Huawei Watch GT 3 test - Pravi naslednik je stigao

Huawei Watch GT 3 test - Pravi naslednik je stigao

Huawei Watch GT 3, najnoviji član popularne serije pametnih satova je pred nama. Šta ima da ponudi i vredi li kupovine pogledajte našoj recenziji…

  Sadržaj

   Huawei Watch GT 3 je pred nama, iako smo kada je pre oko 6 meseci Huawei objavio svoj Watch 3 Pro, pomislili smo da je to možda i kraj Watch GT serije, verovatno najprodavanijih pametnih satova na domaćem tržištu.
   Najnoviji član Watch GT serije je najzad tu, pa smo bili u prilici da ga testiramo, uporedimo sa Watch 3 Pro i ustanovimo čemu uopšte dve serije na tržištu.

   Huawei Watch GT 3 test – Pravi naslednik je stigao

   Pozitivne ocene

   • Odlični senzori
   • Dizajn
   • Trajanje baterije

   Negativne ocene

   • Mali broj dostupnih korisnih aplikacija

   Sat koji sve ono što volimo kod GT serije podiže na još malo viši nivo u svakom pogledu.

   Iako je na tržištu pametnih satova dostupno bezbroj različitih uređaja, svega par serija je napravilo takvu reputaciju da korisnici s pažnjom prate i očekuju svaki novi model. U ovu kategoriju definitivno spada i Huawei Watch GT serija koja je već godinama izuzetno popularna zbog specifične kombinacije funkcija i dugotrajne baterije i koja je čini se ponudila upravo ono što najveći deo korisnika i očekuje od pametnog sata.

   Nakon Watch GT i GT2, kao i par srodnih modela, ove godine smo očekivali i njihovog naslednika, ali nas je u junu Huawei iznenadio svojim Watch 3 Pro modelom, koji je bio drugačiji, napredniji, ali i bez onog trajanja baterije na koji smo navikli od Huawei satova. I taman kada smo pomislili da je GT serija prošlost i da ćemo možda dočekati samo Watch GT 2 ECG koji se tu i tamo nezvanično spominjao na internetu, Huawei je ipak objavio Watch GT 3 i naterao nas da se zapitamo po čemu se on uopšte i razlikuje od Watch 3 Pro i čemu dva modela?

   I naravno imamo odgovor na ovo pitanje, pa ako i vas zanima, pročitajte ovaj tekst do kraja. Za sada ćemo samo reći da je Watch GT 3 za većinu korisnika apsolutno zanimljiviji sat.

   No krenimo redom.

   Huawei Watch GT 3 – Dizajn

   Huawei Watch GT 3 dolazi u dve veličine 42 i 46mm pri čemu se na našem testu ovog puta našla veća koja i jeste standard. Sat dolazi i u različitim varijantama, Active sa silikonskim, Classic sa kožnim i Elite metalnim narukvicama, a mi ćemo vam prikazati upravo ovu poslednju, koja moramo reći izgleda baš premijum, kao pravi mehanički sat iz nekih prošlih vremena.

   Narukvice su promera 22mm, a Huawei nudi i priličan izbor za naknadnu kupovinu, sve pomenuto uključujući još i najlonske pletene i široku selekciju boja i dizajna. Sve one dolaze sa mehanizmom za brzu izmenu, a zanimljivo je da se on na ovoj metalnoj nalazi na svakom segmentu, pa se tako može fino doterati veličina prema obimu vaše ruke. U pitanju je nerđajući čelik, mada bismo za aktivnije korisnike koji se često znoje možda ipak preporučili silikon ili najlon.

   Što se samog sata tiče, on je donekle povratak na provereni izgled GT serije, vrlo klasičan, sa metalnim telom i relativno tankim okvirom ekrana koji je oboren pod uglom i na sebi ima skalu od 60 sekundi. Otprilike blizu izgleda GT2 modela, ali još malo rafiniranije i elegantnije.

   Kada su materijali u pitanju, nailazimo na prvu veliku razliku u odnosu na Watch 3 Pro – telo je od čelika umesto titanijuma, leđa od plastike umesto keramike, a ekran prekriven neimenovanim staklom umesto safirnog. No, kako su materijali i dalje kvalitetni, uz besprekornu izradu i 5ATM vodootpornost, nismo sigurni da će ovo korisnicima praviti neku bitnu razliku – sat ostavlja ništa lošiji utisak kako vizuelno tako i na dodir.

   Prednost titanijuma bi doduše trebala biti manja težina, ali je Watch GT 3 i pored iste veličine ekrana od 1.43” zapravo dosta manji sat – 2.1mm u širinu, čak 3.7mm u širinu i što je vrlo bitno, cela 3mm tanji, pa je zahvaljujući tome i 20g, odnosno za skoro trećinu lakši od Watch 3 Pro. Rezultat je dosta elegantniji sat, koji lepše leži na ruci i generalno je prijatniji za nošenje, čak i u ovoj metalnoj varijanti, a pogotovo sa nekom od lakših i fleksibilnijih narukvica.

   Dakle, ako baš ne insistirate na premijum materijalima, GT 3 je realno lepši i praktičniji sat. Ono što ova dva modela dele su tasteri na desnoj strani, odnosno jedan taster i rotaciona digitalna kruna iznad koji služe za kontrolu određenih funkcija, naravno u kombinaciji sa ekranom osetljivim na dodir. Baš kao i na prethodnim Huawei satovima, ovo nije izvedeno na idealan način, pa ćete više dodirivati ekran nego koristiti tastere.

   Donji taster je programabilan i možete mu dodeliti funkciju po želji, dok dodir krune služi za povratak na početni ekran, a njeno okretanje za kretanje po meniju, ali nažalost radi samo u nekim delovima interfejsa, koji nije u potpunosti prilagođen ovom vidu kontrole. Implementiran je i vibracioni feedback koji bi okretanje krune trebao da učini nalik okretanju mehanizma, ali i to radi samo u onim situacijama u kojima kruna ima funkciju, dok u ostalim imate utisak da okrećete taster koji nije fiksiran, što pomalo kvari utisak.

   Ekran, skinovi, interfejs

   Sam ekran je identičan kao i na Watch 3 Pro, malo unapređen u odnosu na prethodne Watch GT modele, AMOLED tipa i sa rezolucijom od 466 x 466 piksela koji na ovoj dijagonali, tačnije prečniku daje vrlo lep i detaljan prikaz. Maksimalna svetlina je visoka, pa je ekran jasno vidljiv i pri jakom suncu, a implementirano je i automatsko podešavanje osvetljenja koje vrlo lepo radi i obezbeđuje prirodan prikaz, pa ekran ne šljašti u trenucima kada ste negde gde je prigušeno osvetljenje, ili noću kada spavate, a odabrali ste da bude aktivan Always On mod.

   Kako je Huawei je silom prilika protekle dve godine mnogo uložio u svoj softverski ekosistem, to se odrazilo i na selekciju skinova, pa je u prodavnici na samom satu dostupan ogroman izbor, što besplatnih, što onih koji koštaju od 5 do 500 dinara, t.j. mahom do par evra po komadu. Verovatnoća je doduše da nećete morati da potrošite ništa, jer i među besplatnim ima zaista dobrih, toliko da vam neće skoro dosaditi, bilo da volite analogne, digitalne, ili neke potpuno moderne varijante.

   Ono što nam se nije naročito dopalo je što pomenuti Always On mod koristi sopstvene skinove kojih je 6 i koji ne izgledaju loše, ali vam se verovatno skin sata i Always On moda neće baš slagati, pa je šteta što je to organizovano na ovaj način, a ne onaj da svaki skin ima i svoju Always On verziju. No, bar je opcija tu, pa ako je aktivirate sat neće delovati kao da je prazan kada ga nosite, već može izgledati kao pravi mehanički sat.

   Što se interfejsa tiče, on će biti poznat korisnicima nekog od prethodnih Huawei modela, jer vas prevlačenje prsta po ekranu levo i desno vodi kroz različite widgete sa korisnim informacijama o vremenu, vašem zdravlju i aktivnostima tog dana. Povlačenje sa vrha ekrana poziva brzi meni, dok onaj sa dna daje listu notifikacija.
   Baš kao i na Watch 3 Pro, pritiskom na digitalnu krunu Watch GT 3 poziva meni u Apple Watch ili WearOS stilu, na kome se nalaze ikonice svih aplikacija dostupnih na satu, koje okretanjem krune možete zumirati radi lakšeg izbora.

   Huawei Watch GT 3 – Aplikacije, pametne funkcije, baterija

   Pored standardnih aplikacija koje smo viđali i na prethodnim Watch GT modelima, GT 3 donosi i mogućnost instalacije dodatnih aplikacija, koju smo prvi put videli na Watch 3 Pro, a koja donekle proširuje mogućnosti sata, sa potencijalno još većom selekcijom u budućnosti. U App Gallery-u za sat na raspolaganju su vam npr. aplikacije za prikaz mapa i navigacije, slušanje radio programa, vesti, kalkulator, vežbe i još ponešto, sve besplatno za sada i otprilike u obimu koji smo videli i na Watch 3 Pro u junu.

   Pored aplikacija, Watch GT 3 nudi i mogućnost pregleda notifikacija sa telefona i obavljanja poziva na samom satu, s obzirom da je opremljen mikrofonom i zvučnikom. Odgovaranje na poruke je moguće emoji-ima ili predefinisanim porukama koje možete menjati, ali samo na SMS, ne i na poruke sa Vibera i Messengera npr. koje možete samo pregledati.

   Dobra stvar je što nema agregacije poruka i svaku možete videti u celini, pa je ovo odlično rešenje. Za razliku od Watch 3 Pro, tu je jedna bitna razlika – nema 4G, odnosno eSIM veze. Kako ona kod nas i nije bila od koristi, ovo zapravo dođe prednost jer omogućuje dosta bolje trajanje baterije, uz zadržavanje novih funkcija nam je doneo Pro model.

   Tako je Watch GT 3 u stanju da izdrži realnih 11.5 dana intenzivnog korišćenja bez aktivnog Always On ekrana, ili oko 5.5 dana sa njim, što je već daleko ozbiljniji rezultat i blizu deklarisanih 14 dana koji je oduvek krasio GT seriju. Doduše, za razliku od prethodnih GT modela, ovaj donosi bežično punjenje, pa samim tim i praktičniji punjač koji i dalje podseća na onaj koji smo viđali i ranije, samo bez kontakata za punjenje.

   Zanimljivo, u radu smo stekli utisak da su performanse i odziv interfejsa Harmony OS 2.1 sistema za nijansu bolji nego na Watch 3 Pro, što je interesantno s obzirom da u specifikacijama, koje izgleda nisu baš najtačnije, Pro deluje kao dosta jači model.

   Senzori i praćenje zdravlja

   Uz pomenute pametne funkcije, Watch GT 3 donosi i mnoštvo fitness opcija, za praćenje zdravlja i fizičkih aktivnosti. Novi True Seen 5.0 sistem senzora koji vidimo po prvi put, nudi praćenje pulsa, stresa, zasićenja kiseonika u krvi i temperature kože, pa u odnosu na najopremljenije modele nedostaje samo EKG i merenje krvnog pritiska, koji doduše zvanično i ne rade kod nas na satovima koji ih podržavaju.

   Što se preciznosti senzora tiče, praćenje pulsa radi čak vrlo dobro uz tek male greške kada naglo krenete sa intenzivnim aktivnostima i ukupno je čini se bolje nego na Pro modelu i više nego zadovoljavajuće i za ozbiljnije rekreativce. Isto važi i za SpO2 i praćenje stresa, a što se tiče praćenja sna koje je tradicionalno jača strana Huawei satova, možemo reći da je mahom vrlo dobro, sa detaljnim informacijama o fazama sna i predlozima za bolji san ali da mu se povremeno potkrade neka greška u detekciji početka sna, npr. ako kasno uveče prilegnete da čitate neku knjigu.

   GPS koji podržava čak 5 različitih sistema se inicijalizuje prilično brzo i radi veoma dobro, tu su naravno i magnetni kompas i barometar, a jedino što vas neće oduševiti preciznošću je senzor temperature kože. Njegova merenja dosta variraju u zavisnosti od spoljašnje temperature, pa može biti koristan samo da u okruženju u kom imate relativno stabilnu temperaturu uočite neku promenu koja bi ukazala na to da možda imate povišenu temperaturu.

   Praćenje aktivnosti

   Što se praćenja aktivnosti tiče podržano je oko 19 različitih među kojima se nalazi sve najbitnije što ćete zapravo i koristiti, od trčanja, plivanja, vožnje bicikla, nekoliko trenažera, skijanja, planinarenja i sl. Na raspolaganju su vam i planovi treninga koji vas mogu uvesti u formu ili pripremiti za maraton, a zanimljiv novitet je i AI Running Plan koji koristi veštačku inteligenciju i analizira prikupljene podatke sa senzora i tokom treninga kako bi vam svake nedelje pripremio personalizovan plan u skladu sa unapred izabranim ciljem.

   U Huawei Health aplikaciji koja služi za pregled i podešavanje svega vezanog za sat je moguće videti detaljne informacije o svim aktivnostima i istorijat merenja i sna, promeniti skinove, kao i prebaciti pesme na sam sat kako biste direktno sa njega slušali muziku kada krenete da trčite, naravno ako uparite neke Bluetooth slušalice. Za ovo vam je na raspolaganju oko 1.8GB slobodnog prostora.

   Novitet u aplikaciji je i Healthy Living funkcija, koja je ideja slična onoj sa kružnim indikatorima ispunjenja ciljeva, ali ovog puta ne samo za aktivnosti, već i neke dodatne stvari poput unosa dovoljne količine vode, ustajanja na vreme, sna, disanja, pa čak i smejanja, a za svaki od ciljeva aplikacija će vam dati i poređenje sa prosekom drugih korisnika.

   Huawei Watch GT 3 – Utisci i cena

   Sve u svemu, Huawei Watch GT 3 je više nego dostojan naslednik popularne GT serije i ne sumnjamo da će privući dobar deo korisnika koji su koristili neki od prethodnih Huawei modela i bili zadovoljni onim što oni imaju da pruže. Unapređenja ima u svim aspektima, od malo boljeg izgleda, boljih performansi, novih i boljih senzora, kao i aplikacija koje je doneo Watch 3 Pro, ali uz odlično trajanje baterije kakvo i očekujemo od Huawei sata.

   Mišljenja smo da je Watch GT 3 baš ono što smo i očekivali da bude Watch 3 Pro i to po nižoj ceni uz par kompromisa koje verovatno nećete ni primetiti. Možda je ovaj sat zapravo i posledica lošijeg odziva kupaca na Watch 3 Pro, ali bilo kako bilo, Huawei sa ovim modelom ima još jedan odlično odmeren sat koji može zadovoljiti najširi krug onih koji žele pametni ili sportski sat, a koji, što je takođe bitno, za razliku od nekih konkurenata radi i sa Android i iOS telefonima.

   Što se cena tiče, u startu će biti dostupan samo Elite model sa metalnom narukvicom, plus još dve dodatne, silikonska i kožna, sve za 47.000 dinara, t.j. oko 400€, a očekuje se da će Active i Classic verzije kada ih bude, sa samo jednom silikonskom ili kožnom narukvicom koštati 39.000 dinara, t.j. oko 330€.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi