Huawei FreeBuds 5i test - Sjajan zvuk

Huawei FreeBuds 5i test - Sjajan zvuk

Huawei Freebuds 5i su po pitanju zvuka najbolje što smo čuli od ove kompanije. Kako se ovaj model pokazao na testu, pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj

   Huawei Freebuds 5i su deo “i” serije true wireless slušalica ove kompanije koja tradicionalno nudi nešto svedeniji set mogućnosti od premijum Freebuds modela, ali uz zadržavanje glavnih prednosti i naravno po dosta nižoj ceni. Najnoviji 5i model je možda i najbolje što smo do sada čuli od Huawei-a, ali nije baš sve idealno. Pogledajmo o čemu se radi.

   Huawei FreeBuds 5i test – Sjajan zvuk

   Pozitivne ocene

   • Izvanredan zvuk
   • Podrška za LDAC kodek
   • Niska latencija

   Negativne ocene

   • Korektna redukcija buke, ali smo od Huawei-a čuli i bolje

   Slušalice odličnog kvaliteta zvuka za svoju klasu koje dodatkom kodeka visoke rezolucije mogu da pruže odlično iskustvo slušanja u pokretu.

   U doba kada praktično nema osobe koja svakodnevno ne koristi mobilni telefon, par slušalica je za dobar deo korisnika mobilnih uređaja obavezan dodatak. Prvo – praktične su i svima nam bar ponekad zatreba da nešto čujemo samo za naše uši ili uživamo u muzici, a drugo – pristupačne su i možete potrošiti onoliko novca koliko ste spremni, bilo to par evra ili par stotina evra.

   Kao i kod svih uređaja, većinu nas zanima gde je neka zlatna sredina, odnosno uređaj sa kojim dobijete najviše za razumnu sumu novca. Kada su slušalice u pitanju, u ovom trenutku optimum svakako treba tražiti u kategoriji True Wireless bubica, t.j. među Bluetooth bežičnim modelima kojih je na tržištu sve više, samo u domaćim prodavnicama je u pitanju stotine modela, i svi poznati i nepoznati proizvođači se utrkuju svojom ponudom.

   Među poznatim imenima je naravno i Huawei, koji već godinama unazad nudi nekoliko različitih serija svojih Freebuds bežičnih slušalica, a koje svake godine dobiju i svoju novu verziju. Trenutno smo na broju 5, a ovoga puta nam se na testu našao Freebuds 5i model koji predstavlja povoljniju verziju standardnih Freebuds modela.

   Ovo je nakon Freebuds 3i i 4i treći model ove serije koji vam predstavljamo u našoj recenziji i od koga i pored toga što spada u povoljniju kategoriju od premijum modela kompanije imamo visoka očekivanja, zbog dobrog utiska koji su ostavili njegovi prethodnici. Pa hajde da vidimo šta je to novo i šta dobijate ukoliko se odlučite za kupovinu Huawei Freebuds 5i.

   Huawei FreeBuds 5i – Dizajn

   Prva stvar koju ćete primetiti je da slušalice dolaze u vrlo kompaktnoj kutiji za nošenje koja je potpuno zaobljena i elipsastog oblika. Dimenzije i oblik je čine izuzetno zgodnom za nošenje i rekli bismo da je ovo praktično idealno rešenje sa praktične strane.

   Na kutiji se na desnom boku nalazi taster za uparivanje, na dnu USB Type-C port za punjenje, dok su na prednjoj strani tu Huawei logotip i dioda za svetlosnu indikaciju uparivanja i nivoa baterije. Slušalice u kutiji stoje u uspravnom položaju i lako se vade, što baš i nije čest slučaj sa bežičnim bubicama ovog tipa. Inače, na testu su nam se našle sve tri dostupne boje Freebuds 5i modela, pa je bilo zanimljivo videti kako svaki od njih izgleda.

   Najklasičnija je Ceramic White, odnosno bela sa glatkom poliranom površinom koja je namenjena onima koji ne žele previše da eksperimentišu. Druge dve opcije, Nebula Black i Isle Blue dolaze sa kutijama u crnoj, odnosno plavoj boji, ali sa površinom koja izgledom, ali i na dodir podseća na mermer.

   Za razliku od bele, na ovim varijantama površina nije glatka već vrlo blago gruba, što je zapravo odlično jer vam kutija ne može iskliznuti ni pri rukovanju mokrim rukama. Uz to i izgleda zanimljivije jer je površina crnog modela pokrivena belim tačkicama, a plavog crnim.

   Za razliku od ovako interesantnih kutija, same slušalice su dosta klasičnije, pa su u sve tri varijante jednobojne, sa telom napravljenim od polirane glatke plastike u odgovarajućoj nijansi. Iako bi bilo zanimljivo videti i slušalice u istom stilu kao i kutije, pogotovo u smislu teksture, pretpostavljamo da postoji razlog zbog čega je ovo izbegnuto.

   Što se tiče udobnosti nošenja, oblik slušalica je relativno uobičajen za ovaj tip uređaja i na njega nemamo baš nikakve zamerke. Huawei je godinama došao do optimalnog rešenja, pa slušalice lepo leže na ušnoj skoljci i prijatne su za korišćenje. U pakovanju se dobijaju i silikonski nastavci u tri veličine i u boji samih slušalica koje će vam omogućiti bolje ostajanje u poziciji, ali i solidnu pasivnu izolaciju.

   U aplikaciji je čak moguće obaviti test da li je veličina koju ste odabrali odgovarajuća i propisno zatvara ušni kanal. Pošto je ovih dana hladno kako jeste, nismo baš bili u prilici da se propisno oznojimo pri trčanju i vidimo kako tada slušalice ostaju u poziciji, ali deluje da su u tom pogledu na standardnom nivou za jedan True Wireless in ear model. Ono što nam se dopada kod ovih slušalica je što onaj produžetak u kome se nalaze antena i baterija nije puno dugačak, pa ne odmaže u ostajanju u uvetu prilikom pokreta.

   Zanimljivo, on nije u vidu valjka kao na većini modela, već je relativno tankog profila, sa ravnom spoljašnjom i unutrašnjom stranom, što daje vizuelno malo drugačiji utisak. Ovakav oblik zahteva i malo drugačije rukovanje u odnosu na cilindrični, ali je ukupno možda i bolje rešenje od oubičajenog.

   Kontrole, redukcija buke

   Ravna spoljna površina je ujedno i dobra stvar s obzirom da se na njoj nalaze i kontrole na dodir, pa nećete imati dileme da li dodirujete na pravom mestu. Pomeranjem prsta gore dole duž površine ćete moći da podešavate glasnoću, dok je za svaku od slušalica moguće podesiti funkciju dvostrukog i dugog dodira, pa praktično možete obaviti četiri različite funkcije, što je vrlo praktično.

   Na listi podržanih je puštanje, pauza i preskakanje pesama, kontrola redukcije buke, aktivacija glasovnog asistenta i zanimljivo identifikacija pesama, ali koja radi samo u kombinaciji sa EMUI 11 ili novijim Huawei uređajima.

   Pomenuli smo aktivnu redukciju buke i ona je tradicionalno nešto što krasi Huawei slušalice ovog tipa. Ona u slučaju Freebuds 5i ima dvostruku ulogu – da kompenzuje frekventni odziv pružajući bolji zvuk u slučaju bučne okoline ili ne baš idealnog ležanja slušalice u uvetu, kao i da redukuje buku iz ambijenta u kome se nalazite.

   I dok ono prvo radi izuzetno dobro, moramo priznati da nas redukcija ambijentalne buke nije baš oborila sa nogu. Ne zbog toga što je loša, naprotiv, već zato što smo od Huawei-a očekivali i više, ali rekli bismo i čuli bolje, jer su neki od modela baš bili izuzetni po tom pitanju.

   Naime, u aplikaciji su vam dostupna tri moda redukcije, Cozy, General i Ultra, ali nijedan od njih ne nudi baš potpunu izolaciju, zavisno od tipa buke. Primera radi, huk klima uređaja u našoj redakciji jeste značajno smanjen kada se uključi aktivna redukcija, skoro do tačke da ga nećete čuti, ali će razna šuškanja i lupkanja biti i dalje tu.

   Takođe, redukcija znatno manje utiče na glasove oko vas, možda i sa namerom, pa ćete dosta dobro moći da čujete razgovore, želeli to ili ne. Ako baš želite da čujete sve, tu je naravno i Awareness mod koji u potpunosti zaobilazi i pasivnu izolaciju i daje vam utisak ambijenta približan onome bez slušalica.

   Sve ovo se bitno oslanja na softver, pa kako je ovo još uvek nov proizvod, Huawei ima priliku da redukciju poboljša promenom algoritma, što će se verujemo desiti u nekom trenutku kroz ažuriranje firmware-a.

   Huawei FreeBuds 5i – Zvuk

   Ono što ne zahteva nikakvo poboljšanje je zvuk koji je, makar po mom ukusu, baš takav kakav i treba da bude. Frekventni balans je skoro potpuno neutralan, pa se sve čuje kako je zamišljeno i u meri u kojoj treba. Nema nepotrebnih akcenata u visokim frekvencijama koji bi zamarali uši pri dužem slušanju, kao ni preteranog basa koji bi kvario nivo detalja u ostatku spektra.

   Zapravo, bas je jedna od stvari koje su nam se na ovom modelu najviše i dopale jer je netipično precizan i jasan, a pritom sa odzivom koji se solidno ujednačeno prostire čak do 28Hz, što je i najniža frekvencija koja se reprodukuje. Dakle bass i sub-bass frekvencije su tu u pravoj meri, pa je zvuk ubedljiv, ali jasan, sa dovoljno detalja u svim delovima spektra.

   Ko baš voli više basa, u AI Life aplikaciji će mu na raspolaganju biti bass boost opcija, pa je moguće dobiti takozvani basshead zvuk. Preciznost basa je rezultat netipično niskog nivoa izobličenja, praktično potpuno odsutnog, što je nešto što jako retko čujemo na bežičnim slušalicama.

   Vrlo nam se dopala i zvučna slika uz koju bismo na momente zaboravili da slušamo bubice jer postoji određena prostornost i pozicioniranje dobijeno vrlo suptilnim procesiranjem koje zvuči potpuno prirodno – nešto što Huawei već dugo radi jako dobro.

   Kodeci, veza, baterija

   Ono što dodatno doprinosi kvalitetu zvuka je i podrška za LDAC kodek koji nudi solidno viši bitrate u odnosu na SBC i AAC, pa samim tim i bolje koristi visok potencijal 10mm driver zvučnika sa polimer membranama koji su zaduženi za proizvodnju zvuka u ovom slučaju. Kritikovali smo Huawei za nedostatak naprednijih kodeka u prethodnim recenzijama, ali eto, Freebuds 5i rešavaju i tu zamerku i praktično su prvi Freebuds model sa LDAC podrškom što je za pohvalu.

   Komunikacija sa izvorima zvuka se ostvaruje putem Bluetooth 5.2 veze, a omogućena je i istovremena veza sa dva različita uređaja, što je korisno da možete koristiti npr. telefon i laptop, bez potrebe da stalno uparujete slušalice. Kvalitet veze i domet su veoma dobri, pa je zvuk išao bez ikakvih smetnji i na razdaljini od desetak metara kroz gipsani zid, što je scenario u kome mnoge slušalice koje smo testirali pokazuju određene probleme.

   Kašnjenje veze nije naročito visoko ni van Low Latency moda, ali je u njemu praktično neprimetno i dovoljno nisko za gledanje videa bez desinhronizacije zvuka i slike ili igranje igara.

   Za kraj pomenimo i bateriju koja je kapaciteta 55 mAh u svakoj od slušalica, plus još 410 mAh u kutiji za punjenje i nošenje. Autonomija baterije je do oko 6 sati neprekidnog slušanja sa aktivnom redukcijom buke, nešto duže bez nje, a ukupno sa dopunjavanjem u kutiji do 18.5, odnosno 28 sati zavisno od moda korišćenja.

   Bubicama je potrebno oko sat vremena da se u potpunosti napune u kutiji, a samoj kutiji nešto ispod 2 sata putem USB Type-C veze – bežično punjenje naravno izostaje u ovoj klasi.

   Huawei FreeBuds 5i – Utisci i cena

   Sve u svemu, Huawei Freebuds 5i su definitivno najbolji Freebuds “i” model do sada, pa čak možemo reći i po pitanju zvuka najbolje što smo čuli od kompanije Huawei, iako su i prethodni proizvodi po tom pitanju ostavljali odličan utisak.

   Činjenica da je to ponuđeno u modelu čija je cena 12.999 dinara odnosno oko 110€ je pogotovo dobra vest za one koji žele bežične bubice neke srednje klase, sa odličnim zvukom koji parira skupljim modelima, ali po dosta nižoj ceni.

   Da je i redukcija buke još bolja nego što jeste, a mislimo da postoji potencijal da bude, ovaj model bi verovatno zaslužio i neku od naših nagrada, ali i ovako kako je i dalje ima našu preporuku kao jedan od najboljih u klasi koje smo probali u pogledu zvuka, što je u krajnjem slučaju i najbitnija stavka.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi