LG SK5 Soundbar

LG SK5 Soundbar

LG SK5 će doneti onaj željeni napredak u uživanju gledanja filmova, a dodatno svojim efektima vas uvući u atmosferu sadržaja koje gledate i u to nemamo nikakve sumnje ili nedoumica. Pri tome zauzima minimum mesta i oslobađa vas u potpunosti suvišnih kablova.

  Sadržaj

   Slika i zvuk su obavezni sastojci vrhunskog multimedijalnog užitka. Ovog puta pričamo o zvuku i njegovoj specifičnoj primeni u kućnom okruženju za potrebe stvaranja filmsko-bioskopskog efekta u okruženju stana, tačnije jedne obične dnevne sobe koja će uz pomoć LG SK5 soundbar zvučnika se transformisati u vašu ličnu bioskopsku salu.
    
   Soundbar zvučnici nisu ništa novo. Zanimljivi su zbog svog nezahtevnog i zgodnog oblika, tanke horizontalne „lajsne“ koja staje ispod vašeg TV aparata i emituje svuk sa prednje strane. Kod malo boljih modela stiže i zasebni subwoofer zvučnik koji daje onaj „završni udarac“ kada su u pitanju prostorni zvučni efekti. 
    
   LGSK51s.jpg
    
   Svi volimo da gledamo filmove. Različitih žanrova i tema, a zajedničko im je da bi ih doživeli u pravom smislu, moramo ih gledati ali i slušati. Možda zvuči neobično izrečeno, međutim dobar film bez jednako impresivnog zvuka – nije kompletan doživljaj. Sva ova priča je potaknuta praksom da većina nas nekako prećutno, prednost daje vizuelnom momentu i kvalitetu slike koju gledamo na TV-u, svesno žrtvujući dimenziju zvuka. A, on je itekako bitan i to posebno znaju zagriženi filmofili.
    
   Iako u proseku dugo izbegavamo da se bavimo temom zvuka, većina TV aparata nas gotovo svakodnevno podseća na to, posebno oni koji imaju zvučnike na zadnjoj strani i kod kojih je zvuk na nivou nerazgovetne buke, dok vokali zvuče poput mumlanja.
    
   LGSK52s.jpg
    
   Početni korak je definitivno nabavka jednog solidnog soundbar zvučnika, čijom ugradnjom ćete naprosto oživeti vaš postojeći TV, ali i ambijent dnevne sobe. Filmovi, serije i sportski prenosi će dobiti jednu potpuno novu dimenziju što će u kombinaciji sa dobrom slikom, rezultirati vrhunskim užitkom u gledanju pomenutih sadržaja. Ko ne veruje neka proba, bar u današnje vreme možete očekivati besplatnu demonstraciju. Nakon toga budite spremni da potrošite pare, ali svako zadovoljstvo ima svoju cenu, zar ne?
    
   Pošto smo rešili da malo popravimo zvuk u dnevnoj sobi sa neskrivenim ambicijama postizanja bioskopske atmosfere, posegnuli smo za LG SK5 soundbar zvučnikom. Cena od 30-ak hiljada nije mala, ali ni preterana ukoliko želite da postignete iole pristojan zvuk i ispunite 30-ak kvadrata dnevne sobe glasnim efektima.LG SK5 je na prvi pogled klasičan „soundbar“ u 2.1-kanalnoj konfiguraciji sa dodatnim subwoofer zvučnikom zaduženim za duboke bas tonove koji su neophodni kako za muzičke deonice tako i jake scene u filmovima. Kuriozitet kod ovog modela jeste činjenica da se subwoofer sa horizontalnim zvučnikom zaduženim za srednje i visoke tonove povezuje automatski, bežičnim putem bez ikakve intervencije korisnika ili nekom dodatnom procedurom podešavanja i uspostavljanja manuelne konekcije. Čitava procedura teče automatski bez vaše intervencije i što je najbolje, sve perfektno radi.
    
   LGSK53s.jpg
    
   Prednji horizontalni zvučnik sa šest fizičkih „drajvera“ isporučuje 80W muzičke snage, dok zasebni subwoofer je deklarisan za čitavih 200W. Tako mora jer je zadužen za moćne vibrirajuće efekte. Obzirom da su odvojene celine imaju i zasebno napajanje, pa će vam trebati dve šuko utičnice. Zvučnik ima prednji info panel sa natpisima funkcija i pratećim LED indikatorima koji signaliziraju aktivnost pojedinačne funkcije.
    
   Za lakše upravljanje sistemom isporučuje se i daljinski upravljač sa ključnim funkcijama. LG SK5 je sveden na suštinu tako da nema komplikovanih procedura podešavanja i svaka od funkcija ima svoj namenski taster na daljincu. Tasteri za kontrolu jačine zvuka, aktiviranje uređaja i izbora ulaznog signala, su posebno istaknuti oblikom i veličnom tastera, što je još jedna olakšavajuća okolnost korišćenja ovog uređaja.
    
   LGSK54s.jpg
    
   Kada je reč o povezivanju, konektori se nalaze na glavnom horizontalnom zvučniku sa zadnje strane. Odvojeni su u dve celine radi lakšeg snalaženja korisnika. Jedan panel je posvećen audio sekciji koju čine klasični 3.5 mm ulaz i drugi, optički (izlaz) link za povezivanje zvučnika namensko AV risivera i sl. Drugi deo je malo sakriven u jednom od ispusta u telu zvučnika i može se desiti da ga ne primetite na prvi pogled. Na njemu se nalaze jedan HDMI ulaz i jedan HDMI izlaz, te dodatni USB port koji ovde služi u servisne svrhe. Vezu sa LG SK5 zvučnikom možete ostvariti i bežično pomoću Bluetooth konekcije i tako direktno puštati zvuk sa mobilnih uređaja. 
    
   Ovaj „soundbar“ sistem koristi 24-bitni procesor za obradu zvuka koji je zadužen za procesiranje zvučnog signala, separaciju kanala u cilju postizanja Dolby Digital i DTS/X zvučnih efekata. Možete aktivirati i nekoliko predefinsanih zvučnih režima od kojih svakako preporučujemo DTS Digital Surround koji daje najveću širinu tj. prostornost zvuka. Osim „filmskih“ formata zvuka podržani su i oni klasični, muzički poput: FLAC, MP3, OGG, WAV, WMA i AAC/AAC+. LG SK5 je jednostavan i lak za upotrebu jer se drži svoje osnovne namene, a to je zvuk. Otuda instalacija ne zahteva neko veliko tehničko predznanje, ali ipak zahteva minimum pažnje prilikom inicijalnog povezivanja. Mi smo ga povezali na naš HTPC računar preko HDMI kabla koji iz računara prvo ide u HDMI ulaz LG SK5 soundbar-a, pa posredstvom „passthrough“ veze HDMI izlazom  na veliki ekran. Ovde smo uočili jedno potencijalno tehničko ograničenje koje se tiče maksimalne rezolucije od 1920×1080 piksela. Sa druge strane ovaj vid povezivanja vam garantuje direktnu vezu izvornog digitalnog signala i procesora u soundbar-u. Windows nam je odmah prijavio 5.1 mogućnost reprodukcije zvuka, tako da smo mogli odmah da se upustimo u audio vizuelno uživanje najnovijih filmova.
    
   LGSK55s.jpg
    
   I zaista, razlika je evidentna već nakon puštanja prvih „trejlera“. Prostornost je očigledna jer soba kao da oživi zvukom, koji u kombinaciji sa slikom stvara potpuno novu i bolju dimenziju doživljaja sadržaja koji pratite. To se posebno oseća u pogledu širine zvučne scene. Jasno osećate deo scene odakle dopiru zvučni efekti, a subwoofer je u čitavu sliku perfektno uklopljen. Nije prejak već odlično pozicioniran u čitavu zvučnu predstavu. LG je izbegao zamku prenaglašenog basa i uloge subwoofera koji zaista perfektno odrađuje svoj deo posla. Prednji zvučnici su glasni sa dovoljno detalja. Možda, malo manje ubedljivi po pitanju srednjih tonova, ali svakako dominiraju u delu visokih frekvencija.
    
   Otuda je čitav LG SK5 sistem prilično glasan, dovoljno da osetite potpuno ubedljivu i realnu bioskopsku atmosferu u prostoriji od 30-35m2. Međutim, moramo odmah da kažemo da soundbar konfiguracija uprkos jednostavnoj upotrebi i lakog pronalaska radne pozicije, zbog svog oblika ima itekako nedostataka.
    
   LGSK56s.jpg
    
   Uprkos tome što koristi veći broj integrisanih zvučnika koji obezbeđuju širinu zvučnih efekata, fali dubina zvučne slike koja je itekako bitna za prostornost i okružujuće zvučne efekte. U tom pogledu, klasična kombinacija 5.1 zvučnika koji stoje pored ili iza vas, daju osetno bolje 3D efekte koji „lete“ oko vaše glave. Kod soundbar-a je to svedeno na prelazak sa jedne na drugu stranu pozornice, ali i dalje neuporedivo bolje od klasičnih televizorskih zvučnika. Čak i ako baš dobro želite da doživite tu komponentu prostornosti, morate se držati relativno manjeg odstojanja i sa sedećom pozicijom biti ne preterano udaljeni od zvučnika.
    
   Takođe, skrećemo pažnju da je soundbar prevashodno namenjen korisnicima koji žele bolji zvuk u smislu onoga što gledaju i što se dešava ispred njih na ekranima. Filmovi, serije, sportski događaji sve to će još bolje iozgledati sa ovim zvučnicima. Međutim, ukoliko ste planirali da zamenite svoj Hi Fi sistem u delu uživanja u muzici, LG SK5 nije baš dorastao toj misiji. Da ne bude zabune, većina običnih korisnika će biti prezadovoljna, ali oni koji su imali namenski Hi Fi sistem za muziku, neće biti suviše zadovoljnim onim što dopire iz ovih zvučnika. Jednostavno im fali komponenta dubine, posebno ako slušate jazz ili klasiku. Oni koji vole rok i „teži“, glasniji zvuk – neće imati problema sa prelaskom na SK5 soundbar. Konačno treba dati krajnji sud o ovom zanimljivom „apgrejdu“ zvuka. 250€ je ona donja granica ukoliko želite da imate dobar zvuk. U tom pogledu LG SK5 ispunjava u potpunosti svoju misiju, posebno kada su u pitanju filmovi i tu je potpuno u svom elementu. Ima i boljih soundbar sistema, ali za ovu cenu on je u potpunosti zadovoljio. Iskreno, mislimo da sve preko toga se ne isplati ulagati u soundbar konfiguraciju jer je za „surround cinema“ efekte bolje uzeti namenski komplet zasebnih zvučnika.
    
   LGSK57s.jpg
    
   Međutim, SK5 će doneti onaj željeni napredak u uživanju gledanja filmova, a dodatno svojim efektima vas uvući u atmosferu sadržaja koje gledate i u to nemamo nikakve sumnje ili nedoumica. Pri tome zauzima minimum mesta i oslobađa vas u potpunosti suvišnih kablova. Sa te strane će LG SK5 u potpunosti opravdati nabavku.
    
   Sviđa nam se i jednostavno rukovanje, zatim odsustvo kablova između glavne jedinice i „subwoofera“ kao i jednostavan ali vrlo koristan daljinac. Dimenzije su taman kako i treba – ni preterano male kako bi se dobio preko potreban osećaj širine zvuka, a sa druge strane ni preterano glomazan da bi „passent“ stao ispred televizora prosečne i veće dijagonale. Bas kutija je duguljasta sa bas reflex otvorom sa zadnje strane pa će se lepo snaći ispod stola ili u prostoru između TV polica, ispunjavajući prazan prostor snažnim ali doziranim bas zvukom. 
    
   LGSK57s.jpg
    
   Pakovanjeje jednako zanimljivo i praktično  vam ostaje da izbrojite potrebnu sumu novca, uhvatite paket ispod miške i krenete što pre kući. Voleli bismo da je u pakovanju bilo mesta za dodatni HDMI ili optički kabal, pa ćete po tom pitanju morati da vodite računa kako ne bi došli u situaciju da nakon raspakivanja shvatite kako nedostaje taj mali, ali bitni detalj koji vas deli od konačnog uživanja u zvuku. Dakle, zaključak je jasan, ukoliko volite da gledate filmove, a do sada se niste bavili pitanjem zvuka, obavezno probajte LG SK5 sounbar, ubediće vas da ponovo pogledate čitavu kolekciju filmova, posebno onih sa 5.1 Dolby Digital ili DTS efektima. 
    
   Prednosti:
   – Odlično spakovan komplet  u smisu cena/vrednost
   – Lak za podešavanje i korišćenje
   – Jak i glasan zvuk
   – Idealan za gledanje Dolby i DTS filmova
    
   Nedostaci: 
   – Hladniji zvuk prilikom reprodukcije muzike (MP3, FLAC)
   CENA: 270€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi