Dell Latitude 9510 (Video)

Dell Latitude 9510 (Video)

Odavno na testu nismo imali neki #Dell laptop a sada smo se upoznali sa modelom koji je sami krem ponude ovog proizvođača u biznis segmentu. Odlična autonomija i izrada, kao i softverska podrška, ali ima par zamerki...

  Sadržaj

   Godinama unazad ustaljeni izraz za 15,6-inčne laptopove je „petnaestica“, iako je njihova dijagonala ekrana bliža podeljku 16 inča. Verujemo da ovo vodi korene iz vremena kada su pored 15,6-inčnih modela na tržištu bili prisutni i laptopovi sa 15,4-inčnim dijagonalama ekrana, što ima smisla, jer su razlike prilično male. Ono što svakako nismo očekivali je laptop sa dijagonalom ekrana od ravno 15-inča, ali Dell nas je prijatno iznenadio svojom ponudom ultimativnih poslovnih mašina, poslavši nam na test Latitude 9510, posve neobičan računar.
   Kao i što sami znate, kada su u pitanju desktop monitori, sve je više ekrana koji imaju filmske formate, koji, pored uživanja u multimediji omogućavaju i paralelni rad sa dva aktivna prozora, odnosno veći timeline za rad u pojedinim aplikacijama. I Dell je krenuo sličnom logikom sa novim predstavnikom Latitude serije koja se bori sa ThinkPad, EliteBook i TravelMate poslovnim mašinama visoke klase. Čudan izbor dijagonale ekrana od 15 inča u kombinaciji sa jako tankim okvirima ovaj model više približava „četrnaesticama“ nego „petnaesticama“, ali to nikako ne treba shvatiti kao lošu stvar, baš naprotiv.
    
   delll1s.jpg
    
   Latitude je visoka klasa poslovnih uređaja koja je namenjena kupcima koji žele beskompromisne performanse i najviši kvalitet izrade u malom pakovanju. U skladu sa modernim trendovima model 9510 je 2-u-1, sa ekranom koji omogućava punu rotaciju do tablet režima rada, i usputne položaje koje možete prilagođavati vašoj trenutnoj poziciji.Zahvaljujući specifičnoj dijagonali i odnosu stranica Latitude 9510 je po dimenzijama malkice duži od standardnog A4 formata, što mu daje na prenosivosti i lakšem smeštanju u torbe i rančeve različitih dimenzija. Dok je serija Latitude 7000 dolazila sa kućištima od ugljeničnih vlakana ili aluminijuma, nova generacija poseduje samo potonju varijantu koja omogućava izuzetnu čvrstinu, sa mikro uvijanjima ekrana i to kad se baš potrudite. Ovo je model na kojem nećete čuti krckanje i slične neželjene zvuke prilikom pomeranja ili pritiskanja bilo kojeg njegovog dela. Sve je čvrsto i veoma dobro uklopljeno, što je zaista impresivno, s obzirom na dimenzije uređaja.
    
   delll2s.jpg
    
   Kao i sve poslovne mašine, minimalistički dizajn je prisutan i ovde. Srebrni Dell logo na poklopcu ekrana i sjajne šarke su jedina dva elementa koja dizajnom odskaču od kućišta sa teksturom brušenog aluminijuma. Barem, dok je ekran zatvoren. Otvaranjem ekrana otkriva se veoma tanak, crni okvir ekrana, kao i tamno siva tastatura sa pozadinskim osvetljenjem – klasična poslovna elegancija. Na donjoj strani kućišta nalaze se rešetkasti otvori za vazduh, i dodatnim mini otvor, tik uz desnu šarku. Gumeni odbojnici sa donje strane omogućavaju da se kućište ekrana ne izgrebe kada je laptop u tablet režimu, ali i da se otvori hlađenja ne preklope kada je uređaj na ravnoj površini.Interesantno je da se Dell odlučio da zvučnike pozicionira levo i desno od tastature, čime se onemogućava položaj u kome su oni prekriveni. Iako se Dell nigde eksplicitno ne hvali MaxxAudio zvučnicima, ovaj stereo sistem sa četiri zvučnika formira jako dobru zvučnu sliku, ako imamo u vidu dimenzije kućišta. Viđali smo i glasnije i kvalitetnije sisteme, ali Dell je pronašao zlatnu sredinu koja omogućava uživanje u muzici, kao i pravu zvučnu podlogu za blokbastere i akcione filmove koji obiluju zvučnim efektima.
    
   delll8s.jpgVeliki ekran dijagonale 15 inča deluje još veći zahvaljujući tankim okvirima sa svih strana. U pitanju je IPS panel osetljiv na dodir, koji poseduje anti-refleksivni sloj, što je krajnje neuobičajeno za ove ekrane. Uglovi gledanja su odlični, boje su verne i pokrivaju 100% sRGB spektra, dok je refleksija maksimalno smanjena zahvaljujući pomenutom premazu. Zaštita protiv grebanja nije navedena, iako je u prvim najavama početkom ove godine Dell pominjao Gorilla Glass 6 sloj koji bi trebalo da onemogući manja oštećenja.
    
   delll9s.jpg
    
   Ekran je prilično svetao, sa deklarisanih 400 nita i ne toliko uniformnim rasporedom, koji opada ka ivicama. U našem slučaju donji levi ugao poseduje vidljivo slabije svetlo od ostatka ekrana, što nam se nije svidelo. Rezolucija je zadržana na 1080p, što nije u skladu sa cenovnom klasom kojoj ovaj model pripada. Prosto, za 15-inčni laptop koji košta blizu 400.000 dinara, 4K ekran bi morao biti prvi izbor, a Dell to ne nudi ni kao opciju. Ovo nije dobro iz više razloga. Jedan je cena uređaja, a drugi je činjenica da mnogi korisnici koji se bave multimedijom žele ekrane visoke rezolucije zbog specifičnosti svog posla. Uostalom, dok premijum telefoni snimaju 8K, a oni od 200 evra 4K video, zbog čega biste bili uskraćeni da takav video pogledate na svom laptopu od 3500 evra?Kao dodatna oprema, uz laptop je moguće dokupiti i Dell Premium Active Pen PN579X, aktivnu olovku koja je kompatibilna sa većinom 2-u-1 modela. Zahvaljujući kompatibilnošću sa više protokola, ova olovka podržava MPP 1.51 (Microsoft Pen), odnosno Wacom AES 1.0 i 2.0 protokole. Podrška za Bluetooth omogućava povezivanje na 2-u-1 modele od Latitude serije 3000 pa na dalje, kao i Inspiron 2-u-1 serije 5000 i 7000, te određene XPS i Precision laptopove. Funkcija 3 tastera na olovci se može menjati, a podržana je detekcija 4096 nivoa pritiska, kao i komunikacija sa ekranom na 240 Hz.
    
   delll11s.jpg
    
   Zahvaljujući magnetnom delu, olovka se jednostavno može prikačiti na desni bok Latitude 9510 modela, a tu je i opcija povezivanja trakicom za one koji žele dodatnu bezbednost. Iako nismo mogli da isprobamo, jedna AAAA baterija koja dolazi u paketu bi trebala da bude dovoljna za čak godinu dana korišćenja pre svega zahvaljujući štedljivoj Bluetooth 4.2 vezi.
    
   Svakodnevno korišćenje olovke je nešto što neće biti potrebno svakom korisniku i svodi se na upotrebljivost u određenim situacijama i aplikacijama. U tablet režimu rada, olovka je više nego korisna za navigaciju i sve precizne radnje, dok ja za sve aplikacije koje zahtevaju pisanje i crtanje olovka nezamenjiv alat za rad.S obzirom na tip laptopa, ograničeni broj portova ne treba mnogo da čudi. Korisnik na raspolaganju ima tri USB-a generacije 3.2, od kojih je jedan pune veličine (tip A), dok su druga dva Type C i podržavaju Thunderbolt 3 vezu. Svi konektori se nalaze na bokovima, a pored USB A, desna strana poseduje i kombinovani 3,5 mm port, kao i Kensington bravicu. Sa suprotne strane se mesta našlo za HDMI 2.0 port pune veličine kao i micro SD i SC čitače kartica, koji su izuzetno korisni u poslovnom okruženju, bilo za očitavanje biometrijskih dokumenata, bilo za e-banking kartice. Tik ispod slota za micro SD kartice nalazi se prekriveni slot za nano SIM kartice koji kod modela koji ga imaju podržava 5G povezivanje. Nadamo se da će eSIM tehnologija uskoro zaživeti i kod laptopova i omogućiti nam povezivanje bez ubacivanja fizičkih kartica.Za rad sistema se brine šestojezgarni Intel Core i7 10810U, verzija 10710U procesora sa vPro podrškom, koja će itekako značiti u poslovnom okruženju. U pitanju je Comet Lake U generacija koja je svoj debi doživela u martu ove godine i predstavlja zamenu za dobro poznate Whiskey Lake 8. generacije, sa podrškom za nešto više radne taktove memorije – 2666 MHz naspram 2400 MHz. Zahvaljujući HyperThreading tehnologiji, procesor se identifikuje kao 12 jezgarni model, sa radnim taktovima u rasponu od štedljivih 1,1 GHz, do vrlo visokih 4,9 GHz. Deklarisani TDP od 15 vati znači da će procesor trošiti između 12,5 i 25 vati, što ostavlja dovoljno prostora za visoke frekvencije uz kvalitetno hlađenje.
    
   Task_managers.jpg
    
   Integrisana UHD Graphics 650 ima radni takt u rasponu od 300 do 1150 MHz zarad nešto zahtevnijih grafičkih poslova, ali kako se nalazi u pakovanju sa procesorkim delom, znači da ima deljeni TDP, i da će brzine zavisiti od sveukupnog opterećenja CPU i GPU komponente. Kako i ovaj model ima tanko kućište, jasno je da performanse hlađenja ne mogu biti previše dobre, što se može videti i prilikom nešto dužeg opterećenja procesora, kada taktovi naglo padnu da bi se ostalo u predefinisanim termalnim okvirima. Kao i svi Intel procesori sa U sufiksom, i ovaj Core i7 10810 U je zamišljen da svoj maksimum daje u kratkim intervalima kada može efikasno da podigne radne taktove jezgara kako bi se većina poslova brzo završila. Sa druge strane, kontinualno opterećenje CPU/GPU komponente uzrokovaće pad performansi nakon dostizanja TDP plafona, pa je jasno da ovi procesori nisu namenjeni za takav tip poslova: ozbiljni render, video obrada, gejming… Koliki realni udar na performanse obaranje takta znači može se videti kada radite render, jer nam se desilo da je u Blender testu inicijalni multithread rezultat bio očekivanih 10,17 poena, da bi već u drugom pokrenutom odmah nakon pao na 5,58 poena, što je skoro duplo manje.
    
   cinebench1.jpg
    
   cinebench2.jpg
    
   Takođe, Core i7 10810U je jedan od najjačih modela mobilnih ULV procesora desete generacije, ali direktnim poređenjem sa nedavno testiranim Ryzen 7 4800H rezultati su skoro četiri puta lošiji. Ruku na srce, Ryzen 7 4800H nije ULV procesor i poseduje dva fizička jezgra više, ali vam je jasno kolika je razlika u performansama u poređenju sa AMD procesorima nove generacije, kao i koliko TDP ograničenje i slabije hlađenje mogu da utiču na performanse. Ako bismo poredili Core i7 10810U sa AMD parnjakom, čak i Ryzen 7 3700U sa dva fizička jezgra manje i osetno nižim maksimalnim radnim taktom ima 25% bolje performanse. Ovo nikako nije zanemarljivo, posebno kada uzmemo u obzir odličnu Radeon RX Vega 10 grafiku na kojoj možete igrati i novije naslove kao što su FIFA 20, League of Legends, Dirt Rally 2.0, World of Tanks, pa čak i Borderlands 3, doduše u nižoj rezoluciji, i sa nešto slabijim detaljima, ali je to i dalje naučna fantastika za UHD Graphics 620.
    
   Kada je zagrevanje u pitanju, dobra stvar je da ravnomerno raspoređeni hladnjaci omogućavaju ravnomerni raspored temperature koja je najtoplija na sredini tastature, bliže gornjem delu. Ovo se prenosi i na donji deo, koji ima vrlo sličan raspored zagrevanja. Sa temperaturama koje nikada nisu bile u nivou neprijatno toplih Dell korektno upravlja zagrevanjem, što nismo očekivali s obzirom na nevelike otvore rashladnog sistema.Ne treba zaboraviti ni da naš model dolazi sa 16 GB integrisane dvokanalne sistemske memorije koja ostavlja dosta prostora za rad sa više aplikacija istovremeno. U pitanju su zalemljeni čipovi LPDDR3 tipa sa frekvencijom od 2133 MHz, pa na upgrade nemojte računati. Ispod plastičnog poklopca se nalazi i PCIe SSD NVMe tipa kapaciteta 512 GB. Proizvođač M.2 SSD-a je Toshiba, a performanse su jako slične deklarisanim. Ovo znači da možete računati na 2200 MB/s za čitanje i preko 1400 MB/s za upis podataka.
    
   cdm1.jpg
    
   cdm2.jpg
    
   Zahvaljujući prirodi NVMe tehnologije, IOPS performanse su odlične, omogućavajući više strim kanala i paralelni rad sa mnogo više instrukcija, čime se garantuju odlične performanse i pod opterećenjem. Realno prebacivanje podataka sekvencijalnog tipa će gravitirati brzinama bliskim 1 GB/s kao kombinacija čitanja od 1,9 GB/s i upisa od oko 800 MB/s.
    
   asssd1.jpg
    
   asssd2.jpg
    
   asssd3.jpgKada su u pitanju komunikacije, Dell Latitude 9510 dolazi sa Intel AX201 WiFI 6 M.2 karticom koja omogućava 802.11ax i Bluetooth 5.1 bežične veze, u skladu sa modernim zahtevima poslovnog okruženja. Ovo znači da ćete uz dobar ruter i mrežnu infrastrukturu bez problema ostvarivati brzine prenosa podataka oko 1500 Mb/s, odnosno blizu 200 MB/s, što je zaista odličan rezultat koji prevazilazi mogućnosti žičanih gigabitnih LAN konekcija.BIOS sekcija ovog laptopa je jedno od najprijatnijih iznenađenja, jer se radi o najdetaljnijem BIOS-u koji smo ikada videli na jednom laptopu. Gotovo sve što vam padne na pamet, moguće je promeniti direktno iz BIOS-a, a pod tim mislimo i na osvetljenje tastature, profile baterije i rad pojedinačnih modula sistema. Ono na šta bismo hteli da vam skrenemo pažnju je činjenica da smo tokom korišćenja imali dve nadogradnje firmvera sistema, i da je nakon poslednjeg HyperThreading opcija procesora bila deaktivirana u BIOS-u. Iako ovo nije teško promeniti, nigde nije pisalo da će se to desiti, i pukom slučajnošću smo to primetili tokom testova koji su davali čudne rezultate.
    
   cpuz1.jpg
    
   cpuz2.jpgIako poseduje ultra tanki okvir ekrana, Dell je uspeo da u sam vrh ugura 720p kameru, kao i dva dodatna IC senzora koji omogućavaju Windows Hallo i otključavanje licem. Tu je i senzor blizine koji dodatno pomaže bezbednosnim aspektima. Naime, on omogućava aktiviranje kamere kada se nađete u blizini laptopa, ali i automatsko zaključavanje kada niste ispred laptopa tokom predefinisanog vremenskog perioda. Dodatni bezbednosni sistem je senzor otiska prsta koji je integrisan u Power taster i koji daje još jedan sloj sigurnosti i sistem logovanja kako biste zaštitili svoje podatke.Pomenuti senzor otiska prsta se nalazi u tasteru u samom uglu tastature koju Dell godinama unazad koristi na Latitude seriji. Lično, gumirana površina tastera onemogućava klizanje, ali ostavlja jeftin utisak, a situaciju ne popravlja neravnomerni hod tastera, koji se ugibaju pod pritiskom na različite delove. Ovo je posebno izraženo kod većih tastera, pa napominjemo da tastatura, iako nije loša, zahteva period navikavanja.
    
   delll6s.jpg
    
   Pozadinsko osvetljenje ima dva nivoa jačine, i pored prozirnih piktograma na tasterima svetli i oko tastera, pa ako volite da gorite sveću u sitne sate, Dell 9510 će vam omogućiti udoban rad, sa vidljivim tasterima. Prečice su grupisane na funkcijske tastere, desni Ctrl i dva kursorska tastera, što nam se nije previše svidelo jer nema nekih često korišćenih prečica kao što su avionski režim, aktiviranje Bluetooth i WiFi konekcija i slično. Gornji i donji kursorski tasteri su duplo manji od regularnih, što niko na svetu ne voli, uključujući i nas. Tokom kucanja nismo imali velikih problema i grešaka pre svega zbog velikog razmaka između tastera, ali nam se često dešavalo da omašimo omaleni Enter i Delete, na čijem se mestu nalazi Power taster. Srećom Power taster zahteva nešto konkretniji pritisak pa nam se nije dešavalo da greškom pritisnemo njega umesto da nešto obrišemo.
    
   Centralno postavljeni touchpad je clickpad tipa, sa dimenzijama od 11,5 x 6,8 cm i pruža solidnu radnu površinu bilo za upravljanje kursorom, bilo sa gestovima. Osovina je, kao i kod drugih postavljena bliže gornjoj ivici, na kojoj klikovi ne reaguju, dok je hod pri dnu vrlo mekan, što ipak zahteva malo prilagođavanja. Površina je glatka, ali ne toliko da izazove „lepljenje“ prstiju, tako da je upotreba vrlo prijatna i precizna, sa jako brzom detekcijom, kao i što smo očekivali od laptopa ove klase.Dell Latitude 9510 dolazi sa preinstaliranim Windows 10 Pro operativnim sistemom i korisnim setom alata kao što su Dell Command | Update, Optimizer, Power Manager i Digital Delivery.
    
   system_1.jpgCommand | Update se brini da vaš sistem uvek bude ažuran i ima najnoviju verziju BIOS-a, firmvera i Dell aplikacija za vaš sistem. Upotreba se svodi na jedan klik i odabir željenih ažuriranja, a dostupna je i opcija istorije, provera verzija drajvera i softvera, kao i log aktivnosti.
    
   comup.jpgDell Power Manager podiže korišćenje baterije na znatno viši nivo. Osim informacija o bateriji, tu su i napredni profili rada, kao što su ExpressCharge koji puni bateriju na 80% za sat vremena, odnosno na 100% za 2 sata.
    
   powmag2.jpg
    
   Prisutan je i profil za korisnike koji koriste Dell 9510 u kancelariji kada je većinu vremena na punjaču, tako što smanjuje nivo punjenja i produžava životni vek baterije. Advanced charge opcija vam omogućava da podesite vreme kada će se baterija puniti u toku dana, što je zgodno kada je baterija često na punjaču. Poenta je da se baterija ne dopunjava stalno, kako bi joj se produžio životni vek.
    
   powmagadch.jpg
    
   powmagprof.jpg
    
   Peak Shift vam omogućava da podesite vreme dana kada vam je skupa struja, kako bi se laptop punio samo kada je struja jeftina, i na taj način uticao na vaš mesečni račun za struju. Iako deluje kao lepa zamisao, čisto sumnjamo da neko ko plaća 400.000 dinara za laptop brine kada mu je skupa, a kada jeftina struja da bi dopunio bateriju na laptopu.
    
   powmag4.jpg
    
   Thermal Management se brine o podešavanjima rashladnog sistema u zavisnosti od toga da li vam je bitnije da laptop bude hladan, po cenu buke, ili da bude tih po cenu nešto više temperature. Naravnu, tu su i opcije optimizovanog rada, kao i opcija hladnog laptopa, koja obara takt procesora i istovremeno pojačava hlađenje, kako bi laptop bio hladan.
    
   powmag5.jpg
    
   Battery Extender vam daje mogućnost da sami odaberete podešavanja sistema kada želite da vam baterija traje što duže, nešto kao napredni Power Saver režim. Na raspolaganju su vam opcije kao što su ograničavanje CPU napajanja, svetline ekrana, osvetljenja tastature i utišavanja zvuka.
    
   powmag1.jpgPored toliko priče o bateriji vreme je i pomenuti da Dell Latitude 9510 u verziji koju smo mi dobili na test raspolaže baterijom od 52 Wh, kao i da u ponudi postoje verzije od 88 Wh i od 60 Wh, ali bez ExpressCharge podrške. Najmanja baterija omogućava autonomiju od malo preko 3h pri opterećenju sistema, odnosno 15 i po sati ukoliko aktivirate štedljivi režim rada i ne radite neke preterano zahtevne poslove. Ovo znači da će sa jednim punjenjem vaš laptop izdržati ceo put od Los Anđelesa do Dubaija, a vi ćete moći da uživate u filmovima i serijama tokom celog puta, pod uslovom da ste se dobro naspavali i da možete toliko dugo da budete budni. Kao i što smo napomenuli, ExpressCharge tehnologija omogućava punjenje do 80% za sat vremena, odnosno od 0 do 100% za dva sata, kada je laptop ugašen, za šta je kriv 65W USB-C punjač. Kao i kod nedavno testiranog HP Elitebook Dragonfly modela, punjač podržava različite režime rada i može se koristiti za punjenje telefona, pa i konzola poput Nintendo Switch. Podržano je punjenje na 15W, 27W, 45W i 65W, pa je velika šansa da ako imate uređaj koji se puni na USB-C, nećete imati potrebe da nosite još jedan punjač sa sobom. Sam punjač nije velikih dimenzija, sastoji se od dva kabla, sa adapterom, a USB-C konektor poseduje diskretnu belu lampicu koja omogućava vrlo jednostavno snalaženje u mraku u hrpi kablova koji se obično nalaze pored vas. Jedini indikator punjenja se nalazi na desnoj strani čeonog dela, u vidu bele lampice.
   delll12s.jpgDell Latitude serija laptopova je oduvek vodila ljutu bitku sa najboljim poslovnim prenosnicima konkurenata, i to je bitka u kojoj ne smete da pokažete slabosti ni u jednom trenutku, jer se greške prosto ne praštaju. Nova generacija Latitude serije u potpunosti opravdava svoje ime nudeći korisnicima jedno potpuno drugačije iskustvo. Umesto dosadašnjih petnaestica nezanemarljivih dimenzija, ovaj model nudi 15-inčni ekran u kućištu 14-inčnog laptopa. Na ovaj način se zadržavaju dimenzije dovoljno male za odličnu prenosivost, bez kompromisa po pitanju ekrana, što je i najbitnije.
    

    
   Ono gde Latitude 9510 briljira je kvalitet izrade, koji je fenomenalan do najsitnijeg detalja. Izbor procesora je perjanica Intel ponude, i Dell nije imao mnogo izbora jer su želeli performanse i dobru autonomiju. Tu je i 16 GB memorije, i brzi NVMe SSD, otprilike sve što jedna ozbiljna poslovna mašina mora da poseduje. Tastatura se definitivno neće svideti svakome i zahteva malo navikavanja, kao i činjenica da ovaj laptop dolazi samo sa FullHD ekranom, bez opcija za panel sa većom rezolucijom, ili uniformnijim osvetljenjem. Prosto nismo sigurni da je ovo nešto na šta će ozbiljni kupci tek tako zažmuriti dok skoro 400 puta izbroje po hiljadarku. Sa druge strane, kvalitet prikaza tog istog ekrana je odličan, zvučnici su veoma kvalitetni, touchpad je precizan, a hardverske performanse su na vrlo visokom nivou. Dodajte tome i odličnu softversku podršku i jedan od najdetaljnijih BIOS-a koji smo ikada videli na laptopovima i Dell Latitude 9510 zaista pleni u mnogim sferama.
    
   Glavno pitanje koje treba da postavite sebi je da li vam FullHD ekran i tastatura ne smetaju previše. Ako je zaista tako, ovaj laptop će ispuniti sve vaše poslovne prohteve i postati vaš omiljeni saputnik na svim putovanjima.
    
   ___________________________
    
    
   Prednosti:
    
   – Kvalitet izrade 
   – Aluminijumsko kućište 
   – Dobar audio sistem 
   – Svestrani punjač 
   – Dobra autonomija 
   – Odlična softverska podrška 
   – Neverovatno detaljan BIOS
    
   Nedostaci:
    
   – FHD ekran sa neravnomernim rasporedom svetline 
   – Osrednja tastatura 
   – Bez LTE podrške 
   – Thermal Throttling Core i7 procesora je prečest 
   – Cena

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi