GoPro Hero 9 (Video)

GoPro Hero 9 (Video)

Nova sezona, novi GoPro, edicija deveta. Bolji, lepši, napredniji, sa dva ekrana, još boljom stabilizacijom - a sada snima i u 5K rezoluciji. Savršena spravica za vlogere i avanturiste, ali svakako bi se i bilo kom prosečnom korisniku dopala.

  Sadržaj

   Još jedna godina i još jedan novi GoPro. Dobro, nekad i dva ili tri, ali ove godine samo jedan – GoPro Hero 9 Black. Kakva je godina u pitanju i obzirom da je bilo nikad manje aktivnosti, jedan ali vredan je sasvim dovoljan.
    

    
   Navikli smo do sada da svakog septembra ili oktobra ovaj proizvođač izbaci novi model akcione kamere koji je po pravilu neprikosnoven u ovom domenu. Bilo je tu pokušaja raznih proizvođača, od Garmina, Sony-a, Insta360 i DJI-a, ali GoPro je GoPro, iako bismo jako voleli da u ovoj kategoriji postoji ozbiljnija konkurencija.
    
   Mora se priznati da ova kompanija majstorski cedi suvu drenovinu i skoro svakom generacijom vrlo uspešno redefiniše ono što je moguće postići kamerom u ovako malom i prenosnom formatu. Nekada je razlika mala, nekada kao što je to bio slučaj sa sedmicom ili osmicom malo veća, a ove godine moramo priznati da smo vrlo impresionirani onime što je u stanju da ponudi Hero 9 Black.
    
   gopro1s.jpg
    
   Testirali smo u Beogradu, ali ga je i Peca poneo sa sobom u Egipat i iskoristio priliku da snimi neke lepe kadrove koje možete videti u priloženom YouTube videu.
    
   Poboljšanja u odnosu na Hero 8 ima u svim segmentima, pa iako je sam format ostao skoro isti, ovo definitivno nije ista stvar i već viđeno.
    
   gopro2s.jpg
    
   Promene kreću već od pakovanja, pa umesto onog providnog koje je uvek izgledalo lepo na policama, sada je i samo pakovanje napravljeno da bude korisno, obzirom da je u pitanju torbica kakve smo ranije morali kupiti naknadno, a u koju pored same kamere uredno staju i potrebne montaže, dodaci, kartice, pa čak i neki manji sklopivi štap. 
   Sama kamera na prvi pogled vrlo liči na Hero 8, ali je nešto većih dimenzija, ne previše, i primetno teža.
    
   Razloga za povećane dimenzije ima nekoliko. Najpre, tu je nova prilično veća baterija, koja po specifikaciji nudi i do 50% duže trajanje sa jednim punjenjem. Kako je ovo jedna od najproblematičnijih stavki kod akcionih kamera, svakako pozdravljamo ovaj kompromis, jer razliku u veličini i nećete primetiti, a moći ćete da snimate blizu dva sata 4K videa, što je već vrlo upotrebljiva prednost. Ovo naravno znači i nekompatibilnost sa prethodnim baterijama, ali to je cena napretka.
    
   gopro6s.jpg
    
   Drugi razlog većih dimenzija leži u ekranima. Glavni ekran od 2.27 zauzima primetno veći deo zadnje površine, dok je na prednjoj strani umesto crno belog LCD statusnog ekrana sada tu još jedan kolor ekran od 1.4” koji značajno menja upotrebljivost GoPro-a. Na njemu možete videti ono što kamera snima i sa prednje strane, što će naročito dobro doći vlogerima, ali i svima ostalima koji požele da snime neki selfi ili video u kome su oni u kadru. Prednji ekran može prikazivati sliku, status ili i jedno i drugo, a treba napomenuti da je on aktivan u svim modovima osim u 1080p240fps slowmotion modu, što vam verovatno nije ni potrebno.
    
   Ovaj ekran se osvežava na svega 5 slika u sekundi, ali je i to sasvim dovoljno za ono što mu je namena, odnosno propisno kadriranje umesto nagađanja da li ste u kadru. Prošlogodišnji DJI model je očigledno naterao GoPro da implementiraju dodatni ekran i pozdravljamo ovaj potez jer se pokazao kao vrlo koristan u svakodnevnoj upotrebi.
    
   Glavni ekran pored unapređene preglednosti nudi identičan interfejs kao i prošlogodišnji model, koji se pokazao kao vrlo praktičan i omogućuje jednostavnu navigaciju kroz opcije, podešavanja i izbor modova snimanja, sa sve pravljenjem profila po želji.
    
   gopro8s.jpg
    
   Što se spoljašnjosti tiče, prošlogodišnji novitet u vidu integrisane montaže za nosače koja se izvlači je ponovo tu, a ono što je bila glavna zamerka nekih korisnika – nemogućnost izmene stakla koje prekriva sočivo je ispravljeno, pa se ono ovog puta može skinuti rotiranjem i zameniti ako nekim čudom uspete da ga oštetite, ali i zameniti nekim ND filterom ili novim Max lens mod dodatkom. Ovaj dodatak nažalost nismo imali u trenutku testa, ali je u pitanju vrlo zanimljiva stvar, jer omogućuje širinu kadra od čak 155 stepeni upotrebom dodatne optike – šire čak i od standardnog Superview moda. Ovaj dodatak nema nikakvu elektroniku, ali se u softveru kamere može aktivirati poseban mod za tu svrhu, koji pored korekcije izobličenja nudi i posebnu Max HyperSmooth stabilizaciju, koja je najbolje što smo u tom domenu videli na nekoj kameri, sa horizon lock mogućnošću koja vam omogućuje da kameru pomerate i rotirate kako god, dok snimak ostaje identično orjentisan i potpuno stabilan. Vrlo impresivno, pa je Max Lens nešto što će po našem mišljenju biti interesantno velikom broju korisnika koji se bave akcionim sportovima, uz jedino ograničenje u vidu 2.7K rezolucije sa 60 slika u sekundi.
    
   gopro9s.jpg
    
   Što se normalnog rada bez dodataka tiče, novitet ove godine je i novi 20MP senzor, koji je prilično unapređenje u odnosu na 12MP kod Hero 8. Ovaj senzor pruža očekivano viši nivo detalja u odnosu na prethodni GoPro, ali i omogućuje snimanje u 5K rezoluciji sa do 30 slika u sekundi. Ako se pitate šta će vam 5K, nije toliko stvar u konkretnoj rezoluciji, već ona omogućuje kvalitetniju sliku nakon obrade i postavljanja na Youtube, kao i dovoljno dodatnog prostora u kadru koji se koristi za stabilizaciju. Da ne bude da je sve bolje, tu je i jedna stvar koja nam se nije dopala, jer je rolling shutter primetno veći nego kod prethodnika, što se primećuje pri brzom pomeranju na stranu, a srećom ne toliko pri kretanju unapred što je i najčešći slučaj za većinu akcionih sportova.
    
   gopro7s.jpg
    
   Stabilizacija je naravno Hypersmooth, ovoga puta u 3.0 verziji. Za prvi Hypersmooth smo pomislili da ne može bolje, 2.0 nas je prilično iznenadio, a 3.0 je još malo dodatno unapređena i rafiniranija u odnosu na ono što smo videli prethodne godine. Peglanje pokreta je izuzetno dobro, bez obzira da li snimate u hodu, tokom trčanja ili na mountain bike-u na nekom drmusavom putu, a čini se da je unapređen i algoritam obrade slike, pa je primetno manje onih plivajućih artefakata koji su standardna pojava kod elektronske stabilizacije, pa samim tim i više detalja u slici sa uključenom stabilizacijom. Znamo da svake godine kažemo da je kvalitet stabilizacije sve sličniji gimbalu, pa je i ovog puta je to definitivno najviše što je neka akciona ili bilo koja druga kamera uspela da priđe toj vrsti stabilizacije. Hypersmooth 3.0 možete koristiti u standardnom modu koji oko 10% slike kropuje kako bi obavio svoj zadatak, kao i Boost mod koji koristi veći procenat slike, pa negativno utiče i na kvalitet, makar ako video na kraju planirate da eksportujete u 4K.
    
   gopro5s.jpg
    
   Poput Max Hypersmooth-a, i ovde je moguća stabilizacija horizonta, doduše samo do oko 30 stepeni rotacije, a koju naravno možete uključiti ili isključiti zavisno od toga šta snimate.
    
   Snimanje je moguće u 5K sa 30 slika u sekundi, 4K sa 60, 2.7k120 ili 1080p sa do 240 slika u sekundi, a u svim modovima je dostupna puna stabilizacija.
    
   Od specijalnih modova snimanja, tu je i Timewarp, stabilisani timelapse u pokretu, koji ovog puta omogućuje i da tokom snimanja tasterom na boku kontrolišete brzinu timelapse-a ili dodavate highlight tagove.
    
   gopro4s.jpg
    
   Novitet je i mogućnost zakazivanja snimanja u određeno vreme, ako rešite da snimite izlazak ili zalazak sunca ili šta već vam padne napamet… a interesantna stvar je i HindSight, odnosno mogućnost snimanja do 30 sekundi materijala pre trenutka kada ste pritisli taster, što je ekvivalentno konstantnom snimanju dok je kamera uključena, ali će vam uštedeti kasnije seckanje videa u traženju pravog trenutka.
    
   Pored pomenute upotrebe za vlogovanje, Hero 9 Black je definitivno više od akcione kamere, jer omogućuje i livestreaming u 1080p rezoluciji, na Facebook profile i stranice, Youtube,Twitch, i putem RSTP protokola, a omogućeno je i korišćenje GoPro-a kao web kamere putem USB-a, što je sjajna stvar i nešto što se odavno očekivalo.
    
   gopro3s.jpg
    
   Istina, trebaće vam dobro osvetljena prostorija, jer obzirom na minijaturnu veličinu senzora, performanse u uslovima slabog svetla nisu sjajne, kao ni na drugim kamerama ovog formata. 
    
   Hero 9 Black nudi i noćni mod snimanja fotografija, ali on iako korektan nije na nivou onoga što nude bolji mobilni telefoni, dok su dnevne fotke prilično dobre, pogotovo sa upotrebom HDR i Superphoto modova, a na raspolaganju će vam biti i RAW fotografije za fleksibilniju obradu.Sve u svemu, GoPro Hero 9 Black je očekivano najbolji GoPro do sada, kao i najbolja akciona kamera, koja iako i dalje nije savršena donosi neka konkretna unapređenja u odnosu na svoje prethodnike.
    

    
   Ako kupujete novu akcionu kameru, dileme oko izbora nema, a ako ste vlasnik Hero 7 ili 8, upgrade će vredeti ukoliko vam je duže trajanje baterije bitno, ako planirate da koristite ono što Max Lens Mod ima da pruži, ili jednostavno želite maksimalan kvalitet, bez obzira na cenu.
    
   Kad smo kod cene, na domaćem tržištu je ona oko 58.000 dinara, odnosno oko 500€.
    
    
   Prednosti:
   – Torbica u standardnom pakovanju
   – Unapređena baterija
   – Prednji ekran u boji
   – Dodatno unapređena Hypersmooth stabilizacija
   – Novi senzor i 5K rezolucija
    
   Mane:
    
   – Izraženiji rolling shutter nego kod prethodnih kamera
    
   ________________________
    

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi