Redragon Devarajas mehanička gejming tastatura (Video)

Redragon Devarajas mehanička gejming tastatura (Video)

Da li su Cherry MX tasteri zaista neophodni za dobru mehaničku gejming tastaturu?

  Sadržaj

   Ivan Mančić
   Mehaničke tastature postaju sve pristupačnije. Ovo je delom zasluga proizvođača alternativnih mehaničkih prekidača poput Kailh i Outemu koji su stvorili vrlo validne alternative skupim Cherry MX tasterima, a delom i manje poznatih proizvođača koji su, korišćenjem ovih povoljnijih prekidača, na tržište uspeli da plasiraju znatno povoljnije mehaničke modele. Naravno, kako to biva sa jeftinim alternativama, kupci zadržavaju dozu opreza i skepticizma, pitajući se da li su ti proizvodi zaista prava stvar za manje para, ili samo nešto što liči na skuplje modele, a na šta bi na kraju samo bacili svoj novac.

   Na naš test je stigla jedna od ovih povoljnijih gejming tastatura sa mehaničkim prekidačima potpisana od strane Redragon-a. U pitanju je brend potpuno orjentisan na gejming periferije, koji je oko godinu dana prisutan na našem tržištu i koji u svom portfoliju poseduje solidan broj tastatura, miševa i slušalica interesantnog dizajna i povoljnih cena. Model na testu dolazi pod imenom Redragon Devarajas. Iako zvuči španski, ili smo je makar mi tako izgovarali, ispostavilo se da je u pitanju Sanskrit (što je i za očekivati, jer je južna Amerika prilično daleko od Azije), na kom deva-raja znači kralj bogova. Možda i pomalo pretenciozno ime za jednu tastaturu, ali svakako u skladu sa gejming temom.redragon06_resize.JPG
   Redragon Devarajas dolazi u jednostavnoj i lepo dizajniranoj kutiji, tipičnoj za Redragon proizvode. Interesantno je da je na slici tastatura sa crvenim osvetljenjem, a preko kutije dodatna nalepnica RGB, pa pretpostavljamo da je ambalaža inicijalno predviđena za ne-RGB model istog imena. Sa kutije saznajemo da se proizvodi u selu pod imenom Youganpu Village u Guangdong provinciji. Kinezi su izgleda i u selima odavno batalili maline i prešli na tehniku.
   redragon15_resize.jpg 
   U kutiji će vas pored same tastature dočekati i mali disk sa drajverima, uputstvo za upotrebu gde su izlistane sve prečice za podešavanje svetla i kontrolu multimedije, kao i dva alata za skidanje kapica tastera, kao i samih prekidača. Tu je i osam rezervnih prekidača, za svaki slučaj, pa ste obezbeđeni u slučaju da neki taster slučajno otkaže i nećete morati tastaturu nositi na reklamaciju, već taster možete zameniti sami za minut i kucati dalje.Iako bismo od relativno nepoznatog azijskog brenda očekivali da napravi nešto jeftino i ne baš kvalitetno, moramo priznati da su svi u redakciji bili pomalo iznenađeni na prvi pogled i dodir. Kineski brendovi, naročito kada je dizajn gaming stvari u pitanju, skloni su preterivanju i suvišnim ukrasima koji često umeju da završe u totalnom kiču.
   redragon12_resize.jpg
   Potpuno suprotno ovome, Devarajas tastatura izgleda prilično jednostavno i elegantno, sa taman dovoljno detalja koji daju gejming identitet i moramo priznati da na prvi pogled odaje utisak skupljeg proizvoda. Tastatura je solidne težine, što uliva poverenje, ali joj daje i stabilnost na stolu.
   redragon22_resize.jpg
   Kućište je izrađeno u potpunosti od crno anodiziranog aluminijuma, i poseduje teksturu brušenog metala sa gornje i vrlo fine šmirgle sa svih ostalih strana. Gornja ivica je uokvirena oborenom metalik lajsnom koja je sjajan vizuelni detalj, a iznad strelica se nalazi i gravirani Redragon logo u istom dizajnu.
   redragon13_resize.jpg
   Što se izgleda tiče, tastaturi bismo zaista dali čistu desetku, a isto važi i za čvrstinu i robustnost. Stoga, postavlja se pitanje gde su nedostaci i kako je po povoljnijoj ceni napravljen uređaj koji uz to izgleda dobro i napravljen je od kvalitetnih materijala? Naravno, neki kompromis mora da postoji, a ako se kod ove tastature cena igde ogleda, to je u nekim sitnim detaljima u završnoj obradi. Ukoliko se zagledate, pronaćićete neke male nepravilnosti poput nesavršenih spojeva na ivicama kućišta, grešaka na ivicama tastera i poneke sitne nepravilnosti. U pitanju su detalji koji se na prvi pogled ne vide i koji većini korisnika apsolutno neće smetati, tim pre što nisu brojni i ne utiču na rad niti korišćenje tastature. Naravno, postoje korisnici koji sa pravom traže savršenstvo i koji su spremni da ga plate i ovo nije tastatura koja je njima namenjena.
   redragon24_resize.jpg
   Što se udobnosti tiče, odsutno je bilo kakvo odmorište za dlanove, poput npr. onog na Redragon Kala modelu, što je možda šteta sa funkcionalne strane, iako moramo priznati da bi verovatno pokvarilo vizuelni utisak. Sa donje strane tastature nalaze se podizači koji joj i u spuštenom položaju daju blagi ugao, a moguće ih je dodatno podići i na taj način tastaturu postaviti u položaj koji se nama više dopao. U oba položaja, podizači poseduju gumirane stopice, koje u kombinaciji sa dve na prednjem delu tastature vrlo uspešno sprečavaju bilo kakvo klizanje na stolu.  Kabl je standardni, dužine oko 180cm, bez pletene oplate, ali sa pozlaćenim USB konektorom.
   redragon11_resize.jpgredragon20_resize.jpg
   Ono najbitnije su naravno tasteri. Za razliku od skupih mehaničkih tastatura koje mahom koriste Cherry MX prekidače, Redragon u svojim tastaturama koristi Outemu koji predstavlja jeftiniju alternativu. Ovi prekidači u odnosu na svoje Cherry MX ekvivalente iste boje daju nešto drugačiji osećaj, ne bolji ili lošiji, već jednostavno drugačiji, koji će neki korisnici (uključujući i autora ovog teksta) možda i preferirati. Razlike su suptilne i svode se na malo drugačiji otpor, malo veću varijaciju u otporu između tastera u odnosu na Cherry MX i nešto drugačiji taktilni odziv.
   redragon30_resize.JPG
   Konkretno, Redragon Devarajas tastatura je opremljena Outemu Brown tasterima. U odnosu na Cherry MX Brown, ovi tasteri nude oko 9g više maksimalnog taktilnog otpora i malo izraženiji taktilni odziv. Iako je ukupan hod jednak onom na Cherry MX, prag okidanja i taktilni odziv su nešto dublji na Outlemu varijanti. U direktnom poređenju sa Cherry MX Brown tastaturom, primetan je nešto drugačiji osećaj, ali je teško reći koji nam se više dopao. Recimo da je Cherry MX glatkiji i mekši pri kucanju, a Outemu jasniji i sa malo boljim feedbackom. Što se glasnoće tiče, na vrlo je sličnom nivou, osim što Cherry MX pruža ton nešto više frekvencije od Outemu prekidača.
   redragon26_resize.jpg
   Ono što nam se dopalo kod ove tastature su kapice tastera, odnosno, blago hrapava površina koja smanjuje klizanje prstiju i dalje lep osećaj pri kucanju. Takođe, rekli bismo da u odnosu na glatke kapice daleko manje pokazuje znake masnoće, pa će zahtevati i ređe čišćenje ako želite da vam tastatura izgleda pristojno. Zanimljivo je i da su tasteri otporni na polivanje. Ovo nismo testirali, mada je malo falilo u jednom trenutku. Pored toga, prisutan je i već, makar za gejming tastature, standardni Anti Ghosting, pa bi trebalo biti moguće pritisnuti neograničen broj tastera istovremeno bez problema sa registrovanjem pritiska.Ako nam se nešto nije dopalo, to je font na tasterima, koji nije loš, ali nam je delovao malo čudno. Na Redragon Kala modelu je korišćen font drugog tipa, pa nismo sigurni da li je ovaj karakterističan za ovaj model ili je u pitanju nešto novo za sve tastature ovog proizvođača. Naravno, ovo je stvar ukusa, pa će se vama možda baš i dopasti, što možete prosuditi po slikama.

   Tasteri su napravljeni Double Injection Moulding tehnikom i osvetljeni RGB osvetljenjem. U Redragon softveru koji je dostupan na disku, kao i za download, moguće je podešavanje jačine i boje osvetljenja, kao i izbor čak 19 svetlosnih efekata. Efekti variraju od zabavnih do praktičnih, a moguće je i podešavanje smera, pa verujemo da ćete izgled tastature lako prilagoditi svom ukusu. Pored osvetljenja, na raspolaganju je i promenljiv poll rate od 125-1000Hz koji bi trebao poboljšati brzinu odziva u igrama, odnosno ponuditi manji input delay.

   Svaki od tastera na tastaturi je programabilan, pa ih možete remapirati na drugo slovo ili im dodeliti neku od predefinisanih multimedijalnih funkcija ili makroa koje možete programirati po želji. Na ovaj način je moguće vrlo ozbiljno programiranje sekvenci koje u nekim igrama mogu predstavljati lepu prednost, a biti i vrlo korisne audio, video i CAD/CAM profesionalcima. Sva podešavanja možete snimiti u jedan od 3 profila i pozivati ih po potrebi, a tastatura pomoću Function tastera nudi i mnoštvo prečica kako za multimediju, tako i za podešavanje osvetljenja i menjanje profila.
   Moramo priznati da je prvi kontakt sa Redragon brendom ostavio vrlo lep utisak. Osim nekih sitnih detalja u završnoj obradi, tastatura na testu zaista izgleda odlično, a rubustnost i čvrstina izrade su na iznenađujuće visokom nivou i odaju utisak kvalitetnog proizvoda. I pored korišćenja uslovno “jeftinijih” tastera, nećete imati utisak da bilo šta propuštate, jer iako imaju malo drugačiji karakter u odnosu na Cherry MX, sve ono što volimo kod mehaničkih tastatura je tu.
   redragon17_resize.jpg 
   Sve u svemu, Redragon je brend na koji vredi obratiti pažnju, a Devarajas mehanička gaming tastatura svakako ima našu preporuku. Sa cenom od nešto preko 9000 dinara, ovo možda nije najjeftinija tastatura te vrste, ali svakako nudi odličan odnos cene i kvaliteta.
    
   Prednosti:– Jednostavan i elegantan dizajn- Čvrstina i robustnost zbog metalnog kućišta- Odlični mehanički prekidači i kapice tastera
   Mane:– Moguće sitne kozmetičke nepravilnosti

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi