Samsung Galaxy Watch6 Classic Test - Povratak klasike

Samsung Galaxy Watch6 Classic Test - Povratak klasike

Samsung Galaxy Watch6 Classic satom kompanija se vraća na oprobani recept, ali uz obećana unapređenja u svim aspektima. Kako radi, pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj
   Samsung Galaxy Watch6 Classic Test – Povratak klasike

   Pozitivne ocene

   • Rotacioni okvir se vratio nakon izostanka na Watch5
   • Dobar dizajn
   • Mnoštvo aplikacija
   • Odlična integracija sa Androidom

   Negativne ocene

   • Trajanje baterije i dalje ne oduševljava
   • Neke od funkcija nisu dostupne na svim tržištima ili van Galaxy telefona
   • Preciznost senzora nije na visokom nivou

   Sat koji nudi zaista neverovatne mogućnosti u svom punom kapacitetu, ali koje neće biti dostupne baš svim korisnicima.

   Koliko god volimo tehnologiju, mora se priznati da je tempo koji u ovim vremenima nameće tržište u domenu potrošačke elektronike prilično surov. Nije lako kupcima koji svake godine moraju da isprate novo izdanje istog modela, ni onima koji poseduju stariju verziju čija vrednost devalvira jako brzo, ali ni samim proizvođačima koji su poput hrčka u točku neprestanog ciklusa razvoja, proizvodnje i prodaje.

   No, konkurencija je još surovija, pa stajanja nema, jer ko jednom stane ne mora više ni da se trudi. Što veća kompanija, to je ovo izraženije, pa nas je recimo Samsung navikao da svake godine bez izuzetka očekujemo novi Galaxy S telefon i novi Galaxy Watch pametni sat, uz naravno još mnoštvo proizvoda iz njihovog čini se beskonačnog portfolija.

   Koliko unapređenja, koja donese svaka nova generacija, ispunjavaju očekivanja korisnika je predmet debate kad god se pojavi novi uređaj – nekada smo zadovoljni inovacijama, a nekada činjenicom da ne moramo da kupujemo najnovije, jer je i ono od prošle godine jednako dobro. Baš takav slučaj smo imali prošle godine, kada je Galaxy Watch 5 bio potpuni Deja Vu u odnosu na Watch 4, a Pro verzija s druge strane donela promene koje čini se niko nije želeo.

   Dizajn proizvoda je očigledno pipav balans između prepoznatljivog i novog, pa se loše procene dešavaju, ali treba ceniti i kada je proizvođač spreman da to prizna i ispravi već narednom generacijom. To je upravo slučaj sa najnovijim Galaxy Watch 6 Classic, koji se vraća onome što su korisnici voleli kod ove serije satova, ali uz obećana unapređenja u skoro svim aspektima. Šta smo od toga dobili, pogledajmo zajedno.

   Samsung Galaxy Watch6 – Verzije

   Najpre da kažemo da se Galaxy Watch 6 serija sastoji od dva modela – standardnog koji se jednostavno zove Galaxy Watch 6, bez dodatnog sufixa i ovog sa oznakom Classic, koji zapravo nasleđuje Galaxy Watch 4 Classic. Pro verzija koju smo videli u prošloj generaciji očigledno nije sjajno prošla, pa će biti zanimljivo videti da li je Samsung odustao od nje i takmičenja sa Apple Watch Ultra i još nekim modelima, ili će se možda vratiti u nekom vanrednom izdanju.

   Oba Galaxy Watch 6 modela dolaze u po dve veličine, 40 i 44mm za standardni i 43 i 47mm za Classic, svaki u po dve boje, plus verzije sa LTE podrškom ili samo Bluetooth vezom, pa je kupcima na raspolaganju priličan izbor. Obe veličine izgledaju praktično identično, pa se razlika svodi na veličinu ekrana i baterije, dok su mogućnosti svih modela serije iste, tako da nećete nešto propustiti ukoliko npr. uzmete manji standardni model u odnosu na veći Classic.

   Samsung Galaxy Watch6 Classic – Dizajn

   Što se dizajna novog Classic modela tiče, on je kao što mu i ime kaže čista klasika. Prosto lep ručni sat koji istovremeno deluje i moderno i elegantno. Zapravo, izgledom je veoma sličan Galaxy Watch 4 Classic modelu, sa sve rotacionim prstenom oko ekrana koji je dugo bio zaštitni znak Samsung satova, a koji je prethodne godine izostao, na opšte razočarenje korisnika.

   Srećom, Samsung se vratio proverenom receptu, a glavna vizuelna razlika u odnosu na prethodni Classic je što je pomenuti prsten sada tanji, kako bi napravio mesta za novi, veći ekran. Rezultat je po mom mišljenju pun pogodak, jer jer Watch 6 Classic deluje modernije od Watch 4 Classic, ali zadržava formu sata koji možete nositi i uz odelo, a koji će u svakoj prilici ostaviti dobar utisak. Što sam ga više nosio na ruci, više sam bio pod utiskom da je ovo možda i najbolje dizajnirani pametni sat koji sam bio u prilici da probam.

   Sat je inače dostupan u dve boje, Graphite i Silver, odnosno crna i metalik siva. Telo sata je izrađeno od nerđajućeg čelika, dok je ekran zaštićen safirnim staklom koje, uz okvir koji je izdignut u odnosu na ekran, praktično garantuje dugotrajnost ekrana. Po materijalima ovaj model je negde između Watch 4 Classic i Watch 5 Pro, mada je ovo možda i optimalna kombinacija za izdržljivost. Kad smo kod toga, sat dolazi sa IP68 i 50ATM sertifikatima za vodu i prašinu, kao i najnovijim MIL-STD-810H vojnim standardom koji podrazumeva izdržljivost i na temperaturu, vibracije i još ponešto.

   Deo razloga zbog čega ovaj model izgleda tako dobro je i narukvica, koja je unapređena u odnosu na prethodne modele i čini se da je Samsung i tu napravio perfektan izbor. Naime, sa spoljašnje strane ona izgleda kao da je od prave kože, ali je u pitanju najverovatnije poliuretan sa vrlo autentičnom teksturom, koji je ubačen u osnovu od silikona, opšiven i termički spojen tako da sve deluje kao da je iz jednog komada.

   Krajnji rezultat je elegantan izgled, ali uz udobnost, elastičnost i otpornost na znoj silikonskih narukvica, pa je možete koristiti i za trčanje i uz odelo. Meni se ovo jako dopada, verovatno više od bilo koje narukvice koju sam imao na satovima, a probao sam svašta, pa je jedino što bih poželeo dodatna braon i to je to.

   Narukvice su promera 20mm i izmenjive, uz novi mehanizam sa tasterom za lako skidanje koji je vrlo praktičan. Pored udobne narukvice, dobra vest je i da sam sat ne deluje veliko niti teško na ruci, čak ni sa užim zglobom, pa je prijatan za nošenje i ne smeta čak ni ako ga nosite konstantno, danju i noću.

   Ekran, skinovi

   Što se ekrana tiče, pomenuli smo da je unapređen, a to se pored veličine od 1.5” umesto 1.4” kod prethodnih modela odnosi i na rezoluciju, koja je povećana na 480×480 piksela, odnosno po 30 piksela u obe dimenzije. Daleko od toga da je bilo šta falilo starim ekranima, ali ovaj novi jeste impresivan i nudi vrlo oštar i jasan prikaz uz oko 40% više tačaka po inču.

   U pitanju je naravno i dalje Super AMOLED, sa vrlo živim prikazom, zasićenim bojama i maksimalnih 2000 nita svetline, zahvaljujući čemu je ekran vrlo dobre vidljivosti i napolju po sunčanom danu. Tu je naravno i adaptivna kontrola osvetljenja koja se trudi da prikaz bude optimalne svetline u različitim uslovima, a i da se uštedi baterija kad god je to moguće.

   Što se skinova tiče, na raspolaganju vam je ogroman broj, kako Samsungovih sopstvenih, ili onih dostupnih za WearOS koje su pravili nezavisni dizajneri, a koji mogu biti besplatni ili koštati do nekoliko evra. Vrlo bogat izbor u kome ne nedostaje kvaliteta, bez obzira na to kakav stil volite.

   Podržan je naravno i Always On prikaz, koji iako nije baš nežan prema bateriji ipak omogućuje da sat izgleda kao sat, a ne nešto što ne radi. On je nešto pojednostavljen u odnosu na standardni skin, mahom u smislu odsustva prikaza sekundi, ali i dalje izgleda vrlo dobro i omogućuje da uređaj uverljivo deluje kao mehanički sat, naravno ako odaberete neki analogni skin.

   Samsung Galaxy Watch6 Classic – Interfejs

   Navigaciju kroz funkcije sata ćete obavljati okretanjem rotacionog okvira, putem dva tastera na boku, ili dodirom ekrana. Srećom, Samsung se potrudio da okretanje okvira u kombinaciji sa dizajnom interfejsa, odnosno sopstvenim OneUI 5 koji u ovom slučaju menja uobičajeni WearOS4 interfejs, bude primarni način kretanja kroz menije.

   Samim tim ćete dodir ekrana koristiti samo za aktivaciju odabrane opcije, odnosno potvrdu akcije, što pomaže da ekran bude čistiji tokom upotrebe i zahteva manje brisanja. Što se bočnih tastera tiče, gornji vas pritiskom vraća na početni ekran. Njegov dvostruki dodir možete konfigurisati po želji, što pozdravljamo, ali je dugi pritisak nepotrebno ograničen na Bixby, Google Asistenta ili meni za isključivanje sata.

   Donji taster nažalost ne podržava dvostruki i dugi pritisak, pa samo možete odabrati da li će njegov pritisak služiti za povratak na prethodni meni ili pozivanje liste nedavnih aplikacija. Po našem mišljenju, da je gornji bio podrazumevano za povratak na prethodni meni, a dugim pritiskom na početni ekran, otvorio bi se prostor za još četiri potpuno programabilne funkcije, što bi bilo daleko praktičnije rešenje. Ipak, kako smo na svakom satu do sada viđali razne nelogičnosti u pogledu tastera, Samsung u ovom slučaju i nije daleko od idealnog.

   Rekli smo da je interfejs prilagođen rotaciji okvira, pa će vas sa početnog skina okreti ka levo voditi kroz notifikacije i pregled vremenske prognoze, dok okret ka desno cirkuliše kroz widgete, odnosno Tiles, kako ih Samsung naziva. Oni su zapravo glavni deo interfejsa jer ih možete odabrati i konfigurisati po želji, tako da vam sve bitne funkcije sata budu lako dostupne. A na raspolaganju vam je zaista širok izbor widgeta za razne namene, koji pokrivaju sve mogućnosti sata, od zdravlja i fitnesa, korisnih alatki, kontrole muzike, kamere, Smart Home uređaja i sl.

   Dve stvari koje će zahtevati dodir ekrana za pristup su brzi meni povlačenjem prsta sa vrha ekrana, i lista aplikacija sa dna, iako se kroz oba menija takođe možete kretati okretanjem okvira.

   Aplikacije

   Kad pominjemo aplikacije, kako je u pitanju WearOS u verziji 4, na raspolaganju vam je priličan broj aplikacija koje možete instalirati iz zvanične Google Play Store prodavnice. Selekcija je, uz naravno Apple Watch, najbogatija koju ćete pronaći na nekom pametnom satu i ima apsolutno svega – od Google Walleta, sportskih rezultata, muzičkih servisa, korisnih alata, aplikacija za komunikaciju i raznih fitness aplikacija koje mogu proširiti ili zameniti ugrađene funkcije.

   Prosto, pravi pametni sat koji, poput telefona može raditi većinu stvari koje zamislite. Galaxy Watch 6 Classic pokreće novi petonanometarski Exynos W930 za koji Samsung tvrdi da je 18% brži u odnosu na W920 kod prethodnog modela, a kod koga je takt ubrzan sa 1.18 na 1.4GHz, uz dodatak još pola GB RAM-a za ukupna 2GB. Performanse su očekivano veoma dobre, interfejs vrlo brz i glatak, pa je korišćenje uz okretanje okvira sa mehaničkim odzivom vrlo zadovoljavajuće, čak i ako se ponekad desi da neki brži klik ne okine promenu.

   Galaxy Watch 6 Classic je opremljen i mikrofonom i zvučnikom, pa je na njemu moguće i obavljanje poziva, a ako se odlučite za LTE verziju, to je moguće i nezavisno od mobilnog telefona. Sat će primati i notifikacije iz aplikacija koje odaberete, kao naravno i poruke čiju sadržinu možete pročitati, ali i odgovoriti na njih, bilo u vidu predefinisane poruke ili kucanja na minijaturnoj tastaturi.

   Praćenje zdravlja

   Jedna od oblasti gde je Samsung najavljivao unapređenja je i praćenje zdravlja, a tu Galaxy Watch 6 Classic ima impresivno bogat set mogućnosti na papiru. Senzori koji se nalaze na poleđini sata su u stanju da prate puls, zasićenje kiseonika u krvi, EKG, faze sna, temperaturu kože, pravilnost ritma otkucaja srca, krvni pritisak i udeo masti, kostiju, mišića i vode u telu.

   Ako vam ovo sve deluje suviše dobro da bi bilo istinito, delimično ste u pravu, jer postoji puno “ali” u svemu ovome. Najpre, neke od funkcija ili ne rade na nekim tržištima, ili zahtevaju da imate Samsung telefon. Tako npr. domaći korisnici neće biti u prilici da koriste EKG, pravilnost ritma otkucaja srca i merenje pritiska. Pretpostavljamo da postoji način da se ova ograničenja zaobiđu, kao što je to bio slučaj na Watch 4 Classic, ali ta procedura nije baš jednostavna da se sa njom snašao svaki korisnik.

   Od onoga što je dostupno, preciznost merenja varira, pa će praćenje pulsa biti dovoljno dobro za većinu rekreativnih korisnika, često čak i vrlo tačno, pogotovo za trčanje, ali se satu dešava i da povremeno baš promaši. Pretpostavljamo da je ovo do algoritma i da Samsung kroz softverska ažuriranja može da popravi preciznost, ali u ovom trenutku to nije baš u klasi onoga što nudi Apple Watch npr.

   Praćenje faza sna je nešto gde inače ne očekujemo visoku preciznost od satova, ali Galaxy Watch 6 Classic često ne prepoznaje ni vreme odlaska na spavanje baš najbolje, pa su rezultati upitni. Samim tim i neke napredne funkcije vezane za analizu sna i preporuke za njegovo poboljšanje gube smisao. Šteta, jer je Samsung smislio neke zanimljive stvari ako sa satom spavate duže od 7 dana, poput Sleep Animal funkcije koja vam na zabavan način daje uvid u vaše navike, prikaza konzistentnosti i kvaliteta sna kroz pet podkategorija.

   Od onoga što može biti korisno, tu je merenje zasićenja kiseonika u krvi tokom noći, što vam može ukazati na probleme sa disanjem noću, kao i detekcija hrkanja. Takođe, Body Composition, odnosno merenje sastava tela i udela masti, kostiju, mišića i vode radi jako dobro, praktično jednako dobro kao na pametnim vagama, što je vrlo pohvalno.

   Sport i praćenje aktivnosti

   S druge strane, korisnih stvari u fitness domenu ima prilično i možemo reći da mu je to i jedna od jačih strana. Sat dolazi sa bogatim mogućnostima praćenja aktivnosti, kao i puno dodatnih sadržaja koji vam mogu pomoći da poboljšate formu, smršate i sl.

   Što se samih aktivnosti tiče, podržan je priličan broj, od hodanja, trčanja, vožnje bicikla i plivanja napolju ili unutra, raznih trenažera, do brojnih vežbi u teretani za različite mišićne grupe. Tu su i razni sportovi, sportske aktivnosti, pa čak i plesovi, ali sat u njima mahom prikazuje samo vreme i procenu potrošenih kalorija, kao npr. za Scuba Diving, gde konkurencija već nudi ozbiljne funkcije ronilačkih kompjutera.

   Realno, sat će najkorisniji biti onima koji se bave uobičajenim kardio aktivnostima jer za njih nudi i najviše opcija. Tako je za trčanje npr. moguće postavljanje cilja u vidu trajanja, potrošenih kalorija ili distance, kao i korišćenje vodiča za zone pulsa koji će vam pomoći da trenirate u željenoj zoni, sa sve glasovnim obaveštavanjem tokom aktivnosti.

   Novitet su i personalizovane zone pulsa, jer bi sat nakon 10 minuta trčanja trebao da napravi procenu i prilagodi zone vašem trenutnom stanju. U mom slučaju to baš i nije radilo sjajno, jer je procena anaerobne zone bila suviše niska i pre odgovara aerobnoj. Isto važi i za jako nisku procenu VO2Max, pa je verovatno neophodno trčati do maksimuma mogućnosti prvi put, kako bi sat pravilno odredio maksimalni puls i VO2Max.

   Ono što mi se vrlo dopalo je Advanced Running Metrics, odnosno analiza tehnike trčanja, u kojoj je moguće videti simetriju koraka, vreme kontakta sa podlogom, vreme provedeno u vazduhu, konzistentnost pokreta, koliko skačete u vis tokom trčanja, kao i kojom silom. Sve ovo će vam, uz objašnjenja u samoj aplikaciji, dati sugestije na šta se možete fokusirati kako biste poboljšali efikasnost vašeg trčanja.

   Što se preciznost GPS-a tokom aktivnosti tiče, ona nije baš impresivna, pa je u poređenju sa Garmin Forerunner 255 Galaxy Watch 6 Classic pokazivao razliku u dužini rute od oko 100m na 5km, sa očiglednim greškama kada se ona pogleda na mapi. Ako trčite po atletskoj stazi, sat ima i opciju automatske detekcije kruga.

   Kad smo kod automatskog, podržano je i automatsko prepoznavanje aktivnosti koje pritom radi prilično dobro, pa npr. ako zaboravite da pokrenete, sat će nakon 10 minuta prepoznati koja vrsta aktivnosti je u pitanju i retroaktivno pokrenuti praćenje. Ovo je pogotovo zgodno za bilo kakvo hodanje koje traje duže od 10 minuta.

   Za one koji žele da unaprede formu, ili bi da se pokrenu, a ne znaju odakle da krenu, Galaxy Watch 6 Classic nudi i predefinisane treninge trčanja ili hodanja, kao i raznovrsne vođene funkcionalne i treninge snage u Samsung Health aplikaciji, koji su lepo organizovani i pokrivaju različite tipove aktivnosti i ciljeva. Za svaki od njih možete videti da li je i šta potrebno od opreme, kao i detaljne informacije o nivou težine, trajanju i sl. Za vođeni trening ćete na ekranu telefona moći da vidite koja vežba je na redu i kako se radi, dok se na samom satu dobija pregled parametara, može pauzirati vežba i sl.

   Pored aktivnosti i potrošnje kalorija Samsung Health aplikacija nudi i praćenje unosa kalorija, pa za svaki obrok možete u bazi pronaći određene namirnice, uneti količinu i dobiti informaciju koliko ste kalorija zapravo pojeli. Potencijalno vrlo korisno, jer pojednostavljuje praćenje, koje je nekada i neophodno kako biste imali potpunu sliku o tome da li ste u kalorijskom deficitu ili suficitu.

   Samsung Galaxy Watch6 Classic – Baterija

   Za kraj pomenimo i ono što zanima mnoge potencijalne korisnike – trajanje baterije. Samsung u Watch 6 Classic informacijama navodi “čitav dan upotrebe”, odnosno do 40 sati korišćenja, mada je ovo možda i konzervativna procena, naravno zavisno od načina upotrebe.

   Mi smo sat testirali u dva scenarija, jedan sa Always On ekranom, koji je po našem mišljenju i realniji ako zaista želite da nosite sat, kao i bez Always On ekrana, kada je i trajanje baterije znatno duže. U brojkama, sat je izdržao oko 34 sata sa Always On ekranom i oko 70 sati bez te opcije, u oba slučaja uz oko sat vremena upotrebe GPS-a za aktivnosti i bez LTE veze.

   Iako bismo naravno voleli da baterija traje bar nedelju dana, ne možemo reći da smo razočarani ovim – WearOS satovi su nas navikli na to da ne očekujemo previše. Dobra vest je doduše da je punjenje, koje se obavlja bežično putem punjača sa USB-C konektorom veoma brzo, pa ćete nakon 24 sata upotrebe, imati vremena da sat ostavite nešto preko sat vremena na punjaču i dopunite ga.

   Moramo doduše izneti jednu zamerku u vezi baterije, ali ne samog sata, već telefona, jer uz Samsung servise i Watch manager aplikaciju koji služe za povezivanje sata i telefona, telefon troši primetno više baterije, što zavisno od autonomije vašeg telefona može ili ne mora biti problem.

   Samsung Galaxy Watch6 Classic – Utisci i cena

   Sve u svemu, Samsung Galaxy Watch 6 Classic nam je ostavio pozitivan utisak, ali i pomalo pomešana osećanja. Sa jedne strane, u pitanju je izuzetno lep sat, dobro dizajniran, odlične izrade i pravo je uživanje nositi ga na ruci. Izgled Classic modela koji su korisnici voleli se vratio, ali još bolji i to će biti jedan od glavnih razloga zbog koga će se neko odlučiti za ovaj sat.

   Pametne funkcije su sam vrh smartwatch ponude, pa ako imate neki od Android telefona, a pogotovo Samsung model sa kojima je integracija još bolja, teško je pronaći nešto bolje. Iako su mogućnosti i opcije praćenja zdravlja i aktivnosti vrlo bogate, ograničenja na našem tržištu, kao nepreciznost senzora i algoritama znatno kvare utisak onoga za šta je Galaxy Watch 6 Classic sposoban, pa se nadamo da će Samsung ozbiljno poraditi na unapređenju kroz softver i popraviti ovo, na radost svih korisnika.

   Što se cena tiče, sat na testu, odnosno 47mm verzija bez LTE podrške na domaćem tržištu košta 55.000 dinara, odnosno oko 465€, dok je ista varijanta manjeg 43mm modela 50.000 dinara, t.j. 420€, a LTE verzije su nekih 60€ skuplje.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra