Alcatel 5 (video)

Alcatel 5 (video)

Velika bitka se vodi u kategoriji od 200 do 300 EUR-a i zaista možemo pronaći veoma zanimljive uređaje, jer proizvođači jednostavno moraju biti kreativni kako bi privukli kupce. Upravo u toj klasi se nalazi Alcaltel 5 koji bi mogao biti izbor mnogih, zahvaljujući nekim iznenađujuće dobrim karakteristikama. Format ekrana od 18:9, dvostruka prednja kamera, detekcija lica i otiska prsta su samo neke od mogućnosti koje ne biste očekivali u ovoj kategoriji.

  Sadržaj

   Nebojša Todorović
   Alcatel je tokom MWC sajma u Barseloni ove godine jasno dao do znanja da želi da preuredi svoju ponudu i kompletnu liniju proizvoda učini razumljivom i preglednom za korisnike. Rezultat toga su tri serije – Alcatel 1, 3 i 5. Svaka od njih će imati nekoliko podverzija koje će imati određene sufikse kao što su 1X, 3c, 3v, 3x itd. Razlike će postojati u smislu da će svaki model imati svoju ciljnu grupu, ali su ti modeli jasno podeljeni po klasama kojoj pripadaju.
   Serija 1 će biti najpristupačnija i neće prelaziti magičnu cifru od 100 EUR-a, dok će model 5 biti najskuplji, ali sa ne tako visokom cenom od oko 230 EUR-a prema rečima Alcatela. Serija 3 će popuniti sve između, u zavisnosti od verzije, ali ćemo o njima pričati neki drugi put. Alcatel je očigledno shvatio da se u ovim kategorijama vodi prava bitka i želi deo kolača, ali kako svaki od tih modela mora imati neki kompromis, proizvođačima ostaje prostora da ciljaju specifične grupe korisnika, jer se pokušaj da zadovolje što širu publiku završi mlakim proizvodom koji nema konkretne mane, ali ni pravih prednosti.
    
   Raspakivanje i dizajn
   Uređaj stiže u prepoznatljvom Alcatel pakovanju u kome pored samog telefona stiže prateća dokumentacija, punjač malih dimenzija, USB 3.0 Type-C kabl, klasične bubice sa mikrofonom i iglica za vađenje slota za SIM i memorijsku karticu. Nažalost, nema zaštitne folije u okviru propratne opreme, što je šteta, jer prema zvaničnim specifikacijama Alcatel ne pominje staklo otporno na ogrebotine kao npr. Corning Gorilla Glass.
   alcatel_5_002_s.jpg 
   Na prvi pogled Alcatel 5 izgleda kao pripadnik barem za klasu skupljih modela nego što je to u stvarnosti. Kućište ima svojevrstan “metallic look”, a ivice oko ekrana formata 18:9 su ekstremno tanke i to posebno važi za predeo ispod donjeg dela ekrana. Sve ovo čini da uređaj lepo leži u ruci i deluje vrlo prestižno na prvi pogled, tako da su inicijalni utisci više nego dobri.
    alcatel_5_008_s.jpg
   Međutim, vrlo brzo ćete shvatiti da je Alcatel 5 uprkos kvalitetnom unibody kućištu ipak izrađen od plastike koja je napravljena tako da deluje kao metal, u našem slučaju kao da je u pitanju sivi brušeni aluminijum. Ne kažemo da je drugi utisak loš, već samo da ćete brzo ipak shvatiti da nije reč o modelu koji pripada “flagship” ponudi i to je sve. Dobra strana plastičnog kućišta je činjenica da telefon teži svega 144 grama, uprkos velikoj dijagonali ekrana od 5.7 inča.
    alcatel_5_020_s.jpg
   Kada smo već kod dijagonale od 5.7 inča, odmah moramo da zapazimo da zahvaljujući tankim ivicama i 2:1 odnosom stranica, Alcatel 5 izuzetno lepo leži u šaci, pod pretpostavkom da je ona bar prosečne veličine. Čak je i korišćenje jednom rukom realna opcija, a to je nešto što je bilo jako teško izvodljivo i sa modelima od  5.5 inča u donedavno standardnom 16:9 formatu. Kućište ima nešto veću debljinu od 8.4 mm, ali su ivice leđa blago zakrivljene, tako da možemo da kažemo kako je Alcatel dobro odradio posao sa dizajnom i izradom, iako se odlučio na plastiku. Veliko unapređenje je definitivno prelazak na unibody koncept, gde je Alcatelu ponajviše škripalo sa prethodnim modelima.
    alcatel_5_016_s.jpg
   Moramo da primetimo i to da iako su okviri oko ekrana veoma tanki, to ne važi za gornji deo koji je prilično širok. Razlog za to je više nego očigledan, čim malo bolje pogledate. Naime, iznad ekrana se nalaze dve kamere, senzor osvetljenja, zvučnik i blic. Sve ovo je moralo da zauzme nešto više prostora, tako da možemo da oprostimo Alcatelu na ovakvom dizajnerskom kompromisu.
    alcatel_5_019_s.jpg
   Leđa telefona su čista i uniformna, tako da su pozadi pedantno smešteni po vertikali kamera, blic i čitač otiska prsta – da bi se ispod svega navedenog smestio i logo kompanije. Moramo priznati da nas je pomalo zaintrigirala činjenica da se Alcatel nije sa ovim modelom priključio trendu koji podrazumeva dve kamere. Moramo priznati da smo uvereni da nas iza ćoška čeka neki budući “Alcatel 5X” koji će raspolagati sa dva senzora na zadnjoj strani.
    alcatel_5_008_s.jpg
   Ergonomski gledano, bočne ivice su jako lepo organizovane. Na levoj se nalazi slot za SIM i microSD kartice. Alcatel 5 je hibridni dual-SIM uređaj kod koga možete da imate ili dve SIM kartice ili SIM karticu i microSD kapaciteta do 256 GB. Na desnoj strani tasteri za pojačavanje i smanjivanje intenziteta zvuka, kao i prekidač za paljenje uređaja.
    alcatel_5_015_s.jpg
   Gornja ivica krije 3.5-milimetarski priključak za slušalice. Kvalitet zvuka je solidan, ali moramo priznati da su isporučene bubice razočaranje, tako da vam savetujemo da nabavite neko kvalitetnije rešenje kako biste izvukli maksimum iz ovog modela na polju reprodukcije zvuka. Sa donje strane zatičemo USB 3.0 Type-C konektor koji je smešten na sredini.
   alcatel_5_003_s.jpg
   alcatel_5_007_s.jpgAlcatel 5 je hardverski gledano jako lepo pozicioniran u svojoj kategoriji. Neki će žaliti za izostankom Snapdragon čipseta u svim novim modelima i činjenici da se kompanija odlučila isključivo za MediaTek rešenja, ali ima smisla da je Alcatel na ovaj način napravio određene uštede bez prevelikih kompromisa u pogledu performansi.
   [modul]specifikacija=9364[/modul] 
   Ugrađeni MediaTek MT6750 koristi osmojezgarni procesor koji poseduje dva klastera. Prvi je brži i radi na 1.5 GHz, dok je drugi “low-power” i radi na maksimalnih 1 GHz, a u oba slučaja se koriste Cortex-A53 jezgra. Reč je o solidno vremešnom čipsetu koji je izrađen u 28nm tako da u pogledu energetske efikasnosti nije baš najsjajniji izbor. U pogledu performansi je u stanju da većinu zadataka obavlja vrlo pristojno. Čak su i igre radile bez ikakvih problema MT6750 upošljava solidni Mali-T860 MP2 GPU.
    interfejs_alcatel_5_009_s.jpg
   U kombinaciji sa 3 GB RAM-a i 32 GB interne memorije moramo priznati da smo veoma zadovoljni hardverskom osnovom koju koristi Alcaltel 5. Istini za volju, daleko je od modernih rešenja iz Qualcomma i Huaweia, ali Alcatel nema previše mogućnosti izbora na ovom polju ukoliko želi da se cenom podvuče ispod konkurencije i proba da pruži korisnicima više za manje novca.
    interfejs_alcatel_5_001_s.jpg
   Testiranje u Antutu aplikaciji jasno pokazuje gde se ovaj model nalazi hardverski, u smislu da je ispod modela koji koriste Snapdragon 625 ili Kirin 659 i da je pandan modelima sa entry-level Snapdragon 430 rešenjima.
    interfejs_alcatel_5_002_s.jpg
   Softver i utisci u radu
   Alcatel je tokom MWC-a naveo da će neki novi modeli dobiti novu verziju Androida, pa tako možemo očekivati Oreo na većini ovih modela, ali za sada Alcatel 5 i mnogi drugi modeli stižu sa Android 7.0 Nougat verzijom. Moramo priznati da smo malo razočarani i da smo očekivali da se nakon predstavljanja nadogradnja pojavi gotovo odmah, ali gotovo mesec dana od tada nema nove verzije.
    interfejs_alcatel_5_003_s.jpg
    
   Alcatel koristi tek blagu izmenu standardnog Androida, tako da osim izmenjenog dizajna ikona i poneke opcije tu i tamo, nećete naići na neke bitne promene što je odlična vest za ljubitelje čistog Androida. Sve potrebne opcije su tu, a proizvođač nije želeo previše da menja stvari kako bi se što veći broj korisnika lakše snašao. Alternativno, pored standardnog izdanja sa “app drawer-om”, možete da promenite izgled interfejsa bez “fioke sa aplikacijama” ili čak dodatno pojednostavljen mod koji će povećati ikone i dodatno smanjiti broj dostupnih aplikacija.
    interfejs_alcatel_5_004_s.jpg
   Dodatnih aplikacija nema previše, tako da je tu samo ono najnužnije. Za ovaj potez ćemo iskreno pohvaliti Alcatel, jer zaista volimo da telefoni ove kategorije ne budu preopterećeni “bloatware-om” koji samo usporava rad svih ostalih funkcija i otežava svakodnevno korišćenje. Ipak, tu je sve što bi moglo da zatreba po vađenju iz kutije.
    interfejs_alcatel_5_006_s.jpg
   Tu je file explorer, radio aplikacija, notes, snimač zvuka, kompas i razni drugi alati neophodni za svakodnevnicu. Pohvalićemo i Super Cleaner aplikaciju koja uredno vrši optimizacije i čišćenje uređaja od nepotrebnih podataka, a čiji je interfejs vrlo intutitivan i radi jako lepo.
    interfejs_alcatel_5_007_s.jpg
   Kao što smo već napomenuli, tu je i senzor otiska prsta koji radi odlično. Nije među najbržima i najpouzdanijima koje smo imali prilike da isprobamo, ali je više nego dobar. Ume da se zbuni sporadično, ali je u većini slučajeva brz. Takođe, novi sistem zaštite je i takozvani Face Lock koji omogućava prepoznavanje lica vlasnika kako bi se telefon otključao.
    alcatel_5_010_s.jpg
   Ovo funkcioniše odlično dok su svetlosni uslovi relativno dobri, ali se pouzdanost degradira sa smanjenjem ambijentalnog osvetljenja. U prevodu – napolju dok šetate, sedite u kafiću ili na terasi će reagovati gotovo momentalno. Minimalna zadrška uvek postoji, ali je ona veoma mala i meri se u milisekundama. Međutim, uveče u mračnijijm uslovima ćete verovatno gledati zbunjeno u telefon, ali i on u vas jer nije siguran ko ga drži u ruci. Tada je najbolje da se oslonite na senzor otiska prsta, i zaboravite na detekciju lica.Ekran
   Kao što smo već rekli, prvo što primetimo su tanki okviri oko ekrana na ovom telefonu, ali nakon prvog utiska shvatamo da je pokrivenost prednje strane od strane ekrana svega 77.4% što zaista nije visoka vrednost. Nažalost, problem je u veoma širokoj gornjoj ivici koja je morala da udomi veliki broj komponenti, p dolazimo do zaključka da je Alcatel napravio veoma efektnu optičku varku sa ostala tri okvira koja čine da telefon gotovo ceo izgleda kao da je prekriven ekranom, a zapravo to nije slučaj.
    alcatel_5_024_s.jpg
   Sam ekran ima dijagonalu od 5.7 inča, uz odnos stranica od 18:9 što ga čini bolje podešenim za multimediju nove generacije i korišćenje jednom rukom. Upotrebljen je IPS panel, pa je kolorit vrlo dobar, kao i uglovi gledanja. Maksimalno osvetljenje je zadovoljavajuće i rekli bismo na liniji proseka u ovoj klasi. Nažalost, rezolucija na ovoj dijagonali postaje na ivici prihvatljivog za telefon nešto više klase. Jednostavno, deluje nam da je negde 5.5-inča u 18:9 formatu optimalno za rezoluciju od 1440×720 dok sve preko toga polako počinje da utiče na oštrinu.
    alcatel_5_023_s.jpg
   Sa pomenutih 5.7-inča dolazimo do krajnjih ivica prihvatljivosti, jer gustina piksela pada na svega 282 PPI. Ne sumnjamo da će biti i 6-inčnih modela sa istom rezolucijom, ali tada padamo na gustinu piksela koji su imali telefoni od pre 6 ili 7 godina. Uostalom, Alcatel 3v ima 6-inčni displej i rezoluciju od 2160×1080 što pomalo čini da smo razočarani što takav ekran nije otišao i u Alcatel 5 čiji bi se hardver bolje nosio sa većim brojem piksela.
    alcatel_5_012_s.jpg
   U svakom slučaju, ekran je solidan, ali daleko da odskače od trenutne ponude u bilo kom smislu. Trenutno možda zbog činjenice da poseduje najaktuelniji odnos stranica, ali tu se priča završava. Osim toga je prilično prosečan po svim karakteristikama.
    
   Zvuk
   Na ovom polju je odrađen solidan posao i iako poseduje samo jedan zvučnik, Alcatel 5 je dovoljno glasan iako nema stereo reprodukciju. Izlaz od 3.5mm za slušalice je dovoljno jak, ali to ćete iskusiti tek prilikom korišćenja nekih boljih slušalica, jer su fabričke prilično slabog kvaliteta. 
   Baterija
   Uprkos povećem ekranu i nešto starijim MediaTek čipsetom izrađenim u 28-nanometarskom proizvodnom procesu, Alcatel 5 uspeva sa baterijom kapaciteta 3000 mAh komotno da “preživi” dan uobičajene upotrebe. Štaviše, možete računati i na deo jutra, ali nemojte krenuti negde pre podne bez punjača u tom slučaju.
    interfejs_alcatel_5_010_s.jpg
   Naravno, stil upotrebe najviše utiče na autonomiju, pa tako celodnevno gledanje YouTube-a ili igranje igara će kroz par časova baciti bateriju na kolena. Dobra vest je da postoji nekoliko režima rada, pa možete da podesite telefon u malo štedljiviji režim rada kako biste “iscedili” još koji sat iz ugrađene baterije.Krenućemo od zadnje kamere koja kod ovog modela nema dva senzora kako bismo očekivali od aktuelnih trendova koje diktiraju veliko kompanije kao što su Huawei, Apple, Samsung… Alcatel se odlučio na konzervativniji pristup koji koristi jedan 1/2.9″ senzor rezolucije 12 MP koji je uparen sa optikom sa otvorom blende od f2.2. Tu je i autofokus kao i LED blic. Sve ovo deluje ne preterano inspirišuće i u liniji sa većinom konkurentskih rešenja, ako ne i ispod zbog činjenice da nema drugog senzora.
    alcatel_5_018_s.jpg
   Softverski gledano, opcija nema mnogo. Interfejs je standardan i malo ko neće umeti da se snađe što je plus. HDR se automatski aktivira i radi solidan softverski posao, a tu je mogućnost dodavanja efekata i filtera. Tu je nekoliko režima kao što su panorama, light-paint, široki ugao za društvene mreže itd. Naravno, mogućnost zamućivanja teksture kože kao “beauty” mod je tu, ali bismo ga kao i uvek izbegavali, jer čini da koža deluje potpuno neprirodno.
    interfejs_alcatel_5_005_s.jpg
   Aplikacija za kameru radi dovoljno brzo i bez zastajkivanja, ali nekada potraje dok ne zabeleži fotografiju ili snimak. Sam kvalitet zadnje kamere je vrlo dobar i možemo reći čak i iznad konkurencije u nekim aspektima. Istina i dalje ovi senzori imaju malo više šuma, kao to da zbog nedostatka optičke stabilizacije fotografije mogu da ispadnu zamućeno, ali je ukupan utisak dosta povoljan u uslovima dobrog osvetljenja. Mnogi konkurenti koji smo testirali u ovoj cenovnoj klasi daju slabije rezultate i to sa sistemima koji koriste dva senzora. Naravno, čim padne mrak, situacija se pogoršava i dolazi do veće količine šuma na slikama, čak i predveče kada ima nešto svetla. Kamera tada pokuša da kompenzuje sa nešto većom ISO osetljivošću, ali se oštrina i detalji izgube čim pređe preko ISO 800.
   fotografije_alcatel_5_005_s.jpg
   fotografije_alcatel_5_004_s.jpg
    fotografije_alcatel_5_006_s.jpgfotografije_alcatel_5_001_s.jpg
   fotografije_alcatel_5_007_s.jpg
   fotografije_alcatel_5_008_s.jpg
   fotografije_alcatel_5_009_s.jpg
   Prednja kamera, odnosno prednje kamere, kojih ima dve, odlično rade u paru i prave fotografije iznenađujuće visoke  rezolucije od 13MP. Takođe, otvor blende je f2.0 pa se kamere solidno snalaze i u mraku. Kvalitet fotografija je vrlo dobar, tako da ovaj telefon može da bude jako dobar izbor za ljubitelje selfija, a nemaju previše veliki budžet. Čak i u slabijim svetlosnim uslovima, ove kamere se dobro snalaze iako malo pada oštrina i gube se detalji, pad kvaliteta je daleko manji u odnosu na svaki drugi telefon u klasi koji smo imali prilike da isprobamo.
   fotografije_alcatel_5_002_s.jpg
   fotografije_alcatel_5_003_s.jpg
   fotografije_alcatel_5_011_s.jpgAlcatel 5 je najavljen sa cenom u Evropi od 230 evra što je fantastična cena imajući u vidu šta sve ovaj model nudi. Ekran poveće dijagonale sa novim formatom, solidno visoku rezoluciju, kvalitetnu izradu koja deluje kao da je iz klase iznad nego što je ste, ali i sjajnu selfie kameru sa dva senzora što koliko je nama poznato, malo ko nudi u ovoj cenovnoj klasi.
    
   Tu su i detekcija lica, čitač otiska prsta, ali i solidan hardver sa velikom količinom RAM-a i interne memorije koji će ga učiniti upotrebljivim na duge staze. Istini za volju, ima modela sa boljom zadnjom kamerom ili nekim drugim aspektom, ali Alcatel je želeo da se istakne u nekim kategorijama i tako učinio uređaj zanimljivim za određenu ciljnu grupu što je hrabriji potez nego da je pokušao da zadovolji što širu publiku.
    alcatel_5_023_s.jpg
   Prostora za unapeđenje skakako ima, ali moramo priznati da nam se dopada ovakav kakav jeste i svesni smo da bi ta unapređenja povećala i konačnu cenu. Ovako imamo prilično dobro osmišljen uređaj koji je veoma pristupačan i ukoliko tražite dobar i moderan uređaj, koji izgleda odlično, ima veliki broj funkcionalnosti, a ističe se po dizajnu, kvalitetnoj prednjoj kameri i solidnom hardverskom specifikacijom, Alcatel 5 treba da uđe u uži izbor.
   Prednosti:– Prednja kamera sa dva senzora- Selfie kamera sa 120 stepeni za šire kadrove- Čitač otiska prsta i detekcija lica- 3 GB RAM-a- Dobra zadnja kamera- Izrada
   Nedostaci:– Rezolucija je mogla biti nešto veća- Gornja ivica kvari odnos ekrana i prednje površine
   Cena: oko 31.000 RSD

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi