Huawei Watch Fit 3 recenzija - Sat na kvadrat

Huawei Watch Fit 3 recenzija - Sat na kvadrat

Huawei Watch Fit 3 pametni sat je alternativa popularnoj Watch GT seriji po primamljivoj ceni. Šta sve nudi, pročitajte u našoj recenziji.

  Sadržaj
   Huawei Watch Fit 3 recenzija – Sat na kvadrat

   Pozitivne ocene

   • Izrada i kompaktan profil
   • Odličan ekran
   • Veoma dobro trajanje baterije i u Always On režimu

   Negativne ocene

   • Mali broj dodatnih aplikacija
   • Odsustvo baro-senzora

   Huawei Watch Fit 3 je sat koji krase privlačan dizajn, odlično trajanje baterije i dobar set mogućnosti u pogledu pametnih funkcija i praćenja zdravlja i aktivnosti.

   Kompanija Huawei nas je odavno navikla na zanimljive uređaje u različitim segmentima, ali su makar meni nekako još od prvog Watch GT modela bili sinonim za pametne satove koji spajaju tradicionalno i moderno, uz balans funkcionalnosti i trajanja baterije koji je postavio standarde u ovoj industriji.
   Naravno, pored GT serije, Huawei je uvek nudio i druge nosive uređaje ovog tipa, od Band pametnih narukvica, do Watch Fit serije koja je u startu bila nešto između, ali je evoluirala u vrlo sposoban sat fizički drugačijeg formata.

   Najnovija iteracija Watch Fit serije, Huawei Watch Fit 3 nam je stigla pre oko nedelju dana, kada je on uz još nekoliko uređaja predstavljen u Dubaiu. Naš izveštaj sa tog događaja ste mogli da vidite na našem Youtube kanalu, a sada je došao red da sat, koji testiramo još pre zvaničnog datuma objave, predstavimo detaljno u našoj recenziji i vidimo šta sve ima da pruži potencijalnim korisnicima.

   Ono što je bitno reći je da Huawei Watch Fit 3 donosi značajne promene u odnosu na prethodni model, a koje će ga rekli bismo učiniti znatno zanimljivijim širem krugu korisnika, čak i onima poput mene koji su ljubitelji klasičnih okruglih satova. Zapravo, ovo je verovatno prvi sat pravougaonog formata koji bih mogao da zamislim da koristim svakodnevno.

   Huawei Watch Fit 3 – Dizajn

   Razloga za to je više, a najpre leže u odlukama vezanim za izradu i dizajn koje su Huawei Watch Fit 3 podigle na viši nivo u odnosu na pretnodnika, pa i na mnoge slične modele na tržištu. Već na prvi pogled sat ostavlja odličan utisak, lepši je, elegantniji, modernijeg izgleda i deluje kao ozbiljan uređaj pre nego kao malo veća pametna narukvica.

   Jedna od najbitnijih stvari za ovakav utisak je promena formata, koji je sada bliži kvadratnom nego izduženom pravougaonom formatu kod prethodnih modela. Sa 43.2 × 36.3mm, Huawei Watch Fit 3 će vas možda još više podsetiti na Apple Watch, što realno i nije zamerka, jer je to praktično standard u domenu pravougaonih satova.

   Doduše, u pogledu dizajna ovaj model ima određenih prednosti u odnosu na Apple Watch. Npr. okvir sata je napravljen od aluminijuma, sa skoro potpuno ravnim stranicama kod kojih su zaobljeni samo ćoškovi, što čini da sat i pored slične debljine profila u odnosu na Apple model vizuelno deluje tanje i kompaktnije, pa i elegantnije.

   U pitanju je profil od 9.9mm, koji doduše ne uključuje deo sa senzorima na zadnjoj strani koji je izbočen za još nešto manje od milimetra. Na okviru se ističu prorezi za zvučnike na levoj strani, mikrofon na desnoj, kao i jedan klasičan taster i jedan točkić.

   Na varijaciji boje koja nam se našla na testu su akcent na tasteru i čitav točkić u crvenoj boji, što deluje vrlo interesantno i dodaje specifičan šmek izgledu koji nam se vrlo dopada. Sat doduše dolazi u čak šest varijacija, a baš kao i kod Watch GT4 modela, one se ne razlikuju samo u boji, već postoje i određene fizičke razlike koje će kupcima dati ponešto za svačiji ukus.

   Npr. tu je ova bela sa crvenim akcentima, sivim okvirom i fluorelastomer narukvicom, zatim siva sa istom kombinacijom boja, ali sa sivom pletenom najlonskom narukvicom, zatim još jedna bela sa kožnom narukvicom i zlatnim okvirom i tasterima, i još tri varijante sa fluorelastomer narukvicama – zelena sa sivim okvirom i tasterima, roza sa kod koje je sve roze i crna odnosno pre tamno siva kod koje je takođe sve u toj nijansi.

   Kožna i najlonska verzija se izdvajaju i po tome što su jedine koje imaju klasičan okvir za spajanje sa narukvicom, dok je kod fluorelastomer varijanti prisutan mehanizam koji narukvicu povezuje direktno sa okvirom, što daje vizuelno drugačiji utisak. U oba slučaja, čini se da je napravljen dobar izbor, jer se svaki od sistema montaže vizuelno bolje uklapa u konkretan model.

   U slučaju elastomer narukvica, one se lako odvajaju pritiskom malog tastera na poleđini, a rekao bih da je u pitanju možda i najprecizniji i najlakši mehanizam tog tipa koji sam video do sada. Što se udobnosti tiče, ona je na vrlo visokom nivou, kako zbog same narukvice tako i zbog male težine sata koji je bez nje svega 26g.

   Huawei Watch Fit 3 – Ekran

   Ono što je zajedničko za sve modele je ekran, koji zauzima 77,4% prednje površine i potpuno je ravan, sa površinom koja je oko milimetar podignuta u odnosu na metalni okvir. Zbog ovakvog rešenja i okvira koji ne okružuje ekran već se nalazi samo na boku, Huawei Watch Fit 3 zapravo deluje kao da ekran pokriva više površine u poređenju sa Apple Watch 9, iako se oko samog ekrana nalazi dodatna margina koja u mnogim situacijama u interfejsu nije ni vidljiva.

   S druge strane, činjenica da je ekran iznad okvira znači da je on i prvi na udaru. Nismo pronašli podatak o tipu zaštitnog stakla, ali s obzirom na dobra iskustva sa izdržljivošću svih prethodnih Huawei satova, pretpostavićemo da ni ovaj neće biti izuzetak.

   Modeli koje sam koristio duži period nisu imali ni ogrebotinu, i pored redovnog udaranja u štok od vrata. Kad smo kod izdržljivosti, Huawei Watch Fit 3 je 5ATM sertifikovan i vodootporan, pa sa njim možete plivati, ali ne i roniti sa bocama.

   Što se samog ekrana tiče, u pitanju je AMOLED od 1.82”, veoma lepog prikaza, kako zbog tipa panela tako i zbog rezolucije od 480×480 piksela koja omogućuje da svi elementi interfejsa izgledaju vrlo jasno, detaljno i glatko. U pitanju je jedan od lepših ekrana na satu koji sam imao prilike da vidim, a uz to i respektivne svetline deklarisane na 1500 nita koja mu omogućuje i vrlo dobru vidljivost napolju.

   Sat podržava i automatsku regulaciju osvetljenja koja radi dobar posao i održava svetlinu na optimalnom nivou tokom dana i noći, štedeći bateriju, ali bez kompromisa u pogledu čitljivosti ekrana.

   Always On i baterija

   Ono što posebno moramo pohvaliti je Always On mod, koji je po našem mišljenju obavezna stvar ako ne želite da na ruci nosite nešto što deluje kao da mu je prazna baterija. Doduše, mod u kome se na ekranu stalno prikazuju informacije je obično problematičan za male uređaje ovog tipa, ali Huawei Watch Fit 3 u tom pogledu donosi možda i najprijatnije iznenađenje.

   Naime, tokom našeg testa smo odmah aktivirali Always On, a sat je do prvog punjenja izdržao 20 minuta kraće od punih 6 dana, što je impresivno, ali i sa praktične strane vrlo upotrebljivo. Konstantno punjenje različitih uređaja je jedna od stvari koje baš ne volim, a ovakva autonomija je rekao bih prava mera.

   Zanimljivo, realna autonomija je bolja i od one koju je (očigledno konzervativno) deklarisao sam Huawei, a koja navodi do 4 dana sa Always On ekranom ili do 10 dana maksimalne upotrebe bez njega. Baterija je inače kapaciteta 400 mAh i puni se USB kablom sa dva kontakta koji se nalaze na poleđini sata i na koje se konektor automatski privuče magnetom.

   Skinovi i interfejs

   No da se mi vratimo na ono što vas čeka na ekranu.
   Najpre, na raspolaganju će vam biti velika selekcija skinova, što besplatnih što onih koji se plaćaju i to različitih stilova, od analognih, digitalnih, animiranih, onih sa korisnim informacijama i sl. Što je najbitnije, čak i među besplatnim se može naći mnoštvo zaista dobro dizajniranih, sa kojima sat izgleda odlično, pa je očigledno da se Huawei potrudio da korisnicima ponudi kvalitetan izbor za svačiji ukus.

   Svaki od skinova dolazi i sa svojom Always On verzijom, koja je uglavnom nešto jednostavnija, ali u sličnom stilu i izgleda vrlo pristojno na ekranu sata kada se ne koristi. Pored predefinisanih, tu su i dva skina koja možete prilagoditi po želji, a koji su obeleženi DIY značkom, odnosno “uradi sam”.

   Prvi je Gallery u kome je moguće odabrati sliku iz galerije vašeg telefona i dodati prikaz sata, raspored i dodatni parametar po želji. Drugi je Style koji će pogotovo od koristi biti damama, koje mogu uslikati svoju odevnu kombinaciju i dobiti prilagođen skin koji se uklapa uz nju.

   Što se interfejsa sata tiče, on će vam biti poznat ako ste imali kontakta sa bilo kojim od dosadašnjih Huawei modela. Skrolovanje na desno sa skina će cirkulisati kroz widgete sa različitim informacijama poput dnevnih ciljeva, kalendara, vremenske prognoze, kontakata i liste poziva, zdravstvenih parametara i sl, a koje možete prilagoditi po sopstvenoj želji kako bi vam bitne stvari bile pri ruci.

   Skrolovanje levo sa početnog ekrana daje Smart Assistance pregled koji vam daje najbitnije informacije, kontrolu multimedije i sl. Prevlačenje prsta sa dna ekrana daje pristup notifikacijama samog sata i sa mobilnog telefona iz aplikacija koje odaberete, a prevlačenje sa vrha ekrana daje pristup padajućem meniju u kome se nalaze prečice za podešavanja kojima se najčešće pristupa.

   Pored kontrole dodirom, tu su i kruna, odnosno točkić i taster. Dodir donjeg tastera podrazumevano poziva listu aktivnosti, ali je njegovu funkciju moguće i promeniti po želji i aktivirati bilo koju aplikaciju i funkciju. Pritisak krune će vas odvesti na listu aplikacija, koja se može prikazivati u vidu liste, ili u vidu ikonica u Apple Watch i WearOS stilu.

   Podrazumevano je aktivna ova druga opcija, a kada ste u njoj, okretanje krune će zumirati na odabrani deo liste. Pohvalno je doduše što će se nakon dovoljnog uvećanja ispod ikonica pojaviti i naziv, što znatno olakšava snalaženje novih korisnika i upoznavanje sa time čemu koja ikonica služi.

   Kad pominjemo krunu, njena rotacija ima funkciju i širom aplikacija i funkcija sata, gde god je prisutna neka forma liste ili meni, pa će kombinacija dodira i rotacije omogućiti brži rad u većini situacija. Možda je šteta što rotacija ne služi ničemu na početnom ekranu, jer je nekako očekivano da njom bude moguće cirkulisanje kroz widgete, pa je to nešto što bismo voleli da vidimo u nekoj od narednih verzija softvera.

   Dvostruki pritisak krune poziva i svojevrsni task manager, odnosno listu aktivnih aplikacija koja omogućuje multitasking i znatno ubrzava korišćenje bitnih funkcija tokom vežbanja npr. Donji taster takođe ima alternativnu funkciju na dugi pritisak, u pitanju je pozivanje asistenta, ali će vam za to biti neophodan Huawei telefon.

   Aplikacije i pametne funkcije

   Što se aplikacija tiče, od onoga što dolazi uz sat će vam na raspolaganju biti relativno standardna selekcija koja uključuje fitnes i zdravstvene funkcije, alate poput kompasa, tajmera, alarma, štoperice ili baterijske lampe u vidu svetla ekrana, plus kalendar, pregled kontakata i poziva i sl.

   Pored ovih aplikacija moguće je instalirati i dodatne iz App Gallery sekcije Huawei Health aplikacije, mada selekcija nije naročito bogata, iako uključuje korisne stvari poput integracije Google mapa i kalendara, kontrolu kamere i muzike sa Spotify-a, aplikaciju za loyalty kartice i navigaciju i vodič za prevoz u svetskim gradovima.

   Od pametnih funkcija tu je i mogućnost prebacivanja muzike na 4GB interne memorije sata kako biste mogli da slušate muziku dok trčite bez nošenja telefona, sa sve opcijom kreiranja playlista. Naravno, moguća je i kontrola muzike koju reprodukujete na samom telefonu.

   Ono što ćete sigurno najviše koristiti na satu je svakako pregled notifikacija i poruka. Na poruke je moguće odgovoriti, ali ne unosom teksta već samo emotikonima ili predefinisanim porukama koje možete prilagoditi u Huawei Health aplikaciji.

   Kako je Huawei Watch Fit 3 opremljen i mikrofonom i zvučnikom, na njemu se možete i javiti na pozive kada vam telefon nije pri ruci. Sagovornici će vas čuti odlično, a iako zvučnik nije baš naročito glasan, ok će poslužiti u većini situacija da vi čujete sagovornika.

   Huawei Watch Fit 3 – Praćenje zdravlja

   Što se praćenja zdravlja tiče, Huawei Watch Fit 3 pruža relativno uobičajen set mogućnosti za Huawei satove, ali su tu i neki novi detalji koje nismo viđali na ranijim modelima. TruSeen 5.5 sistem senzora koji se nalazi na poleđini prati puls, stres, san, zasićenje kiseonika u krvi i temperaturu kože.

   Što se preciznosti tiče, ona je na vrlo dobrom nivou, naravno u granicama onoga što se može očekivati od ovakvih uređaja, jer recimo senzor temperature nije zamena za toplomer, a i praćenje sna nije potpuno pouzdano – u oba slučaja je u pitanju više referenca koja će vam tokom dugotrajnog nošenja dati uvid u to da li je sve u redu ili ne.

   Praćenje sna je zapravo nešto gde su prisutna unapređenja u odnosu na prethodne modele, pa čak i u odnosu na Watch GT4, jer su prisutni neki novi parametri koji vam daju još detaljniji uvid u to kako ste spavali.

   Pored vremena provedenog u lakom, dubokom i REM snu, tu su i informacije o vremenu koje vam je potrebno da zaspite, efikasnosti, kontinuitetu dubokog sna, kvalitetu i učestanosti disanja tokom noći, sa sve poređenjem sa referentnim vrednostima, objašnjenjima šta je šta i predlozima kako da kvalitet sna poboljšate.

   U aplikaciji čak možete i pustiti neki od zvukova koji vam mogu pomoći da zaspite, ili snimiti zvuke tokom sna, ako vas zanima da li i kako hrčete, ili vam treba dokaz da žena hrče glasnije od vas. Ako sa aplikacijom uparite i dodatne uređaje poput pametne vage ili merača pritiska, ona će u obzir uzimati i njih u proceni ukupnog stanja.

   Pored toga, moguć je i unos podataka o tome šta ste sve pojeli tokom dana, ručno ili iz baze namirnica, na osnovu kojih će sat, uz podatke o aktivnostima, moći da vam da dobru procenu toga da li ste u kalorijskom suficitu ili deficitu, odnosno da li mršavite ili ne. Vrlo korisna stvar za one koji žele da povedu računa o liniji na pouzdaniji način.

   Huawei Watch Fit 3 – Praćenje aktivnosti

   Što se aktivnosti tiče, sat podržava praćenje mnoštva različitih, od standardnih stvari poput trčanja, vožnje bicikla, trenažera, funkcionalnih treninga, plivanja u bazenu i na otvorenim vodama i sl, preko joge, pilatesa, aerobika i borilačkih sportova, do raznih plesova i rekreativnih sportova i aktivnosti.

   Na raspolaganju su vam i vođeni treninzi trčanja, kao i pravljenje plana treninga uz pomoć AI-a koji će vam pomoći da se spremite za određenu distancu i rezultat uz detaljan raspored šta radite kod dana. Sat će vam davati i procenu opterećenja treningom i vremena oporavka, neke napredne parametre poput VO2Max, indeksa sposobnosti, trening index nakon svake aktivnosti, kao i predviđati vremena koja su vam potrebna za određene distance.

   Za praćenje aktivnosti se pored optičkog senzora koji prati puls koriste još i akcelerometar, žiroskop i magnetometar, kao i GPS koji prema našim testovima radi čak i bolje nego onaj na Watch GT4, da li zbog konstrukcije, ili optimizacija algoritama u međuvremenu.

   Za one koji su imaju problema sa motivacijom, a da budemo realni svi smo u toj poziciji bar nekad tokom godine, tu su i podsetnici koji će vas motivisane da ustanete i pokrenete se, postignete određeni cilj, ili unesete podatke o obrocima. Sve u svemu, jedan sveobuhvatan sistem koji će ispuniti potrebe većine korisnika koji žele da budu aktivni, ili već jesu, ali bi voleli više informacija kako bi trenirali na efikasniji način i pratili svoj napredak.

   Huawei Watch Fit 3 – Utisci i cena

   Ukupno, Huawei Watch Fit 3 je vrlo sposoban pametni sat koji nudi praktično vrlo sličan set mogućnosti kao i Watch GT4, odlično trajanje baterije, ali u drugačijem formatu koji će nekim korisnicima možda više odgovarati.

   Ono što će im definitivno odgovarati je cena koja na domaćem tržištu iznosi 22.990 dinara za elastomer varijante i 2000 dinara više za verzije sa drugim narukvicama. Za taj novac, ovo je vrlo zanimljiv sat.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi