Honor Pad X9 – mejnstrim tablet sa 120 Hz ekranom

Honor Pad X9 – mejnstrim tablet sa 120 Hz ekranom

Honor Pad X9 je tablet dobro izbalansiranih karakteristika. Vodilo se računa da cena ostane u granicama pristupačne, mejnstrim klase i da se istovremeno ponude što bolje radne karakteristike poput 120 Hz ekrana i ostalog...

  Sadržaj
   Honor Pad X9 – mejnstrim tablet sa 120 Hz ekranom

   Pozitivne ocene

   • Dobre performanse
   • Odlično izbalansirane karakteristike i cena
   • 120 Hz ekran
   • Pristupačan i moderan prenosni uređaj
   • Kvalitetna završna obrada i dobar osećaj u ruci
   • Telo od legure metala
   • Android 13 OS

   Negativne ocene

   • Tek solidna vidljivost prilikom izrazito sunačanih dana na otvorenom

   Dobar u radu, sa kompletnim spiskom funkcija koje će vam trebati od jednog tablet uređaja i sa cenom od koje ne boli glava i koju može priuštiti većina korisnika koje upravo cilja ovaj Honor Pad X9 tablet. Ekran sa 120 Hz osvežavanjem je svakako iznenađenje koje će podići komfor u radu na jedan potpuno novi nivo kada su u pitanju mejnstrim klasa ovih lako prenosnih uređaja

   Vreme poznog leta je period kada smo i dalje aktivni u pogledu godišnjih odmora. Drugi se pak pripremaju za početak školske godine i svega što prati ovaj svojevrsni društveni događaj. Nedugo zatim slede prvi brucoški dani na fakultetu. Vreme kada će vam u ruci zatrebati jedan tablet računar poput Honor Pad X9 – pristupačan i veoma upotrebljiv.

   Zašto je sve ovo važno za našu današnju temu i priču? U svim tim situacijama nam je neophodan jedan lagan ali upotrebljiv mobilni uređaj. Lak za upotrebu na dobro poznatom operativnom sistemu i praktičan u svakoj situaciji. Bez tako nečega se danas praktično ne može. Gde god da krenete, putovanje, škola, nabavka, svejedno.

   I upravo u tim situacijama uloga jednog klasičnog tablet računara modernih karakteristika može biti od dragocene pomoći.  Za informisanje i navigaciju tokom odmora, hvatanje beleški, čitanje skripti u elektronskom formatu, brz pregled elektronske pošte, domaće zadatke, pretragu po internetu i svašta nešto. Da ne bude skup već pristupačan jer samo u tom slučaju ima smisla, a ne da svakog trenutka budete u stresu je sam li oštetio moj skupi uređaj i gde ću ga odložiti dok trknem na kupanje. Mora da bude smislen i koristan – da služi svojoj svrsi i da je dostupan velikom broju korisnika.

   Upravo to je naš današni Honor Pad X9, novi kralj mejnstrim klase tablet računara.

   Honor Pad X9 – karakteristike

   Nakon prve pomisli pošto smo dobili uređaj na test, proleti kroz glavu šta nam je to novo i spektakularno pripremio Honor u izdanju tablet računara. Nakon što prvobitno ushićenje Hi-Tech očekivanja splasne, počnete realno da sagledavate kvalitete nekog uređaja. Upravo je tako bilo i sa testom Honor Pad X9 tablet računara.

   Prvo što primećujete jeste tanka i moderna pojava. Njegovo telo je napravljeno od legure aluminijuma i debelo je svega 6.9 mm. Težak je tek nešto manje od pola kilograma, tačnije 495 grama. Deluje čvrsto i prijatno na dodir.

   U isto vreme uliva poverenje kao uređaj koji je izdržljiv i pravljen da se svakodnevno koristi. Dizajn je sveden i bez ikakvih preterivanja u detaljima, a što ne znači da se o njima nije vodilo računa.

   Precizni spojevi, zaobljene aerodinamične ivice, sve to mu daje osećaj stila i elegancije u skladu sa trenutnim trendovima kada su u pitanju tablet uređaji. Pametno odabrana nijansa sive boje ne prima tako lako masnice prstiju, što je detalj koji svakako pomaže pri svakodnevnoj upotrebi uređaja.

   Pozicija tastera, USB-C porta, otvori za zvučnike… sve je to lepo i skladno uklopljeno u lajsnu okvira kako bi se zadržao sklad linija i osećaj harmonije dok radite i držite Honor Pad X9 u rukama. Zaista neki relaksirajući osećaj vas ispunjava dok koristite ovaj uređaj i to svakako prija.

   Honor Pad X9 – sve počinje od ekrana

   Kao i na svakom tablet uređaju tako i na Honor Pad X9 dominira ekran svojim karakteristikama. Naravno, u kontekstu mejnstrim cenovne klase kojoj pripada.  Dijagonala IPS matrice od 11.5 inča je više nego dovoljna za komforan rad.

   Obezbeđuje veliku korisnu površinu u koju gledate i sa kojom bez problema interaktujete dodirom, dok u drugom momentu se sasvim lepo drži i nije previše naporan osećaj pridržavati ga tokom rada i korišćenja. Svakako bi dobro došla futrola držač, koja se na žalost ne isporučuje u pakovanju. Ona je kao i opciona Bluetooth tastatura dodatni deo opreme koju valja dokupiti.

   Ekran ovog tablet uređaja ima relativno tanke okvire, što ukazuje i podatak koji se odnosi na pokrivenost prednje površine od 86%. Prikazuje rezoluciju od 2000×1200 piksela. Utisak dok radite je da je slika prilično svetla i jasna, dovoljno oštra i zasićenih boja.

   Nije preterano naglašen u pogledu oštrine i kolora tako da je je osećaj mekši i komforniji tj manje zamoran što pogoduje dugotrajnijoj upotrebi uređaja. Tokom testa izmerili smo maksimalno osvetljenje od 400 nita i nešto malo više. Dovoljno da biste jasno videli sadržaj na dnevnom svetlu.

   120 Hz pravi razliku

   Pokriva 100% sRGB paletu boja što vam garantuje da ćete uživati u gledanju filmova ili TikTok video klipova. Međutim, ono što je najvažniji novitet kada su u pitanju ekrani u ovoj cenovnoj klasi tablet uređaja je da ovaj Honor Pad X9 poseduje funkciju adaptivnog tj dinamičkog podešavanja vertikalnog osvežavanja do vrednosti od 120 Hz.

   Prednost se ogleda u lepšem osećaju animacije koja se glatko i tečno odvija pred vašim očima bez obzira da li je u pitanju gledanje filmova, animiranih sadržaja ili igranje.

   Dovoljno je pametan da prepozna kada koristite manje zahtevan sadržaj i spusti vrednost osvežavanja u slučaju čitanja elektronskih knjiga i sličnih sadržaja jer vam tada nije potrebna visoka učestanost i prikaz većeg broja frejmova, a čime se sa druge strane štedi baterija. Itekako korisno u slučaju jednog mobilnog uređaja.

   Dakle, sposoban je da automatski podesi učestanost podešavanja u zavisnosti od tipa sadržaja koji se prikazuje na ekranu i time inteligentno balansira između kvaliteta prikaza i produžene radne autonomije.

   Štiti i manje zamara oči korisnika

   Uz asisteniciju ugrađenih senzora, automatski podešava i intezitet osvetljenja pomoću funkcije dinamičkog zatamnjenja, kako bi u isto vreme obezbedio potreban kvalitet reprodukcije ali i zaštitio oči korinsika od prekomernog opterećenja i zamora tokom dužeg vremena gledanja u ekran.

   Tako će u situacijama kada gledate neki film tokom sledeća dva sata trajanja, u prvom satu osvetljenje biti jače naravno u zavisnosti od eksternih izvora svetla, dok će u drugom satu neprimetno spustiti intezitet osvetljenja kako bi odmorio oči.

   Takođe, ekran ovog Honor tablet uređaja je i opremljen tehnologijom noćnog osvetljenja koja automatski podešava topliji kolor kako bi smanjila emisiju štetnog plavog svetla u večernjim satima i posledica koje ostavlja po zdravlje vaše rožnjače, istovremeno obezbeđujući dovoljno lučenje melatonina kako biste bolje spavali. Posebno bitno za sve one koji se uspavljuju gledajući video sadržaje.

   Honor Pad X9 – ostale karakteristike

   Zvuk je prilično dobar i jak. Zahvaljujući činjenici da ovaj tablet koristi čak šest zvučnika. Četiri su na uobičajeno bočnim pozicijama ukoliko držite tablet u horizontalnom položaju. Dva para bočnih perforacija su zapravo detalj na koji smo navikli kod ove vrste uređaja.

   Razlika je u dodatku dva zvučnika na dnu, pa ako ga stavite na sto, donji zvučnici služe za kreiranje zvukova koji će se odbijati o površinu stola i proizvoditi još upečatljivije prostorne efekte.

   Kontrola jačine ide malo preko granice mogućnosti zvučnog sistema jer na maksimumu počinje da izobličava zvuk. Osim gledanja filmova i uživanja u igrama, više zvučnika olakšava i video konverzaciju, time što sistem prepoznaje ljudski glas i dodatno ističe vokale radi jasnije konverzacije sa sagovornikom.

   Specifikacije ugrađenog hardvera

   Što se tiče hardverske platforme, Honor je za svoj Pad X9 tablet izabrao Qualcomm Snapdragon 685, 8-jezgarni 4G čipset proizvoden u 6 nm tehnologiji. Možda nije najnoviji, ali pruža pristojne performanse uređaju u ovoj cenovnoj klasi. Čipset radi na 2.8 GHz i koristi Honor OS Turbo X tehnologiju ubrzanog režima rada za procesorska i grafičko jezgro. Ona imaju na raspolaganju 4 GB sistemske memorije i 128 GB za aplikacije i čuvanje podataka na samom tablet uređaju.

   Vezu sa internetom održava preko ugrađene bežične veze sa Wi-Fi 5 specifikacijama. Nešto stariji 802.11ac standard koji je još uvek dovoljno brz za savršeno dobro iskustvo surfovanja sadržajima na netu. Kao dodatak Wi-Fi funkciji tu je i bežična podrška za periferije u vidu Bluetooth 5.1 standarda.

   Pomenuti hardver napaja litijum polimerska baterija kapaciteta 7250 mAh. Dovoljna je za oko 9 sati neprekidne reprodukcije You Tube video sadržaja sa aktivnom bežičnom internet konekcijom i pri maksimalno podešenom osvetljenju ekrana. Dodatnim podešavanjima možete produžiti autonomiju na 10 sati, pa čak i više.

   Lep detalj koji svakako zdušno pozdravljamo je da u pakovanju stiže USB punjač sa pratećim USB-A u USB-C kablićem, snage 10 W koliko ovaj tablet maksimalno povlači tokom punjenja. Potrebno mu je oko dva sata da do kraja napuni ugrađenu bateriju.

   Honor Pad X9 ima identične prednje i zadnju kameru od 5 MP i 2.2 otvorom blende. Podržavaju snimanje materijala u HDR kvalitetu, time-laps fotografisanje i selfi mirroring opciju.

   Softver

   Honor Pad X9 tablet stiže sa Magic OS 7.1 na bazi Android 13 verzije operativnog sistema koja je u potpunosti podržana od strane Google servisa. Dakle, ako ste se možda u prvi tren zamislili i zabrinuli da je u pitanju uređaj bez fabričkog pristupa najpopularnijim Google aplikacijama, onda ćemo vas svakako obradovati činjenicom da na ovom Honor tablet uređaju u startu rade svi Google servisi i aplikacije. I to bez potrebe za korišćenjem dodatnih aplikacija koje po pravilu ubrzano troše vašu bateriju, a što je svakako velika stvar imajući u vidu njegovu pristupačnu cenu i zaista odlične karakteristike.

   Naravno, ima tu nekih posebnosti Magic OS-a na koje ćete se brzo navići. Pojedine preinstalirane aplikacije možda nekima zasmetaju, ali tu su pre svega iz namere da vam pomognu i možda vas ubede da neke uobičajene stvari uradite pomoću novih aplikacija. Sumnjam da će to baš biti praksa većine koji nipošto ne menjaju svoje duboko ukorenjene navike, pa će biti mišljenja da su te dodatne aplikacije, ništa drugo do čist višak.

   S obzirom na veliku površinu ekrana tu je i Multiplier aplikacija koja dozvoljava da podelite efketivnu površinu ekrana i otvorite više aplikacija odjednom. Smart View vam sa druge strane dozvoljava da otvorite čak četiri aplikacije istovremeno omogućujući da maksimalno iskoristite površinu ekrana obavljajući višestruke poslove potpuno nezavisno jedan od drugog.

   Na kraju spomenimo i podršku za Google Kids jer verujemo da će najmlađi svakako biti možda i najvrenosniji korisnici ovog tablet računara, a on je kao stvoren za njihovu IT edukaciju i prve korake. Znači mogu da otkrivaju, uče i kreiraju razne stvari i to u okruženju sigurnih i proverenih sadržaja. Dodatno uz Familiy Link aplikaciju možete upravljati sadržajem koji je dostupan najmlađima ili podesiti koliko je vremena dozvoljeno da provedu u radu sa uređajem.

   Honor Pad X9 – performanse i sumiranje utisaka

   Očekivano performanse nisu šampionske, a što ste mogli i zaključiti iz spiska ugrađenog hardvera. Ipak, imajte u vidu da se to i ne očekuje od jednog mejnstrim uređaja koji pravi balans između pristupačnosti i odgovarajuće dobrog iskustva u radu. Sa te tačke gledišta Honor je pronašao zlatnu sredinu i pogodio u centar želja prosečnog korisnika. Naime sve se na ovom tabletu odvija tečno i glatko, tačnije sve ono što većina nas i radi na ovakvom tipu uređaja.

   Ukoliko ga uporedimo sa nekim jačim modelima stvari stoje ovako:

   Imajte u vidu da je Honor Pad X9 i do 50% jeftiniji od prvog po ceni sličnog konkurenta sa jačim Snapdragon 870 čipsetom, a pri tome radi većinu poslova skoro na isti način.

   Modele sa 14″ velikim ekranima da i ne poredimo, višestruko je jeftiniji i uostalom nije predviđen da zameni klasične laptop računare. Sa druge strane za mnogo toga može da posluži i uz pomoć korisnih dodataka kao što je Bluetooth tastatura, futrola možete ga pretvoriti u vrlo pametan uređaj koji ća vam dosta pomoći u obavljanju svakodnevnih poslova. Ništa vas ne sprečava da povežete Bluetooth miš. Nema velikih ograničenja u radu jer možete čak odraditi i lakše stvari u MS Office aplikacijama za Android.

   Kada tome dodate podatak da ovaj Honor Pad X9 u maloprodaji košta 29999 dinara i da najbrži kupci na poklon dobijaju i tastaturu, onda je ovo definitivno jedna od najbljih ponuda kada su u pitanju pristupačni tablet računari modernih karakteristika i zaista solidnih performansi, tačnije tablet računar kakav većini nas i treba.

   Ima Google servise, glatko radi, ne greje se previše, zgodan i tanak sa telom od metala i čvrstim osećajem u ruci, a pri tome dovoljno lagan za dugotrajnu upotrebu. Definitivno je u pitanju dobar izbor.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi