Logitech G560 2.1 gejming zvučnici

Logitech G560 2.1 gejming zvučnici

U doba multifunkcionalnih uređaja, ni zvučnici više nisu zaduženi samo za zvuk. Šta je to smislio Logitech sa G560 modelom?

  Sadržaj

   Ivan Mančić
   Kako je gejming dobijao na popularnosti, tako su i mnogi proizvođači usmeravali svoju pažnju upravo na ovaj segment tržišta. Samim tim, određeni gejming podbrendovi su često dostizali prepoznatljivost među publikom koja je praktično postajala nosilac popularnosti samog brenda.Jedan od takvih primera je i Logitech G serija. Iako je Logitech oduvek poznat po kvalitetnim PC periferijama, čini se da je reputacija koju imaju uređaji iz ovog gejming portfolija ipak dostigla jedan poseban nivo. Po našem mišljenju potpuno zasluženo, obzirom da se Logitech pod G brendom konstantno bavi inovacijama u svim segmentima, od razvoja sopstvenih optičkih gejming senzora i mehaničkih prekidača i odličnih softverskih rešenja koja prate njihove proizvode uz konstantno prisustvo u e-Sports svetu.
   logitechg56007_resize.JPG
   Jedna od poslednjih inovacija koju smo imali prilike da vidimo je Lightsync tehnologija u nedavno testiranoj Logitech G513 gejming tastaturi, tehnologija koja donosi programabilno i interaktivno RGB osvetljenje koje se može sinhronizovati između različitih podržanih uređaja. Ovaj novitet je deo nove serije proizvoda kojoj pripadaju i Logitech G560 gejming zvučnici koji su nam ovog puta došli na test. Kako odavno nismo imali prilike da se družimo sa gejming zvučnicima ovog brenda, bili smo radoznali da vidimo dokle je Logitech došao u razvoju na tom polju i kako to zvuči i radi.
    Logitech G560 zvučnici dolaze u prepoznatljivom pakovanju za G seriju. Carbon siva kutija sa metalik svetlo-plavom oznakom modela, slikom samih zvučnika, kao i slikom koja ilustruje glavnu prednost – interaktivno RGB osvetljenje. Samo pakovanje je ne preterano impresivnih dimenzija, pa smo inicijalno bili sumnjičavi misleći da će i dimenzije samog proizvoda biti skromne, što kada je audio tehnika u pitanju nije baš tako dobro, zbog proste fizike – velika kutija, veliki zvuk. Srećom, sve unutar kutije je zapakovano kao u JNA, pod konac i bez lufta, pa praktično najveći deo zapremine zauzima woofer sa dimenzijama od 404 x 255 x 207mm težak oko 5.5Kg i uživo izgleda sasvim dovoljno impresivno da daje nadu u “dobre vibracije”.
   logitechg56018_resize.JPG
   Woofer je izrađen od MDF-a (Medium Density Fibreboard) kod nas poznatijeg kao medijapan, koji je praktično i standard kad je u pitanju consumer i studijska audio tehnika. Zvučnik od 6.5” se nalazi sa donje strane woofera, dok se bass-reflex otvor nalazi sa prednje strane. Woofer je naravno podignut od zemlje za oko 3cm na gumiranim nožicama. Sa gornje strane vas očekuje i utisnuti G logo, dok se sa zadnje strane nalaze konektori za povezivanje satelita, računara, Aux ulaz i kabl za napajanje koji nije odvojiv.
   logitechg56019_resize.JPG
   Interesantno je da su konektori za satelite 15-pinski, poput VGA konektora za monitor. Ovo je neophodno jer su osim dva pina za prenos zvuka, u ovom slučaju potrebni i pinovi za napajanje LED osvetljenja, kao i za prenos komandnih signala koji kontrolišu RGB osvetljenje i druge funkcije. Za konekciju sa računarom, koristi se micro USB kabl na USB A kabl, koji na strani koja ide u woofer poseduje plastični vodič koji će sprečiti pomeranje i oštećenje konektora, kao i omogućiti lako ubacivanje istog.
   logitechg56021_resize.JPG
   Sateliti su ovalnog oblika, nešto poput onih koje smo videli na Logitech-ovom MX Sound modelu, sa zvučnicima od 2.5” i dodatnom ovalnom plastikom sa strana, koja krije LED trake. Sa zadnje strane se takođe nalazi LED osvetljenje, ali prekriveno providnom plastikom koja je tu da umekša i raspe svetlo predviđeno za projektovanje na zid iza samih zvučnika. Na desnom satelitu se nalaze i tasteri za kontrolu jačine, uključivanje, Bluetooth uparivanje, kao i jedan G taster. Naravno, tu je i konektor za slušalice. Oba satelita dolaze sa kablovima dužine 2.2m, a USB kabl za povezivanje sa računarom je dužine 2.5m, pa ćete zvučnike sa lakoćom moći da rasporedite bez natezanja sa kablovima.
   logitechg56015_resize.JPGIako smo ljubitelji kvalitetnog stereo zvuka, moramo priznati da 2.1 sistemi, naročito sa strane isplativosti i odnosa cene i performansi, svakako imaju više smisla u gejming sistemima. Nakon svakodnevnog druženja sa studijskim zvučnicima, bilo koji zvučnici, a naročito 2.1 sistemi namenjeni računarima imaju težak posao da zvuče makar pristojno u poređenju, pa smo bili opravdano rezervisani pre prvog slušanja Logitech G560.
   logitechg56028_resize.JPG
   Ispostavilo se da je ovaj model ipak prilično sposoban i da opravdava svoj Logitech pedigre. Zvuk je vrlo ubedljiv, bez nekih značajnih rupa u frekventnom odzivu. Naročito nam je drago da Logitech nije upao u čestu zamku za 2.1 sisteme u kojoj proizvođači preteruju sa učešćem woofera u ukupnom zvuku, pokušavajući da na taj način nadoknade neubedljivi zvuk satelita. Bas je itekako prisutan kako jačinom, tako i udarcem, ali ne prelazi granicu preko koje bi loše uticao na ukupnu zvučnu sliku. Logitech je uspeo da ga odmeri na pravi način, pa se na njegov zvuk vrlo transparentno nastavljaju sateliti bez nekog čujnog koraka.
   logitechg56011_resize.JPG
   Istina, reprodukcija srednjeg spektra nije linearna i određeni delovi jesu blago u drugom planu, ali je ukupan utisak vrlo prijatan. Takođe, visoki poseduju blagi roll-off, pa zvuk ne poseduje onu kliničku preciznost koju ponekad čujemo na sistemima koji na veštački način pokušavaju da stvore utisak boljeg zvuka. Rekli bismo da je Logitech ovim modelom uspeo da napravi odličan balans i da G560 zvučnici poseduju zvučni potpis koji će se dopasti kako gejmerima i ljubiteljima ubedljivog basa, tako i onima koji vole balansiraniji zvuk. Vredi pohvaliti i tačnost specifikacije koja navodi frekventni opseg od 40Hz do 18KHz i ovi zvučnici upravo to i isporučuju, skoro pa u herc.  
   logitechg56014_resize.JPG
   Kada je u pitanju glasnoća, G560 su deklarisani na 120W RMS snage uz maksimalni zvučni pritisak od 97dB. Kada se pojačaju do kraja, veoma su glasni, a nismo primetili neke probleme u reprodukciji na maksimalnom nivou. Recimo da ukoliko pravite žurku u prostoriji do 30m2, G560 će se sasvim dobro snaći da je ispuni potrebnim zvukom.Kako smo već i navikli od periferija iz G serije, sva kontrola se odvija iz Logitech Gaming Software aplikacije, a u ovom slučaju, on će vam ponuditi nekoliko sekcija. Prva sekcija se odnosi na zvuk, pa ćete u njoj moći izabrati neki od predefinisanih ekvilajzer modova, ili napraviti i snimiti svoj. Na raspolaganju vam je čak 10 opsega grafičkog ekvilajzera, što je dovoljno detaljno za fino podešavanje i prilagođavanje vašoj prostoriji i ukusu.
   logitechg56001_resize.JPG
   Druga sekcija se odnosi na programiranje G tastera, u ovom slučaju samo jednog, a kome možete dodeliti neku od mnogobrojnih funkcija, od kontrole zvuka i osvetljenja, multimedijalnih kontrola, tastera, macro-a i dr.
   logitechg56004_resize.JPG
    
   Treća sekcija vam nudi uključivanje i podešavanje DTS X Ultra tehnologije virtuelnog okružujućeg 7.1 zvuka, sa mogućnošću izbora prostorije (veličine, odnosno jačine efekta) i detaljnog podešavanja jačine za svaki od 8 zvučnika. Iako čuda nisu moguća, jer je ovo ipak stereo sistem, ova tehnologija svakako dodaje utisak prostornosti, odnosno čini da umesto prostiranja zvuka ispred vas, imate osećaj kao da se vi nalazite u sredini. Precizno lociranje zvukova u prostoru je možda malo bolje nego u prostom stereo modu, ali svakako ne jednako dobro kao na pravim 7.1 ili 5.1 sistemima.
   logitechg56005_resize.JPG
   Četvrta i u ovom slučaju možda i najbitnija sekcija je kontrola osvetljenja. Svaki od zvučnika poseduje po dve odvojene svetlosne zone, jednu sa zadnje strane i jednu sa unutrašnje strane ovalnog profila oko satelita. Obe zone je moguće podesiti po želji, kako boju, tako i jačinu, ali je daleko interesantnije ono što softver nudi po pitanju automatske kontrole. Izdvajaju se dve mogućnosti koje donose interaktivnost osvetljenju, čineći ga na taj način nečim što je više od proste kozmetike.
   logitechg56006_resize.JPG
   Prva je Audio Visualizer, koja osvetljenje podešava prema zvuku, dajući na taj način dodatnu dimenziju muzici i interesantan vizuelni dodatak zvuku u igrama. Druga opcija je Screen Sampler, koji osvetljenje prilagođava trenutnom sadržaju ekrana, nešto poput Ambilight tehnologije na Philips televizorima, samo u malo jednostavnijoj formi. Osvetljenje svake od strana će odražavati ono što se dešava i igri (ili filmovima), doprinoseći na taj način atmosferi i dajući utisak da akcija prevazilazi okvire samog ekrana.
   logitechg56041_resize.JPG
   Ukoliko posedujete i neki od drugih Logitech uređaja, poput npr. G513 tastature, ili bilo kog miša ili tastature sa RGB osvetljenjem, u softveru možete izabrati i opciju sinhronizacije njihovog osvetljenja sa G560 zvučnicima i na taj način gornja dva vida vizuelizacije proširiti i na ove uređaje.Logitech je novom generacijom svojih gejming uređaja napravio vrlo prijatno osveženje. Taman kada pomislite da su proizvođači počeli da vrte u krug jedno te isto i nude iste mogućnosti, pojavi se nešto poput G560 zvučnika i donese nešto novo i upotrebljivo. USB, 3.5mm i Bluetooth povezivanje, DTS X procesiranje i odlično implementirano osvetljenje čine da G560 deluju kao uređaj napakovan funkcijama i mogućnostima. No, iako su ove opcije, a naročito interaktivno osvetljenje veoma interesantne i mogu biti vrlo korisne kada je gejming u pitanju, ne treba zaboraviti da G560 nudi i vrlo kompetentan zvuk sa odlično pogođenim zvučnim potpisom koji će lako zadovoljiti širok krug ljubitelja muzike, filmova i igara.
   logitechg56013_resize.JPG 
   Iako u trenutku testa još uvek nisu dostupni na našem tržištu, relativno visoka cena koja se i u inostranstvu kreće od 250-300$ će verovatno sprečiti veliki broj domaćih ljubitelja zvuka i gejminga da uživaju u ovim zaista odličnim zvučnicima. Oni koji se ipak odluče za kupovinu će svakako dobiti kvalitetan uređaj koji im neće tako lako dosaditi.
    
   Prednosti:– Kvalitetan i dobro balansiran zvuk- Interaktivno osvetljenje- USB, 3.5mm i Bluetooth povezivanjeMane:– Visoka cena
    
    

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi