Logitech MX Keys tastatura (Video)

Logitech MX Keys tastatura (Video)

MX Keys je uz MX Master 3 miša deo kompleta periferija čiji je cilj da ne-gaming korisnicima ponudi najviši nivo kvaliteta i udobnosti. Nakon pomenutog miša, na našem testu se našla i ova rekordno tanka tastatura.

  Sadržaj

   Logitech je verovatno najveće ime kada su u pitanju računarske periferije i kompanija koja ima izuzetno dugu tradiciju izbacivanja kvalitetnih proizvoda. Ovde najpre mislimo na miševe i tastature i verujemo da je svako ko se malo duže bavi računarima imao makar jedan Logitech proizvod na svom stolu. Ovu tradiciju i blizu 40 godina iskustva, švajcarska kompanija je uložila u razvoj MX serije tastatura i miševa koji uz gejmersku G seriju predstavljaju sam vrh kvaliteta i inovacija na ovom polju. Dok je G serija namenjena najpre igračima, MX serija predstavlja njen kvalitativni ekvivalent kada su u pitanju profesionalni korisnici – bilo da su u pitanju kreativci, dizajneri, programeri ili biznis korisnici koji žele udobnost i efikasnost u radu.

   MX serija je započela miševima, a u njoj su se uvek izdvajali MX Master modeli kao perjanice u kategoriji miševa koji nisu namenjeni gejmingu. Nedavno se na našem testu našao MX Master 3 koji je najnoviji model u seriji, a ovog puta je uz njega predstavljena i odgovarajuća tastatura koja je zamišljena kao savršeni komplement ovom mišu. Praktično MX Master 3 miš, MX Keys tastatura i MX Palm Rest dodatak u vidu odmorišta za dlanove bi trebali predstavljati komplet koji bi korisnicima ponudio maksimalnu udobnost i efikasnost u svakodnevnom radu. Nama se na testu se ovog puta našla MX Keys, doduše bez odmorišta za dlanove, pa smo imali prilike da je koristimo jedan duži period i proverimo kako se ponaša u praksi.mxkeys01_resize.JPG
   Za početak treba reći da je u pitanju veoma kompaktna bežična tastatura dimenzija 430.2 x 131.63 x 20.5 mm, ali sa tasterima pune veličine i numeričkim delom. Posebno impresivan je profil tastature jer je ukupna visina sa sve tasterima svega oko 8mm, što je vrlo verovatno i neki rekord. I pored ovako skromnih dimenzija, tastatura je teška 810g, delom zbog baterije, a delom zbog metalne ploče koja se nalazi ispod tastera, pa u rukama ostavlja utisak solidno robustnog i vrlo kvalitetnog proizvoda. Ako se baš potrudite, moći ćete izazvati blago uvijanje, ali je čvrstina više nego impresivna za ovako tanak proizvod.
   mxkeys05_resize.JPG
   Ono što je neobično je da nije primenjeno standardno rešenje sa stopicama za podizanje zadnjeg dela, već je ceo zadnji deo fabrički izdignut kao deo dizajna i fiksne visine, pa nije moguće birati između ravnog i blago nagnutog položaja. Ipak, položaj je dobro procenjen i prilagođen dizajnu samih tastera, pa po tom pitanju nemamo neke zamerke. Šest povećih gumiranih stopica sa donje strane u kombinaciji sa težinom tastature pružaju veoma dobru stabilnost, pa je tastaturu skoro nemoguće pomeriti slučajno tokom kucanja, na bilo koji način.
   mxkeys06_resize.JPG
   Dizajn MX Keys je potpuno sveden, pa se osim samih tastera praktično ništa ne izdvaja i ne remeti jednostavnost carbon-sivo/crne kombinacije. Većina LED indikatora je integrisana u uglove tastera, a na zadnjoj strani se nalaze samo USB Type-C port za punjenje i prekidač za uključivanje tastature. Kad smo kod punjenja, integrisana baterija nudi oko 10 dana rada sa uključenim osvetljenjem i do čak 5 meseci bez osvetljenja sa jednim punjenjem.  
   mxkeys12_resize.jpg
   Niskoprofilni dizajn tastera smo nedavno imali prilike da vidimo i u Logitech-ovoj gaming seriji na G815 i G915 modelima, ali je ono što je postignuto sa MX Keys ipak van domašaja bilo kog mehaničkog tastera. Ovako tanak profil vas natera da se zapitate kako su tasteri uopšte i stali u ove dimenzije. Primenjeno rešenje je nešto što Logitech naziva Perfect Stroke, a što je najverovatnije neka forma rubber dome tastera adaptiranih za ovu priliku. Doduše, poput mehaničkih tastera i Perfect Stroke Keys su deklarisani na 10 miliona pritisaka, čime Logitech želi da naglasi dugotrajnost ovog modela.
   mxkeys14_resize.jpg
   Ono što je specifično je da ovako kratak hod zapravo skoro potpuno eliminiše bilo kakvo pomeranje tastera po bočnim osama, pa je pritisak vrlo precizan, što naravno pozitivno utiče na utisak prilikom kucanja. Tasteri poseduju vrlo jasan taktilni odziv i dobro odmerenu silu aktivacije, a usled kratkog hoda, prag aktivacije je skoro trenutan i taster nakon pritiska odmah dodirne najnižu tačku, pa nije moguća nikakva zabuna da li ste pritisli taster ili ne, i kucanje je vrlo konzistentno. Naravno, neće svima odgovarati osećaj koji ova tastatura nudi, što uostalom važi i za svaku tastaturu, pa je preporuka da je svakako probate u prodavnici ukoliko vas zainteresuje.
   mxkeys03_resize.JPG
   Vredi pomenuti i da je zvuk koji tasteri proizvode relativno tih, vrlo nalik onom na laptop tastaturama pri jačem kucanju i skoro nečujan pri mekšim pritiscima, pa je MX Keys dobar izbor ukoliko npr. radite u sobi gde neko spava.  Kapice tastera poseduju blago kružno udubljenje na sredini, dok su ivice potpuno ravne, pa nema ni onog momenta kao kod da tako kažemo “normalnih” tastatura”, kada je moguće slučajno zakačiti ivicu susednog tastera i aktivirati ga greškom. 
   mxkeys15_resize.jpg
   Tasteri poseduju i osvetljenje, ovog puta diskretno belo, bez RGB cirkusa, koje izgleda vrlo lepo osvetljavajući kako slova, tako i obode tastera. Svetlinu je moguće podešavati u osam koraka ili automatski putem senzora ambijentalnog osvetljenja, a tastatura poseduje i senzor blizine koji osvetljenje gasi kada vam ruke nisu na tastaturi, što štedi bateriju, ali i eliminiše potrebu da gasite osvetljenje dok npr. gledate film u tamnoj prostoriji.mxkeys18_resize.jpg
   Ono što možda najviše i izdvaja MX seriju periferija je mogućnost podešavanja i personalizacije funkcija koje se vrše putem Logitech Options softvera. U slučaju MX Keys tastature, moguće je definisati funkcije svih funkcijskih i dodatnih tastera u gornjem redu i dodeliti im mogućnosti poput klika sa kombinacijom dodatnih tastera, kombinaciju više tastera, pozivanje programa i razne sistemske funkcije. Zanimljivo je da nema kreiranja makroa kao na gaming tastaturama, već je moguć samo izbor sa prilično duge liste. Ono što je dobro je da je moguće napraviti zasebne profile za svaku aplikaciju, pa na taj način dodatni tasteri mogu imati različite funkcije zavisno od programa u kome radite.
   mxkeys21_resize.jpg
   Pomenuli smo već da MX Master 3 i MX keys mogu raditi sa više uređaja istovremeno, bilo da je u pitanju računar, tablet ili telefon (podržani su Windows, Mac, Linux, iOS i Android), a prebacivanje je moguće putem tastera koji se nalaze u prvom redu iznad strelica. Ukoliko posedujete i miša i tastaturu, ovi tasteri prebacuju kontrolu oba uređaja, što može biti vrlo praktično, pa bez pomeranja ruku sa tastature možete otkucati poruku na mobilnom telefonu i nastaviti rad na računaru. Veza sa uređajima može biti putem Logitech Unifying risivera ili Bluetooth-a.
   mxkeys09_resize.jpg
   Logitech Flow funkcija čak nudi i mogućnost da se uređaji ponašaju kao više spojenih monitora u smislu da kada miša pomerite do kraja prvog ekrana on će automatski prelaziti na sledeći uređaj, a moguće je i prebacivanje fajlova između uređaja jednostavnim prevlačenjem fajlova na drugi ekran.
   Sve u svemu, MX Keys je interesantan proizvod za one koji žele nešto elegantnije od gaming tastatura, uz veoma visok kvalitet i funkcije prilagođene udobnijem i efikasnijem radu. Svoj maksimum ova tastatura svakako pruža u kombinaciji sa MX Master 3 mišem i opcionim MX Palm Rest odmorištem za dlanove, mada i kao zaseban proizvod svakako ima šta da ponudi, naročito korisnicima koji svakodnevno žongliraju između računara, laptopa i mobilnog telefona. Cena ove tastatute na domaćem tržištu je 14.490 dinara, odnosno oko 125€, dok Palm Rest trenutno nije dostupan, a u evropi se kreće oko 20€.

   Prednosti:

   Visok kvalitet izrade

   Mogućnost prebacivanja između više uređaja

   Logitech Flow

    
   Mane:

   Nemogućnost kreiranja macro-a

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi