Cooler Master MasterKeys L

Cooler Master MasterKeys L

Cooler Master nastavlja nesmanjenim tempom da nastupa na tržištu PC periferija. Kompanijin portfolio je odlično prepoznat u celoj igračkoj zajednici, a njeni proizvodi zaslužuju svaku vrstu poštovanja. Da nastupa temeljito i sveobuhvatno, proizvođač dokazuje novim modelima tastatura, koje stižu pod MasterKeys oznakama. Za slučaj da niste sigurni o čemu se radi i koje su razlike među njima...nastavite sa čitanjem.

  Sadržaj

   Filip Majkić
   Već smo u više navrata konstatovali da je Cooler Master verovatno najambiciozniji takmac u segmentu mehaničkih tastatura, a svakako je najraznovrsniji, makar kada je u pitanju ponuda na domaćem tržištu. Nakon MasterKeys Pro modela, na naš test je došao i model bez sufiksa “Pro”. O čemu se uopšte radi?
   Test: Cooler Master MasterKeys Pro L
   cm_masterkeys_l_16_s.jpg
   Masterkeys Pro L i Masterkeys Pro L White Edition tastature je odlikovalo prisustvo pozadinskog osvetljenja. U prvom slučaju, imali smo Full RGB osvetljenje na svakom tasteru pojedinačno, dok je White Edition bio nešto pristupačniji, ali sa uniformnim belim pozadinskim osvetljenjem. MasterKeys (bez Pro) na današnjem testu – nema nikakvo pozadinsko osvetljenje. To ga košta “Pro” sufiksa, ali verujemo da mnogima to neće biti naročito važno, naročito kada imamo u vidu da će ova tastatura biti značajno jeftinija od Pro varijanti. Druga stavka po pitanju razlika potiče od toga što se na novim modelima koriste PBT tasteri, ali o tome nešto više u nastavku teksta.
   Zbunjeni ste mehaničkim tastaturama? Pročitajte sve o njima i saznajte zašto su toliko dobre u našem Vodiču kroz mehaničke tastature!
   Dizajn
   Pakovanje u kome dolazi tastatura je vrlo jednostavno i minimalističko. Kutija je tek nešto veća od same tastature, a na njoj su svi potrebni detalji i informacije koji će vam biti važni prilikom kupovine.  U pakovanju se nalaze USB kabl i rezervni set crvenih tastera za najčešće korišćene tastere, koji se može montirati po želji. Atraktivan dizajn prati novi Master stil i brend Cooler Mastera, a na prednjoj strani su natpisi o MX Cherry tasterima, koji su u našem slučaju bili Brown tipa, kao i o rasporedu tastera.
   cm_masterkeys_l_5_s.jpg
   [modul]specifikacija=9201[/modul]
   Tastatura je praktično identičnog oblika kao i ranije testirani modeli sa sufiksom Pro. Faktički, Cooler Master se drži oprobanog recepta. Napominjemo da postoji i “S” varijanta tastature.  Šta u praksi znači taj sufiks? Tradicionalno, S označava “Tenkeyless” varijantu, odnosno tastaturu bez numeričkog dela. Nema pomena o “M” odnosno Medium modelu, koga verovatno neće biti u non-Pro izdanju.
   cm_masterkeys_l_19_s.jpg
   PBT tasteri
   Ova tastatura se hvali prisustvom PBT tastera. Reč je o posebnoj varijanti tastera, izrađenih od posebne plastike i dodatne debljine (1.5 milimetara), kako bi izdržali bez problema i najbrže prste i najtvrđe udare istih. Posebnim procesor se tasteri ojačavaju specifičnim materijalima, a tu je i dvostruko lasersko graviranje. Ovakvi tasateri su veoma otporni, mehanički snažni, i ne daju nikakav “odsjaj” kakav se vremenom javlja na tastaturama čiji su tasteri izrađeni od tradicionalnih (ABS) materijala.
   cm_masterkeys_l_7_s.jpg
   Drugim rečima, PBT tasteri su otporni na dugoročno krunjenje tastera i probleme koje uzrokuju znojavi prsti, masni materijali i slične stvari, nepoželjne na proizvodima visoke klase.
    Model koji je stigao do nas ima Cherry MX Brown prekidačima. U kombinaciji sa PBT kapicama lako će izaći na kraj i sa najbržim prstima i najzahtevnijim igračima. Naravno, tastatura će biti dostupna i sa drugim Cherry MX prekidačima, tako da će svako biti u stanju da prilagodi iskustvo kuckanja svojim potrebama i željama.
   masterkeys_l_pbt_EN_005_s.jpg
   U principu, mi smo skloni da crvenu smatramo nekom vrstom idealnog balansa između gejmera i osobe koja kucka dosta teksta. Sa druge strane, plavi tasteri imaju najizraženiju i najjasniju povratnu spregu. Braon tasteri više naginju crnim, sa kojima pak ne mogu da se mere po pitanju tišine jer dotični tasteri nemaju nikakvu povratnu spregu, koja na braon tasterima gotovo da se ne oseća, ali zato stvara buku.
   cm_masterkeys_l_10_s.jpg
   Cooler Master koristi pristup koji nam se dopada, a to je izostavljanje potrebe za bilo kakvim softverom. To ovde ima još više smisla, budući da nema nikakvog pozadinskog osvetljenja o kome je potrebno voditi nekog posebnog računa. Sve radnje obavljate pomoću prečica na tastaturi, zahvaljujući kojima možete programirati tastaturu. Cooler Master ovo naziva On The Fly sistemom. Na ovaj potez se proizvođač odlučio iz dva razloga – jednostavnost, kao i eliminisanje potrebe za aktiviranjem softvera da bi se uradio novi makro, promenio repeat rate ili nešto slično.
    cm_masterkeys_l_13_s.jpg
   Anti-Ghosting, N-Key Rollover, garantovanih 50 miliona klikova koliko će tasteri izdržavati, sve su to lepe prednosti ove tastature u odnosu na mnoge konkurente. Pri tome, njena cena bi trebala da iznosi oko 110 evra plus PDV, tako da spada u rang pristupačnijih mehaničkih tastatura sa Cherry MX tasterima. Kao i kod drugih MasterKeys tastatura, samim sistemom kreiranja makroa, profila i finih podešavanja treba ovladati, za šta je potrebno neko vreme, iako je sve dosta intuitivno.
    cm_masterkeys_l_8_s.jpg
   Sa odličnim osećajem u kucanju i prstima koji prosto lete, bili smo veoma impresionirani ovom tastaturom. Nećemo reći da je obaveza da svoje klasične mehaničke tastature zamenite novim sa PBT kapicama, ali pošto svakodnevno koristimo bar dve mehaničke tastature osim ove koja se našla na testu, slobodni smo da damo preporuku da u slučaju da vam je potrebna mehanička tastatura, obavezno probati ovakvu kombinaciju. Verujemo da će vam se dopasti “na prvu”.
    cm_masterkeys_l_17_s.jpg
   Što se ostalih stvari tiče, zaista je lako preporučiti MasterKeys L model. Tastatura je tradicionalne veličine, pristupačnija u odnosu na druge modele, naročito u odnosu na druge modele sa pozadinskim osvetljenjem. Nekome će pozadinsko osvetljenje biti veoma važno, ali ukoliko ne spadate u takve korisnike, zašto biste ga dodatno plaćali? Dodir je prijatan, mikronanos veoma odmeren, raspored tastera je klasičan, a Cooler Master je mnoge napredne funkcije dodelio F tasterima.
   cm_masterkeys_l_21_s.jpgMožda možemo reći da je šteta što tastatura nema poneki dodatak koji bi je dodatno uzdigao – recimo, USB konektor koji bi olakšao svakodnevno baratanje USB dodacima. Opleteni kabl je ojačan, nožice vrlo čvrsto oslanjaju tastaturu na podlogu, a sada je naslone za dlanove moguće dokupiti – istina, rešenje nije idealno kao kada stignu integrisani nasloni za dlanove, ali bismo svakome preporučili da se opredeli za naslone za dlanove za nove MasterKeys (Pro) tastature, koji su kompatibilni sa svim aktuelnim modelima.
   cm_masterkeys_l_11_s.jpg
   Tastatura u praksi deluje odlično, možete odabrati Cherry MX svičeve po svojoj želji, a zbilja verujemo da su PBT kapice veoma dobra stvar, iako smo bili veoma skeptični prema inicijalnim PR nagoveštajima. Kada se sve sabere i oduzme, ova tastatura će itekako zadovoljiti buduće kupce, pod uslovom da im neće nedostajati pozadinsko osvetljenje. Jednostavno, MasterKeys L je pun pogodak, naročito ukoliko se obistine najave o ceni. Svi kojima je potrebna kvalitetna mehanička tastatura su dobili još jednog odličnog kandidata…
   award_cm_masterkeys_l_s.jpg
   Prednosti
   – Sjajan osećaj u svakodnevnom radu – PBT kapice za tastere – Kompletna kontrola direktno sa tastature bez softvera – Kvalitet izrade – Cherry MX prekidači
   Nedostaci
   – Bez dodatnog USB porta – (Subjektivno) Nema naslon za dlanove, ali se isti sada može dokupiti – (Subjektivno) Nekome će nedostajati pozadinsko osvetljenje, ali to je stvar koja u startu razlikuje ovu tastaturu od sličnih modela
   Tastaturu na test ustupio Cooler Master.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi