LG SK10Y Soundbar

LG SK10Y Soundbar

LG SK10Y je soundbar sistem izrazito moćnog i glasnog zvuka i svi oni koji gledaju u tom pravcu ispuniće svoje želje i ne samo to jer oni koji sanjaju o svom kućnom bioskopu će poput čarobnog štapića ovog moćnog soundbara-a, ispuniti svoje najsmelije želje.

  Sadržaj

   Zvuk je vrlo subjektivna kategorija doživljaja pojedinca, kao uostalom i mnoge druge stvari. Tvrdnja koja je posebno izražena u slučajevima uživanja. Posle nedavnog testa LG SK5Y zvučnika sa misijom da u vaše kućno okruženje inženjeri LG-a donesu bioskopsku atmosferu, dobili smo od od ovog renomiranog proizvođača još jedan jači, veći i po ceni značajno bolje pozicionirani zvučnik SK10Y. Zapravo, u pitanju je najbolji LG Home Audio zvučnik u trenutnoj ponudi. Sa cenom od čak 1200 evra, u pitanju je zvučnik visoke klase. Da li jedan ovakav “soundbar” sistem sa najnovijom Dolby Atmos tehnologijom zaslužuje ovoliki novčani izdatak i da li donosi očekivani pomak u kvalitetu zvuka i gledanju filmova, pokušaćemo da odgovorimo u tekstu koji sledi…
    
   LG SK10Y odmah na prvom susretu želi da ostavi jak utisak. Ogromne dimenzije pakovanja jasno ukazuju da se LG nije ni malo šalio prilikom dizajna i proizvodnje ovog sistema. Dokaz tome je i saradanja sa poznatom britanskom Hi Fi kućom – Meridian sa kojom su LG inženjeri blisko sarađivali prilikom izrade ovih zvučnika, kako bi vam doneli najbolji mogući osećaj kućnog bioskopa.  
    LGSK10Y1s.jpg
    
   Dimenzije glavnog uređaja su impresivne jer meri čak 144 cm u širinu kako bi što više razmakao zvučnike i dočarao ambijent scene koju gledate. Olakšavajući detalj je da je bar relativno tanak (6.2 cm) i dubok (14.6 cm). Otuda morate imati dovoljno veliku tj. široku TV stalažu, a u krajnjoj nuždi možete iskoristiti opciju montiranja na zid. Sa druge strane bas zvučnik (subwoofer) ima gotovo standardne dimenzije samostojećih zvučnika sa visinom od 39 cm, dubinom 31 cm i širinom od 22 cm. Sasvim pristojno obzirom da je u pitanju klasični bass-reflex zvučnik sa sopstveno integrisanim pojačalom. Glavna horizontala sa zvučnicima ima takođe svoje napajanje i nekoliko zvučnika (prednje, centralni, ambijentalne kao i one za efekte), tako da je predviđena za tz. 5.1.2 režim rada, mada će ga Windows 10 bez problema videti kao 7.1 Dolby Atmos sistem. Zanimljivo je da su svi drajveri zapečaćeni tako da nema povratnih vibracija koje bi mogle da utiču na distorziju zvuka prilikom rada ostalih membrana u kućištu ovog zvučnika, inače čest problem na jeftinijim modelima ovog tipa zvučnika.
    
   Snaga i ambijentalnost kroz dimenziju novog Dolby Atmos sistema su glavne prednosti LG SK10Y zvučnika. Atmos je zapravo nova tehnologija Dolby reprodukcije okružujućeg 3D zvuka i pratećih efekata koji treba da vas postave u središte filmske akcije. Da li je to ipak moguće i realno sa ovakvom konfiguracijom zvučnika?
    
   No pre nego što krenemo sa praktičnim utiscima, sistem moramo povezati i pustiti u rad. Za tu svrhu se koristi sličan arsenal konektora kao i kod slbijih modela, ali sa opcijom više jer je ipak top model u pitanju. Tako ovaj zvučnik nudi izbor povezivanja dvopojasnom WiFi bežičnom mrežom (2.4/5 GHz) i u tu svrhu koristi posebnu aplikaciju. Naime, odmah nakon što uključite SK10Y uređaj, on podigne sopstvenu Wi-Fi mrežu kojoj pristupate preko posebne LG Wi-Fi Speaker aplikacije. Uz pomoć dotičnog programa možete izvršiti kompletna podešavanja rada ovog zvučnika. Inače, zvučnik ima ugrađenu Google Chromecast tehnologiju bežičnog prenosa zvuka, pa ga možete reprodukovati “bez žice” iz podržane aplikacije (Google Play Music, Deezer). Zvučnik postaje pametan jednom kada ga povežete sa Google Home aplikacijom ili Google asistentom, tako da i tu, sve popularniju opciju, treba imati u vidu. Konačno tu je i bežična Bluetooth veza za kompletan arsenal bežičnih opcija.  
    LGSK10Y2s.jpg
    
   LG SK10Y soundbar raspolaže sa dva HDMI ulaza i jednim HDMI (ARC) izlazom. HDMI ARC vam omogućuje da pošaljete zvuk na prijemnik preko istog kabla kojim su povezana dva uređaja. Podržana je i HDMI CEC opcija upravljanja više povezanih uređaja jednim daljinskim upravljačem. Treba napomenuti da HDMI prolaz video signala nije ograničen na Full HD rezoluciju kao kod jeftinijeg SK5Y modela već podržava 4K Ultra HD rezoluciju.
    
   Od ostalih konekcija tu je klasični optički ulaz, jedan LAN za kablovsku vezu sa internetom, klasični 3.5mm ulaz za zvuk i jedan USB koji služi isključivo u servisne svrhe.  
    
   Sa prednje strane je ugrađen kontrolni ekran sa tehnikom tačkaste LED grafike poput nekih pravih Hi-Fi uređaja sa očitom namerom da se uklopi u dotični ambijent uređaja. Za kontrolu mogućnosti se isporučuje jedan mali “daljinac” sličan onom već viđenom na jeftinijem SK5Y modelu. On je tu više za prvu pomoć obzirom da je preporuka koristiti telefon i aplikaciju kao definitivno bolji “komander”. 
    LGSK10Y3s.jpg
    
   Nakon što smo fizički spojili HDMI kablove i naš LG SK10Y povezali sa HTPC sistemom i TV-om, krenuo je softverski deo podešavanja. Hteli smo da isprobamo Dolby Atmos “atmosferu”, jer je Windows 10 odmah prepoznao prisustvo 7.1 Atmos sistema zvučnika i ponudio da instalira dotičnu opciju. Ona nije deo standardnog paketa već posebnog dodatka kroz preuzimanje “Windows Update” ažuriranja i to sa potrebom prijave uz pomoć Microsoft naloga?!? Dodatna komplikacija koja će izbezumiti priličan broj korisnika. 
    
   Nakon instalacije Windows Dolby Atmos podrške, biramo dotičnu opciju u sekciji sistemskog zvuka i brzo proveravamo aktivnost svih zvučnika. Na našu radost Windows ih sve vidi, što potvrđuje i lepa demonstracija prostornosti kada se svaki od prisutnih Meridian drajvera ponaosob prijavi i oglasi. Sve deluje gotovo idealno. Na red dolazi i testiranje tj. proba sa Dolby Atmos filmovima i FLAC muzikom. Dolazimo do onog ključnog dela – da li to radi i kako zvuči? 
    LGSK10Y4s.jpg
    
   Izbor je pao na naš omiljeni film u ovakvim situacijama Mad Max Fury. Biramo “Movie” audio profil pošto on definitivno daje najširu audio scenu. Prostorija kao da odjednom oživi, pa nam čak i pogled skreće u stranu kao potvrda da zvuk stiže sa pomalo neočekivanog mesta. Sve to kako bi nam dočarao zvučne efekte prostornosti i što više uvukao u akciju filma. 
    
   Zvuk je moćan i jak. Snaga sistema se zaista oseća, ali je dobro što je u potpunosti kontrolisana. Razlika između prethodnog SK5Y i ovog, SK10Y sistema je primetna kao lavež pasa i rika lavova. Bas je neverovatno dobro kontrolisan i to je jedna od činjenica koja nas oduševljava na novoj linij LG soundbar-ova. Jak, moćan, udara, pravi vibracije, ali nikada prenaglašen ili izobličen bez obzira koliko pojačavali “volume”. Srednji i visoki su jednako ubedljivi – sve “pršti” od efekata koji stižu spreda i sa strane. Glavni vokali su jasni, precizni i razumljivi. Treba malo vremena privići se na sve te zvukove i novu pozornicu čitave predstave. Defintivno imate osećaj da ste u bioskopu – pre svega zbog prisutne snage zvuka koja vam se uvlači kroz nogavice. Treba će vam i dovoljno velika prostorija za  ovakav sistem jer ne zaboravite da prema deklaraciji subwoofer isporučuje 200W, prednji 2x50W, centralni 50W, bočni 2x50W i oni na vrhu, ambijentalni za ukrase 2x50W – ukupno 550W muzičke snage! 
    LGSK10Y5s.jpg
    
   E, onda nakon što smo se privikli na snagu i širinu zvučne scene, krećemo malo kritički da sagledavamo ono što čujemo. Nakon što smo se privikli na dolazak pravog bioskopa u naš životni prostor, primećujemo da u pojedinim situacijama separacija zvuka i efekata po dubini prostora nije baš idealna. Vokali po dubini kao i detalji (kada imate više osoba jednu ispred i pored druge, te kada su u interakciji ili koliziji) jednostavno nisu dobro pozicionirane zvukom. Ta dimenzija uopšte ne deluje impresivno. Glasovi i zvukovi akcije se nekako gube. Upravo u delu gde dodatni bočni i gornji bočni zvučnici treba da dominiraju, nekako prelaze u defanzivu kao da potiru jedni druge. Imali smo i slučajeve kod nekih Atmos deklarisanih filmova da se SK10Y nije oglašavao onako kako treba jer su se pojedini kanali zvuka izgubili i morali smo da pređemo na Dolby True HD. 
    
   Zvuk je glasan i moćan poput grmljavine, dovoljan za psovke kolege koji su morali da istrpe torturu jednog kompletnog testiranja. Za nekoga ko se nije do sada sretao sa ovako moćnom vrstom zvučnika, SK10Y će biti pravo otkrovenje jedne potpuno nove dimenzije zvuka, ali isto tako oni koji su imali prilike da slušaju dobre zvučnike, imaće primedbi, posebno u poređenju sa klasičnim sistemom odvojenih ambijentalnih kutija koje su i dalje po našem ličnom ubeđenju – neprevaziđeni u pravljenju ambijentalno okružujućih efekata. 
    LGSK10Y6s.jpg
    
   Prelazimo na FLAC muziku. Utisak moćnog i glasnog je i ovde prisutan. Odlično za rok i hevy metal. Pomislili smo i da će koncerti jednako dobro zvučati zbog prostornosti, međutim nije tako. Sledi korekcija podešavanja u “music” mod. Situacija se donekle poboljšava, ali nije idealna. Pozicioniranje instrumenata po širini scene je dobro jer tačno određujete odakle koji instrument dopire, ali fali ponovo dubina što zvuči kao da se nalaze svi instrumenti nalaze u istom redu. Okej, možda zakeramo, ali suma od  preko 1000 evra nam daje dobar razlog za takav stav.
    
   Još jedna zamerka ide i na račun funkcionisanja Chromecast opcije. U nekim situacijama, da ne kažemo kako nam se vrlo često dešavalo, prenos zvuka jednostavno ne funkcioniše. You Tube je ostajao nem iako je Google Home uredno prijavio postojanje zvučnika i opciju za “kastovanje” zvuka, ali kada je trebalo iz same aplikacije preneti zvuk na uređaj, zvučnik bi se jednostavno izgubio. Ne znamo šta je razlog, ali defintivno smatramo da bi jedno temeljno sređivanje “firmware-a” itekako pomoglo LG SK10Y sistemu. Softver je danas, u slučaju ovako naprednih i savremenih uređaja koje možda i olako shvatamo u pogledu brojnosti njihovih funkcija, jednostavno faktor bez koga ne funkcionišu sve te napredne opcije na najbolji mogući način. Dakle nije dovoljno ugraditi veliki broj zvučnika, već ih je potrebno softverski povezati i uskladiti njihov rad. LG u tu svrhu koristi specijalni procesor sa pratećim algoritmima za rendering zvuka i njegovo procesiranje u realnom vremenu sa mogućnošću da donekle popravi rezoluciju zvuka koji se reprodukuje. 
    LGSK10Y7.jpg
    
   Iako nema klasičnu opciju ekvilajzera, dotičnu zamenjuju pomenuti predefinisani profili (Standard, Music, Bass Blast, Movie) kao i mogućnost da posebno podešavate bas i visoke tonove. Takođe sistem ima kontrolu prilikom pojačavanja zvuka tako da ono nije linearno već kontrolisanog nivoa amplifikacije kako ne bi došlo do neželjenog izobličenja, pa vam se u nekim trenucima može desiti da niste zadovoljni očekivanim nivoom glasnoće. U krajnjem, treba biti realan u pogledu očekivanih mogućnosti integrisanog pojačala i samih zvučnika.LG SK10Y je sounbar sistem izrazito moćnog i glasnog zvuka i svi oni koji gledaju u tom pravcu ispuniće svoje želje i ne samo to jer oni koji sanjaju o svom kućnom bioskopu će popt čarobnog štapića ovog moćnog sounbara-a, ispuniti svoje najsmelije želje.
    
   Sistem se lako povezuje i pušta u rad, što posebno olakšava funkcija automatskog povezivanja soundbar i subwoofer jedinica bežičnim putem. Takođe, preko HDMI kabla šaljete digitalni audio signal potreban za višekanalno procesiranje Dolby Atmos efekata. Jedino što trebate imati i podesiti je matični plejer uređaj u skladu sa Atmos specifikacijama.
    
   Kada su u pitanju filmovi, SK10Y se snažno predstavlja stvarajući potpuni ambijent koji će protresti i vas i vaš nameštaj u sobi, stvarajući grmljavinu efekata koji će definitivno izazvati širok osmeh zadovoljstva na vašem licu. Fali još samo mali finog štelovanja dubine u kojoj se prostire više glasova istovremeno i hijerahije inteziteta dotičnih vokala/efekata, pa da sve bude skoro idealno.
    
   Muzika je generalno dobra, moćna i glasna. Detalji u srednjim i visokim tonovima ne fale. Jedino možda korisnici koji slušaju klasiku primete nedovoljno dobru definiciju dubine koncertne scene, ali to već i nije delokrug rada ovih zvučnika. 
    LGSK10Y8s.jpg
    
   LG SK10Y je zvučnik koji obećava i puno daje. Prisustvo savremenih mogućnosti u velikoj meri proširuje polje upotrebe ovog uređaja u modernim domovima i ne ograničava se samo na zvučnik za kućni bioskop. Zameniće neke nezahtevne Hi-Fi sisteme i postaće odličan saradnik Google asistentu. Fali samo malo korekcije i finog poliranja sistemskog softvera pa da u potpunosti opravda investiciju. Ne sumnjamo da će ovi nedostaci zvučati zanemarljivo za kupce na bogatijim zapadnim tržištima, ali na lokalnom, gde se svaki novćić višestruko vrednuje, opsani nedostaci mogu delovati kao velika prepreka ka konačnoj odluci nabavke. Na potezu je LG, koji dodatnim zahvatom treba da dovede ove zvučnike do nivoa kvaliteta koji nedvosmisleno sugeriše njegova prodajna cena!
    
   Prednosti:
   – Jak i moćan zvuk
   – Kontrolisani intezitet bas tonova
   – Kvalitetni zvučnici 
   – Zgodan daljinski
   – Brojnost naprednih funkcija (BT, Chromecast, Atmos, itd)
   – Mogućnost podešavanja preko mobilne aplikacije
    
   Nedostaci:
   – Visoka cena
   – Algoritmi procesiranja zvuka u kontekstu ambijentalnih efekata
    
   CENA: oko 1200€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan