HUAWEI FreeBuds Pro 2 test - Izuzetne slušalice

HUAWEI FreeBuds Pro 2 test - Izuzetne slušalice

HUAWEI FreeBuds Pro 2 su premijum slušalice napravljene u saradnji sa kompanijom Devialet. Pogledajte šta sve ovaj model ima da pruži u našoj recenziji.

  Sadržaj

   HUAWEI FreeBuds Pro 2 su premijum slušalice napravljene u saradnji sa poznatim francuskim specijalistima za audio opremu, kompanijom Devialet. Pored ozbiljnog imena, FreeBuds Pro 2 donose još mnogo toga ozbiljnog: od dizajna, preko kvaliteta zvuka do aktivnog poništavanja buke – slobodno možemo reći da su u pitanju izuzetne slušalice.

   HUAWEI FreeBuds Pro 2 test – Izuzetne slušalice

   Pozitivne ocene

   • Izuzetan zvuk
   • LDAC kodek
   • Vrhunska udobnost
   • Odličan ANC

   Negativne ocene

   • Trajanje baterije je moglo biti i bolje

   Krajem 2014. godine Huawei je predstavio jedan od svojih najboljih telefona, ako mene pitate – ikada Ascend Mate 7. Na premijeri na IFA sajmu u Berlinu, uz pomenuti telefon novinari su dobili par 3,5 milimetarskih bubica sa jednom, za to vreme veoma naprednom funkcijom – ANC, aktivnim poništavanjem buke.
   Huawei je ANC implementirao preko modula na kablu u kojem su se nalazili mikrofon, komande za regulaciju jačine zvuka i baterija. Bateriju ste mogli da punite preko 3,5 mm na USB adaptera, ali i preko Mate 7 telefona koji je imao funkciju punjenja slušalica preko pomenutog 3,5 mm konektora.

   Baterija u slušalicama oznake AM180 omogućavala je 2 sata poništavanja buke sa jednim punjenjem ili dok vam traje baterija telefona ako ste imali Mate 7 pri ruci. Godinu dana kasnije išao sam na Intel IDF konferenciju u San Francisku i sećam se koliko sam bio srećan što sam imao jako dobre slušalice sa funkcijom poništavanja buke tokom dugih prekookeanskih letova.

   Ali dosta priče o telefonima i slušalicama od pre 8 godina. Sada ćemo da ubrzamo na 2022. godinu i da vas podsetimo da je Huawei na konferenciji u Istanbulu pre mesec dana predstavio mnogo novih uređaja, uključujući i Freebuds Pro 2, slušalice koje su tema današnjeg videa. Izvinite na nešto dužem uvodu, ali on je zaista bio potreban da bih vam objasnio kakvu istoriju kvaliteta i inovacija Huawei ima i na polju slušalica. I kako je Peca jednom rekao, ni Samsung, Xiaomi, a ni mnogi drugi proizvođači ne bi bili danas tu gde jesu bez kompanije kao što je Huawei koja je zajedno sa njima, upravo inovacijama gurala industriju pametnih uređaja napred.

   Te 2014. godine malo ko je pričao o ANC funkciji, a kamoli o punjenju preko 3,5 mm slota. Danas vrh ponude kompanije Huawei kada su bežične slušalice u pitanju predstavlja model Freebuds Pro 2. Među današnjom konkurencijom flagship slušalice nemaju pravo na grešku, pa haj’mo da vidimo šta je Huawei to smislio.
   Freebuds Pro 2 ponosno nose logo francuske audio kompanije Devialet, uz čiju saradnju su napravljene. Devialet je poznat po lepo dizajniranoj, vrlo kvalitetnoj i skupoj audio opremi i ovakva saradnja podseća na onu koju je Huawei do skora imao sa kompanijom Leica na svojim pametnim telefonima.

   Uz ovako ozbiljan uvod očekujete i ozbiljne slušalice, zar ne? Ne brinite, Huawei nije razočarao ni na jednom polju, ali red bi bio krenuti od osnovnih stvari, jer Huawei i na papiru obećava ozbiljne stvari: dva drajvera po slušalici, adapivni ekvilajzer, adaptivno poništavanje buke, podršku za dva uređaja u isto vreme i sve ostalo što je potrebno da budete konkurentni sa najboljim modelima slušalica ovog tipa na tržištu.

   HUAWEI FreeBuds Pro 2 – Dizajn

   Prva stvar koja vam upada u oči sa Freebuds Pro 2 slušalicama je dizajn. Sa tri raspoložive boje, Huawei je ciljao na one koji žele i one koji ne žele da budu upadljivi. Blue Frost ili bebi plava boje su najupadljivije, dok su srebrne i bele dosta mirnije, makar na prvi pogled. Pored boje, Huawei je malo popravio dizajn kojim je Apple zapalio svet pre šest godina, pa Freebuds Pro 2 imaju malo deblju četvrtastiju i kraću drškicu od konkurentskih rešenja, koja je inspirisana dirkama klavira.

   Ne možemo reći da je u pitanju velika razlika od prethodnika, ali novi dizajn omogućava jednostavniju kontrolu koja se bazira na kratkim i drugim pritiscima pomenute drškice kao i prelaskom prsta na gore ili dole. Pored slušalica u paketu se dobijaju tri silikonska nastavka koji omogućavaju da lepo zatvorite ušni kanal i omogućite prvi nivo kontrole buke – pasivni. Same slušalice imaju malo manje od 6 grama, što je zaista lagano, dok kućište teži oko 50 grama.

   Slušalice su iznenađujuće udobne za nošenje, pa mi se češće dešavalo da ostanem bez baterije nego što su mi zasmetale tokom dužeg nošenja, što je prava retkost sa slušalicama ovog tipa. Verujem da je to do kombinacije dizajna i dimenzija za kojima zvuk ne zaostaje ni pedalj.

   Huawei se trudio da svede dimenzije na minimum, pa kućište bez ikakvih problema stane u džep za sitan novac u farmerkama, uprkos činjenici da ima bateriju od 580 mAh. Nasuprot njoj, svaka slušalica ima baterije od po 55 mAh koje su dovoljne za 4 do 6 sati reprodukcije, u zavisnosti od toga da li koristite ANC, koliko ste odvrnuli zvuk i koliko ih koristite za razgovore.

   Tu je i IP54 otpornost koja znači da ne možete da ih stavite pod mlaz vode i da ih operete, ali da će bez ikakvih problema preživeti letnji pljusak i znoj u teretani.
   Samo kućište je klasičnog oblika i podseća na melo veći oblutak, sa nekoliko karakterističnih elemenata – bočnim tasterom, USB-C portom, lampicom tik pored njega i pravougaonim delom na poleđini koji ima ogledalo završnicu i na kojem se nalazi Huawei i Devialet logoi.

   Pored kabla, koji dolazi u paketu, podržano je Qi punjenje snagom od 2 W, a slušalice se postavljaju licem na dole, tako da su ova dva logoa vidljivi – sitan, ali bitan detalj, na koji je Huawei obratio pažnju.

   Aplikacija, aktivna redukcija buke

   Iako rade kao i klasične Bluetooth slušalice, svoju snagu Freebuds Pro 2 pokazuju tek kada ih uparite sa Huawei AI Life aplikacijom koja je dostupna ua Android i iOS. Napomenućemo da je za Android potrebno da skinete aplikaciju preko Huawei App Gallery ili najnoviji APK, jer je ona na Play Store matora i fali joj veliki broj opcija.

   Aplikacija je logično organizovana i pruža vam osnovne informacije i lak pristup promeni ključnih podešavanja kao što su povezani uređaji, kontrola buke ili zvučni efekti, odnosno profili. Tu je tutorijal koji vas uči kako da koristite gestove za kontrolu, opcija za pronalaženje ukoliko ih negde zagubite, test provere da li ste odabrali adekvatne nastavke za vašu ušnu školjku, profili zvuka i još ponešto.

   Aplikacija vam nudi četiri predefinisana profila za slušanje muzike: Default koji je kreiran u saradnji sa kompanijom Devialet, Bass Boost, Treble Boost i Clear vocals. Ukoliko vam nijedan od navedenih ne odgovara uvek možete sami podesiti ekvilajzer i dodati profile koji vama odgovaraju. Napomenućemo da slušalice ne dozvoljavaju promenu profila bez aplikacije, kao ni da se gestovi ne mogu promeniti, sem onih za promenu nivoa buke koje možete promeniti na pozivanje default asistenta na uređaju sa kojim su povezane.

   Javljanje na poziv i pauziranje se obavljaju jednim pritiskom. Sa dva pritiska ćete odbiti poziv ili preći na narednu pesmu, a sa tri ćete se vratiti na prethodnu, dok se podešavanje jačine zvuka obavlja prevlačenjem prsta po spoljnoj strani na gore ili na dole. Komande su logične i lako se naviknete na njih, pa su nam jedino falile opcije da ih sami promenimo kako to nama odgovara i dodamo na primer opciju za promenu profila za slušanje zvuka.

   Kontrola buke ima tri nivoa koji se mogu kontrolisati tako što ćete pritisnuti i zadržati bilo koju od dve slušalice, a opcije su uključen ANC, isključen i takozvani „Awareness“ režim koji vam omogućava da čujete šta se dešava oko vas dok su vam slušalice u ušima, a koji je idealan kada treba da pričate sa nekim.

   Tokom avio letova, buka mlaznih motora je lepo neutralisana, uz povremeno prebacivanje na Awareness režim kada su stjuardese pravile obilazak sa klopom i pićem. ANC dobro radi svoj posao propuštajući tek one visoke tonove, koje i treba da čujete, jer uglavnom označavaju neke bitne svakodnevne stvari: na primer kad vas žena onako umiljato pita gde ste joj zaturili punjač ili da li možete malo tiše da dišete…

   Za sve to su zaslužna tri mikrofona koja su podešena da pokrivaju raspon od 50 do 3000 Hz, što bi trebalo da bude vrlo slično sa najboljim modelima na tržištu.
   I zaista, sve to u praksi deluje baš kao na papiru, negde čak možda i bolje: niski tonovi buke su eliminisani, bilo da se vozite u gradskom prevozu ili avionu.

   Ono što je dobro je da ANC ima opciju Dynamic koja se podešava u aplikaciji i koja se prilagođava spoljašnjim uslovima, što znači da će vam u manje bučnom okruženju pritisak na uvo biti mnogo manji nego u na primer, avionu ili noćnoj 75-ici koja od Makedonske do Studenjaka stigne za 4 i po minuta. Onog trenutka kada izvadite jednu slušalicu, muzika ili video se pauziraju i ponovo puštaju kada vratite slušalicu nazad.

   HUAWEI FreeBuds Pro 2 – Baterija

   Kada su pune Huawei navodi da Freebuds Pro 2 mogu da obezbede 30 sati reprodukcije, ali moramo da primetimo da je u praksi situacija malo drugačija, posebno kada koristite ANC ili malo više pričate telefonom preko slušalica. U proseku smo uspeli da svaki dan koristimo slušalice oko četiri do četiri i po sata dok nismo dobili upozorenje da je baterija u jednoj ili obe prazna.

   Naravno, kada se malo naviknete na ANC, teško vam je bez kontrole buke, šta god da radite, pa verujemo da ukoliko želite maksimalnu autonomiju možete deaktivirati ANC i dobiti bar još sat vremena upotrebe bez vraćanja u kućište. S obzirom na to da nemaju prevelike baterije punjenje se obavlja jako brzo, a baš smo na putu do Istanbula imali prilike da ih koristimo u raznim okruženjima: avionu, prevozu, napolju.

   Primera radi, punjenje je prilično brzo, pa ukoliko ih stavite da se napune tokom pasoške kontrole i pregleda prtljaga, dok se ukrcate na avion, imaćete dovoljno za dva do tri sata slušanja – taman za letove po Evropi.

   Zvuk

   Kada je kvalitet zvuka u pitanju, s obzirom na to da je Huawei Freebuds Pro 2 kreirao u saradnji sa kompanijom kakav je Devialet, očekivali smo visok kvalitet i nismo bili razočarani. Kvalitet zvuka je najbitnija stavka kod slušalica i on je ovda na najvišem nivou: Freebuds Pro 2 briljiraju i bitnim delovima omogućavajući čiste visoke tonove i prodorne basove, kreirajući dinamičnu zvučnu sliku sa svojim 11 milimetarskim drajverom i planarnom membranom, koji vam sinergetski dozvoljavaju da zaista uživate u muzici.

   Naravno, ukoliko vam podrazumevano podešavanje zvuka ipak ne odgovara, i želite nešto ravniji zvuk, ekvilajzer nudi deset frekventnih opsega koje lako možete podesiti tako da zvuk bude po vašoj meri. Separacija frekvencija je jako dobra, a interesantno je da aktiviranje ANC kreira puniji zvuk, pa sam najveći deo vremena proveo sa aktiviranim poništavanjem buke, iako bi trebalo da bude upravo suprotno.

   Bilo da uživate u pop muzici ili klasičnim numerama Freebuds Pro 2 vam omogućavaju da čujete vrlo širok zvučni spektar i slojeve instrumenata, koji se sa lošijim slušalicama i zvučnicima stapaju jedni u druge. Basovi su dobri, lepo definisani i kvalitetno udaraju, puštajući vas da uživate u svakoj noti, bez bojazni da će preplaviti ostatak zvučne slike, čak i kada je jačina zvuka blizu maksimuma.

   U kombinaciji sa visokim notama žičanih instrumenata i moćnim vokalima, bas je i dalje tu, vrlo jak i upečatljiv, bez bojazni da će preći u pogrešan spektar.

   HUAWEI FreeBuds Pro 2 – Utisci

   I nakon skoro mesec dana druženja sa Freebuds Pro 2 slušalicama, moramo da kažemo da smo veoma prijatno iznenađeni. Da se razumemo, sa cenom koje će biti oko 215 evra, od ovih slušalica se očekuje mnogo, a dobija mnogo više. Njihov dizajn ne upečatljiv, ANC odličan, zvuk izuzetan, a sve to je zaokruženo dobrim softverom i jako dobrim sistemom kontrole.

   Ako bih morao nešto da zamerim, to je trajanje baterije, koje bi moglo da bude malo bolje, ali isto tako verujem da bi slušalice onda morale biti veće, čime se ugrožava faktor udobnosti, koji je kod Freebuds Pro 2 neprikosnoven. Dodajte tome i podršku za LDAC kodek visokog kvaliteta i jasno vam je da su ove slušalice namenjene onima koji zaista vole da uživaju u zvuku, gde god da se nalaze.

   Sa vrhunskim zvukom, izuzetnim sistemom poništavanjem buke i jako dobrim kontrolama Huawei Freebuds Pro 2 staju na crtu modelima kao što je Apple AirPods Pro koje su kod nas skoro duplo skuplje od cene po kojoj će se Freebuds Pro 2 prodavati kod nas. Kao i sa telefonima uvek proverite, verovatno će se ove slušalice prodavati i kod naših drugara u Yettelu, pa vas uz neki fini paket mogu izaći nešto povoljnije, ili ih bar ne morate platiti odjednom.

   Kada podvučete crtu imate izuzetan zvuk, vrhunsku udobnost i odličan ANC – sveto trojstvo dobrih slušalica, a i sami znate da dobre stvari nikada ne mogu da budu jeftine, osim ako nemaju neku ozbiljnu manu – a ove ih nemaju. Pa ako cenite kvalitetan zvuk i volite da uživate u njemu, Huawei Freebuds Pro 2 su izuzetne slušalice čija prodaja uskoro kreće i kod nas.

   Možda vam se svidi