Huawei MatePad Pro test

Huawei MatePad Pro test

Huawei je Android tablet računar u svojoj najčistijoj formi. Pomoću dodatka sa tasturom, jednim dodirom ga pretvarate u uređaj najsličniji ultrabook računarima. Potencijalni nedostatak namenskih Google aplikacija je nadomešten formom velikog ekrana zbog koga upotreba Google web servisa, predstavlja potpunu zamenu namenskim aplikacijama. Situacija je neuporedivo bolja nego na telefonima...

  Sadržaj

   Prva asocijacija većine današnjih korisnika na pomen tablet uređaja je verovatno neugledni ekrančić od 7” i cenom od 70-ak evra koji je mahom služio za čitanje dnevne štampe, gledanje YouTube klipova i naravno Skype video telefoniranje. Skoro da nije prošao dan da i vas i nas, neko od rodbine i prijatelja nije pitao gde može da kupi jedan “dobar” tablet za opisane svrhe. I… trajao je taj “hype” jeftinih i nekvalitetnih uređaja pa, jedno godinu dana, možda i više…
    
    
    
   Danas međutim, stvari su drugačije. Tablet kao da je postao sinonim za neka prošla vremena – skoro da ga se i jedva sećaju, a oni malobrojni znaju da se on baš promenio i to na bolje. Potražnje za malopre opisanim jeftinim modelima skoro da više i nema a današnji moderni tablet računari (namerno potenciramo ovo “računari”) su postali sofisticirani uređaji. Mahom ljudi kupuju premijum uređaje poput Apple iPad, Galaxy Tab modela ili Microsoft Surface Go. U pitanju je svojevrsni tablet-računar, neka vrsta hibridnog uređaja sa dvostrukom namenom korišćenja dok ste u pokretu, sa prevashodnom idejom da u ruci nosite nešto veoma lagano – jedva teže od telefona. Zbog toga u neku ruku, napada klasu ultra-kompaktnih notebook-ova, pa je njegova klijentela zapravo vrlo upućena grupa strogo probirljivih korisnika koji nepogrešivo znaju šta nova generacija visoko sofisticiranih tablet mašina nudi… jednom rečju puno toga!Imajući u vidu takve kupce, mahom iPad i Galaxy Tab modela, Huawei je predstavio svog pulena – MatePad Pro. Po ceni koja je od 150-350€ manja od konkurencije, nudi vrlo kvalitetan i pre svega upotrebljiv Android tablet računar, ali sa jednim bitnim detaljom – bez Google servisa. Da, Android je tu, ali ne i opšte korišćeni Google servisi. Pričali smo već o tome dosta, ali ovaj put smo hteli da vidimo kako to izgleda iz ugla ne baš pasioniranog korisnika telefona već onog naviklog na rad sa Windows notebook računarima i svakako zavisnog od Gmail-a, Google mapa i sličnih servisa.
    
   e1s_2.jpg
    
   No, krenimo redom. MatePad Pro je zapravo kao i svi tablet računari, uređaj sav u ekranu zaobljenog kućišta u Midnight Gray boji, finog osećaja na dodir, koji ostavlja matirani finiš legure metala, i to ne bilo kakvom. Dijagonale 10.8” i sa okvirom od svega 4.9 mm, stvarno imate osećaj da nosite samo ekran. O tome možda najbolje govori podatak da ekran pokriva čak 90% površine čitavog uređaja. Njegove dimenzije su 24.6 cm u širinu, 15.9cm u visinu, a debljina uređaja je tek nešto preko 7 mm. Teži oko 460 grama, kao da nosite mali A4 notes.
    
   IPS ekran prikazuje rezoluciju od 2560×1600 piksela uz osvetljenje od čak 540 nita. Relativno mala površina sa ovako visokom rezolucijom i jakim osvetljenjem, daje savršeno oštru sliku sa odličnim kontrastom i vidljivošću prikazanih sadržaja. Sa druge strane, ovako dobra slika čini neuporedivo komfornijim rad na otvorenom prostoru, osećaj je vidno bolji od nedavno testiranih notebook modela slične namene. Boje su intezivne, obzirom da ekran prikazuje DCI-P3 cinematic kolor paletu. Zbog toga je kvalitet video reprodukcije odličan, a sa druge strane ovaj detalj je od koristi prilikom obrade fotografija u Photoshop-u i Lightroom-u.
    
   e2s_2.jpg
    
   Jedina zamerka ekranu je položaj otvora sa sočivom selfi kamere u punch hole formatu, koje pomalo smeta kada se tablet prebaci u desktop režim rada i kada kamera zauzme položaj u gornjem levom uglu. Inače, kamera odlično radi svoj posao sa rezolucijom od 8MP čak i u noćnim uslovima korišćenja što je u neku ruku rezultat otvora blende f/2.0. Ona na zadnoj strani je rezolucije 13MP sa f/1.8 otvorom blende i faznim fokusom. Fotografije i video snima u 4K rezoluciji.
    
   Obodi uređaja su prepuni otvora za razno razne senzore, poput žiroskopa, ambijentalnog osvetljenja, magnetnog polja, temperature kolora i gravitacije. Kada ga postavite u vodoravan položaje sa leve i desne manje stranice nalazi se po par otvora za ukupno četiri Harman Kardon zvučnika. Zvuk je inače izuzetno dobar i veoma glasan, posebno kada gledate filmove jer se definitivno oseti prisustvo četiri drajvera koji daju osećaj prostornosti. Na desnoj strani se između njih pozicionirao jedini USB-C konektor. A, izlaz za zvuk? Ne brinite, u pakovanju dobijate “USB-C u 3.5 mm” audio adapter. Ipak, nedovoljno konekcija ako uređaj prevashodno koristite u desktop režimu namene.
    
   e3s_2.jpg
    
   Inače, MatePad pro smo dobili sa dodatkom futrole sa magnetnim mehanizmom i pripadajućom tastaturom za korišćenje u desktop modu, kada nas neodoljivo asocira na klasični ultrabook PC. Ipak, nije baš tako idealan jer fali nam zamena za miša pošto pomenuti dodatak nema trackpad. Tastatura je odlična, osećaj kucanja je uz minimalni period privikavanja, čak bolji od mnogih notebook modela sa svojim bezosećajnim tasterima. Ovde su oni nešto manje veličine ali sa izrazito jasni mehanizmom aktivacije. Neočekivano se dobro kuca tako da će rad na mailovima, dokumentima i tabelama biti prava uživacija. Miš donekle menja M-Pen olovka koja je takođe stigla kao dodatak uz ovaj uređaj. Zgodna je za crtanje i pisanje poruka, ali stalno dodirivanje ekrana u cilju zamene miša zna da bude prilično zamorno. M-Pen se puni i prijavljuje sistemu tako što ćete je postaviti u vodoravan položaj i pomoću magneta “prilepiti” za gornju eivicu ekrana. Voleće je oni koji dosta crtaju jer senzor registruje čak 4096 nivoa pritisaka, podebljavajući linije koje crtate. Ako vas i to ne zadovoljava, možete iskoristiti Bluetooth miš.
    
   MatePad Pro se bazira na Huawei Kirin 990 procesoru sa 6 GB RAM memorije i 128 GB prostora za podatke. Deo za skladištenje podataka se nože proširiti Nano memorijskom karticom maksimalnog kapaciteta 256 GB i podržan je exFAT, kao i FAT32 fajl sistem. Po nama to  je neki minimum za ovakvu vrstu uređaja sa dvojnom namenom. GPU deo čini Mali G76 MC16 koji u sadejstvu sa GPU Turbo tehnologijom isporučuje performanse za potpuno vizuelno uživanje, bez obzira da li su u pitanju aplikacije, gledanje filmova ili gejming. Sveukupno gledano, ovaj tablet je prilično brz i agilan u radu. 
    
   e4s_2.jpg
    
   Kada je u pitanju komunikacija, mi smo dobili verziju uređaja sa 4G LTE podrškom tj slabijom verzijom Kirin 990 čipseta, dok takođe u ponudi postoji i MatePad Pro 5G verzija. Ugrađen je dvopojasni Wi-Fi na bazi 802.11ac MIMO standarda sa podrškom za Bluetoooth 5.1.
    
   MatePad Pro ima i opciju bežičnog punjenja kada troši 15W, a tu je i opcija deljenja energije sa drugim uređajima sa opcijom bežičnog punjenja tzv. tehnologija Reverse Wireless Charging-a kojom će ovaj uređaj drugim uređajima ponuditi 7.5W električne energije. Idealno za putovanja i rad napolju kada treba dopuniti brojne gedžete.
    
   Autonomiju obezbeđuje baterija natprosečnog kapaciteta od 7250mAh, duplo više od nedavno testiranih notebook računara! Tome dodajte i opciju brzog 20W punjača, koji će za 30 minuta omogućiti dodatnih 3 sata radne autonomije, pa ćete shvatiti u pravom smislu reči šta zanči sloboda kretanja i celodnevna radna autonomija u punom smislu značenja tog pojma. Tokom merenja smo zabeležili autonomiju od preko 11.5 sati neprekidne upotrebe i to nijedan laptop neće ostvariti u toj meri. Ono što je velika prednost u radu je činjenica da se ovaj tablet uopšte ne greje, čak ni nakon intenzivne višečasovne upotrebe. Kirin 990 se u tom smislu ponaša sjajnoTablet stiže sa Android 10 opsertivnim sistemom u vidu EMUI 10.1 verzije. Rekli smo već u uvodu da  je izostao pristup za najpopularnije Google mobilne servise, poput Gmail-a, PlayStore-a, You Tube-a i sličnih. Možda je na mobilnom telefonu ovaj detalj veliki hendikep, jer on jednostavno mora da ima prilagođeni format aplikacije zbog malog ekrana, ali na tablet uređaju sa velikom vidljivom površinom, poput one na notebook računarima, odličnu alternativu imate u korišćenju Google web aplikacija, kroz internet pretraživač tako da nam specijalizovane aplikacije za telefon, uopšte nisu nedostajale. 
    
   e5s_2.jpg
    
   Alternativa je ponuđena u vidu Huawei App Gallery-ja pomoću koga smo instalirali Twitter, Viber Facebook i ostale aplikacije tako što nam je ponuđeno da preuzmemo APK instalacioni fajl i ručno ga instaliramo. Eto još jedne sličnosti sa notebook PC računarima gde se sve aplikacije, takođe ručno instaliraju.
    
   Ne postoje Netfix  i Amazon Prime aplikacije, čije ćete  sadržaje takođe gledati pomoću web pretraživača. Slično je i sa Gmail-om, Google mapama itd. Kad smo kod web pretraživača, u ponudi imate Operu, Firefox i ostale – dovoljno dobre alternative. A tu je naravno i Huawei browser. Moguće je instalirati i Chrome, Facebook Messenger i Instagram pomoću APKPure servisa. Što se tiče rada sa dokumentima, Google Docs nam uopšte nije nedostajao obzirom da je tu MS Office za Android, baš onako lep i poznat kao što je u Windows 10 okruženju. 
    
   e6s_2.jpg
    
   Huawei MatePad Pro stiže i sa desktop prilagođenim interfejsom koji vaš tablet pretvara u pravi računar sa rasporedom koji je najsličniji Windows 10 desktop okruženju. To je ustvari suštinski isti desktop koji srećete na Chromebook računarima. Jedan dodir i vaš tablet se transformiše u notebook, dodajte jedan bluetooth miš i eto sreće, jer u rukama imate prenosni računar sa ekstremno velikom autonomijom rada. Jedino imajte na umu da ne rade sve mobilne aplikacije poput Instagrama ili Twiter-a u desktop modu. Ako je za utehu – MS Office perfektan!
    
   Tu je i posebna pogodnost za vlasnike Huawei i Honor telefona, jer pomoću Huawei Share opcije deljenja ekrana i bluetooth, odnosno WiFi veze, možete projektovati sadržaj ekrana telefona na tablet uređaju, deliti sadržaje, prebacivati datoteke, praviti video pozive, gledati fotografije sa telefona itd. Imajte na umu da ovo radi isključivo sa novijim modelima telefona koji imaju EMUI 10 OS. Probali smo sa Honor 10 i EMUI 9.1 verzijom OS-a, ali ga MatePad Pro nije prepoznavao na udaljenosti od 20 cm i manje. Pokušaj da aktiviramo spajanje preko ponuđenog QR koda, uvodio je telefon u beskonačnu petlju pokušaja prijavljivanja i odbijanja. Za utehu zvuči obećanje Huawei-a da će tokom vremena proširivati listu podržanih modela.Na kraju reč dve o ceni. Huawei MatePad Pro je osetno jeftiniji od ostatka premijum tablet konkurencije. U trenutku pisanja je važila specijalna akcija u kojoj se ovaj uređaj sa dodatkom futrole sa tastaturom i M-Pen olovke, nudio za 77 hiljada dinara. Žao nam je što nismo bili u prilici da ovu recenziju objavimo pre početka ove akcije jer verujemo da bismo zainteresovanima na taj način uštedeli oko 27 hiljada dinara na taj način. Ovako, moraćete da dodatni novac izdvojite u te svrhe, ili možda Huawei odluči da ovu akciju još jednom aktivira. Jer takav paket je zaista vredan!
    
    
    
   Zaključujemo konstatacijom da je Huawei MatePad Pro definitivno jedan od najboljih Android tablet uređaja koje smo do sada imali prilike da probamo i testiramo. Odličan kao klasični tablet i još bolji kao Android PC. Time mu je značajnije prošireno polje upotrebe tj način na koji ga možete bolje iskoristiti tokom svakodnevnih poslova. Upravo zbog toga nam nisu nedostajale namenske Google mobilne aplikacije jer smo ih u potpunosti zamenili adekvatnim web aplikacijama, zahvaljujući pre svega velikom ekranu. Time se nametnuo i kao svojevrsna zamena klasičnim PC notebook mobilnim uređajima. Potencijalni prelazak na ovakav uređaj, zahtevaće određeni period prilagođavanja i učenja, ali sa druge strane nudi ultimativnu mobilnost i autonomiju rada.
    
    
    
   ________________
    
   Prednosti:
    
   – Atraktivan dizajn 
   – Odlična futrola sa tastaturom 
   – M-Pen olovka 
   – Vrhunska baterija 
   – Ne greje se 
   – Kvalitetan ekran 
   – Upečatljiv zvuk 
   – Opcija bežičnog punjenja
    
   Nedostaci:
    
   – Podrška za Google mobilne servise 
   – Fali još USB konektora
   ________________
    
   CENA: oko 600€

   Možda vam se svidi