BlackBerry Key2 (Video)

BlackBerry Key2 (Video)

Nova generacija BlackBerry telefona stiže u pravo vreme da nas podseti da postoje prilično ozbiljne primene mobilnih telefona i da njihova svrha nije samo zabava. Naravno, sami biramo svrhu svojih telefona, ali doza pouzdanosti i ozbiljnosti je neophodna kako u izradi i dizajnu, tako i u softveru i hardveru telefona kako bi on imao pravu primesu ozbiljnosti.

  Sadržaj

   Pogađate, govorimo o novoj generaciji telefona namenjenih prevashodno poslovnim korisnicima. Model BlackBerry Key2 je u tom smislu kruna dosadašnjih napora TCL-a da revitalizuje brend koji je nekada bio sinonim za poslovni telefon. Koliko je u tome uspeo?

    
   Prvi pokušaj, BlackBerryKeyONE, pokazao je da je kompanija na pravom putu ali tek sada s modelomBlackBerry Key2, ali i Key2 LE koji smo vam nedavno prikazali i čiji test možete pogledati klikom na link ispod ovog pasusa, možemo reći da je u potpunosti oživeo duh brenda i da imamo kompletan biznis pametni telefon sa maksimalno bezbednim servisima na modernoj platformi. Stoga, pogledajmo šta sve konkretan model donosi.
   Test: BlackBerry Key2 LE
    
   Telefon na testu
   BlackBerry Key2 je na naš test stigao u ful pakovanju. Velika kutija je vrlo adekvatno ilustrovana, i telefon je prilično dobro predstavljen kupcu. Same boje, sa dominantnim tamnim, ali i vrlo ozbiljnim tonovima, sugerišu da unutra nije bilo kakav proizvod, već pravi poslovni uređaj. U samom pakovanju, osim telefona, zatičemo bubice, punjač, SIM iglicu, te USB-C kabl. Nema nikakvog kejsa za nošenje. Punjač je 5V 3A, odnosno 15W, i lepo će poslužiti da brzo napuni bateriju telefona.

   Prednjim delom dominira i najviše pažnje privlači – tastatura. Reč je o fizičkoj tastaturi, koja zauzima donju trećinu prednjeg dela. Tasteri su odlično oblikovani, uvećani u odnosu na prvu generaciju Key modela, sa strukturom takvom da, prema navodima matične kompanije, pospešuje brzo kucanje. Jasno je da je ovo od značaja svima koji moraju biti mobilni, a zbog prirode posla komuniciraju stotinama poruka dnevno.

   Ekran je nešto manjih dimenzija, što je i logično jer ne prekriva kompletnu prednju površinu. Ipak, njegova dijagonala od 4,5 inča je veća od nekadašnjih flagship telefona. Stoga, naizgled predstavlja sasvim dovoljan i razuman izbor. Naravno, ekran je osetljiv na dodir, i možete koristiti i virtuelnu tastaturu pored fizičke. Preko ekrana je implementirano Corning Gorilla Glass 3 zaštitno staklo.

   Sam telefon je prilično kockast, podosta pravilnog oblika. Izrada je prilično dobra, a kombinuje se aluminijum serije 7000 od koga je izrađen frejm zajedno sa kvalitetnom plastikom prevučenom mekim materijalima. Zahvaljujući toj kombinaciji, ali i dimenzijama i obliku telefona, osećaju ruci je prilično jedinstven. Korisnicima sa većim šakama će odlično ležati, i ne vidimo razlog da generalni utisak ne bude pozitivan, tim pre što je zadnja površina teksturisana, pa takođe doprinosi utisku o kvalitetnom proizvodu.

   Oblik telefona, ali i raspored komponenti nam je prilično poznat još sa BlackBerry Key2 LE telefona. Na desnom boku imamo tastere, pri čemu su Volume tasteri klasični, a ispod njih je taster za paljenje ekrana koji je “nazubljen”, tako da u startu možete da jasno na dodir odredite o kakvom je tasteru reč i o čemu se radi. Ispod njega je još jedan mali taster, sa tom razlikom što nije nazubljen – reč je o tzv. Convenience Key, tasteru koji je programabilan i koji možete podesiti da radi različite stvari.

   Takođe, na obodima telefona zatičemo SIM slot, koji je hibridnog tipa, zatim 3,5-mm priključak za slušalice, te zvučnik i USB-C port preko koga se telefon puni i komunicira sa računarom. Prisutna je podrška za NFC, FM radio, U suštini, tu je sve što je neophodno, i Key2 ne oskudeva u bilo čemu.

   Sam telefon “pogađa u srce” nešto starijih osoba koje su ostale tehnološki entuzijasti u srcu. Kao da spaja najbolje iz prošlih i sadašnjih vremena. No, da li je to učinjeno nauštrb neke funkcionalnosti i je li simbioza takva da dobijamo najbolje iz oba sveta, ili se pak radi o usiljenoj kombinatorici? Prelazimo na hardver… Svi BlackBerry telefoni se suočavaju sa problemom – to je odnos hardvera i cene. Budući da softver i prateći servisi čine značajan udeo u ceni BlackBerry telefona, posledica toga jeste da, iz ma kog ugla posmatrali problematiku, svaki BlackBerry telefon deluje kao slaba kupovina gledano kroz hardver. Drugim rečima, za iste pare možete dobiti solidno jači telefon drugih proizvođača. BlackBerry Key2 LE je pokušao da taj utisak preokrene, ali “punokrvni” Key2 je upravo ekstreman primer u korist gore izrečenih navoda.
    
   [modul]specifikacija=9588[/modul]
    
   Telefon je baziran na Snapdragon 660 čipsetu kompanije Qualcomm. Reč je o čipsetu srednje klase koji je sve prisutniji u mobilnim telefonima koji su i višestruko jeftiniji od Key2 modela. Iako smo mišljenja da je reč o čipsetu koji je sasvim dovoljan i sa kojim vam ništa neće faliti, naročito kada je reč o poslovnom telefonu, automatski imamo situaciju da odnos uloženog i dobijenog nije dobar, kada se posmatra samo sa hardverske strane. Daleko prijemčiviji je u tom smislu BlackBerry Key2 LE, koji se može naći za dvostruko nižu cenu, sa ne mnogo slabijim hardverom.
   bbk_cpuz_s.jpg
   Kako bilo, čipset koristi osmojezgarni procesor čija četiri jezgra rade na do 2,2 GHz, a četiri štedljiva jezgra na do 1.8 GHz. Ova Kryo 260 jezgra donose visok stepen energetske efikasnosti, dok se za grafiku stara Adreno 512. Kao što vidite, reč je o vrlo korektnom čipsetu, što potvrđuju i rezultati koje smo dobili na testovima. Nažalost, zbog problema sa diskom izgubili smo skrinšotove testova, ali – verujte nam na reč, sve je u rangu onoga što se očekuje od Snapdragon 660 čipseta. Da je dobar – svakako. Zapravo, više nego dovoljno – ali ne treba očekivati brzinske rekorde.
   Što se ostatka specifikacija tiče, imamo kombinaciju 6 GB RAMa i 64 GB prostora za skladištenje podataka. Zahvaljujući microSD slotu, moguće je proširiti skladišni kapacitet za do 256 GB. No, vodite računa da je reč o hibridnom Dual SIM slotu, što znači da se korisnici moraju opredeliti između korišćenja druge SIM kartice i upotrebe microSD kartice za proširenje memorije. BlackBerry Key2 stiže sa Android 8.1 Oreo operativnim sistemom. Ranija je praksa bila – ili barem je nama tako delovalo – da BlackBerry telefoni izađu sa nekom starijom verzijom Androida. Pretpostavljali smo da se to dešavalo jer se moralo dugo testirati i obezbeđivati bezbednosna podrška, kao i implementacija dodatnog softvera po kome je BlackBerry prepoznat.
   bbk_softver1_s.jpg

   Ovaj telefon, kao i ostale članove porodice, odlikuje BlackBerry Launcher sa brojnim modifikacijama i mogućnostima. Prožet je mnogim korisnim aplikacijama i nudi nekoliko inovacija koje su skopčane i sa hardverskim modifikacijama. Takav primer je spominjani Convenience Key. Reč je o programabilnom tasteru kojem možete dodeliti praktično bilo koju funkciju. Tim putem, možete dodeliti važnu funkciju ili pozvati određenu aplikaciju ili komandu pritiskom na taster.


   U odnosu na dosadašnje BlackBerry modele, ne opažamo da se iskustvo naročito razlikuje, osim što je ovaj telefon zaista prilično brz i opremljen nekim vrhunskim rešenjima (recimo, sjajnom kamerom, ali otom potom), pa se samim tim sve diže na visok nivo. Sa desne strane se nalazi overlay koji predstavlja Productivity Tab. U njemu su objedinjeni taskovi, poruke, kontakti i iz njega se isti mogu na jednostavan način videti objedinjeni na jednom mestu.
   bbk_side1_s.jpg

   Sinonim za BlackBerry iskustvo je tastatura. Ona je glavna zvezda telefona, sa individualno oblikovanim tasterima. Tasteri su raspoređeni u četiri reda. Na raspolaganju je Speed Key, kojim možete da velikom broju tastera dodelite posebne uloge. Tako možete da podesite čak 52 prečice i prilagodite upotrebu tastature sebi i svojim željama i potrebama.


   Ukoliko se pitate da li je (ponovno, najverovatnije) navikavanje na fizičku tastaturu teško – odgovor je potvrdan. Međutim, postoji nešto još teže – vratiti se nakon upotrebe ovakve tastature natrag na virtuelnu tastaturu kakvu imamo u svim smartfonima danas, i to je stvarno osećaj kao da nam je neko odsekao prste i naredio da upotrebljavamo neki uređaj. Tastatura definitivno znači puno u svakodnevnoj komunikaciji – naravno, pod pretpostavkom da komunicirate puno, i da komunicirate porukama. Takođe, u njoj je u Space tasteru smešten i skener otiska prsta.

   Na jednom od glavnih ekrana se nalaze brojne prečice ka raznim komunikacionim alatkama. Ovaj telefon je zaista dobro optimizovan za svaki vid intenzivnog rada i razmena poruka sa velikim brojem ljudi i nije čudno što je BlackBerry uvek izbor korporativnih korisnika, i to se nije promenilo ni kada je kompanija prešla u vlasništvo TCL-a. Komunikacija je enkriptovana, te stoga BlackBerry Messenger važi za jedan od najpouzdanijih alata u industriji.
   bbk_dtek_s.jpg
   Prisutni su brojni sigurnosni sistemi, koji su objedinjeni u okviru DTEK aplikacije. DTEK je osmišljen tako da predstavlja opšti bezbednosni okvir i na taj način korisnik ima veoma jasnu i jednostavnu sliku o stanju bezbednosti na BlackBerry  telefonu. Provere mogu da se vrše šifrom, kodom, slikom. Aplikacija omogućava postavljanje dodatnih sigurnosnih provera prilikom pokretanja aplikacija, ili pristupanja u određene menije, te obaveštava korisnika o opštem stanju bezbednosti na telefonu. Ekran
   BlackBerry Key2 koristi 4,5-inčni displej IPS tipa. Odnos stranica je 3:2, te je tako rezolucija 1620 x 1080 piksela. Gustina prikaza sa ovakvim parametrima iznosi oko 434 ppi, što je sasvim dovoljno za dobar i kvalitetan prikaz. Kao što smo rekli u uvodnom delu, do pre par godina su top modeli mobilnih telefona stizali sa ekranima manjih dijagonala.

   Telefon je poprilično “kockastih” ivica, pa nam deluje da bi ležanje u ruci bilo bolje kada bi one bile umekšane i istanjene. Prosto, hvat i veličina suj takvi da telefon deluje značajno veći nego što u stvari jeste. Slično važi i za debljinu. Ona iznosi 8,5 mm, što nas je prilično iznenadilo u pozitivnom smislu jer je utisak kada gledate telefon da je debljine barem 12-13 mm. Takvom utisku doprinosi i fizička tastatura prisutna ispod ekrana. Kad smo kod ekrana, on je zaštićen Corning Gorilla Glass 3 staklom.
   bbk_ekran_s.jpg
   Softverska podrška promene parametara ekrana je relativno skromna, ali bismo je okarakterisali sasvim dovoljnom. Osnovna podešavanja su tu, možete da donekle prilagodite temperaturu boja, a tu su i druge osnovne opcije. Sve u svemu, sasvim korektno sa strane proizvođača.

   Zvuk
   BlackBerry Key2 se ne ističe ničim posebnim u ovoj kategoriji. Ništa od stereo zvuka. Prisutan je samo jedan zvučnik na donjoj ivici, a drugi otvori identični onima na poziciji zvučnika su izrađeni verovatno zarad simetrije. Ako ništa drugo, tu je 3,5-milimetarski konektor, putem koga je moguće povezati slušalice po sopstvenom izboru, a podržan je i FM radio.
    bbk_audio_s.jpg
   Baterija
   Baterija od 3500 mAh donosi odličnu autonomiju. Možete biti sasvim mirni da ćete s lakoćom savladati čitav dan intenzivne komunikacije, pa i više od toga. Na našem testu desetočasovne YouTube reprodukcije izdržala je kao baterije sa preko 4000 mAh, ostajući na čak 44% što je podatak za svaku pohvalu. Prosto, spada u rekordere po pitanju autonomije kada govorimo o top modelima mobilnih telefona.
   bbk_baterija_s.jpg
   Takođe, uređaj stiže sa USB-C punjačem. Raspolaže turbo punjenjem koje je u stanju da za samo pola sata dopuni bateriju do 50 odsto. Stoga zaista nema mesta brizi oko baterije, i slobodno možete da svoj telefon intenzivno upotrebljavate i da komunicirate služeći se njim do mile volje. Uostalom, tome i služi. BlackBerry Key2 stiže sa dvostrukom kamerom pozadi. Da sve bude još lepše, reč je o dve kamere od po 12 megapiksela. Prednja kamera ima rezoluciju od 8 megapiksela. Međutim, telefon ima jedan jasan problem kada posmatramo ovaj odeljak – da li može da pravi fotografije u rangu cenovnih konkurenata? Slično kao i sa hardverom, i ovde se postavlja to pitanje, pošto će mnogi želeti da znaju da li je kamera baš u rangu flagship modela kompanija kao što su Samsung, Huawei, Apple i ostali?

   Aplikacija kamere je vrlo intuitivna za korišćenje i prilično dobro osmišljena. Na trakama sa gornje i donje strane su smeštene komande, prisutne su opcije za blic i HDR, uključujući i automatski mod, što uvek pohvaljujemo jer veoma puno znači u praksi. Postoji dosta filtera, kao i manuelni režim koji treba aktivirati iz generalnih opcija. Postoji dosta opcija za snimanje u različitim režimima, od 1:1, preko 3:2 do 16:9.
    bbk_kamera_s.jpg
   Glavna kamera ima dva senzora od 12 megapiksela, što nas pomalo iznenađuje. Reč je o kombinaciji standardnog i telefoto senzora. No, u odnosu na KeyOne, prethodnika i “inicijalni model” kojim je TCL obnovio BlackBerry brend u prepoznatljivoj formi, senzor je i unapređen i unazađen. Zašto to kažemo?   Primarni senzor ima otvor blende od f/1,8, te veličinu piksela od 1,28 mikrometara. Sa druge strane, sekundarna telefoto kamera ima veličinu piksela od 1 mikrometra i f/2,6 otvor blende. Donosi 2X optički zum. No, kod KeyOne modela, glavni senzor je imao veći piksel od preko 1,5 mikrometara, ali i otvor blende. Drugim rečima, nešto se dobilo, a nešto izgubilo od prethodnika.   No, da vam ne dosađujemo poređenjem sa telefonom koji verovatno nikada niste videli, niti vas zanima previše, jer ste se verovatno ustručavali da ga kupite ne verujući da će tek tako BlackBerry da oživi, čak i ukoliko ste bili poklonici brenda. Kako ocenjujemo kameru? Pristojnom, jednom rečju. Sasvim dovoljnom, imamo li u vidu namenu BlackBerry telefona, odnosno kvalitet kamera na njima. I tu upadamo u zamku – u odnosu na druge telefone iste cenovne klase, kamera je ipak nešto slabija.   Jednostavno, postoji određena doza šuma koji se vidi kada se slike posmatraju u punoj rezoluciji, i mnogi detalji nisu dovoljno izoštreni. Zumirane fotografije deluju nekako bledunjavo i “delimično isprano”, u nedostatku boljih reči za opis. Uostalom, pogledajte i sami primere zumiranih fotografija pa procenite.
   Kamera je korektna, ali nekonzistentna. Kolorit je prilično dobar, čak i prenaglašen. Međutim, detalji često “nestaju”. Pojava je vrlo primetna u punoj rezoluciji, ali ukoliko gledate fotografiju na bilo kom ekranu manje rezolucije, lako je moguće da pojavu nećete ni uočiti. E sad, sve ovo je prilično agresivna kritika sa naše strane, koja se mora izreći imajući u vidu cenovnu klasu telefona i njegove konkurente, koji su mnogo napredovali u proteklim godinama na polju kamere. U poređenju sa njima, BlackBerry Key2 je prosto slabiji po ovom pitanju.   Sa druge strane, pomalo paradoksalno, ukupno bismo kameru ocenili – korektnom. Svesni smo potpuno da dobar deo cene ovog telefona otpada na softver i servise, te da nije fer porediti njegovu kameru sa top modelima, već pre sa boljim modelima srednje klase. Kada tako postavimo stvari, i kada pretpostavimo da će ovaj telefon ponajviše koristiti poslovni korisnici, kamera je sasvim adekvatna.   Noćno snimanje je ponovo sasvim prihvatljivo. Detaljnost opada, ali ne više od očekivanog. Pojava “izostanka detalja” sa pojedinih delova slike se i ovde može zapaziti, ali manje smeta. Jednostavno, sve je u granicama očekivanog – i noćno snimanje je relativno korektno.


   Prednja kamera je ipak nešto što bismo okarakterisali – natprosečnim. Nju bismo zapravo pohvalili na detaljnosti, iako nekada preteruje sa zasićenjem boja. Bez obzira na fiksni fokus i druga ograničenja, ovaj senzor od 8 megapiksela, otvorom blende od f/2,0 i veličinom piksela od 1,12 mikrometara, zapravo daje odlične selfije! Veoma smo zadovoljni i definitivno je iznad proseka srednje klase, sasvim u nivou modela više kategorije – na na vrhu, ali u nekoj zlatnoj sredini. Doduše, ukoliko želite što verniji prikaz, onda zaboravite ovo što smo rekli i smatrajte da kamera podbacuje, ali naše iskustvo je da će korisnici upravo ceniti sklonost ka zasićenim bojama koje ova kamera demonstrira.
    


   BlackBerry Key2 je odličan telefon. No, definitvno je jasno usmeren prema tačno određenoj publici. Posmatran sam za sebe, on je zaista lepo zaokružen, i nudi jedinstvene mogućnosti, pre svega po pitanju softvera i softverske podrške, što puno znači u korporativnim okruženjima. Isto tako, moramo reći da se radi o telefonu koji je fino zaokružen i sasvim pristojnih karakteristika, koji ne razočarava ni po jednom parametru – osim kada imamo odnos uloženog i dobijenog i posmatramo ga sa hardverske strane, jer je ipak reč o skupom uređaju.
    
   Poslovnim korisnicima može predstavljati nezamenljiv alat i kao takav nema nikakvu konkurenciju na tržištu, no vrlo je lako moguće da će takve potrebe zadovoljiti i dosta pristupačniji Key2 LE, koji donosi slično iskustvo na tom polju. Sa druge strane, obični korisnici će odmahnuti rukom videvši u ovom uređaju nešto što traži navikavanje, a ne daje toliko koliko cenovni konkurenti na drugoj strani po nekim drugim pitanjima. Svaka ptica svome jatu leti, ali u svom jatu, BlackBerry Key2 je predvodnik!
   bbkey2_14_s.jpg
   Prednosti:
   – Vrhunski poslovni telefon kome je bezbednost prioritet – Korisni softverski dodaci – Convenience Key i programabilnost – Fenomenalna tastatura – Pristojno zaokružen paket, bez posebnih mana
   Nedostaci:
   – Ukoliko ne volite BlackBerry, novi telefon tu formulu neće izmeniti – Posle toliko vremena, uređaj traži navikavanje – (Uslovno) Odnos uloženog i dobijenog uz visoku cenu ako se posmatra sa aspekta šta se dobija od hardvera
   Uređaj na test ustupio TCL.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi