Ikea Frekvens test

Ikea Frekvens test

IKEA zvučni sistem je verovatno poslednja stvar koju očekujete da vidite u našem testu, ali se ispostavilo da je u pitanju veoma zanimljiv i drugačiji koncept.

  Sadržaj

   Ivan Mančić
   Kada se spomene ime Ikea, prva asocijacija za ljude širom sveta je svakako nameštaj koji se sklapa iz delova. Ova kompanija koju je još 1943. osnovao tada sedamnaestogodišnjak, a kasnije osmi najbogatiji čovek na svetu, je danas pravi gigant koji posluje u celom svetu. Ono što je možda manje poznato je da IKEA ne proizvodi samo nameštaj, već svoj portfolio razvija i u drugim pravcima i u saradnji sa drugim kompanijama, pa tako od 2012. nude kućne multimedijalne sistemime, a od 2016. rade i na smart home proizvodima. Pretpostavljam da je ovo verovatno poslednji brend koji biste očekivali da vidite na Benchmark kanalu. Verujte i mi smo bili iznenađeni kada nam je ponuđeno da testiramo nešto iz Ikee, a da to nisu radni stolovi koje inače svakodnevno koristimo u redakciji. No, moram priznati da smo bili zaintrigirani i da nam je bila zanimljiva prilika da probamo nešto drugo od uobičajenog. A to je možda i najbolji način da se opiše Ikea Frekvens – neuobičajeno. 

   Iako ćemo vam danas predstaviti njen da tako kažem tehnički deo, Frenvens je linija od nekih 25 proizvoda dizajniranih u saradnji sa kompanijom Teenage Engineering, koji čine sve što vam je potrebno da napravite žurku, bilo u kući, dvorištu ili negde drugde. Pored zvuka i svetla, tu su i stolovi i stolice, šolje, escajg, ćebe, ali i neke iznenađujuće stvari poput Cahon bubnja ili srebrnih kabanica, torbi i jastuka. Izgleda da u Švedskoj prave baš lude žurke.
   ikeafrekvens02_resize.jpg 
   Mi ćemo se ovom prilikom fokusirati na audiovizuelni deo ove kolekcije koji se sastoji od zvučnika i svetala koje u najboljem Ikea maniru treba sastaviti pre upotrebe. Srećom, ne morate lemiti otpornike i tranzistore, već je u pitanju nešto između audio sistema i lego kocki, što i sam proces sastavljanja čini interesantnim iskustvom, a i pruža vam priličnu fleksibilnost i kreativnost po pitanju finalnog izgleda i načina korišćenja. Tako između raznih sastavnih delova, možete izabrati one koji su korisni za vaše konkretne potrebe.ikeafrekvens32_resize.jpg 
   Neka osnovna jedinica da tako kažemo je Frekvens 10×20 zvučnik. U pitanju je kutija, upravo dimenzija navedenih u imenu proizvoda, prilično teška za ovako kompaktan uređaj, ali i vrlo kvalitetne izrade. Dizajn je relativno jednostavan, a sa svih strana se nalaze otvori koji, kao kod lego kockica, služe za uklapanje sa drugim elementima i za razne dodatke. Na prednjoj strani se nalazi bass reflex otvor, potenciometar za pojačavanje, kao i jedan full range zvučnik od 7cm i visokotonac od 3cm. 
   ikeafrekvens32_resize.jpg
   U pitanju je naravno aktivno rešenje, sa ugrađenim pojačalom, ali i Bluetooth vezom i mogućnošću napajanja kablom ili baterijom koja je opciona, pa ga kao zaseban uređaj praktično možete koristiti kao bilo koji Bluetooth prenosni zvučnik. Uz njega dolazi i dodatak u vidu platnene ručke za nošenje, a moguća je i personalizacija putem izmenjivih prednjih panela u različitim bojama. 
   ikeafrekvens11_resize.jpg
   Na zadnjoj strani se nalazi taster za aktivaciju i uparivanje, a tu su i 3.5mm konektor za ulaz ukoliko povezujete nešto putem AUX kabla, kao i izlazi za woofer ili paralelno povezivanje više 10×20 zvučnika. Ta vrsta takozvane daisy chain konekcije je moguća i kada je napajanje u pitanju, pa npr. prvi uređaj možete povezati u struju, a ostale povezivati jedne na druge, pri čemu svaki napajanje vuče sa onog prethodnog. 
   ikeafrekvens15_resize.jpg
   Što se zvuka tiče, Frekvens 10×20 je veoma glasan, toliko da će jedan ispuniti dve prostorije ukupne površine oko 50 kvadrata bez ikakvih problema. Nismo uspeli da pronađemo podatak o snazi, ali su kutije zaista impresivne glasnoće. Što se kvaliteta zvuka tiče, i on je na veoma solidnom nivou, makar do nekih ⅔ snage, sa zvučnom slikom i bas reprodukcijom kakvu baš i ne očekujemo od ovako malog mono uređaja.ikeafrekvens06_resize.jpg
   Ono gde Frekvens 10×20 pogotovo impresionira je kada ga uparite sa dodatnim 20×20 wooferom. Woofer je veoma sličnog dizajna, sa jednostavnim prednjim panelom iza koga se krije zvučnik od 12cm, dok se na zadnjoj strani nalaze konektori za ulaz i napajanje, kao i pasivni radiator, odosno membrana koja mu omogućuje bolji odziv niskih frekvencija. 
   ikeafrekvens05_resize.jpg
   Ova kombinacija je i dalje prenosiva, jer i woofer može raditi na bateriju, ali daje zaista moćan zvuk sa kojim bez problema možete napraviti žurku i u stanu. Woofer proširuje bas odziv do oko 40Hz što je dovoljno za ubedljivu reprodukciju, a odnos učešća woofera možete i doterati posebnim potenciometrom na zadnjoj strani, dok glavni potenciometar reguliše jačinu zvuka za oba zvučnika. 
   ikeafrekvens07_resize.jpg
   Vredi pomenuti da se woofer, kao uostalom i drugi dodatni zvučnici povezuje sa primarnim zvučnikom isključivo putem 3.5mm kabla, što je šteta, jer bi međusobna Bluetooth veza bila znatno praktičnija, ali i omogućila pravi stereo zvuk. Takođe, ugrađeni Bluetooth je u verziji 4.2, pa je prisutno malo kašnjenje signala koje tokom slušanja muzike nećete primetiti, ali hoćete ukoliko npr. povezete TV. Srećom tu je uvek opcija analogne 3.5mm veze. Treba imati u vidu da Frekvens za razliku od nekih prenosivih rešenja nije vodootporan, pa iako ga možete koristiti napolju, moraćete ga pripaziti ukoliko počne kiša.ikeafrekvens30_resize.jpg
   Ono gde Frekvens postaje više od prenosnog audio sistema je kada ga ukombinujete sa nekim od dodataka. Za razliku od većine Bluetooth zvučnika drugih proizvođača koji svetlo integrišu u same uređaje, Ikea Frekvens nudi nekoliko svetala koje možete nezavisno dodavati i kombinovati sa ovim sistemom. Ova svetla su mahom u 10×10 formatu, a na našem testu se našlo nekoliko varijanti. 
   ikeafrekvens08_resize.jpg
   Prva je meko svetlo koje je zamišljeno kao baza na koju možete postaviti 10×20 zvučnik, mada vas naravno ništa ne ograničava da mu smislite neku drugu namenu.
   ikeafrekvens27_resize.jpg
   Druga opcija je LED Spotlight, odnosno usmereno svetlo koje reaguje na zvuk u prostoriji, pa se pali i gasi u ritmu muzike. Uz ovo svetlo je moguće i kombinovati neke od dodataka poput usmerivača, difuzora ili nožica za postavljanje u položaj pod nagibom.
   ikeafrekvens28_resize.jpg
   Treća varijanta je u sličnom formatu, ali se celokupna prednja površina sastoji od nizova LED svetala koja reaguju na zvuk, ali su u stanju da prikazuju 7 različitih paterna.Svetla možete po želji rasporediti po prostoriji, ili ih putem pomenutih opcija za montažu ukombinovati sa nekim od zvučnika. 
   ikeafrekvens31_resize.jpg
   Ono što je takođe interesantno je da Ikea nudi i stalak na koji se postavljaju magnetni nosači i koji možete opremiti svetlima, pri čemu će vaša kreativnost biti verovatno jedino ograničenje. Na ovaj način možete napraviti prilično atraktivan i nesvakidašnji zvučni sistem, koji se lako može poneti, preneti i postaviti na bilo koje mesto u stanu, kući ili na sred livade ako baš želite.
   Sa svim pomenutim mogućnostima, ceo koncept definitivno deluje zanimljivo jer nudi nešto drugačije od bilo čega drugog što smo imali prilike da vidimo. Sigurni smo da će mnogima ovo biti čudno i da će možda biti skloniji nekim klasičnijim audio rešenjima, ali isto tako verujemo da će biti dosta onih kojima će se Frekvens dopasti upravo zbog svoje nesvakidašnjosti. Mi svakako moramo odati priznanje Ikei, jer nije baš svaki dan da nešto uspe da nas ovako iznenadi, pa zato Frekvens dobija našu Advanced Design nagradu. 
   ikeafrekvens35_resize.jpg
   U pitanju je audio sistem koji usled svoje modularnosti može ispunjavati više različitih uloga, solidnog i vrlo uporebljivog zvuka, ali pre svega izuzetno zabavan, kako za sastavljanje, tako i za korišćenje. Što se tiče cena, predlažemo da posetite Ikea sajt i pogledate detaljno za celu kolekciju, a pomenućemo da je npr. 10×20 zvučnik oko 67€, komplet sa woferom oko 140€, a svetla od 8.5 do 38€.
    
   Prednosti:

   Dobar zvuk i glasnoća za tu veličinu

   Modularan dizajn

   Interesantni dodaci

    
   Mane:

   Nemogućnost bežične interkonekcije između različitih Frekvens uređaja

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan