Redragon Musas gaming slušalice

Redragon Musas gaming slušalice

Posle sjajnog Zeus modela, na testu su nam se našle još jedne Redragon slušalice, ovog puta sa još nižom cenom i nekim veoma zanimljivim opcijama koje će gamerima itekako biti od koristi.

  Sadržaj

   Ivan Mančić
   Pre oko dva meseca bili smo u prilici da vam predstavimo jedne Redragon slušalice za koje se ispostavilo da nude izuzetan odnos uloženog i dobijenog, zbog čega su i dobile našu Best Buy nagradu. To je ujedno bio i naš prvi kontakt sa audio proizvodima ovog brenda, iako smo prethodno viđali njihove miševe i tastature, pa je teško bilo reći da li je ovaj model izuzetak, ili se i od drugih može očekivati jednako visok kvalitet zvuka. 

   Priliku da proverimo, dobili smo ovih dana kada su na test stigle gaming slušalice pod imenom Redragon Musas. Redragon ima tendeciju da proizvodima daje vrlo čudna imena, a ovog puta su najverovatnije mislili na grčke boginje inspiracije, pritom omašivši jedno slovo za množinu. Srećom ispostavilo se da je to jedino što su omašili.redragonmusas02_resize.jpg 
   Za razliku od Zeus modela (grčka mitologija je izgleda tema kada su u pitanju Redragon audio proizvodi), Musas poseduju znatno tradicionalniji gaming dizajn. Oblik slušalica je asimetričan i moderniji i sve je u kombinaciji crnih površina i crvenih detalja, što je nekako baš old-scool gaming kombinacija.
   redragonmusas01_resize.jpg
   Na boku obe slušalice se nalazi Redragon logo u vidu zmaja i to na pločici teksture brušenog metala, a oko nje su dve linije sa crvenim LED osvetljenjem. Deo koji naleže oko ušiju je uokviren mekanim jastučićima od memorijske pene obloženim veštačkom kožom, dok je unutrašnjost prekrivena crvenom tkaninom sa crnom mrežicom, što je veoma lep detalj.
   redragonmusas07_resize.jpg
   Okvir iznad glave je obložen jastučićem sa prilično bogatim slojem memorijske pene i crvenom veštačkom kožom, što garantuje da vas slušalice sigurno neće žuljati pri nošenju. Osim jastučića, sve ostalo je napravljeno od plastike, pa moramo priznati da što se tiče izdržljivosti, ne uliva baš previše poverenja, jer su slušalice veoma savitljive i nema one rigidnosti koja je krasila Redragon Zeus. 
   redragonmusas07_resize.jpg
   Deo za podešavanje veličine je ojačan metalnim dodacima, a deluje da su slušalice prilagođenije malo većoj glavi, pa će čak i oni sa šampionskom lobanjom moći da ih nose bez ikakve neugodnosti. Na manjoj glavi slušalice ne vrše skoro nikakav pritisak, što zapravo i nije loše, jer je uz pomenute jastučiće udobnost na vrlo visokom nivou i slušalice se skoro i ne osećaju na glavi. Istina, ni izolacija nije na vrhunskom nivou, pa je ipak moguće tiho čuti okolinu i pored zatvorenog dizajna. Plastična konstrukcija ima i pozitivnu stranu u vidu male mase, pa su slušalice prilično lagane za nošenje. 
   redragonmusas09_resize.jpg
   Na levoj slušalici se nalazi i mikrofon koji možete podići ili spustiti po potrebi, a čiji mehanizam poseduje 10 koraka u rotaciji kako bi čvrsto ostao u mestu tu gde ga postavite. Telo mikrofona je savitljivo, ali je mala zamerka što nije malo duže, jer mikrofon stoji malo sa strane, t.j. nije ga moguće saviti tako da stoji tačno ispred usta. Doduše, možda je predviđeno da bude baš tako.
   redragonmusas15_resize.jpg
   Na zadnjoj strani leve slušalice nalaze se i tasteri za kontrolu jačine i taster za deaktivaciju mikrofona. Za razliku od klasičnog točkića, kontrola jačine tasterima nije tako brza ako poželite da npr. trenutno smanjite glasnoću, mada tasteri imaju vrlo jasan i precizan klik i svaki pritisak menja jačinu za 2 procenta.
   redragonmusas16_resize.jpg
   Ono što je zanimljivo je da slušalice dolaze samo sa USB konekcijom, pa nema opcije 3.5mm kabla, što znači da ćete ih moći povezati sa PC-em ili konzolama koje podržavaju USB audio, ali ne i sa mobilnim telefonom. Dakle, namena im je isključivo gaming. Ako izrada samih slušalica ne deluje ubedljivo, kabl ostavlja potpuno suprotan utisak, sa pletenom zaštitom, dodatkom za eliminaciju elektromagnetnih smetnji i prilično robustnim konektorom.redragonmusas17_resize.jpg
   Kada je zvuk u pitanju, moramo priznati da smo bili jako skeptični. Naime ove slušalice na domaćem tržištu koštaju oko 40€ i u toj klasi smo po pravilu navikli na modele, čak i renomiranih proizvođača koji se ističu izgledom, ali im je zvuk blago rečeno katastrofalan. Za divno čudo, zvuk koji Redragon Musas proizvode daleko prevazilazi utisak koji ostavlja izrada, što je veoma prijatno iznenađenje. Za razliku od Zeusa, ovaj model koristi nešto manje driver zvučnike od 50mm, sa impendansom od 32 oma i bez pominjanja vrste korišćenog magneta. Zvučni potpis jeste drugačiji od prepoznatljivog Takstarovog koji je krasio Zeus, ali i nije daleko od njega. 
   redragonmusas10_resize.jpg
   Bas se prostire do oko 28Hz, solidne je definicije i iznenađujuće malog harmonskog izobličenja u odnosu na slične modele, mada je nešto jači, pa u manjoj meri maskira srednji i viši deo spektra. Ipak, ovo je na daleko manjem nivou nego na većini modela ove klase, pa zvuk ipak poseduje solidan balans i dovoljno detalja u srednjem i višem delu spektra da zvuk ukupno dobije vrlo pozitivnu ocenu u odnosu na cenu.  
   redragonmusas30_resize.jpg
   Integrisano pojačalo je inače veoma glasno, pa su slušalice i na 25% dovoljno glasne za normalno slušanje, dok će ih na 100% moći koristiti vaša baba i to bez slušnog aparata. Vama ne bih preporučio da ih pojačavate toliko.  Redragon navodi da uz pojačalo integrisan i 24 bita / 48Khz digitalno analogni konverter koji bi trebao pružiti visoku rezoluciju zvuka, a mi možemo potvrditi samo da ovo rešenje zaista vrlo dobro radi za ovu klasi uređaja. Jedina zamerka bi bio skoro nečujni šum koji se da primetiti kada ne puštate ništa, a koji je zapravo noise floor integrisanog pojačala.Ono što će se gamerima verujemo posebno dopasti je aplikacija koja dolazi uz slušalice. Tačnije, ne dolazi, već je potrebno skinuti je sa sajta, iako će slušalice raditi i bez ikakve aplikacije ili drivera. U njoj će vas sačekati relativno jednostavan interfejs, ali sa dosta korisnih podešavanja kojima možete uticati na zvuk. 
   redragonmusas24_resize.jpg
   Najpre, tu je petopojasni ekvilajzer kojim možete prilagoditi frekventni odziv svom ukusu ukoliko vam se fabrička podešavanja ne dopadaju. Sa po 12db gore i dole, moguće je praviti baš ekstremne promene, a na raspolaganju su vam i četiri profila u kojima možete uskladištiti različita podešavanja. 
   redragonmusas25_resize.jpg
   Ono što je malo čudno je da se na EQ tabu uključuje i 3D zvuk, a koji zapravo kontrolišete u Virtual 7.1 sekciji. Ovde je moguće podešavanje pozicije svakog od individualnih kanala, pa samim tim i uticati na zvučnu sliku kada je okružujući zvuk u pitanju. Iako ne treba očekivati čuda, ipak su ovo stereo slušalice, čini se da ove okružujuće opcije ipak donekle poboljšavaju utisak prostora i lociranje zvukova u igrama, pa vredi poigrati se sa njima i podesiti sve prema vašem ukusu. 
   redragonmusas23_resize.jpg
   Sekcija Effect dodaje mogućnost izbora virtuelnog prostora, a zapravo samo dodaje, po našem mišljenju nepotrebnu reverbaciju, pa preporučujemo da je izbegavate. Sekcija Mic pruža podešavanje jačine mikrofona, kao i neku Micro kontrolu koja ili ne radi, ili je tu za ukras.
   redragonmusas19_resize.jpg
   Kada je mikrofon u pitanju, tu su i dve dodatne opcije, ENC koja se ponaša kao Noise Gate i čijim smanjivanjem možete podesiti prag aktivacije mikrofona, i VM EFF, t.j. Virtual Microphone Effects u kojoj svom glasu možete dodati neki od zanimljivih efekata, što može biti zabavno, ali i pomoći da budete vrlo prepoznatljivi na Discord kanalu. Kompletna podešavanja svih parametara je moguće snimiti i u fajl ili učitati sa diska.
   redragonmusas26_resize.jpg
   Za kraj pomenućemo i jednu interesantnu opciju. Naime kada slušalice skinete i postavite na sto, one automatski detektuju horizontalni položaj i gase zvuk i osvetljenje. To znači da će se zvuk ugasiti ukoliko npr. zaspite za tastaturom, ali i ako tokom igranja pogledate ravno na dole – srećom potrebno je da baš budu u potpuno horizontalnom položaju, pa se to neće dešavati često. Naravno on se isto tako trenutno aktivira kada slušalice podignete.
   redragonmusas27_resize.jpg
   Ukupno, Redragon Musas slušalice su poput Zeus modela, bile veoma prijatno iznenađenje. Za oko 40€, u pitanju je veoma dobar gaming headset čiji zvuk i mogućnosti su van njegove cenovne klase. Zeus po oko 15ak eura višoj ceni nudi nešto bolji zvuk, istina i bolji kvalitet izrade, ali se čini da je Musas prilagođeniji gamerima , sa nekim vrlo korisnim mogućnostima, pa svakako predstavlja interesantnu opciju za igrače koji su u potrazi za povoljnim slušalicama.
    
   Prednosti:

   Solidan zvuk koji premašuje ovaj rang cene

   Potencijalno korisne softverske opcije

   Udobnost

    
   Mane:

   Vrlo su savitljive usled plastične konstrukcije 

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi