    
   Istina je da upravo rad i performanse navedenih uređaja zavise od načina na koji radi matična ploča jer sve osnovne komponente računara komuniciraju putem matične ploče, pa će i njihove performanse dobrim delom zavisiti od toga koliko dobro i pouzdano ona radi. 
   Današnja generacija matičnih ploča je veoma dobro projektovana i jednako dobro izrađena, što vas nikako ne oslobađa obaveze da povodete računa prilikom njihove kupovine i posebno postupka definisanja te osnovne i najbitnije stvari za jedan računar – procesorske platforme čiji je neizostavni deo  – matična ploča.
   Z390_Aorus_Pro_1_s.jpg
   Nepisano pravilo kaže da za jeftinije i solidne “mainstream” PC računare odvajamo maksimalno nekih 100-ak evra za matičnu ploču. Za one jače računare, posebno namenjene bavljenju ozbiljnijim poslovima, kao i bavljenjem gejmingom na višem nivou, spremni smo da izdvojimo više od 150 pa do 200 evra. Takvi modeli matičnih ploča nude kompletan spisak poslednjih teničkih mogućnosti i nekih dodatnih vrednosti. Danas pričamo o jednom takvom modelu matične ploče namenjenoj Intel Coffee Lake Refresh CPU platformi – Gigabyte Z390 Aorus Pro.Z390 Aorus Pro je što možete naslutiti i prema oznaci čipseta, namenjen radu poslednje, tačnije 9. generacije Intel Core procesora na bazi osvežene verzije Coffee Lake Refresh jezgra. Naravno, podržana je i prethodna serija 14nm Coffee Lake procesora ili 8. generacija Core CPU čipova, a koji su prvobitno upareni sa Z370 generacijom čipseta i odgovarajućih matičnih ploča. Ipak, podsećamo vas da je sa izlaskom 9. generacije došlo do odgovarajuće promene u ponudi Intel CPU procesora. Naime, lansirani su po prvi put Core i7 LGA1151 sa 8 fizičkih jezgara kao i prvi “mainstream” Core i9 sa 8 fizičkih i 16 logičkih jezgara. Pri tome ne zaboravite da je Intel još uvek na 14nm proizvodnom postupku. 
    
   Upravo iz tog detalja proističe jedna od glavnih odlika nove serije matičnih ploča sa Z390 čipsetom. Njihov VRM modul za napajanje procesorskog dela je bolje urađen, dizajniran da isporuči jaču struju kako bi adekvatno podržao stabilan rad i visoke frekvencije najjačih Coffee Lake Refresh primeraka.  Veći broj fizičkih i logičkih jezgara znači veću potrošnju i grejanje, a samim tim i veći stres po matičnu ploču. 
    Z390_Aorus_Pro_2s.jpg
    
   VRM modul za napajanje je jedan od odlučujućih faktora za dobar rad, performanse i stabilnost Intelovih procesora. Ako se sećate svojevremeno je bilo dosta eksperimentisanja po tom pitanju pa su pojedine generacije Intel Core procesora imale VRM modul na samom CPU čipu (Haswell i Broadwell). Nakon toga je sa dolaskom Skylake generacije on vraćen na matičnu ploču. Zbog takvih poteza čak su i proizvođači matičnih ploča u muci. Očigledno je da u Intelu postoje dve struje oko pristupa ovom problemu, ali i sami možete naslutiti razloge za takvo stanje stvari. Mobilnim i ultra-mobilnim verzijama Intel procesora više odgovara VRM rešenje na samom čipu, dok je u klasičnoj “teškoj” desktop kategoriji VRM bolje dislocirati na matičnu ploču.
    
   E sada, sve to stavite u kontekst izlaska najjačeg  Intel LGA 1151 Core i9-9900K primerka i dobijate jedan popriličan izazov u cilju pravilnog rada 8C/16T 14nm jezgara čija se frekvencija penje do 5 GHz. To je jedan od zadataka i današnje Z390 Aorus Pro matične ploče. 
    
   Čak i letimičnim pregledom ponude matičnih ploča sa Z390 čipsetom primetićete da postoji jasna segmentacija modela, upravo prema načinu dizajna VRM jedinice. Slabiji i jeftiniji modeli su namenjeni više klasičnom stilu dosadašnjih Coffee Lake primeraka sa maksimalno 6 operativnih jezgara, dok postoji i ona “jača” klasa ploča sa moćnim VRM modulima za 6C/12T, 8C i 8C/16T,  odnosno najbrže LGA 1151 modele procesora. 
    Z390_Aorus_Pro_3s.jpg
    
   Zašto je to bitno? Pa zbog toga što se slabiji VRM modeli više greju pod većim opterećenjem. To baš nije zdravo – ni za ploču, ali ni CPU. Stoga povedite računa prilikom kombinovanja odgovarajuće matične ploče i adekvatnog modela Core procesora.
    
   Z390 Aorus Pro je dizajnirana kao ploča bez kompromisa, spremna da odgovori na zahteve čitave linije Intel Core procesora pa i onih najjačih Coffee Lake Refresh primeraka. Zbog toga je ugrađena VRM jedinica sa 12 faza koje su digitalno kontrolisane od strane specijalnog mikroprocesora. Da bi što bolje odgovorila na taj zahtev, koristi specijalnu seriju MOSFET tranzistora tzv DrMOS, u 6+1 faza sa “dablerima”. DrMOS je visoko efikasni energetski modul, sposoban da isporuči jaku struju, a sastoji se od dva asinhrona MOSFET tranzistora i drajvera koji upravlja njihovim radom. VRM modul tj. DrMOS tranzistori su zbog efikasnijeg rada hlađeni masivnim “Г” alu-blokovima koji su povezani toplotnom cevi radi boljeg transfera toplote. Oni su zajedno integrisani pod jednu celinu koja prekriva čitav gornji levi deo matične ploče obuhvatajući deo sa ATX I/O portovima i masku koja se montira na zadnji deo kućišta.   
    Z390_Aorus_Pro_4s.jpg
    
   Ostatak karakteristika je uobičajen za premijum klasu Aorus modula. Prostor oko procesorskog ležišta je “čist” što olakšava montiranje kulera kao i glave za vodeno hlađenje. Imate lak pristup otvorima i potrebnim pozicijama za fiksiranje baze hladnjaka. Desno se nalaze slotovi za RAM memoriju. Ukupno četiri koji se zajedno sa DDR4 modulima konfigurišu u dvokanalni režim rada. Podržano je maksimalno 64GB RAM memorije i to na frekvencijiama od 2666 MHz po JEDEC standardu za Coffee Lake klasu memorijskog kontrolera, ali i preko toga u overkloking režimu čak do 4266 MHz. Idealno podešavanje radnih karakteristika RAM memorije je olakšano podrškom za aktiviranje ugrađenih XMP profila. Tradicija je postala da Aorus modeli između samih slotova za RAM imaju ukrasne LED trake koje daju poseban vizuelni pečat tokom rada, naročito ako imate prozirnu bočnu stranicu na kućištu. Napajanje RAM memorije se obavlja pomoću monofaznog modula sasvim dovoljnog da obezbedi pouzdan rad na naponima u intervalu od 1.2-1.35V, pa čak i preko toga.
    
   Primećujemo i jedan lep vizuelni detalj na štampi ploče, a tiče se XMP oznake koja će zasvetleti kada aktivirate dotičnu funkciju u BIOS-u matične ploče.  Tik pored njega se nalaze i pozicije za povezivanje adresibilnih i klasičnih RGB svetlosnih traka kao i dodatnih ventilatora u sistemu. Tu je i već standardni ATX konektor čiji su pinovi dodatno ojačani zbog kontakta sa kablom napajanja. Dakle ni jedan detalj nije ispušten iz vida. Numerisani DIMM slotovi pomoći će vam da RAM module pravilno konfigurišete u brži, dvokanalni sistem rada. 
    Z390_Aorus_Pro_5_s.jpg
    
   Z390 Aorus Pro nudi dve pozicije za ugradnju M.2 NVMe SSD diskova i oba su povezana preko PCIe x4 v3.0 magistrale direktno sa Z390 čipsetom. Kako je to praksa na novijim Aorus modelima, obe M.2 pozicije su opremljene dodatnim hladnjacima koji su vrlo korisna opcija na aktuelnim brzim NVMe modelima SSD diskova. Prva pozicija prima duže M.2 (22110) modele, dok ona druga je pogodnija za ugradnju kraćih (2242/2260/2280) SSD diskova. Oba slota podržavaju rad M.2 diskova u SATA i NVMe standardu. Za ljubitelje većeg prostora za skaldištenje podataka na raspolaganju vam je i šest klasičnih SATA 3 konekcija kao i RAID 0,1,0+1 i 10 podrška za uparivanje diskova.
    
   Ploča je jednako izdašna i u pogledu opcija za ugradnju grafičkih karti. Za tu svrhu služe čak tri dosupna fizička PCIe x16 slota. Prva dva rade u pojedinačnom x16 modu ili ako su oba popunjena u x8+x8 SLi ili CrossFire konfiguraciji. Ova dva se i vizuelno razlikuju po metalnom ojačanju pozicije, čime jasno naglašavaju svoju primarnu ulogu rada sa grafičkim kartama. Treći slot raspolaže sa x4 PCIe transportne putanje i može poslužiti za brze višeportne LAN karte, zvučne karte, PCIe NVMe RAID kontrolere i sl.
    
   Mozak operacije arbitraže rada perifernih uređaja je Intel Z390 čipset koji se skrasio ispod upečatljivog Aorus hladnjaka sa svetlosnim ukrasom glave sokola – prepoznatljivog amblema ove prestižne serije Gigabyte matičnih ploča. 
    Z390_Aorus_Pro_6s.jpg
    
   Zvuk je poseban deo o kome Gigabyte brine kada su u pitanju Aorus ploče. I ovog puta se koristi ALC 1220VB codec sa karakteristikom visoke dinamike zvuka. Zvučna sekcija ima zasebno pojačalo za slušalice. Vodovi kojim putuju zvučni signal levog i desnog kanala su odvojeni zasebnim slojevima štampane ploče. Na kvalitet zvuka utiče i odluka da se ugrade kvalitetni audiofilski japanski Nichicon kondezatori i posebno kvalitetni, prepoznatljivo crveni WIMA film kondezatori, proizvod istoimene renomirane nemačke kompanije. Oni su posebno pogodni za primenu na vrhunskim audio aparatima. Rezultat je najbolji zvuk na ovom tipu uređaja koji stižu integrisani na matičnoj ploči. Bolje od ovoga može jedino u vidu zasebnih, skupljih modela zvučnih karti. Za gejmere i one koji vole da uživaju u svojoj kolekciji muzike sa računara, Aorus audio je pravo rešenje. 
    Z390_Aorus_Pro_7s.jpg
    
   Ništa manje važan deo za jednu premijum ploču je deo koji obezbeđuje komunikaciju putem LAN mreže. Brz rad na internetu kao i lokalno poveznim računarima je imperativ u današnjem scenariju realnog rada i zabave na PC-u. Gigabyte nije eksperimentisao već je ugradio jedno od najboljih rešenja današnjice – sigurno i provereno Intel 219-V gigabitno rešenje sa pratećim “cFosSpeed” softverom za upravljanje internet saobraćajem. Na taj način odlučujete koja aplikacija ima prvenstvo u razmeni podataka, a što u slučaju igara direkno utiče na manji lag tokom “on-line” gejming partija.
    
   Z390 Aorus Pro je dobro opremljen i brzim konekcijama za razmenu podataka preko eksternih uređaja. Dva najbrža USB-A 3.1 konektora dostupna su na ATX I/O poziciji i obojena su crvenom bojom radi lakše identifikacije. Na zadnjem panelu dodat je još jedan ultra-brzi obostrani USB-C 3.1. Nešto sporiji USB-A 3.0 standard je prisutan u vidu tri konektora na ATX I/O poziciji i dva raspoloživa preko internog konektora. Jedan USB-C 3.0 takođe možete povezati preko internog konektora i sprovesti ga na front kućišta.  
    Z390_Aorus_Pro_8s.jpg
    
   Kada je ponuda klasičnih USB-A 2.0 konekcija u pitanju, naglašavamo detalj da Z390 Aorus Pro ima ugrađen USB 2.0 razdelnik (hub) pa nudi čak osam USB 2.0 konekcija: četiri na zadnjem ATX panelu i četiri dostupne preko internih konektora. Prilično izdašna ponuda preko potrebnih USB konektora.
    
   Kada već pričamo o konektorima, spomenimo i prisustvo ostalih na poziciji ATX panela. Tamo pored pomenutih USB, susrećemo sledeće konekcije: jedan HDMI 1.4, jedan RJ-45 i grupu audio konektora: 5 analognih 3.5” mini banana + jedan optički izlaz. 
    
   Obzirom da se radi o Aorus modelu koji u svojoj oznaci nosi sufiks “Pro”, ploča nudi dodatne konektore za napajanje i kontrolu rada ventilatora u kućištu. Pored onih standardnih za rad ventilatora, tu su i oni za povezivanje pumpe sistema vodenog hlađenja kao i brojni drugi zaduženi za rad protokomera tečnosti i pravilno provetaravanje sistema. Njihova pozicija je logično raspoređena duž tri ivice matične ploče, a izostavljeni su samo uzdužnom delu stranice ploče koja se poklopa sa zadnjom stranom kućišta i računara.  
    Z390_Aorus_Pro_9s.jpg
    
   Napredni sistem monitoringa zaokružuje pozitivnu priču o ventilatorima jer osim nadgledanja i kontrole radnih parametara, obezbeđuje i informacije iz delokruga: detekcije napona, radne temperature, broja obrtaja ventilatora, zatim detektuje protok rashladne tečnosti u sistemima vodenog hlađenja, upozorava na pregrevanje sistema, kada je neki od ventilatora pokvaren, itd.  Dotični sistem kontrole i upravljanja radi u sadejstvu sa System Information Viewer i Smart Fan 5 softverom. 
    
   Pošto se Z390 Aorus Pro obraća dobrim delom gejmerskoj populaciji, obavezan je i deo RGB “nakita”. RGB osvetljenje na samoj ploči je podeljeno u nekoliko zona. Pomenuli smo svetleće trake između slotova za memoriju i onaj u vidu svetlećeg Aorus amblema na čipsetu. Tu je i veliki Aorus logo na ugaonom oklopu ploče kao i pozadinsko osvetljenje vodova audio sekcije. LED aplikacija je zauzela svoju ukrasnu poziciju čak i na ugrađenoj maski ATX I/O sekcije konektora. Sve to deluje lepo i sa primerenom dozom šarenila, a nijanse i intezitet svetla možete kontrolisati iz BIOS-a ili prateće RGB Fusion 2 aplikacije. Ističemo i detalj da ploča podržava naknadno povezivanje klasičnih i adresiblilnih RGB svetlosnih traka kao i njihovu potpunu kontrolu rada i svetlosnih efekata. 
    Z390_Aorus_Pro_10s.jpg
    
   BIOS je prepoznatljivo “gigabajtski”, a to znači ne preterano grafički atraktivan, ali izuzetno funkcionalan i brz za rad. Jedino ulepšavanje se tiče najnovije verzije BIOS-a koje donosi naradžastu nijasu okvira ekrana i nešto lepši ispis grafike. Malo ali vidno poboljšanje će osvežiti radno okruženje korisnika koji često svraćaju u BIOS matične ploče.
    
   BIOS_1.gifTest platforma:

   MB: 
   Z390 Aorus Pro

   CPU: 
   Intel Core i5 9600K

   RAM: 
   2x8GB HyperX Predator 3600 CL16  

   VGA: 
   MSI GTX 1060 AERO ITX

   HDD: 
   Seagate Barracuda ST2000

   SSD: 
   Kingston A400

   Cooler:
   Cooler Master MasterLiquid Pro 240

   PSU: 
   Cooler Master V1200 Platinum 

   Display
   ASUS ProArt PA27AC HDR Professional

   OS:
   Windows 10 Home ver. 1809

   Drivers:

   Intel INF 0.1.17861.8101GeForce Game Ready Driver 417.01

    
   Performanse:
   [modul]test=810[/modul]Z390 Aorus Pro se jednom rečju u radu ponaša kako je to i očekivano od ploče iz visoke klase – savršeno.  Laka ugradnja, jasna identifikacija pomoću sistema oznaka na štampanoj ploči čine sklapanje konfiguracije na bazi ovog modela, pravim zadovoljstvom ispunjenim jednim iskustvom koje će vam sigurno ostati u lepom sećanju.  Z390_Aorus_Pro_11s.jpg
    
   Oprema u pakovanju nije suvišna već  tačno odmerena u smislu onoga što će vam trebati, a vrednost opcionih dodataka je pametno usmerena na podizanje kvaliteta izrade i upotrebljenih komponenti, te spisak prisutnih korisnih funkcionalnosti. 
   Naše referentne HyperX Predator 3600 memorije su proradile “iz prve”. Dovoljno je bilo samo prozvati primarni XMP profil koji je podešen za postizanje performansi i ploča je odmah proradila na zadatim parametrima. U međuvremenu smo ažurirali BIOS i pripremili ploču za rad na najbržim setovanjima.
    Z390Aoruspro_Ci5_9600k.png
   Tako pripremljena je standardnu bateriju testova. Odradila besprekorno brzo i pri tome nije bilo ni nagoveštaja neke  nedoumice, a kamoli naznaka nestabilnosti u radu. Britka, brza i stabilna – to su odlike jedne rasne premijum ploče kakava je upravo Z390 Aorus Pro. Test primerak Intel Core i5-9600K procesora je “uživao” u svom prirodnom okruženju, časteći nas besprekorno preciznim radom i prilično visokim nivoom performansi što se posebno odnosi na gejming. Sa tog stanovišta, mirne duše kombinaciju pomenutog procesora i Z390 Aorus Pro ploču možemo preporučiti kao savršenu procesorsku platformu za zahtevne gejming borbene stanice.
   softvare_aorus_pro_z390.gif
   Tokom rada šestojezgarnog Core i5 procesora, ploča ni jednog trenutka nije odavala znake slabosti, a VRM jedinica je bila na visini zadataka sa izmerenom temepraturom od 46-470 C. 
   U prvom delu testova smo koristili standardni vazdušni kuler Cooler Master Hyper 411R sa solidnim telom i ventilatorom nešto manjeg prečnika – rešenje za komforan svakodnevni rad na fabričkim vrednostima. Ipak, cilj nam je bio da maksimalno zategnemo radne parametre i vidimo koliko će Z390 Aorus Pro omogućiti dodatnog ubrzanja kroz overkloking proceduru. 
   Procesor smo zaključali na 5 GHz, uz aktiviranje LLC funkcije kalibracije radnog napona CPU jezgara. Memorija je već bila ubrzana prozivanjem XMP profila tako da je sve bilo spremno za OC eksperimentisanje. Z390Aoruspro_Ci5_9600k_OC1s.jpg
   Ploča i sistem se podižu bez problema, ali već prvi nagoveštaji CPU opterećenja pokazuju koliko je 14nm tehnologija ranjiva u pogledu visokih temperatura na ovako velikim učestanostima radnog takta. To je potvrdio i 4D Cinema rendering test kao i propuštanje kroz par računski zahtevnih apikacija kada je procesor vrlo brzo “udario” u gornji prag radne temperature beležeći čak 1000 C. Tada se automatski aktivira sigurnosni sitem koji štiti CPU čip i obara vrednost frekvencije na osetno nižih 4700 MHz kako bi očuvao zdravlje procesora. Regulacija napona CPU jezgara u datoj situaciji je bila prepuštena automatici matične ploče uz pomenutu LLC korekciju. Vrednost napona pri punom opterećenju je iznosila 1.375-1.380V, povlačeći struju jačine preko 105 A (samo CPU), dok je potrošnja sistema porasla na 230W. Rendering 4K scene je bio usporen zbog “throttling” situacije, dok je ručna korekcija napona na niže vrednosti uzrokovala vidljivu nestabilnost u radu. Zaključak je bio jasan – potrebno je preći na sistem vodenog hlađenja. 
   BIOS_1.gif Upotrebili smo jedan klasičan AiO sistem CM MasterLiquid Pro 240 i situacija se vidno popravila. Temperatura je pala za 10-15 stepeni što je obezbedilo željenu radnu stabilnost na 5 GHz. Procesor nas je častio sa 15% boljim performansama tokom renderinga. Ploča je odradila kompletnu seriju testova uz vidno žustriji odziv, dok je temperatura VRM modula i dalje bila u prilično kontrolisanim okvirima sa izmerenih 500 C nakon višesatnog testiranja. Situacija je  još bolja ukoliko imate aktivne ventilatore na kućištu na zadnjoj poziciji iza CPU ležišta i na top poziciji koja izvlači topao vazduh na vrh kućišta. Upravo to dodatno strujanje vazduha utiče pozitivno na hlađenje VRM-a matične ploče i zbog profila alu hladnjaka koji su oblikovani tako da pokupe i najmanje strujanje u kućištu. Jednom rečju ponašanje u realnim radnim situacijama Z390 Aorus Pro ploče je za najvišu ocenu!Ovo je jedna od najpoželjijih situacija na testu – kada sve što zamislite ide od ruke i to “iz prve”. Velika zasluga ide na račun fenomenalne Z390 Arus Pro ploče. Ona je zapravo idealna mera vrednosti za ploču namenjenu naprednijim korisnicima. Kompletnog spiska funkcionalnosti i nivou performansi kome ne možete naći zamerku uz istovremeni referentni nivo stabilnosti u radu. Ne može bolje.
    

    
   Raduje i činjenica da Gigabyte drži visok tempo, prateći ASUS i konkurišući mu cenovno. Ako malo bolje osmotrite i uporedite  TUF Z390 PRO GAMING, veoma ćete brzo doći do zaključka da Z390 Aorus Pro ozbiljniji i bliži srcu korisnika, počev od onog prvog utiska koji imate pod rukom, do pažljivijeg pregleda komponenti i dodatnih funkcionalnosti, a pri tome skoro identično koštaju. Slično je i sa Asus Prime Z390-A modelom. Tek ROG Strix Z390 modeli mogu da stanu “na crtu” Aorusu, ali po većoj ceni. Izgleda da je ASUS u ovom trenutku precenio svoje modele.
    
   Koliko nas je dobro služila Z390 Aorus Pro ploča možda najbolje govori i podatak da smo je izabrali među nekoliko raspoloživih ploča za etalon platformu koja je trebala da iscedi maksimum performansi iz jedne ultimativne GeForce RTX 2080 Ti grafike koja nesumnjivo traži maksimum CPU snage u Full HD rezoluciji kako bi obezbedila konstantno visokih 144 frejmova u sekundi. Z390 Aorus Pro i pomenuti Core i5 9600K su funkcionisali besprekorno u tandemu, omogućujući najjačem gejming RTX 2080 Ti izdanju da zablista u svojoj punoj snazi. To se i očekuje od jedne vrhunske CPU platforme. 
    Z390_Aorus_Pro_12s.jpg
    
   Možda vam cena od 200€, može izgledati previsoko. Uostalom ova ploča i nije namenjena jeftinim konfiguracijama i slabijim CPU primercima. Ona je skrojena po meri najbržih mainstream PC sistema današnjuce i sa te pozicije cilja na probirljive kupce sa istančanim ukusom za jednu vrhunsku matičnu ploču. Z390 Aorus Pro pruža tačno potrebnu meru onoga što vam treba u pakovanju jedne gotovo idealne matične ploče i pri tome vas ne opterećuje suvišnim dodacima koje ćete retko kada koristiti. Jednom rečju prava mera kvaliteta i performansi. Sve to dokazuje i u relanom radu svojim besprekornim ponašanjem, savršenom saradnjom sa  komponentama i visokim nivoom performansi. Otuda joj zasluženo uručujemo preporuku za idealnu ploču u srednje jakoj kategoriji PC desktop radnih i gejming stanica!
    
   Prednosti:
   – Savršeno ponašanje u radu
   – Odličan kvalitet izrade
   – Visok nivo performansi
   – Odlična mera vrednosti uloženog i dobijenog
   – RGB Fusion 2 sistem svetlosnih efekata
   – Raznovrsnost BIOS opcija
   – VRM jedinica
   – Odlična zvučna sekcija
    
   Nedostaci:
   – Ništa vredno pomena
    
   CENA: oko 200€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi