Cooler Master MasterKeys Pro L (VIDEO)

Cooler Master MasterKeys Pro L (VIDEO)

Želite da imate izuzetno kvalitetnu tastaturu, ali da pri tome ona izgleda atraktivno? Cooler Master ima pravo rešenje za vas, pošto je izbacio MasterKeys Pro seriju tastatura, čiji se L model našao na našem testu. Ova mehanička tastatura poseduje neverovatan spektar podešavanja boja, odnosno pozadinskog osvetljenja i pratećih efekata, uz intuitivno i lako podešavanje iz drajvera. Pogledajte šta nam se sve svidelo kod ovog odličnog modela...

  Sadržaj

   Filip Majkić
   Cooler Master je verovatno najambiciozniji, a svakako i najraznovrsniji takmac u segmentu mehaničkih tastatura. Proizvođač raspolaže zaista ogromnim brojem modela u svakom trenutku, različitih oblika, veličina i dimenzija, ali i – što je najbitnije – sa raznovrsnim Cherry MX tasterima. Neretko jedna tastatura postoji u barem dve, ali i tri ili četiri varijante, pa korisnik može komotno da bira između Black, Red, Blue, Brown varijacija na temu…

   No, jedna stvar jeste nedostajala a to je moderno pozadinsko osvetljenje koje uređaj (ali i ostatak stola) čini vizuelno atraktivnim. Uz tehnička ograničenja mehaničkih tastatura, to je bilo sasvim razumljivo, ali sada je Cooler Master ta ograničenja prevazišao i doneo tastaturu koja potpuno fascinira u tom domenu. Da sve bude još lepše, radi se o odličnoj, mehaničkoj tastaturi sa Cherry MX Red tasterima. Može biti da će osobe koje kuckaju želeti tastere sa žešćom povratnom spregom, ali verujemo da je za gro ljudi i Red varijanta više nego dovoljna. Naprotiv, rekli bismo da je zgodnija i udobnija za svakodnevno korišćenje.
   Zbunjeni ste mehaničkim tastaturama? Pročitajte sve o njima i saznajte zašto su toliko dobre u našem Vodiču kroz mehaničke tastature!
   cmmaster1_s.jpg
   Dizajn
   Pakovanje u kome dolazi tastatura je vrlo jednostavno i minimalističko. Kutija je tek nešto veća od same tastature, a na njoj su svi potrebni detalji i informacije koji će vam biti važni prilikom kupovine. U pakovanju se nalaze USB kabl i alatka za vađenje tastera, te knjižica za brzo podešavanje. Atraktivan dizajn prati novi Master stil i brend Cooler Mastera, a na prednjoj strani su natpisi o MX Cherry tasterima, njihovom tipu (Red u našem slučaju), kao i o rasporedu tastera (US sistem). Ukoliko vam velika slika raznobojne tastature ne sugeriše dovoljno, tu je i RGB stiker da vas podseti da svaki vaš taster može da svetli u 16.7 miliona nijansi…
   cmmaster2_s.jpg
   Oblik tastature je nešto sa čime smo se već susreli. Recimo, testirali smo Cooler Master QuickFire XTi tastaturu i u suštini tu nema većih razlika u smislu dizajna. Naizgled konzervativna tastatura koja je prosto fantastičnog kvaliteta izrade!
   cmmaster8_s.jpg
   Takođe, u odnosu na tu tastaturu sada imamo dramatično unapređene LED-ove, koji uz intervenciju koju je Cooler Master učinio na PCB-u mogu da svetle daleko intenzivnije. Uz to, tu je sada i 16.7 miliona nijansi sa velikim brojem režima prikaza…
   Test: Cooler Master QuickFire XTi
   Napominjemo da postoji i “Tenkeyless” varijanta modela sa našeg testa. Ta tastatura ima sufiks “S” na kraju, odnosno njeno ime glasi MasterKeys Pro S umesto MasterKeys Pro L. Ta tastatura nema numeričke tastere sa desne strane, te je stoga nešto kompaktnijih dimenzija. Kako god, obe tastature dolaze sa laserski ugraviranim oznakama, što znači da će biti dugotrajne, ali i da je sijanje svetlosti ravnomerno i prirodno, što dobija poseban značaj na ovakvoj tastaturi.
   [modul]specifikacija=8962[/modul]
   Kao i drugi Cherry MX tasteri, i ovi imaju deklaraciju na 50 miliona aktivacija. Uklanjanje i vraćanje tastera je brzo i efikasno, i zahvaljujući priloženoj alatki vrši se za svega koju sekundu. Na taj način možete tastaturu i efikasnije čistiti. Sve u svemu, zaista sjajno za svakoga ko želi da vodi računa o čistoj tastaturi.
    Već smo naglasili da tastatura ima Cherry MX Red mehaničke tastere. Osobe koje dosta kucaju bi možda više želele tastere sa osetnijom povratnom spregom, ali za nas su Cherry MX Red tasteri neka vrsta idealnog balansa između gejmera i osobe koja kucka dosta teksta. Sve u svemu, verujemo da će gejmeri uživati, a njima je tastatura prevashodno i namenjena.
   cmmaster5_s.jpg
   Prvo što smo uradili kada smo preuzeli softver jeste da apdejtujemo firmver tastature. Uz to, Cooler master je unapredio i procesor u ovoj tastaturi za 25%, pa je sada tu ARM Cortex M3 procesor, klokovan na 72 MHz. Verovatno se čudite zašto pričamo o procesoru u tastaturi. Proizvođač navodi da sada sve radi trenutno, još brže nego ranije, sa savršenom fluidnošću MasterKeys Pro On-the-fly sistema koji čuva i izvršava komande i makroe instantno.
   cmmaster10_s.jpg
   Osećaj u kuckanju je prosto odličan. Tasteri imaju blaga zaobljenja za jagodice prstiju. Mikronanos na tasterima je odličan i čini dodir veoma prijatnim, naspram obične plastike koju proizvođači često koriste, ili pak gumiranih tastera koji nisu baš toliko prijatni za kuckanje, koliko služe za pomaganje u prijanjanju. Kako bi zadržao klasičan raspored postojećih tastera, Cooler Master je mnoge napredne funkcije dodelio F tasterima. Njima se pristupa na odgovarajući način, opisan u videu ispod. Takođe, iznad numeričkog dela se nalaze P1-P4 tasteri za programiranje funkcija, pomoću kojih možete praviti makroe u letu. Pogledajte, uostalom, uputstvo koje je kompanija izradila.

   Sa donje strane se nalazi uredna površina bez mnogo detalja. Tu su kvalitetne gumene nožice i oslanjači za dobru stabilnost tastature, kao i nogice za podizanje pod uglom od nekoliko stepeni (samo jedna pozicija je u pitanju). Tu je kanal za provođenje kabla, microUSB konektor, te Cooler Master logo ugraviran na centralnom delu. Sam kabl je vrlo ojačan kako se ne bi lako oštetio, što je jako bitno s obzirom na to da se jako dobro zna kako gejmeri tretiraju svoje periferije, a i doprinosi osećaju robusnosti kompletnog proizvoda.
   soft2_mkeyprol_s.jpg
   Postoji gomila efekata koje možete zadavati iz softvera. Na raspolaganju su vam modovi statičkog osvetljenja, pulsiranja, talasa. Tu su Rain Drop, Star Effect, Breath, Ripple, GameSnake gde osvetljenje ide po tasterima poput nekadašnje ultra-popularne igrice za mobilne telefone Snake…Nama se lično najviše dopada opcija kojom nameštate da se pritisnuti taster osvetli na par trenutaka, čime ostavljate svojevrsni “svetlosni trag” kako kuckate. Zaista super stvar i verujemo da će korisnici osmisliti mnogo jedinstvenih, personalizovanih varijanti, tako da će svačija tastatura izgledati malo drugačije od drugih. Kao i uvek, tu je i mogućnost da sve “prigušite” i da ništa u sobi ne svetli, ukoliko tako želite. stvar!
   Zaključak
   Na kraju nam ostaje da zaključimo da se radi o sjajnoj tastaturi. Već znate da smo, kao i mnogi drugi korisnici koji kuckaju poprilično, veoma naklonjeni mehaničkim tastaturama. Za sve potencijalno zainteresovane možemo u tom smislu dati i informaciju da će, osim sa crvenim, MasterKeys Pro L tastatura biti dostupna i sa braon i plavim svičevima. Stoga će svako moći da odabere onu verziju koja mu odgovara.
    
   Ono što izdvaja ovu tastaturu od ostalih jeste vrhunska izrada i neverovatne mogućnosti sa novoimplementiranim RGB LED-ovima, koji daju jedinstveni šmek ovakvoj tastaturi. Neko će reći da je šminka u pitanju – tako je, ali ovaj put je reč o nadgradnji jednog fantastičnog i vrhunskog proizvoda, tako da šminka nije tu da sakrije bilo šta, već naprotiv – da istakne. MasterKeys Pro L je verovatno vrhunac ovakve vrste proizvoda i zbilja nam je teško da zamislimo šta bi još to moglo ili trebalo dodati ovakvoj tastaturi. Stoga, sasvim je logično i da joj damo zasluženo priznanje…
   award_cmmaster_s.jpg
   Prednosti
   – Sjajan osećaj u radu- Raznobojni RGB sa podrškom za 16.7 miliona boja- Gomila neverovatnih efekata koji su podržani- Kvalitet izrade- Cherry MX prekidači i dalje bez premca- Mogućnosti podešavanja, prilagođavanja, individualizacije
   Nedostaci
   – (Uslovno) Visoka cena- Softver ume ponekada da “preskoči” između različitih profila

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi