Alcatel 3v (Video)

Alcatel 3v (Video)

Alcatel 3 serija je pozicionirana kao srednje rešenje u gami ovog proizvođača. Brend Alcatel je u vlasništvu kineskog TCL-a, koji u principu gađa manje zahtevne korisnike, tako da formulaciju “srednje rešenje” ipak treba shvatiti donekle uslovno. Reč je o pristupačnim telefonima sa velikim ekranima. Gde je tu pozicioniran model koji danas testiramo?

  Sadržaj

   Da odmah damo odgovor na pitanje iz uvoda – Alcatel 3v je najbolji model ovog proizvođača iz serije 3. Na stranicama našeg sajta smo već imali prilike da vam predstavimo nekoliko modela iz ovogodišnje game Alcatel smartfona. Među njima se našao Alcatel 3c, koji je cenovno prilično pristupačan.
   Test: Alcatel 3c
   Model 3v je u apsolutnom smislu ne mnogo skuplji – njegova cena iznosi oko 18,500 dinara. Drugim rečima, reč je o telefonu koji ne košta previše. Ipak, čak i u ovoj klasi, bitka je postala bespoštedna, a nedavno smo vam predstavili kako Huawei Y6 i Y7 modele, tako i Honor 7 varijacije na veoma sličnu temu. Da ne spominjemo pravu invaziju Xiaomi modela u pristupačnim cenovnim kategorijama. Drugim rečima, ni ovde se više ne može računati zdravo za gotovo na zadobijanje simpatija od strane korisnika. Kako se u takvim okolnostima snalazi Alcatel 3v?

   Test: Huawei Y6
   Test: Huawei Y7 Prime
   Test: Honor 7C, 7A i 7S
   Dizajn
   Kutija u kojoj Alcatel 3v stiže je odlično opremljena. Prisutna je silikonska futrola, na koju smo nekako navikli kada je o svim proizvodim reč kod današnjih telefona. Osim nje, unutra zatičemo punjač, micro-USB kabl, bubice, kao i SIM iglicu. Nema nikakve zaštite, o čemu biste trebali da povedete računa tokom korišćenja telefona.

   Moramo reći da nam se u estetskom smislu ovaj telefon prilično dopada. Čak i ukoliko eliminišemo subjektivni osećaj, Alcatel 3v deluje kao da dolazi iz barem jedne cenovne kategorije iznad. Ivice oko ekrana su prilično tanke, a takav je utisak i o kompletnom telefonu. Nema nikakvog izreza, niti preteranog insistiranja na istanjivanju ivica, što toplo pozdravljamo, budući da nas ovaj telefon vraća u vreme kada su telefoni, po mišljenju autora teksta, bili vizuelno atraktivniji.

   To uspeva, između ostalog, i zahvaljujući tome što stiže sa odnosom stranica od 18:9. Zahvaljujući tome, osećaj u korišćenju jednom rukom je sasvim dobar, bez obzira na nešto veću nominalnu dijagonalu. Još jedan detalj koji, subjektivno, nemerljivo pomaže utisku – ukoliko imate telefon bele boje, i prednje ivice će takođe biti bele, a ne crne, kao što je to slučaj u novijim telefonima sa izrezima, koji liče jedan na drugi kao jaje jajetu, a isto tako ne uspevaju da imaju sopstveni vizuelni identitet, posebno što većina korisnika drži telefon u nekoj futroli koja dodatno sakrije boju poleđine telefona.

   Poleđina ekrana takođe izgleda lepo, ali je definitivno jasno da je u pitanju pristupačna plastika. Leđa se blago povijaju prema bokovima, a takođe imaju specifičan vizuelni efekat koji prelama svetlost i oko skenera za otisak prsta, smešten tik ispod modula kamera, na centralnoj osi poleđine telefona. Taj efekat predstavlja dve svetlosne linije koje će kružiti oko tog skenera kako menjate ugao pod kojim gledate telefon i deluje vrlo fino. I cela leđa imaju premaz visokog sjaja. Što se kvaliteta tiče, nećete imati nikakvih sumnji da je u pitanju plastika. No, jasno je da je to neizbežno kod ovako pristupačnog telefona.

   Telefon na desnom boku ima taster za paljenje ekrana, koji ima blaga nazubljenja i to svakako pomaže u korišćenju. Doduše, možda i nije bila neophodna njihova implementacija, budući da su tasteri za zvuk prebačeni na suprotnu, levu stranu. Desno, iznad tastera za paljenje, zatičemo Dual SIM slot, koji će primiti i dve SIM kartice i microSD karticu za proširenje memorije zajedno bez ikakvih problema.

   Ukupan utisak o izradi telefona je prilično solidan. Međutim, treba imati na umu da je ovo telefon koji je izrađen od plastike, a dopada nam se što nema nikakvih problema sa spojevima, ne detektujemo krckanje telefona niti druge potencijalne problematične indikatore. Dopada nam se kako telefon izgleda. No, moramo bez obzira na to reći da je on ipak nešto iza onoga što nude rivali u ovom segmentu.
   Hardverski deo je, vrlo verovatno, ono što Alcatel 3v sputava ponajviše. U suštini, nema potrebe okolišati, telefon je baziran na MediaTek MT8735A čipsetu. U eri u kojoj su konkurenti masovno prihvatili Snapdragon čipsetove ubedljivijih performansi, to deluje preslabo. Barem da je uzeto neko novije octa-core rešenje, pa i da kažemo da je priča korektno zaokružena…
   [modul]specifikacija=9536[/modul]
   Koliko je to sve čudno dovoljno ilustruje podatak da u suštini na sajtu MediaTek-a i nema podataka o “A” varijanti čipseta. Nalazimo informacije o B, M ili P modelima, namenjenih što telefonima, što tabletima. Svi se baziraju na Cortex-A53 jezgrima, samo što četvorojezgarni procesor u našem telefonu nominalno radi na do 1,45 GHz, a u varijantama koje nalazimo na sajtu tek na 1,1 GHz. No dobro, štaje tu je. Zanimljivo je da nam benchmark programi (koji istina nisu uvek sigurni) javljaju da se radi o MT6735 čipsetu…
   alcatel3v_cpuz_s.jpgŽ
   Četvorojezgarni procesor je uparen sa Mali-T720 MP2 grafikom. Treba reći da ova grafika uopšte ne podržava Vulkan, što treba imati na umu ukoliko spadate u osobe koje vole da se igraju – ukoliko to nije slučaj, slobodno zaboravite na ovu rečenicu. Dvojezgarni grafički čip nema previše rezervi snage na raspolaganju, što moramo reći da se oseti, a o tome će tek biti reči. Prosto, nije logično očekivati previše performansi od ovakvog čipseta, ali ni naročiti nivo energetske efikasnosti.
   alcatel3v_geekbench_s.jpg
   Memorije u modelu na našem testu ima 2 GB, dok je skladišni prostor kapaciteta od 16 GB. Dovoljno ili premalo, ostavićemo vama da prosudite. Dobra stvar je da se skladišni prostor može proširiti putem pomenutog slota za microSD memorijske kartice. Maksimalni kapacitet kartice koja se može koristiti u te svrhe je 128 GB.
   alcatel3v_3dmark_s.jpg
   Na priloženim fotografijama možete videti rezultate testiranja u najpopularnijim benchmarking programima – Antutu, Geekbench i 3DMark. Testiranje se čak nije uvek završavalo, jer su neke funkcije i podrška za određene aspekte prosto falili. Ipak, jedno je jasno – Alcatel 3v definitivno nije među bržim telefonima, čak ni u svojoj, ne tako visoko pozicioniranoj kategoriji…Imajući u vidu šta smo rekli u zaključku prethodne sekcije, verovatno je jasno šta bi trebalo da usledi u poglavlju namenjenom softveru telefona. Telefon stiže sa Android 8.0 Oreo verzijom softvera. Proverili smo, i nije dostupan nikakav apdejt za telefon. Operativni sistem je presvučen kompanijinim Joy1 korisničkim interfejsom, koji donosi razne nove mogućnosti i opcije, ali sumnjamo i da utiče na operativni sistem kada su performanse u pitanju.
   alcatel3v_softver1_s.jpg
   Alcatel koristi princip izmene korisničkog interfejsa u nekim svojim telefonima, a model 3v je definitivno na tom spisku. U odnosu na klasičan Android, najpre u oči upada “šarenilo” kojim se odlikuje Joy1 interfejs. Mnoštvo ikonica ima veoma različite boje, a izgleda da će sličan koncept doneti i Android 9 Pie.

   Moguće je napraviti razne izmene po mnogim pitanjima. Korisnički interfejs se može prilagoditi, App Drawer je moguće izbaciti ili dodati po želji, u zavisnosti od toga da li želite tu mogućnost, a i bloatware je relativno umeren. Tu je mogućnost uvećavanja ikonica i drugih elemenata interfejsa, tako da je moguće dosta izmeniti sve stavke.
   alcatel3v_softver4_s.jpg
   Telefon podržava i Func, što je ime za sistem aktiviranja određenih funkcija direktno sa ekrana telefona, čak i ukoliko je telefon zaključan. Tako je moguće direktno pokrenuti snimanje zvuka, kalkulator, pokrenuti kameru ili štopericu, Google pretragu, kreirati SMS ili e-mail poruku – no, ne sve to odjednom. Mesta ima tek za pet funkcija, pa stoga birate između onih koje vam se čine neophodnim ili važnim za određeni posao.

   Postoji dosta stavki kojima se Joy1 izdvaja od standardnog Androida. Smart Manager je svojevrsni menadžer aplikacija, potrošnje, memorije i dostupnog prostora. Preko njega je moguće vršiti povremena “čišćenja” telefona. Na sistemu je prisutan OfficeSuite, svojevrsni Office klijent u Open izvedbi. Prisutan je veći broj alatki, ali je moguće i videti veliki broj dostupnih aplikacija koje Alcatel preporučuje preko svog enjoy.now servisa. Prisutan je i fajl menadžer.

   Što se bezbednosnih funkcija tiče, već smo pomenuli da je tu skener otiska prstiju. Međutim, to nije sve. Alcatel 3v podržava Face Unlock, funkciju koja omogućava direktno otključavanje ekrana putem prepoznavanja lica. U te svrhe se koristi prednja kamera. Ne možemo reći da sistem radi naročito dobro u mraku, ali će tokom većeg dela dana završiti posao – nije ni bolji ni gori od brojnih sličnih sistema koje danas viđamo na modernim telefonima.

   Međutim, najveći problem telefona je nejaki hardver, koji se vidljivo muči sa raznim sadržajima. Animacije nisu naročito fluidne, što zbog slabijeg hardvera, što zbog samo 2 GB RAM-a, što zbog velike rezolucije ekrana, koja je nekada dobra stvar, ali ovde kao da radi protiv samog telefona koji se muči. Stvari rade relativno fluidno dok…ne počnu da ne rade fluidno. Što će se desiti, posebno u 2160 x 1080 rezoluciji ekrana…
     
   Ekran
   Ekran bi trebao biti udarna tačka telefona. On to po svim parametrima i jeste. Radi se o IPS panelu, te ekranu velike dijagonale od 6 inča. Rezolucija od 2160 x 1080 piksela je sasvim dovoljna i sadržaji prilično lepo izgledaju na njemu. Ostaje primedba iz sekcije posvećene softveru da ovako velika rezolucija definitivno nije primerena hardveru, ali da lepo izgleda, ne možemo sporiti.
   alcate3v_9_s.jpg
   Sve u svemu, kvalitet ekrana je veoma dobar sa 402 piksela po inču. Koloritet ekrana je prilično dobar, kao i uglovi gledanja. U tom smislu, nemamo nikakvih primedbi, naročito imajući u vidu cenovnu klasu Alcatel 3v telefona. Uživaćete u preglednosti, surfovanju, gledanju različitih sadržaja.
    alcatel3v_ekran_s.jpg
   Automatsko osvetljenje funkcioniše odlično. Međutim, moramo reći da nismo naročito zadovoljni (ne)mogućnostima softverskih modifikacija. Opcije za neko posebno podešavanje ekrana bukvalno ne postoje i svode se na najrudimentarnije mogućnosti. Istina, velika je verovatnoća da ćete biti sasvim zadovoljni podrazumevanim setovanjima, ali ukoliko budete želeli da ih promenite, teško da ćete biti u stanju. Takođe, nema nikakvog zaštitnog stakla ili drugog vida zaštite na ekranu, što treba imati u vidu.
   Audio
   Kada je zvuk u pitanju, telefon je korektan, ali ne možemo reći da je išta više od toga. Jedan zvučnik je prisutan, relativno je glasan, ali to bi bilo to. Nema nikakvih posebnih daljih karakteristika. 3,5-milimetarski konektor je prisutan, a isporučuju se odgovarajuće slušalice koje možete koristiti. Međutim, kao što možete pretpostaviti, one su ipak slabijih karakteristika, pa preporučujemo nešto drugo. Recimo, sada je moguće za svega nešto preko 2000 dinara kupiti Sennheiser bubice koje će oduvati bilo šta što se isporučuje uz bilo koji telefon.
   alcatel3v_audio_s.jpg
   Baterija
   Baterija nije naročiti adut telefona. Nominalno, ima kapacitet od 3000 miliamperčasova. Sa tim bi, recimo, Huawei čuda učinio po pitanju optimizacije, ali Alcatel je na našem testu desetočasovnog YouTube videa izdržao svega nešto ispod 8 časova. Ipak ovde imam ne naročito energetski efikasan čipset, što je faktor koji se ne može zaobići.
   alcatel3v_baterija_s.jpg
   Drugim rečima, ne očekujte ništa više od jednodnevne upotrebe, osim ako baš ne predstavljate ekstremno štedljivu osobu koja će, pride, da upotrebljava režime uštede energije. Rezultate možete videti na priloženim skrinšotovima.Alcatel je definitivno želeo da uradi nešto više po pitanju kamere. Model 3v stiže sa kombinacijom senzora od 12 megapiksela i 2 megapiksela za efekat dubine pozadi, kao i relativno standardnom kamerom od 5 megapiksela napred. U suštini, zadnja kamera predstavlja važnu tačku proizvoda. Uspeva li da opravda očekivanja?
   alcatel3v_kamera_s.jpg
   Aplikacija kamere je veoma jednostavna za korišćenje, bez previše opcija, a opet sve što treba je tu. HDR ne možete postaviti na automatsko setovanje, već je ili uključen ili isključen. Na raspolaganju je nekoliko režima snimanja, a opet, uključujućio Light Trace, kao manuelna podešavanja.   Osnovni senzor je relativno dobar i korektno obavlja posao, naročito u okvirima klase. Reč je o senzoru od 12 megapiksela, sa otvorom blende od f/2.2 i veličinom piksela od 1.25 mikrometara. U suštini, napraviće prilično fine fotografije čak i u relativno slabijim uslovima osvetljenja. Posebno je dobro što ovaj senzor ima phase detection autofokus, pa u tom smislu radi veoma brzo i utisak u radu je veoma dobar, što naročito odgovara osobama koje su navikle da bez nekih posebnih postupaka u automatskom režimu prosto usmere telefon i snime fotografiju.   Stvari se komplikuju kada se odmakne od standardnog načina upotrebe i poželi upotrebiti nešto više od toga. Tipičan primer bi bio HDR, koji je veoma loš. Prosto, slika se na “divlji način” posvetli. Sve postane blještavo, nema nikakve suptilnosti u “vađenju” detalja iz tamnijih delova slike. Prosto, ova opcija nije naročito upotrebljiva.   Slično se može reći i za efekat dubine, odnosno zamućenja. On je…veoma loš. Pride, proizvođač se potrudio da omogući Refocus i Real Time bokeh efekte. Oni mogu da funkcionišu, i zapravo možete naknadno editovati fotografiju promenivši upravo te parametre, ali je to slaba uteha za činjenicu da nam se prosto ne sviđa kako rade senzori, odnosno njihova učinkovitost. Doduše, može biti da je odgovoran softver, a ne hardver, ali kako bilo, efekat deluje prilično uveštačeno, plus najčešće zamuti potpuno pogrešne delove slike. Paradoksalno, ispada da bi efekat bio bolji da svih tih naprednijih stavki nije bilo.   Telefon poseduje režim noćnog snimanja. Iskreni da budemo, očekivali smo slabije snimke noću – telefon ipak jeste u mogućnosti da pruži vrlo upotrebljivu sliku. Naravno, dolazi do degradacije kvaliteta iz jasnih razloga, ali ponavljamo, ona nije tolika koliko smo očekivali. Doduše, nekada je bilo bolje snimati prosto automatskim snimanjem nego noćnim režimom, ali to se dešavalo od slučaja do slučaja. Naravno, neke stvari ostavljamo i samim korisnicima na procenu i eksperimentisanje.   Prednja kamera je relativno korektna, ali ne mnogo više od toga. Sa fiksnim fokusom treba računati unapred. U suštini, ukoliko zauzimate najveći deo kadra i nema nekih okolnih detalja, može dobro da obavi posao. Veće muke za senzor od 5 megapiksela nastaju kada ima više detalja, elemenata koje treba obuhvatiti i slično. Tako, na primer, bolje selfi rezultate beležimo u zatvorenim prostorijama, naspram otvorenog prostora. Ima dosta telefona u ovoj cenovnoj klasi sa boljim rešenjima kada je prednja kamera u pitanju, mada ponavljamo, i Alcatel 3v će poslužiti u raznim situacijama, posebno jer ima sopstveni LED blic.

   foto_alcatel3v_10_s.jpg

    Ukupan utisak u ovakvoj kategoriji telefona je uvek teško formirati. To je prosto tako, što zbog apsolutnih, što zbog relativnih parametara. Apsolutno posmatrano, telefoni ove cenovne kategorije su ipak plod velikog broja kompromisa i to je činjenica koja ih umnogome definiše. Relativno gledajući, postoji pravo more različitih telefona. Stoga je veoma teško odrediti definitivno da li je uređaj koji je malo bolji ili malo bolji u nekim parametrima vredan kupovine.
    
   Alcatel 3v definitivno ima svoje adute. Šteta je samo što su ti aduti ostali nenadograđeni, odnosno što u neku ruku telefon ima velikih problema da te udarne stavke podrži na adekvatan način na drugoj strani – čak su nekada kočnice za ostatak uređaja. Recimo, veliki ekran je veoma dobar i lep, ali je očito da je ogromna rezolucija problematična za nejaki hardver. Zadnja kamera je korektna u osnovnim režimima snimanja, ali kada se pokuša nešto više od toga i proba se iskoristiti i drugi senzor na zadnjem delu, ispada da bi bilo bolje da ga nema.
    
   Stoga je veoma teško dati nedvosmislenu preporuku. Da pristojno radi – radi. Da ima mana – ima. Telefon nam se estetski veoma dopada, uvek volimo veliki IPS ekran, a i moguće je napraviti veoma korektne fotografije. Sa druge strane, nejaki hardver ostavlja slab utisak, a možemo reći da bismo veoma voleli da baterija duže traje. No, šta je tu je. Kao što smo rekli, ova kategorija se odlikuje velikim brojem kompromisa. Pažljivo pročitajte naš prikaz i procenite da li Alcatel 3v pogađa ono što ste želeli od telefona.
    
   Prednosti
   – Dizajn- Veliki ekran visoke rezolucije- Korektno snimanje u osnovnim modovima
   Nedostaci
   -Baterija- Slabašan hardver- Joy1 korisnički interfejs se neće dopasti svakome
   Cena: 18,490 dinara
   Telefon na test ustupio Alcatel.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan