Cooler Master QuickFire XTi

Cooler Master QuickFire XTi

QuickFire XT je model koji je u Cooler Masterovu ponudu doneo model klasičnog oblika bez dodatnih tastera, oslonaca za dlanove i nekih drugih dodataka koje bi ga činile komplikovanim. Konzervativni dizajn je bio pozdravljen od svakog ko je želeo klasičnu mehaničku tastaturu bez mnogo filozofije. Jedina zamerka određenog broja korisnika je bila izostanak pozadinskog osvetljenja, koji donosi QuickFire XTi zajedno sa još nekim promenama.

  Sadržaj

   Cooler Master QuickFire XTi izgleda vrlo konzervativno što se dizajna tiče. Reč je o prilično standardnoj tastaturi, jer nema gotovo nijednog specifičnog ili “avangardnog” detalja. To ipak ne menja činjenicu da je kvalitet izrade fantastičan. 
   cm_quickfire_xti_010_s.jpg
   Odabir plastike i mikronanosa preko tastera je fenomenalan i bolji nego kod klasičnog “XT” modela. U svakom slučaju QuickFire XTi pod prstima ostavlja osećaj kvaliteta, a to dodatno pojačava činjenicom da je tastatura prilično masivna. Do sada smo se uverili da su mehanički modeli iz Cooler Mastera praktično neuništivi čak i kada imaju vrlo nezahvalne uslove eksploatacije, a QuickFire XTi spada u uverljivije modele. 
   cm_quickfire_xti_011_s.jpg
   Sve “kapice” tastera su obeležene laserski kao i kod nekih drugih modela, a to znači da se oznake nikada neće obrisati. Ispod kapica se u našem slučaju nalaze Cherry MX Brown prekidači koji nam nisu omiljeni. Štaviše, jedino nam se Cherry MX Black manje dopada. Daleko više bismo voleli da smo dobili plave mehanizme. Dobra vest je da će plavi i crveni biti dostupni, a jedino se neće praviti verzija ove tastature sa Cherry MX Black prekidačima. U svakom slučaju, korisnicima se ostavlja odličan izbor. Chrerry MX osim odličnog specifičnog ugođaja tokom kucanja donose i visok stepen pouzdanosti, a kako kaže proizvođač svaki taster je deklarisan na 50 miliona aktivacija. Dakle, godine će prolaziti, a tastatura će biti otporna na zub vremena.
    cm_quickfire_xti_013_s.jpg
   cm_quickfire_xti_020_s.jpg
   cm_quickfire_xti_019_s.jpg
   Svaki od tastera je ponaosob ima LED osvetljenje. Kako se ispod prekidača nalazi velika bela ploča, ona veoma lepo reflektuje osvetljenje, pa tako pored samih tastera svetli i kompletan prosotr oko njih. Nakon paljenja tastature svetlo je bilo ljubičasto, ali uz pomoć prečica na samoj tastaturi možete da menjate nijansu. Osvetljenje se sastoji iz crvene i plave boje, pa na raspolaganju imate oko 35 nijansi ukupno. Pored klasičnog kontinualnog osvetljenja, tu je još pet režima između kojih je pulsirajući i još tri.
   cm_quickfire_xti_027_s.jpg 
   cm_quickfire_xti_028_s.jpg
   cm_quickfire_xti_029_s.jpg
   Kako nema mnogo dodatnih tastera, Cooler Master se oslonio na alternativne funkcije postojećih tastera. Oni su u najvećoj meri alternativne funkcije F1 do F12 tastera, ali ih ima još nekoliko i aktiviraju se kao kod laptopova uz pomoć “Fn” prekidača koji se nalazi sa desne strane “Space-a”. Kako bi klasično nabrajanje bilo prilično nepraktično, u video klipu ispod možete da vidite kratko uputstvo.

   cm_quickfire_xti_017_s.jpg
   Jedini tasteri koji nisu uobičajeni se nalaze iznad numeričke sekcije, a služe za pravljenje macro profila u hodu (on-the-fly). Ima ih ukupno četiri, a u putem druge dve prečice možete da snimite profile čak i usred igre.
   cm_quickfire_xti_015_s.jpg
   Kao i većina novijih tastatura iz Cooler Mastera i QuickFire XTi poseduje mogućnost promene Repeat Rate-a sa 1X na 2X, 4X i 8X. Iako je ovo jedna od mogućnosti koja se ne izostavlja kod gotovo nijednog novijeg modela, moramo da priznamo da i dalje nismo uspeli da nađemo bitnu primenu u praksi.
   cm_quickfire_xti_018_s.jpg
   Sa donje strane se nalazi prilično uredno organizovana površina bez mnogo detalja. Tu su kvalitetne gumene stopcije koje obezbeđuju dobru stabilnost tastaturi, kao i nogice za podizanje pod uglom od nekoliko stepeni i sa samo jednom pozicijom.
   cm_quickfire_xti_022_s.jpg
   cm_quickfire_xti_023_s.jpg
   Osim toga, nailazimo na kanale za provođenje kabla, microUSB konektor koji nije sjajan izbor s obzirom na to da bismo više voleli da vidimo klasičan i drastično robusniji USB Type A priključak. Na kraju tu je i Cooler Master logo ugraviran na centralnom delu koji je svakako bitan, jer je reč o jedinom obeležju proizvođača na ovoj tastaturi.
   cm_quickfire_xti_024_s.jpg
   cm_quickfire_xti_025_s.jpg
    
    Kompanija je upakovala svoj novi model uobičajenu kutiju kada govorimo o Storm seriji. Atraktivan dizajn sa povećim brojem informacija o samom proizvodu koji se nalazi unutra. Dopada nam se to što Cooler Master jasno naglašava da se radi o tastaturi sa “Cherry MX Brown” tasterima putem nalepnice.
   cm_quickfire_xti_001_s.jpg
   cm_quickfire_xti_002_s.jpg
    
   cm_quickfire_xti_003_s.jpg
   Na zadnjoj strani se nalaze i karakteristike koje odvajaju QuickFire XTi od ostalih tastatura. Izdržljivost mehaničkih tastera je prednosnost za koju valjda već svi znamo, ali vredi ponoviti da je ovaj tip prekidača deklarisan na 50 miliona aktivacija. Tu je mogućnost pravljenaj makro profila u letu, kao i profila za osvetljenje i podešavanje osvetljenja svako tastera zasebno. Cooler Master ističe i “Repeat rate” podešavanje, ali kao što smo već rekli, nije nam baš najjasnije zašto to smatraju toliko bitnom funkcijom.
   cm_quickfire_xti_004_s.jpg
   Sadržaj pakovanja je prilično skroman, a podrazumeva kvalitetni ojačani USB kabl i alat za vađenje tastera. Tu je i kratko uputstvo u formi prospekta umesto tipičnih “knjižica”, ali toliko malo toga treba da se korisniku da na znanje pre korišćenja da je to lakše izvesti ukratko uz slike. Ovo je standard kada su mehaničke tastature u pitanju, a naravno QuickFire Xti je poslednja, ali i glavna stavka na ovom kratkom spisku tako da je spakovana u mekanu, tekstilnu vrećicu/kesicu.
   cm_quickfire_xti_005_s.jpg
   cm_quickfire_xti_006_s.jpg
   Kao što smo rekli kabl je ojačan kako se ne bi lako oštetio, što je jako bitno s obzirom na to da se jako dobro zna kako gejmeri tretiraju svoje periferije. Zanimljivo je i to da su konektori pozlaćeni, što realno gledano nema neke praktične vrednosti, ali je zanimljiv gest koji govori dosta o pažnji koju Cooler Master ulaže u svoje proizvode.
   cm_quickfire_xti_007_s.jpg
   cm_quickfire_xti_008_s.jpgCooler Master QuickFire XTi je verovatno jedna od najkompletnijih i ujedno najjednostavnijih tastatura koje se nalaze u ponudi kompanije. Poseduje sve što vam je potrebno, od kvalitenih materijala upotrebljenih za izradu, odličnog osećaja tokom upotrebe, mehaničkih prekidača, pa sve do prave numeričke sekcije. Sa druge strane, ovaj model i dalje neće zauzeti veći deo stola. Kako su naši omiljeni modeli NovaTouch TKL, QuickFire XT i QuickFire TK sasvim je logično da nam se i XTi model izuzetno dopada.
    
   Štaviše, ukoliko bismo smestili NovaTouch TKL smestili na prvo, ovaj model bi zauzeo čvrstu drugu poziciju, a čak ima i nekoliko prednosti u odnosu na NovaTouch model kao što su pozadinsko osvetljenje i numerički deo. Ono što nam se ne dopada kod kokretnog modela su braon Cherry MX prekidači i rado bismo ih zamenili za plave ukoliko bi nam se ukazala prilika.
    
   Naravno, ovo je isključivo individualna stvar i svako ima neke svoje preferencije vezano za tip Cherry prekidača i upravo u tome leži njihova lepota. Pritom, CM nudi opciju između plavih, crvenih i braon tako da će većina korisnika biti sasvim zadovoljna. Na kraju, ostaje nam samo da damo veliku preporuku ovom modelu, jer je idealan za veoma široku grupu korisnika i predstavlja jedan od najjačih aduta u QuickFire ponudi.
    
   Prednosti:– Dimenzije- Numerički deo- Pozadinsko osvetljenje- Cherry MX prekidači- Kvalitet izrade i završna obrada- Profili za osvetljenje i makroe- Repeat Rate podešavanje
   Nedostaci:– Cena od oko 145 EUR (uslovno)
    
   Tastaturu ustupio na test Cooler Master.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi