Huawei Watch Ultimate test

Huawei Watch Ultimate test

Huawei Watch Ultimate je vrhunski sat dizajniran da se takmiči sa Apple Watch Ultra modelom. Koliko je uspešan u tome, pogledajte u našem testu.

  Sadržaj

   Huawei Watch Ultimate je kulminacija napora ove kompanije u domenu pametnih satova, ali i odgovor na ono što je Apple predstavio svojim Watch Ultra modelom.

   Huawei Watch Ultimate test

   Pozitivne ocene

   • Kvalitet izrade koji nadmašuje sve prethodno viđene pametne satove
   • Impresivne funkcije namenjene roniocima
   • Odličan dizajn

   Negativne ocene

   • Podrška za aplikacije zaostaje za očekivanim u ovoj cenovnoj klasi
   • EKG funkcije nisu dostupne kod nas (isključene u softveru)

   Impresivan, ali i impresivno skup pametni sat koji cilja na najvišu klasu i korisnike koji žele elegantan model koji mogu nositi od večernjeg prijema do dubine mora.

   Verujemo da vam je do sada Huawei Watch GT serija pametnih satova svima dobro poznata, jer su u pitanju zaista veoma popularni uređaji u ovoj kategoriji. Razloga za to je više, od kombinacije cene i mogućnosti, trajanja baterije koje je od prvog modela praktično zaštitni znak serije, pa do dizajna i izgleda koji od svih modela na tržištu možda i najviše ima taj šmek pravog elegantnog mehaničkog sata iz nekih prošlih vremena.

   Dok su prva dva Watch GT modela praktično probila Huawei na ovo tržište i učinila ga, možda ne tehnički najnaprednijom, ali svakako jednom od najzanimljivijih opcija, ono što je nakon njih usledilo u vidu Watch 3 serije je pokazalo da Huawei ima ambicije da svoje satove povede i u novom smeru, onom ekskluzivnijem i praktično pametne satove učini interesantnim i onima koji se ne odriču tako lako svojih mehaničkih satova, zbog kvaliteta materijala i izrade koji ih izdvajaju od elektronskih gedžeta.

   Prvi potez u tom smeru je bio Huawei Watch 3 Pro, dok su prošlogodišnji Watch GT3 Pro Titanium i Ceramic to podigli na još viši nivo i zaista impresionirali izgledom, materijalima i izradom. No Huawei je izgleda rešio da ne stane na tome i da ceo koncept pogura još dalje. Da li ih je na to motivisao ovogodišnji Apple Watch Ultra ne znamo, ali je ideja slična – da se napravi superizdržljivi sat koji možete nositi apsolutno u svakoj situaciji, od pustinje do dubine mora i od poslovnog sastanka do višenedeljnih ekspedicija.

   U svakom slučaju nama kao novinarima, a verujemo i vama kao korisnicima je uvek drago da vidimo velike kompanije kako pomeraju granice u najvišem segmentu, čak i ako su ti uređaji nekad van našeg dometa. Rezultat svega ovoga je Huawei Watch Ultimate, model koji odsustvom brojne oznake i GT brendinga nagoveštava da je nešto potpuno posebno, rekli bismo dobrim delom s razlogom. Pogledajmo zajedno o čemu se radi i šta to sve donosi ovaj sat kako bi opravdao ono “Ultimate” u nazivu.

   Huawei Watch Ultimate – Dizajn

   Prvi utisak je da je definitivno u pitanju najrobustniji Huawei sat do sada. Watch Ultimate zaista deluje kao tenk, što zbog težine, činjenice da je na njemu prilično metala uključujući i narukvicu sa kojom dolazi, ali i većih dimenzija u odnosu na prethodnike, čak 48.5mm prečnika. Dakle 2mm više u širinu i 2mm deblji, što iako ne deluje kao mnogo, na ruci je itekako primetno.

   Ovo neće biti sat za one koji imaju male zglobove poput mene, ali će onima kojima to nimalo ne smeta pružiti zaista premijum osećaj nošenja. Rekao bih čak da je u tom pogledu ovo do sada najimpresivniji pametni sat koji smo videli. Ako ste se nakon Watch GT3 Titanium zapitali može li nešto biti bolje od ovoga po pitanju materijala, odgovor je da izgleda može.

   Naime, Titanijum je na Ultimate modelu zamenila, kako Huawei navodi, legura tečnog metala na bazi cirkonijuma. Nismo sigurni šta je tu tečno, jer je sat dovoljno tvrd da ošteti beton ako vam ispadne, mada su na domaćem Huawei sajtu to preveli kao amorfna legura, što ima više smisla. U svakom slučaju, materijal je kako tvrdi proizvođač 4,5x jači, 2,5x čvršći i 17,4% lakši od nerđajućeg čelika.

   I pored toga, sat je u krajnjem zbiru celih 20g teži od GT3 Pro Titanium, 76g bez narukvice, a ako ga koristite sa Titanijumskom narukvicom koja na njemu podrazumevano dolazi, u pitanju je ozbiljno težak sat, čak 120g kako kaže naša vaga. Cirkonijum je tu i zbog svoje superiorne otpornosti na oksidaciju i habanje, što je, iako su i prethodni Huawei satovi delovali vrlo izdržljivo, svakako poželjno za jedan ultimativni model.

   Sama legura izgledom vrlo podseća na titanijum, svetlo siva i nešto manje refleksivna od čelika zbog čega i izgleda lepše. Od nje je zapravo napravljen samo okvir sata, dok su poleđina i okvir ekrana od superglatke nanokristalne keramike koja deluje kao obojeno staklo. Upravo okvir ekrana je ono što ovom modelu daje specifičan izgled, pogotovo na ovoj Voyage Blue verziji na testu, koja je vidno inspirisana Casio MTD320D modelom.

   To nećemo uzeti za zamerku, jer ovaj sat zapravo deluje značajno bolje od pomenutog i da tako kažemo “skuplje”. U svakom slučaju, uživo izgleda odlično i nismo mislili da će nam se dopasti koliko jeste, ali zaista ostavlja dobar utisak.

   Ono što nam se dopalo je i što Huawei uz sat pored metalne narukvice isporučuje i teget plavu silikonsku, koja je daleko bolji izbor za fizičke aktivnosti i znojenje, ali je i dosta udobnija za svakodnevno nošenje. Uz to, potpuno menja izgled sata i odlično se uklapa, pa će vlasnici ovog modela imati izbor između metalne kada žele formalniji izgled ili silikonske za neki casual i sportski izgled.

   Zanimljivo je da u pakovanju dolazi i dugačka silikonska narukvica kojom sat možete montirati oko bicepsa tokom trčanja. Vredi pomenuti i da je pored Voyage Blue u ponudi i Expedition Black verzija koja dolazi samo sa crnom silikonskom narukvicom i izgleda interesantno na svoj način. Narukvice su u oba slučaja izmenjive, sa mehanizmom za lako skidanje i promera od 22mm, pa ćete imati širok izbor jer pasuju narukvice priličnog broja modela na tržištu.

   Ekran, skinovi i Always-On

   Gornja površina sata ispod koje se nalazi ekran je prekrivena safirnim staklom, što se uklapa u celokupnu temu izdržljivog uređaja na kome se nije štedelo. Iako smo na Huawei satovima generacijama navikli na praktično isti ekran, istina vrlo dobar, Watch Ultimate najzad donosi i konkretno unapređenje po tom pitanju.

   Očekivano, jer usled većeg promera stari ekran nije ni mogao biti upotrebljen. Tako je ovaj model opremljen 1.5” AMOLED ekranom i to sa LTPO matricom što je vrlo korisno unapređenje. Koliko LTPO ima smisla na telefonima, još više ima na pametnim satovima jer mogućnost snižavanja osvežavanja ekrana na ovim uređajima ima višestruku korist.

   Najpre, sadržaj ekrana je često statičan, pa je i minimalnih 1Hz osvežavanja često sasvim dovoljno, a to omogućuje uštedu baterije, koja je i najslabiji deo svakog pametnog sata. Da, Huawei je uvek bio u vrhu po tom pitanju, ali baterije nikad na odmet, a i Watch Ultimate je pravljen kao korak napred u svakom pogledu.

   Rezolucija ekrana je doduše ostala ista, 466×466 piksela, ali je to sasvim dovoljno za odličan i detaljan prikaz. Svetlinu ekrana smo u aplikaciji za baterijsku lampu izmerili na oko 530 nita što nije spektakularno, ali je taman dovoljno da po sunčanom danu ne morate da naprežete oči kako biste videli sadržaj ekrana. U takvim uslovima se AMOLED svakako ne može takmičiti sa transflektivnim ekranima, kao što ni oni ne mogu sa njim u pogledu kvaliteta prikaza.

   U svakom slučaju, ekran je vrlo dobar izbor za ovaj model, a što je bitno, podržava i Always on prikaz i to čini se kompleksniji i lepši nego što obično srećemo. Pretpostavljamo da je LTPO ostavio prostora da always on izgleda bolje, a da to nema preveliki uticaj na bateriju, pa sat u trenucima kada ga ne koristite i dalje izgleda veoma dobro. Izgled always on skina zavisi od glavnog skina, a dizajnerima je ostavljen izbor da li će se držati nekog od predefinisanih ili napraviti nešto drugačije.

   Što se glavnih skinova tiče, Huawei je odavno razvio prilično aktivnu prodavnicu u kojoj je sada praktično neograničen broj što besplatnih, što skinova koje dizajneri naplaćuju do nekoliko evra. I jednih i drugih ima zaista dobrih, pa ćete praktično šta god poželite moći da pronađete – digitalni, analogni, animirani, sa slikama, moderni, klasični – sve je tu.

   Huawei Watch Ultimate – Interfejs

   Interfejs sata se nije menjao u odnosu na ono na šta smo navikli na Huawei, pa i drugim modelima i sastoji se od widgeta kroz koje skrolujete prevlačenjem prsta po ekranu levo i desno. Na njima su vam na raspolaganju informacije o zdravlju, vremenskim uslovima, aktivnostima, kontrola muzike i sl, a šta od toga želite da vidite možete podesiti i prilagoditi svojim potrebama.

   Pored dodira ekrana, za kontrolu su tu i digitalna kruna i taster sa desne strane, kao i jedan dodatni taster sa leve strane koji je novitet na ovom modelu u odnosu na prethodne Huawei satove. Kruna pritiskom otvara listu aplikacija, a njenim skrolovanjem (koje daje vibracioni odziv poput zupčanika) je moguće zumirati listu i kretati se kroz neke od menija, mada nažalost ne kroz sve.

   Ovo je nešto što Huawei izgleda nema nameru da menja, a što nije baš optimalno korisničko iskustvo. Slično je i sa dodatnim tasterom koji je tu isključivo radi pokretanja Expedition moda, koji pretpostavljamo dobar deo, ako ne i većina korisnika ovog modela neće nikada ni koristiti.

   Njegovu funkciju nije moguće menjati, iako je to moguće sa tasterom na desnoj strani kome možete odabrati funkciju po želji. Mislimo da je sa krunom i dva tastera moglo da se postigne dosta više, ali bi to zahtevalo osveženje samog interfejsa, što bi po našem mišljenju nakon godina korišćenja ovog svakako bilo dobra ideja. No ok, daleko od toga da on nije funkcionalan.

   Aplikacije i pametne funkcije

   Što se aplikacija tiče, njihov izbor je praktično identičan onome što smo viđali i na Watch 3 i GT 3 seriji, uz par fitness dodataka i noviteta o kojima ćemo nešto kasnije. Dakle tu su standardne esencijalne stvari poput štoperice, tajmera, altimetra, kompasa, baterijske lampe u vidu belog ekrana i sl., zatim Huawei Wallet koji nažalost ne radi kod nas, kao i Petal Maps za navigaciju direktno na satu.

   Moguća je i instalacija dodatnih aplikacija iz App Gallery, ali je njihova selekcija skromna, praktično ista kao na Watch 3 pre par godina, pa bismo rekli da u tom pogledu ne treba očekivati nikakva buduća unapređenja. U prevodu, ako vam je dovoljno ono sa čim sat dolazi i što je dostupno u ovom trenutku (a dobrom delu korisnika će verovatno biti), kupite ga zbog toga, a ne očekivanja nekih budućih dodatnih aplikacija.

   Ono što je bitnije i što ćete koristiti svakodnevno su mogućnosti vezane za notifikacije, pozive i poruke. Obaveštenja sa telefona iz aplikacija koje odaberete su pregledna, a na poruke je moguće odgovarati, ali samo putem predefinisanih šablona, koje doduše možete menjati u Huawei Health aplikaciji.

   Aplikacija vam omogućuje i prebacivanje muzike u MP3, AAC, WAV, FLAC, M4A i OPUS formatu na sam sat, kako biste tokom trčanja na njega povezali slušalice i uživali u muzici bez potrebe da nosite telefon sa sobom. Moguće je i obavljanje poziva na satu jer je on opremljen mikrofonom i slušalicom, naravno dok god vam je telefon u Bluetooth dometu.

   Huawei Watch Ultimate – Praćenje zdravlja

   Što se praćenja zdravlja tiče, podržano je praćenje pulsa, sna, temperature kože, zasićenja kiseonika u krvi i stresa, a za to je zadužen sistem senzora na poleđini sata koji se sastoji od kombinacije EKG elektroda, temperaturnog senzora i optičkih senzora i dioda.

   Senzori podsećaju na ono što smo viđali i na GT3 Pro koji je i dalje u samom vrhu po preciznosti, tik ispod Apple modela. Zbog velike mase sata, za najpreciznija merenja će biti neophodno dotegnuti narukvicu kako se ne bi pomerao tokom aktivnosti, poželjno silikonsku i držati sat malo višlje na zglobu.

   Uporedili smo rezultate sa Garmin Forerunner 255 modelom i prilično su se poklapali po pitanju pulsa, mada je Ultimate mahom prikazivao nešto veću GPS distancu, iako je ruta u oba slučaja blisko pratila stazu bez bitnih odstupanja. Naravno, praćenje sna je dosta bolje na Huawei modelu i sat će vam davati korisne informacije o trajanju sna, fazama i načinima da san poboljšate kroz promene nekih svakodnevnih navika.

   Praćenje aktivnosti, ronjenje i Expedition mod

   Ono gde Huawei Watch Ultimate definitivno donosi najviše, uz zaista značajna unapređenja u odnosu na prethodnike je praćenje aktivnosti. Viđali smo tokom prethodnih godina da svako od velikih proizvođača u ovom domenu ima neki svoj pristup po tom pitanju, pa se moglo diskutovati da li je bolji ovaj ili onaj zavisno od upotrebe, ali je prošlogodišnji Apple Watch Ultra prilično pomerio granice onoga što se očekuje od jednog vrhunskog sportskog sata.

   Huawei je očigledno prihvatio izazov i moram priznati da me je ono što Watch Ultimate donosi impresioniralo kao nekoga ko je imao priliku da se oproba u većini ekstremnih aktivnosti koje on podržava. Najveći novitet je svakako podrška za scuba i tehničko ronjenje, sa EN 13319 standardom i podrškom za dubinu do 100m. Znate već da je većina satova nazivno vodootporna do 50m, ali se sitnim slovima uvek navodi da ne treba roniti sa njim.

   U ovom slučaju, Watch Ultimate ne samo da podržava ronjenje, već donosi i pravi dive computer u sebi sa detaljnim podešavanjima tipa gasa sa kojim se roni, gustine vode, obaveštenjima o dekompresiji, nitrox kalkulatorom i sl. Dakle pravi alat za ronioce, što je zaista impresivno od jednog ovako elegantnog sata, pa pohvale Huawei-u za implementaciju. Naravno, tu je podrška i za plivanje, kao i nešto suvlje sportove, od trčanja i vožnje bicikla, planinarenja, skijanja, snowboardinga, trenažera, triatlona, golfa i sl.

   Drugi veliki novitet je Expedition mod, koji je namenjen višednevnim ili čak nedeljnim aktivnostima i koji je takođe odgovor na ono što je Apple želeo da ponudi svojim Ultra modelom. Dakle sat za prave avanturiste koji se zapute negde u nedođiju i vrate posle nekog vremena, ako ih ne vrati GSS.

   Za razliku od Ultra doduše, Watch Ultimate ima veći potencijal za duže aktivnosti usled u startu znatno bolje baterije. Expedition mod će u cilju uštede smanjiti GPS interval na 30 minuta, što je i najveći potrošač, pa vam time omogućiti dužu aktivnost, uz zadržavanje opcije povratka nazad po istoj ruti. U ovom modu možete dodavati i markere kako biste obeležili neku bitnu lokaciju, dobijati upozorenja na nevreme, kao i menjati kolor šemu između dnevne i noćne radi optimalne vidljivosti podataka.

   Pretpostavljamo da neće baš svi vlasnici ovog sata imati koristi od ronjenja i expedition moda, ali naravno noviteta ima i u onim uobičajenijim aktivnostima poput trčanja npr. Pored procene VO2Max i aerobnog i neaerobnog opterećenja, Watch Ultimate je sada u mogućnosti i da radi procenu indeksa treninga i indeksa trkačke spremnosti, predviđanja vremena potrebnog za određene distance i procenu laktatnog praga, što su korisne stvari koje smo mahom viđali na specijalizovanim modelima Garmina, Polara i sličnih proizvođača.

   Sve to već ostavlja znatno ozbiljniji utisak za one koji žele sat za trčanje, a za početnike, ili one koji žele vođene treninge, tu su i programi koji će vas spremiti za trčanje od kratkih distanci do maratona, sa sve kalendarom treninga i detaljnim uputstvima. Sve zabeležene aktivnosti je moguće podeliti i sa Strava i Komoot platformama, a interesantna i korisna stvar je i HR data broadcast opcija, odnosno mogućnost emitovanja podataka pulsa putem Bluetooth-a kako biste ih mogli koristiti npr. na spravama u teretani ili drugim uređajima.

   Huawei Health, baterija

   Pomenuli samo već da se sve u vezi sata podešava i prati u Huawei Health aplikaciji, a preporučujemo da umesto iz Google prodavnice skinete odmah verziju sa Huawei sajta, kao što je bio slučaj i sa nekoliko prethodnih modela. Rad je podržan i sa Android i iOS telefonima, a kako smo sat koristili na Android modelu druge kompanije, nismo naišli na nikakva ograničenja funkcionalnosti, što je svakako dobra stvar.

   Za kraj pomenimo i bateriju koja je, kao i na prethodnim Huawei satovima deklarisana na do 14 dana normalnog korišćenja. Iako je maksimalno trajanje isto, razlika je u tome što je sat zbog pomenutih optimizacija GPS-a i ekrana u stanju da pruži nešto više upotrebljivog kapaciteta pri intenzivnijem korišćenju.

   Mi smo sat koristili sa uključenom Always On opcijom i izdržao je preko 7 dana sa jednim punjenjem što je prilično impresivan rezultat za jedan AMOLED sa stalno uključenim ekranom. Sat se puni putem bežičnog punjača sa USB konektorom i potrebno mu je nešto preko sat vremena za pun kapacitet.

   Huawei Watch Ultimate – Utisci i cena

   Sve u svemu, Huawei Watch Ultimate je nesumnjivo najbolji sat ove kompanije do sada, pa u mnogim aspektima i jedan od najzanimljivijih modela na tržištu i dostojan rival Apple Watch Ultra. Ok, nema ni izbliza takvu selekciju aplikacija, kao ni satelitski SOS koji kod nas doduše i ne služi ničemu, ali zato ima trajanje baterije sa kojim se zapravo možete zaputiti u neku nedođiju, kao i neuporedivo elegantniji izgled, makar po mom ukusu, iako mi se i Ultra jako dopada.

   Kad već pričamo o poređenju, oba ova sata su prilično skup sport, pa će Huawei Watch Ultimate na domaćem tržištu biti dostupan od 5. maja po ceni od 108.999 dinara, odnosno oko 930€ za Voyage Blue Edition, ili 95.999 dinara, t.j. oko 820€ za Expedition Black.

   Dakle oko 180, odnosno 290€ manje od Apple Watch Ultra zavisno od verzije. Nije malo, ali ovo i nije sat koji ćemo svi nositi. Njegovu publiku najpre vidim u onima koji žele klasičan sat izuzetnog izgleda, izrade i mogućnosti, kao i među avanturistima i roniocima koji žele nešto što mogu nositi i uz odelo svaki dan. Specifičan model za specifičnu publiku.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi