Zotac Gaming GeForce RTX 2070 Mini (Video)

Zotac Gaming GeForce RTX 2070 Mini (Video)

Grafička karta koja pažnju skreće mini dimenzijama i maksi mogućnostima nove generacije Nvidia GeForce RTX GPU procesora na bazi Turing arhitekture. Dodatak RT jezgara omogućujue postizanje veoma atraktivnih svetlosnih efekata, podižući kvalitet grafičkog okruženja u igrama na jedan poptuno bolji nivo...

  Sadržaj

   Firma Zotac je dobro poznato ime na ovdašnjim prostorima kada govorimo o gejming grafičkim kartama. Njihove modele odlikuje odličan odnos uloženog i dobijenih performansi, zbog čega uživaju veliku popularnost među gejmerskom populacijom. Otkrićemo vam i malu tajnu da čak nekoliko članova Benchmark redakcije u svojim računarima ima upravo Zotac Gaming modele što u neku ruku svakako jeste najbolja preporuka.
    
    
    
   Među mnogobrojnim modelima u ponudi Zotac gejming karti, jedna serija posebno izaziva pažnju. Spomenimo i detalj da se Zotac specijalizovao u proizvodnji grafičkih karti na bazi Nvidia GeForce GPU tehnologije, pa otuda ne čudi što je veliko iskustvo u projektovanju Nvidia modela upravo rezultovalo prepoznatljivom serijom „Zotac GeForce Mini“ modela. Grafičke karte mini kompaktnih dimenzija i eksplozivno dobrih performansi sa izlaskom svake nove GeForce generacije GPU procesora izazivaju nepodeljenu pažnju i interesovanje gejmerske populacije.
    
   Tako je i u slučaju poslednje serije Nvidia GeForce procesora na bazi Turing arhitekture. Na test smo zahvaljujući ovlašćenom prodavcu Zotac proizvoda, kompaniji WinWin , dobili  GAMING GeForce RTX 2070 MINI model.
    
   ZOTAC_RTX_2070_MINI_1s.jpgKarakteristično za novu generaciju Nvidia GeForce „grafike“ na bazi Turing arhitekture je što su novi procesori pored uobičajenih CUDA jezgrara dobili i namenske Ray Tracing izvršne jedinice i Tensor jezgra za primenu specijalne tehnike svetlosnih efekata i eliminacije nazubljenosti objekata koji u igrama poput BattleField V stvaraju vizuelno veoma atraktivne efekte eksplozija i senki, dovodeći nivo detaljnosti grafičkog okruženja do kvaliteta koji je najbliži fotorealističnom doživljaju do sada viđenom u gejming industriji. Dok AMD konkurencija, Ray Tracing tehniku senčenja može da primeni samo u statičnim kadrovima, Zotac RTX 2070 to čini u animiranim gejming scenama koja će ostaviti bez daha svakog zagriženog gejmera koji voli bogate grafičke efekte i najveći mogući nivo kvaliteta grafički zahtevnih scena akcije i borbe. Jednom rečju ultimativno gejming iskustvo.
    
   Da bi obezbedio glatko igranje u delimično primenjenoj, ali i dalje veoma zahtevnoj RayTracing rendering tehnologiji, ova grafička karta koristi izuzetno brz GeForce RTX 2070 procesor koji radi u rasponu radnih frekvencija od 1410-1650MHz na fabričkim OC podešavanjima. Ukoliko mu radna temperatura dozvoli, procesor će veoma rado napraviti brzinski iskorak do skoro 2GHz. 
    ZOTAC_RTX_2070_MINI_2s.jpg
    
   Brzi GPU procesor prati 8GB video memorije i to u GDDR6 standardu koji radi na efektivnih 14 Gbita u sekundi. Da bi ohladio ovako brzu kombinaciju GPU procesora i VRAM memorije, Zotac je za ovaj mini model upotrebio sopstveno dizajnirani IceStorm 2.0 sistem hlađenja. Kompaktno aluminijumsko telo sa velikim brojem rebara za predaju toplote u kombinaciji sa 5 kompozitnih toplotnih cevi prečnika 6mm izrađenih od legure bakra i dva ventilatora prečnika 9 i 10 cm, drži kartu u zoni optimalnih radnih temperatura, omogućujući čak i overkloking eksperimentisanje.
    
   ZOTAC_RTX_2070_MINI_6s.jpg
    
   Overkloking u slučaju ZOTAC GAMING GeForce RTX 2070 MINI modela se svodi na izbor između automatskog metoda čemu služi aktiviranje OC Scanner funkcije koja će umesto vas ispistati i pronaći optimalne radne parametre vašeg primerka grafičke karte. Ukoliko niste zadovoljni možete upotrebiti specijalni softver koji Zotac naziva FireStorm, a u njemu ćete pronaći sve potrebne alate da svoj Mini GeForce RTX 2070 primerak, dovedete do samih granica mogućnosti ove generacije Nvidia hardvera.
    
   Grafička karta se sa monitorima povezuje preko tri DisplayPort (4K/60Hz), jednog HDMI 2.0 konektora, a mesto je čak pronašao i DVI-D priključak za one koji imaju stariji model ekrana.  ZOTAC GAMING GeForce RTX 2070 MINI troši u režimu punog opterećenja 175W i pri tome isporučuje performanse koje su na nivou, a nekada bolje i od GeForce GTX 1080 Ti prethodnika. Kartica osim sjajnih performansi i podrške za najnovije 3D igre, oduševljava malim dimenzijama koje dozvoljavaju da je spakujete u kompaktni gejming „battlestation“ sistem.
    
   zotac_rtx2070_aftbrn.pngTest platforma:

   MB: 
   ASRock X470 Taichi Ultra

   CPU: 
   AMD Ryzen 7 2700X 

   RAM: 
   16GB (2x8GB) G.Skill Flare X 3200MHz CL14

   VGA: 

   ZOTAC GAMING GeForce RTX 2070 MINI 

   HDD: 
   Seagate Barracuda ST3000 SATA 6Gbps

   SSD: 
   Kingston A400 240GB

   Cooler:
   AMD Wraith MAX RGB 

   PSU: 
   Cooler Master V1200 Platinum 

   Driver:

   Nvidia Game Ready 416.94 

   OS:
   Windows 10 64-bit ver. 1809

   ZOTAC_RTX_2070_MINI_4s.jpg
   Performanse:
   3D gejming
   [modul]test=782[/modul]
    
    
   Potrošnja energije i radne temperature
    
   [modul]test=783[/modul]Utisci su veoma dobri. Kartom se lako rukuje prilikom ugradnje jer je zaista laka za ruku zbog svoje kompaktne pojave. Hladnjak je začuđujće mali za ovu klasu 3D gejming akceleratora zbog čega zauzima dva mesta za PCI uređaje, a ne 2 1/2 kao neki slični konkurensti modeli. Pri svemu tome je osetno kraća u odnosu na Gigabyte RTX 2070 koji smo imali prilike nedavno da testiramo.
    
    
    
   Međutim, mini dimenzije imaju svoju cenu. Nesumnjivo je da se tokom višečasovnog naprezanja Zotac RTX 2070 MINI više greje jer telo hladnjaka ima manji potencijal hlađenja od onih na klasičnim modelima. Usled toga i ventilatori rade na većem broju obrtaja kako bi nadoknadili hendikep hladnjaka pa je u radu i bučnija sa 57dB. Sve to se negativno održava na manji turbo korak. Istina je da on prevazilazi podatke proizvođača, ali je manji od klasičnih, velikih RTX 270 modela i zaustavlja se na 1770-1830MHz za razliku od recimo testiranog Gigabyte-a koji nije spuštao frekvenciju GPU-a ispod 1950MHz. Otuda i lošije performanse koje su u nekim situacijama 1440p rezolucije prilično primetne. Jednostavno, mini dimenzije se moraju platiti nekim kompromisom – po našem mišljenju, tamo gde je najboljnije kada su u pitanju gejmeri tj. u pogledu lošijih performansi. Ipak, one su i dalje na vrlo, vrlo visokom nivou posebno kao ih uporedite sa konkurentskim Radeon Vega 64 modelima. Otuda celokupan osećaj je da Zotac RTX 2070 ubada konkurenciju poput male, ljute ose jednako bolno kao što to čini sa vašim novčanikom. 
    ZOTAC_RTX_2070_MINI_5s.jpg
    
   Zotac je još jednom uspeo da dokaže vrednost sopstvenog koncepta mini grafičke karte, maksimalnih performansi, a najbolji dokaz za to je svakako ZOTAC GAMING GeForce RTX 2070 MINI koji nam je tokom testiranja pružio sate nezaboravne gejming akcije u najboljem mogućem izdanju grafike na 1080p i 1440p rezoluciji!  
    
   Prednosti:
   – Kompaktne dimenzije
   – Veoma dobre performanse
   – Solidan IceStorm 2.0 kuler
   – Hladnjak na zadnjem delu štampane ploče
   – Čak tri Display Port konektora
   – Napaja se pomoću jednog 8-pinskog konektora
    
   Nedostaci:
   – Grejanje u slabije provetrenim kućištima
    
   CENA: oko 635€
    
    

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi