Logitech Zone Vibe 100 recenzija - Zanimljiv dizajn, odličan zvuk

Logitech Zone Vibe 100 recenzija - Zanimljiv dizajn, odličan zvuk

Logitech Zone Vibe 100 su kombinacija HiFi-a, produktivnosti i Bluetooth slušalica za uživanje u pokretu. Kako rade, pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj
   Logitech Zone Vibe 100 recenzija – Zanimljiv dizajn, odličan zvuk

   Pozitivne ocene

   • Veoma dobar zvuk
   • Lagana konstrukcija
   • Interesantan dizajn

   Negativne ocene

   • Nema aktivne redukcije buke
   • Voleli bismo da se pored AAC koristi i neki napredniji Bluetooth kodec

   Logitech Zone Vibe 100 slušalice uspešno kombinuju HiFi zvuk, lifestyle estetiku i biznis upotrebljivost u jedan vrlo zanimljiv proizvod.

   Moram da priznam da kada pomislim na Logitech kao brend, prvo što mi padne napamet već godinama unazad su njihovi gaming proizvodi iz G serije. Oni su nekako u prvom planu, zbog proste činjenice da je gaming subkultura odavno postala mainstream i da su proizvodi namenjeni gamingu interesantni svima, pa čak i onima koji nisu gejmeri, već jednostavno žele kvalitetan i funkcionalan proizvod.

   No, ne treba zaboraviti da Logitech ima i onaj drugi deo portfolia, na kome su praktično i izgradili ime i odličnu reputaciju među korisnicima. Mislimo tu naravno na proizvode namenjene onima koji računar koriste za posao, produktivnost ili prosto svakodnevne zadatke.

   Ono što je posebno zanimljivo je da i u ovom domenu Logitech nudi širok opseg uređaja, kako različitih kategorija, tako i različitog cenovnog ranga, pa će i oni koje gaming ne zanima imati izbor, od bazičnih proizvoda do flagship modela kao što je npr. MX serija.

   I pored uspona gejminga, ovaj segment definitivno nije zapostavljen, pa se u njemu redovno pojavljuju i neki novi uređaji koji mogu biti vrlo interesantni. Ovog puta, na testu nam se našao jedan od njih, a u pitanju su bežične, odnosno Bluetooth slušalice pod nazivom Zone Vibe 100.

   U pitanju su slušalice pomalo nekonvencionalnog dizajna, koje rekli bismo balansiraju na granici između produktivnosti, HiFi-a i lifestyle-a, ciljajući da ispune potrebe savremenih korisnika u različitim situacijama, od posla do svakodnevne upotrebe u pokretu. Šta ovaj model zapravo nudi i kako radi, pogledajmo zajedno.

   Logitech Zone Vibe 100 – Dizajn

   Ono što prvo upada u oko kada raspakujete Zone Vibe 100 je da su u pitanju slušalice vrlo čistog i jednostavnog dizajna, sa kombinacijom grafitno-sive plastike sa peskiranom površinom i tekstila u sličnoj nijansi koji je prošaran svetljim nitima, poput teksasa. Zapravo, ova varijanta na testu je Graphite, ali su u ponudi još i Off-White, t.j. sivkasto bela, kao i Rose, odnosno roza.

   Sve tri izgledaju dobro na svoj način, roza je definitivno za dame (i one koji se tako osećaju), a druge dve imaju dozu poslovne elegancije koja ih čini jednako upotrebljivim i za svakodnevno nošenje. Što se materijala i izrade tiče, tu je ovaj model čini se i najunikatniji i rekli bismo odlično osmišljen.

   Ram koji ide oko glave i čini bazu konstrukcije je izrađen od plastike, 25% reciklirane i Logitech se hvali time da su slušalice u potpunosti carbon-neutral, ako vam je to bitno. Ono što vam jeste bitno je da je materijal vrlo dobrog kvaliteta, a konstrukcija maksimalno olakšana, pa je praktično čine polukružni profili prečnika od oko 8mm, koji nudi potrebnu čvrstinu i elastičnost, uz poprečna ojačanja kako bi sve bilo pod kontrolom.

   Udobnost i izolacija

   Deo koji sa gornje strane naleže na glavu je presvučen elastičnom tkaninom koja je tu više radi estetike, mada nudi i blago amortizovanje u sredini – taman dovoljno, s obzirom da slušalice i ne vrše neki bitan pritisak u tom delu. Razlog je to što ovakva konstrukcija slušalice čini izuzetno laganim, ali ne po cenu estetike ili dugotrajnosti.

   U tom pogledu Logitech je postigao odličan balans, pa su slušalice lagane i dopadljive, sa izgledom koji je kao neka modernizovana verzija klasičnih HiFi slušalica. Same korpe u kojima se nalaze zvučnici su takođe izrađene od plastike, a sa ramom su povezane kliznim mehanizmom koji deluje solidno precizno za podešavanje veličine, ali i dozvoljava minimalnu rotaciju kako bi se pozicija bolje prolagodila glavi i ušima.

   Kakva je dugotrajnost ovoga, s obzirom da je u pitanju plastika ostaje da vidimo, koliko god delovala čvrsto i elastično. Naš utisak je da pri normalnoj upotrebi ne bi trebalo biti nikakvih problema i da samo eventualni padovi i gruba upotreba mogu biti problematični.

   Ono što možda i najviše utiče na udobnost ovog modela, pored lagane konstrukcije su i jastučići koji naležu na uši, a koji su dizajnirani tako da potpuno obuhvate uvo i pruže dovoljno prostora unutra da vas ništa ne pritiska. Uz tek umeren pritisak samog rama, rekli bismo da su Logitech Zone Vibe 100 vrlo dobre udobnosti za duže nošenje i slušanje.

   Zapravo, jedina zamerka koju smo primetili je što u letnjim danima mogu biti toplije zbog bogatog sloja memorijske pene i guste ali prijatne tkanine koja ga prekriva, što i nije neuobičajeno za slušalice zatvorenog tipa. Dobra vest je da se jastučići skidaju, pa ih možete oprati povremeno, ili čak zameniti po potrebi.

   Pasivna izolacija koju slušalice pružaju je korektna, mada ne i potpuna, pa ćete imati određenu privatnost, ali i dalje moći da budete svesni okoline kada pauzirate muziku. Aktivna redukcija nije podržana, što ukazuje na to da je ovaj model ipak više orjentisan ka upotrebi na poslu i kod kuće, nego u prevozu npr. iako će se i u toj ulozi snaći sasvim ok ako ne insistirate na potpunoj izolaciji.

   Inače, uz slušalice se dobija i platnena torbica za nošenje, a ko slušalice koristi samo na radnom stolu, može dokupiti i jedno od postolja u nekoliko varijanti.

   Logitech Zone Vibe 100 – Zvuk

   Ono gde nas je Logitech Zone Vibe 100 najprijatnije iznenadio je zvuk, koji je bolji nego što smo mogli očekivati, i pored toga što smo od Logitech-a prethodno čuli veoma dobre modele u G Pro seriji. Već na prvo slušanje je bilo jasno da je ovo model koji je neko projektovao na pravi način, jer je zvuk veoma lepog balansa, sa dovoljno težine u donjem delu spektra bez preterivanja i korektnom količinom detalja u srednjem i višem delu spektra, bez nekih akcenata.

   Zbog ovoga je dugotrajno slušanje vrlo prijatno i neopterećujuće, a opet ostavlja odličan utisak. Zvuk proizvodi par 40mm driver zvučnika koji omogućuju netipično ujednačenu reprodukciju basa čak do minimalnih 30Hz, kao i više nego dovoljno glasnoće, čak i ako ne čujete baš najbolje. Meni je i 60% bilo sasvim dovoljno

   Za prilagođavanje zvuka će vam pored podrazumevanog neutranog na raspolaganju biti i modovi za jasniji dijalog ili više glasnoće ili basa, kao i petopojasni ekvilajzer koji možete menjati u Custom modu.

   Kad pominjemo kvalitet zvuka, vredi reći i da slušalice podržavaju AAC kodek, koji omogućuje korektan bitrate, iako bi sa nekim naprednijim kodekom poput ovaj model verovatno bio sposoban i za više. Povezivanje je moguće isključivo putem Bluetooth-a i to sa dva izvora istovremeno, a latencija veze je dovoljno niska za gledanje videa bez desinhronizacije koja bi smetala, iako ćete ako se baš fokusirate na govor primetiti da kašnjenje postoji.

   Kontrole, mikrofon, baterija

   USB konektor koji se nalazi na levoj slušalici služi isključivo za punjenje, ne i za prenos zvuka, a nešto skuplji Zone Vibe 125 model podržava i to, kao i vezu putem bežičnog adaptera.

   Pored pomenutog USB konektora, na obodu leve slušalice ćete pronaći i prekidač za uključivanje i uparivanje, indikatorsku diodu, tastere za kontrolu glasnoće i taster za javljanje na pozive, dok je na desnoj slušalici je tu i taster za puštanje i preskakanje pesama, a koje možete koristiti i u popularnim aktuelnim platformama za video razgovore, poput Zooma i Microsoft Teams-a, za koje su slušalice sertifikovane.

   Na prednjem delu leve slušalice je i mikrofon koji se izvlači po potrebi, a koji će se automatski aktivirati i deaktivirati zavisno od pozicije, što je vrlo praktično. Uz to podržava i redukciju buke za pozive. O tome da li je mikrofon aktiviran ili deaktiviran će vas slušalice glasovno obaveštavati, kao i o drugim statusima vezanim za povezivanje i sl.

   Nivo jačine mikrofona, kao i količinu vašeg glasa koji želite da čujete u slušalicama (takozvani Sidetone), je moguće podešavati u Logi Tune aplikaciji, koja je dostupna za Mac i Windows računare, kao i u vidu aplikacije za mobilni telefon. U njoj je moguće podešavanje svih funkcija, podešavanje zvuka, kao i ažuriranje firmware-a.

   Za kraj, pomenimo i trajanje baterije, koje je na ovom modelu deklarisano na do 20 sati slušanja i 18 sati razgovora. Realno ćete verovatno dobiti nešto manje od toga, ali je autonomija svakako dovoljno dobra za preko dva radna dana ili jedan čitav dan korišćenja ako ste u putu ili na dugom letu. Pet minuta punjenja omogućuje oko sat vremena upotrebe.

   Logitech Zone Vibe 100 – Utisci i cena

   Sve u svemu, Logitech Zone Vibe 100 su slušalice vrlo interesantnog, specifičnog dizajna, ali i veoma dobrog zvuka, koje rekli bismo uspešno pokrivaju više uloga, od poslovne upotrebe, do HiFi-a i korišćenja u pokretu.

   Mislimo da će baš zbog te kombinacije i biti zanimljive korisnicima. Ako vam se dopadnu, Logitech Zone Vibe 100 možete pronaći na domaćem tržištu po ceni od 15.999 dinara, odnosno oko 135€.

   Možda vam se svidi