Huawei Matebook X Pro 2022 test

Huawei Matebook X Pro 2022 test

Matebook X Pro 2022 ima vrhunski ekran, premijum izradu, dobar zvuki i performanse koje će postideti većinu konkurenata u kompaktnom kućištu teškom 1,3 kg.

  Sadržaj
   Huawei Matebook X Pro 2022 test

   Pozitivne ocene

   • Kvalitet izrade
   • Performanse
   • Prefinjen izgled
   • Odličan ekran
   • Lagan

   Negativne ocene

   • Ne baš sjajna autonomija
   • 720p web kamera

   Huawei Matebook X Pro 2022 je moderan, lep i kvalitetan računar u kompaktnom 14″ notebook formatu. Premijum utisak upotpunjuje izuzetno lagano magnezijum-aluminijumsko kućište, presvučeno brušenim gumiranim materijalom i Intelova platforma poslednje generacije. Uređaj za korisnike istančanog ukousa i velikih prohteva u pogledu performansi.

   Tokom pandemije prodaja laptopova se vinula u nebesa iz prostog razloga što je veliki deo stanovništva morao ili bar imao opciju da radi od kuće, za šta vam je neophodan računar. Naravno, možete da radite za svojim desktop računarom, ali isto tako možete da se sa jednim Matebook X Pro 2022 smestite na krevet, stavite laptop u krilo i u većini slučajeva radite to isto.

   I tako je u prethodne dve godine prodaja laptopova porasla, a sa njom i kategorija ultra-prenosnih modela, sa kojima posao od kuće možete da nastavite u parku, kafiću, vozu, metrou, autobusu i na bilo kom drugom mestu koje vam se učini zgodnim. Laptopovi omogućavaju tu fleksibilnost, a ako su pride u pitanju pomenuti ultra-prenosnici čija težina je ispod jednog i po kilograma, to znači da bez problema možete da ih smestite u torbu ili ranac, bez bojazni da će vam otpasti rame za par sati.

   Matebook X Pro 2022 – najbolji Huawei prenosni računar

   Dodajte tome i da 99% njih podržava punjenje preko USB-C kabla, tako da će i jači punjač telefona ili tableta dobro da posluži kad zatreba. Da se mi vratimo na našu današnju temu – Huawei Matebook X Pro 2022, novi ultraprenosni računar kompanije Huawei. Kao što već znate, Matebook X serija predstavlja perjanicu ponude ove kompanije kada su ultraprenosnici u pitanju.

   To znači da je u tanko i lagano kućište spakovana najmodernija dostupna tehnologija kompanije Intel i još dosta pikanterija. Ovaj model je ograničen izuzetnim 14,2-inčnim ekranom sa 3:2 odnosom stranica što je pravo osveženje u moru „niskih“ modela sa širokim, filmskim 16:9 odnosom stranica.

   Možda gledanje filmova i serija na 3:2 ekranu ima nešto šire tamne štrafte gore i dole, ali je, ako se podsetimo malo matematike iz osnovne škole – radna površina dosta veća od klasičnog 14’’ laptopa sa 16:9 odnosom stranica. Ovo je zbog toga što površina raste kada se ivice približavaju kvadratu, a opada kako više liče na pravougaonik.

   Ekrani dijagonala 13,3, odnosno 14 inča predstavljaju takozvani „sweetspot“ kada želite laptop koji možete da nosite sa sobom. Ni ovogodišnji Huawei Matebook X Pro ne odudara od ove filozofije. Kućište je magnezijumsko, presvučeno finim slojem gumiranog materijala koji je prijatan na dodir i onemogućava klizanje. Čak je i naš Boža bio ubeđen da je u pitanju neki drugi materijal, dok nismo dvaput proverili specifikacije na zvaničnom sajtu.

   Lako se nosi i atraktivno izgleda

   Legura magnezijuma i aluminijuma je često korišćena u industriji laptopova jer omogućava zavidnu čvrstinu i malu težinu, što su dve karakteristike veoma bitne za prenosive računare. Konkretan model koji smo mi dobili na test je mastilo plave boje i deluje osvežavajuće u moru sivih i crnih modela, a Huawei u ponudi ima i sivu i belu boju.

   Minimalizam je reč koju tražite, a koja savršeno opisuje ovaj laptop. Linije su svedene, ivice zaobljene, a sve nepotrebno je izbačeno. Na poklopcu ponosno stoji srebrni Huawei logo, a sa unutrašnje strane su tu osvetljena tastatura i jedan od najvećih touchpadova koji smo videli na laptopu ovih dimenzija, a koji koristi svaki raspoloživi milimetar dostupnog prostora.

   Tastatura ima odličan hod od 1,5 milimetara, chiclet je tipa, što znači da ima dovoljan razmak između tastera za udobno kucanje. Pozadinsko osvetljenje ima dva nivoa svetline, a Power taster ima ugrađen vrlo precizan senzor otiska prsta za dodatni nivo bezbednosti. Nismo oduševljeni rasporedom US tastature koja ima neprirodno veliki desni Shift taster i „uštinuti“ Enter, pa nam se često dešavalo da umesto njega otkucamo slovo „ž“.

   Touchpad je jedno od najvećih unapređenja u odnosu na prošlogodišnji model i to po pitanju preciznosti, ali i funkcionalnosti. Implementirani su i takozvani Freetouch gestovi koji omogućavaju zgodne prečice uz ivice touchpada.

   Primera radi, skrol uz vertikalne ivice menja svetlinu ekrana i jačinu zvuka, dok horizontalni skrol omogućava kretanje kroz video ili muziku, a touchpad blago vibracijama imitira skrol kako biste znali da ste aktivirali pomenute funkcije. Vrlo korisno i nadasve praktično rešenje koje nam se veoma svidelo. Pored gestova, touchpad je veoma precizan, a površina vrlo udobna za korišćenje, bez neprijatnog zaustavljanja kod preterano glatkih touchpadova.

   Zvuk i slika za najvišu ocenu

   Levo i desno od tastature smeštena su po tri drajvera koji kreiraju vrlo dobru i kvalitetnu zvučnu sliku. Za jedan laptop ovih dimenzija, zvuk je jak, bez preteranih distorzija čak i na najjačim podešavanjima, pa ćete sa uživanjem slušati muziku, ili gledati filmove, odnosno čuti svoje sagovornike tokom video konferencija. Sve u svemu, kvalitetan zvučni sistem, pa sve pohvale idu kompaniji Huawei i sa multimedijalne strane.

   Drugi element koji upotpunjava multimedijalno iskustvo je svakako ekran. Pomenuti 14,2-inčni IPS ekran ima sve karakteristike jednog modernog premijum ekrana: svetlinu od čak 500 nita, visoku rezoluciju i 90 Hz stopu osvežavanja. U odnosu na prošlogodišnji model dijagonala je malo porasla: sa 13,9 na 14,2 inča, a gustina piksela je zahvaljujući visokoj rezoluciji ostala na 264 dpi, što je nevidljivo za ljudsko oko, sem ako ne koristite lupu ili prislonite oko direktno na ekran.

   Subjektivni utisak je da je prikaz izuzetan. Boje su žive i precizne, kontrast na visokom nivou, a stopa osvežavanja od 90 Hz je dobrodošla da učini tranzicije fluidnim i gledanje brzih scena u filmovima prijatnijim za oko. Panel podržava i reprodukciju HDR sadržaja, ali je potrebno da ručno aktivirate ovu opciju u Windows podešavanjima.

   Matebook X Pro 2022 koristi moćnu i brzu platformu

   Sa druge strane, ono što se ne vidi sa spoljne strane je hardverska konfiguracija Matebook X Pro modela za 2022. godinu. Srce sistema je perjanica Intel ponude procesora za ultra prenosne računare – Core i7 1260p.

   Za one koji nisu pratili naše recenzije, Lenovo Yoga 9i konvertibilni laptop je imao istu ovu konfiguraciju. Radi se o Alder Lake-P generaciji procesora sa performance i efikasnim jezgrima u konfiguraciji 4+8, što daje mogućnost da se poslovi koji to podržavaju podele na ukupno 16 izvršnih niti i paralelno obrađuju kako bi se brže i efikasnije završili.
    
   Radni takt ide do visokih 3,4 GHz, a sa Turbo frekvencijom dostiže maksimalnih 4,7 GHz. Doduše i potrošnja procesora je deklarisana između 20 i 64 W, što je prilično kada želite da imate laptop sa baterijom koja može da vas isprati celi radni dan.

   U zavisnosti od toga koji režim rada odaberete i da li je laptop priključen u struju radne frekvencije će varirati. Primera radi, kada je priključen na struju, Balanced režim drži radne taktove na oko 1,7 GHz, dok su oni oko 2 GHz kod Performance režima. Kada punjač nije u blizini frekvencije opadaju na oko 1,4 GHz u proseku, kako bi se štedela baterija.

   Ipak, Intel Alder Lake-P generacija nije poznata po svojoj štedljivoj prirodi, ali ako želite pun potencijal, odaberite Performance režim (Fn+P prečica) i priključite punjač, jer je on dostupan samo kada je laptop priključen u struju, a baterija ima više od 20%.
    
   Integrisana grafika je Iris Xe G7, koja je namenjena kancelarijskim poslovima i konzumiranju multimedije, bez pretendencija da se bavi igrama, čak i onim manje zahtevnim.

   Poseban akcenat na hlađenje

   Huawei je na premijeri posebno naglasio sistem hlađenja koji se sastoji od velike parne komore i dva odvojena ventilatora. Velika parna komora omogućava odlično pasivno hlađenje, pa će vam većinu vremena laptop raditi bešumno, dok će se ventilatori aktivirati tek pri nešto većem opterećenju.

   Zbog pozicije ventilatora, zagrevanje se prenosi na gornji deo tastature, dok je donji deo, zajedno sa touchpadom prilično hladan i tokom opterećenja. Čak i kada smo se baš trudili da uposlimo hardver, temperature kućišta nikada nisu bile neprijatno visoke, a ventilatori nisu zalazili u neprijatno bučne performanse, što je za svaku pohvalu.
    
   Sistem ima 16 GB LPDDR5 integrisane memorije, bez opcije proširenja, što je trend koji sve češće viđamo, pa je pri kupovini laptopa RAM sve bitnija stavka na koju treba obratiti pažnju. Sa 32 GB biste bili mirni duže vremena, ali svaki proizvođač želi da posle nekoliko godina zamenite svoj laptop za novi model, a ne da koristite stari dok se ne raspadne. Sa tim stavom ne moramo da se složimo, ali moramo da ga razumemo.

   Potrošnja i autonomija

   Za celodnevne poslove na raspolaganju vam je baterija kapaciteta 60 Wh koja dolazi sa brzim punjačem snage 90 W i dovoljno dugačkim kablom. Napomenućemo i da je podržano punjenje snagom od 10, 27, 36, 75 i 90 W, što znači da ga možete koristiti i za punjenje telefona, tableta, konzola i drugih uređaja.
    
   Na HDXPRT 4 testu kombinovane upotrebe baterija se nije pokazala sjajno i obezbedila je malo manje od tri sata autonomije. Sumnjamo da su za ovo krivci veliki svetli ekran i moćni procesor koji nije preterano štedljiv kada ga opteretite. Ovo znači da u štedljivom režimu možete duplirati ovaj rezultat i gledati filmove oko 5 do 6 sati neprekidno.

   Poređenja radi pomenuta Yoga 9i sa istom konfiguracijom i malo većom baterijom (75 Wh), na istom testu imala je 40% bolju autonomiju, odnosno preko 4 sata kombinovane upotrebe. Prevedeno na realne uslove, ne računajte da ćete uspeti da izgurate ceo radni dan bez posete utičnici.
    
   Sa druge strane punjač od 90 W obezbeđuje punjenje od 0 do 100% za sat i 20 minuta, u koracima od 47% za pola sata i 84% za sat vremena. Dobra stvar je što laptop možete puniti na bilo kom od četiri raspoloživa USB-C porta.

   Ponuda savremenih konekcija

   Leva strana je brža sa podrškom za Thunderbolt 4, odnosno brzine prenosa od 40 Gb/s, dok portovi sa desne strane podržavaju USB-C po 3.2 gen 2 standardu, sa maksimalnim brzinama od 10 Gb/s. Kao što smo pomenuli, sva četiri porta podržavaju Power Delivery punjenje, ali i Display Port, pa je punjač i monitor moguće povezati na bilo koji od njih. Za slučaj da vam zatreba USB-A port, Huawei u paketu isporučuje i USB-C na USB-A adapter, što će biti veoma korisno.
    
   Huawei je implemetirao Intel AX211E bežični modul sa WiFi 6E specifikacijom koja podržava prenos podataka sa 6 GHz mrežama i Bluetooth 5.2. Da biste mogli da iskoristite tako brz prenos podataka, Huawei je ubacio brzi PCIe 3.0 NVMe SSD kapaciteta 1 TB, koji sa sekvencijalnim brzinama prenosa podataka 6 do 8 puta prevazilazi pomenute brzine prenosa podataka preko bežične mreže.

   Ukoliko imate Huawei telefon ili tablet, zahvaljujući Super Device funkciji moći ćete jednostavno da prebacujete podatke sa i na laptop, ali i da delite ekran i do tri aplikacije sa telefona/tableta, što je dodatna funkcionalnost specifična za njihov ekosistem.

   Softver

   Matebook X Pro dolazi sa Windows 11 Home operativnim sistemom i Huawei pratećim softverom koji omogućava proširenje klasičnih funkcionalnosti laptopa. Ovde pre svega mislimo na pomenuti Super Device, onda Smart Conference paket koji obuhvata Huawei Camera i Huawei Sound aplikacije za poboljšanje kvaliteta slike i zvuka tokom konferencija.

   Kamera vam dozvoljava da menjate virtuelne pozadine tako da izgleda kao da ste u kancelariji, kafiću ili nekoj drugoj lokaciji, a i za trenutke kada niste naspavani, tu su i Beauty filteri koji će vas doterati tako da izgledate sveže za jutarnji sastanak, iako ste prethodno veče bili sa društvom u kafani do malopre.
    
   Nažalost, ne postoji opcija koja će ispraviti 720p rezoluciju web kamere, i prava je šteta što se Huawei toliko potrudio oko softvera, a i dalje koristi deset godina staru kameru na svom premijum laptopu.
    
   Sa druge strane, kamera ima dodatne infra crvene senzore i podržava brzo prijavljivanje u Windows korišćenjem Hello sistema, tako da možete birati prijavljivanje preko senzora, otiska prsta, licem, unosom PIN koda ili lozinke.

   Huawei Matebook X Pro 2022 u korak sa najboljim ultrabook modelima

   Sa Matebook X Pro serijom, Huawei i ove godine ima plan da pomrsi konce najboljim modelima u klasi, što je jasno i po ceni koja u Evropi iznosi 2200 evra. Dobili smo i informaciju da se ovaj model neće naći u prodaji kod nas pre početka 2023. godine, tako da ćemo za cenu kod nas morati da sačekamo posle novogodišnjih praznika, a ko zna, možda nas sačeka i neka lepa akcija.
    
   Kvalitet izrade laptopa je izuzetan, hardverska osnova u klasi najbolje na tržištu, ekran fantastičan po svim svojim parametrima, a zvuk će postideti i mnogo veće modele za brendiranim imenima audio sistema.

   Ono što se nekima neće svideti su nešto slabija autonomija baterije od očekivane, ali je to cena koja mora da se plati za dobre performanse, veliki ekran i malu težinu. Srećom brzi punjač će u relativno kratkom roku dopuniti bateriju, tako da to i nije preterano veliki problem.

   Da, voleli bismo da vidimo 32 GB RAM-a, PCIe 4.0 SSD i 1080p web kameru, ali da postoji savršen laptop, svi ostali proizvođači bi mogli da stave ključ u bravu i presele se u tropske krajeve.Huawei Matebook X Pro 2022 nije savršen laptop, ali je po svemu viđenom veoma blizu.

   Njegove performanse vas neće izneveriti, ekran će vas kvalitetom iznova podsećati koliko je prikaz dobar, dok će kvalitet izrade i napredni sistem hlađenja omogućiti dugotrajno korišćenje bez mnogo brige. Tu su i fantastičan touchpad, jako dobra tastatura na kojoj ni po nekoliko sati kucanja nije problem, kao i skup brzih konekcija i korisnih softverskih alata koji ceo ugođaj dižu na viši nivo.

   Huawei je napravio izuzetan uređaj za korisnike koji žele moćan, kompaktan i kvalitetan laptop. S obzirom na cene Apple iPhone 14 Pro modela, ono što Huawei daje za slične novce nama deluje kao dobra kupovina.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan