Huawei Mate 20 Lite (Video)

Huawei Mate 20 Lite (Video)

Huawei je priredio pravo malo iznenađenje odlučivši da tiho i bez mnogo pompe predstavi Mate 20 Lite. To iznenađenje je priredio u Berlinu, gde smo imali priliku da ga vidimo na IFA sajmu, ali i sada, rešivši da krene sa prodajom ovog sjajnog telefona srednje klase. Mnogo je noviteta koji prate Mate 20 Lite i koje on zapravo i donosi, pa ne gubimo vreme – pređimo na stvar!

  Sadržaj

   Filip Majkić
   Na IFA sajmu smo uspeli da pronađemo Mate 20 Lite, koji je stidljivo pokazan odabranima. Svega koju nedelju kasnije, veliki šok za sve nas, i potencijalne kupce, ali i nas u medijima – Mate 20 Lite se našao u prodaji! Huawei je odlučio da ga otprilike mesec i po pre vodećih Mate 20 modela izbaci na tržište. Ovaj put se nije čekalo da krene prodaja Mate 20 Pro i Mate 20 modela da bi im se Lite pridružio. Verovatno je kompanija procenila da su Lite modeli već dovoljno jaki sami za sebe, a tu je i pritisak konkurencije, što takođe nije mala stvar.

   Stoga, Mate 20 Lite se pridružuje modelima koji se nadmeću u nečemu što bismo nazvali srednjom klasom. Njegova cena od nešto više od 400 evra (odnosno 49,990 dinara), kao i kod drugih Lite modela, više nije tako mala kao nekada, ali je i napredak ovih telefona zaista zapanjujuć. Novajlija donosi veoma interesantan dizajn, ali i novi čipset koji ima zadatak da se “tuče” sa opasnom konkurencijom. U tu konkurenciju bi spadali, po nekom našem sudu, uređaji kao što su Motorola Moto Z3 Play, Xiaomi Pocophone F1, Samsung Galaxy A8, Honor Play, Nokia 7 Plus, koji su svi sa cenom “tu negde”. Njima će se verovatno uskoro pridružiti i Honor 8X, koji bi trebao da bude pandan danas testiranom modelu. Međutim, svaki od ovih telefona je priča za sebe i zaista donosi neki drugačiji, specifičan balans. Isto važi i za Mate 20 Lite. Koji su njegovi aduti?

   Uređaj na testu
   Mate 20 Lite smo dobili u prodajnom pakovanju. U njemu zatičemo sve što nam treba – osim zaštitne maske, na koju smo nekako navikli kada su pakovanja telefona ove kategorije u pitanju. Osim telefona, unutra zatičemo Turbo punjač sa USB-C kablom, SIM iglicu, kao i slušalice. U suštini, sve što vam je potrebno da započnete korišćenje ovog telefona.

   Mate 20 Lite je – prelep telefon. Dobili smo ga u plavoj boji, što je donekle retkost jer obično za potrebe testa dobijamo standardne varijante koje se uglavnom izrađuju u crnoj boji, i često nisu u stanju da dočaraju lepotu uređaja u drugim nijansama. Ovaj put – okviri crne boje na prednjoj strani (standard u proteklom periodu), ali i divni okviri i poleđina plave boje.

   Utisku doprinose dve činjenice. Prva jeste da su ivice svuda zaobljene i umekšane, pa su tako spojevi još elegantniji, naročito spreda gde se staklo spaja sa frejmom putem 2.5D zaobljenih ivica. Nažalost, nema nikakvih informacija da li je ovo Corning Gorilla Glass staklo. Drugi faktor jeste da je sa svih strana prisutno staklo, tako da se ono na leđima presijava i poigrava sa svetlošću, kreirajući izuzetno dopadljive efekte prelivanja. Već smo viđali ovakve stvari, i uvek se iznova oduševimo koliko elegantno i lepo izgledaju. Zaista, Mate 20 Lite je stoga veoma, veoma lep telefon.

   No, to ne znači da se nije mislilo na funkcionalne aspekte. Telefon odlično leži u ruci i pravo je zadovoljstvo držati ga. Na zadnjem delu je ispod kamera smešten skener otiska prsta. Desno zatičemo tastere za ekran i zvuk, a levo hibridni Dual SIM slot. Na donjem delu su smešteni USB-C konektor, 3,5-mm konektor, kao i zvučnik. Standardan raspored za jedan Huawei telefon, dodali bismo. Kamere su blago ispupčene u odnosu na poleđinu, ali ne preterano.

   Ukupan utisak je odličan. Debljina telefona je svega 7,6 milimetara. Mate 20 Lite bi, razum nam kaže, trebao biti klizav. Međutim, u praksi nam se pokazao stabilniji i manje klizav nego što smo očekivali ili pretpostavljali. Da, i dalje se radi o telefonu koji je sa obe strane optočen staklom i o tome treba voditi računa, ali nam deluje da ne spada u kategoriju telefona sa najklizavijim kućištima, iako određena doza tog osećaja postoji. Treba imati na umu da telefon nema nikakvu deklarisanu otpornost na vodu i prašinu.Ispod haube svih Huawei (pa i Honor) telefona srednje klase po tradiciji se nalazi identičan čipset. Prethodne godine je modele kao Mate 10 Lite, Honor 7X, P Smart ili ove godine P20 Lite odlikovalo prisustvo Hisilicon Kirin 659 čipseta. Po tradiciji, Mate Lite liniji pripada uvođenje novog čipseta u igru. Tako Mate 20 Lite stiže sa Hisilicon Kirin 710 čipsetom.
   [modul]specifikacija=9532[/modul]
   Veoma je važno shvatiti klasu koju “cilja” Huawei svojim čipsetom da bi se pravilno shvatilo koliki je napredak ostvaren. Kirin 659 je čipset koji je kreiran kao rival Snapdragon 625 čipa, pri čemu je u toj klasi u proteklih godinu dana stigao ne samo Snapdragon 630, već i Snapdragon 636. Stoga, logika kaže da bi Kirin 710 trebao biti njihov rival. Međutim, naša testiranja su pokazala da je ovaj čipset ipak bolje porediti sa Snapdragon 660 čipsetom, pozicioniranim u nešto višu kategoriju. Zapravo, CPU deo je nešto jači, GPU nešto slabiji od njega, ali je jasno da je Kirin 710 veliki, veliki korak napred u odnosu na Kirin 659.
   m10lite_cpuz_s.jpg
   Opet, s obzirom na kategoriju u kojoj je plasiran Mate 20 Lite, a i imajući u vidu da će verovatno i drugi Huawei telefoni u klasi imati ovaj čipset, zaključno sa P30 Lite koji očekujemo naredne godine, važno je da postoji dobra osnova. Osmojezgarni procesor kombinuje četiri Cortex-A73 jezgra koja rade na 2,2 GHz i četiri Cortex-A53 jezgra koja rade na 1,7 GHz. Za grafiku se stara unapređeni Mali-G51 MP4, koji ima zadatak da popravi upravo ono što je bila bolna tačka prethodne generacije.
   m10lite_antutu_s.jpg
   Takođe, treba znati da je novi čipset izrađen u 12-nanometarskoj tehnologiji. Stoga se očekuje i da ima bolju energetsku efikasnost, mada to nikada nije bila naročita boljka Huawei čipova, koji su skoro uvek pružali odličnu autonomiju.
   m10lite_geekbench_s.jpg
   Mate 20 Lite stiže sa 4 GB RAM-a. Sa 64 GB skladišnog prostora, u liniji je sa onim što se očekuje od telefona ove klase, ali i sa onim što konkurencija nudi. Drugim rečima, zatičemo tu 4/64 kombinaciju, koja definitivno dobro radi i ne ostavlja previše toga za poželeti kada su performanse u pitanju. Skladišni prostor se može dodatno proširiti putem microSD kartice kapaciteta do 256 GB. Imajte samo na umu da se to radi preko hibridnog Dual SIM slota, pa morate da birate između druge SIM kartice i microSD kartice.
   m10lite_3dmark_s.jpg
   Benchmark rezultati su – odlični. U suštini, Kirin 710 omogućava veoma dobar nivo performansi koje su poprilično unapređenje u odnosu na prethodnika, Kirin 659. Pomenuli smo da su tu negde sa Snapdragon 660 čipsetom. Kada posmatramo šta je sve moguće kupiti za te pare, jasno je da su tu i brža rešenja, kao Honor Play i Pocophone F1 by Xiaomi sa Kirin 970 i Snapdragon 845 čipsetovima, ali i “tu negde” telefoni sa Snapdragon 660 čipsetom, kao što su Xiaomi Mi A2 ili Nokia 7 Plus. Najzad, tu je i mnoštvo telefona sa sporijim čipsetovima, koji će biti prilično obesmišljeni, a neretko se radi o telefonima poznatih i cenjenih brendova.Kada je softver u pitanju, Mate 20 Lite dolazi sa Android 8.1 operativnim sistemom. Istovremeno, beležimo da je EMUI interfejs stigao u 8.2 verziji, čime je makar naizgled i privremeno raskinuta veza između verzije UI-ja i samog OS-a. Sličnu stvar smo videli na Honor Play telefonu, koji je takođe došao u Android 8.1 + EMUI 8.2 kombinaciji.

   No, ne možemo reći da opažamo nekakve posebne razlike i one su verovatno sitne, budući da je u toku migracija na Android 9 Pie, koji će – pretpostavljamo – doneti nešto veće izmene. Interesantno će biti kako će Huawei rešiti sistemsku navigaciju, budući da Android 9.0 donosi ozbiljnije izmene po tom pitanju, ali i ostavlja proizvođačima izbor da zadrže postojeće navigacijske sisteme. Tako ćemo videti da li će Huawei možda ovaj put prigrliti novitete? Odgovore bismo mogli da dobijemo koliko narednog meseca, sa bržim Mate 20 modelima, koji bi trebali da dođu sa novom verzijom Androida.

   Sistem nudi dobro poznato iskustvo, bez App Drawer funkcije. Tu je nekoliko Huawei aplikacija, uključujući Health i Music aplikacije, galeriju i slično. Naravno, Huawei po tradiciji voli da isporučuje telefon sa dosta softvera, pa osim njihovih aplikacija, na telefonu nalazimo još nekoliko alatki, kao i preinstaliranih igara. Softverski čistunci će možda podići obrvu dok ovo čitaju, ali stvari tako stoje.

   Ukoliko ste poklonik multitaskinga, EMUI 8.2 donosi naredni iskorak, mada je pitanje koliko koristan. Umesto 2-way, sada je tu 3-way multitasking. Sad, da li ćete baš na telefonu simultano upotrebljavati toliko aplikacija, nismo sasvim sigurni, ali kao i uvek odobravamo postojanje opcije koja celu priču nosi koji korak dalje. Sa ovako izduženim ekranom, možda se zapravo nova funkcija pokaže korisnom – ostavljamo vama da to procenite i da nam poručite u komentarima šta mislite o tome i kakvo je bilo vaše iskustvo.

   Otključavanje telefona možete da vršite metodom prepoznavanja lica ili preko skenera otiska prstiju. Skener je na praktično idealnom mestu, ispod kamera. Prepoznavanje lica takođe radi veoma lepo. Huawei se diči AI asistencijom koja “uči” vaše lice i stoga je vremenom u stanju da ga sve bolje raspoznaje i u najčudnijim uslovima, poput situacija kada je slabo osvetljenje, kada imate kapu ili ukrase na glavi i slično. Na raspolaganju su i tradicionalni metodi kao Pin ili Pattern.

   Sam sistem radi izuzetno odzivno, i definitivno je Kirin 710 sjajan odgovor na sve izazove. Uostalom, to smo već diskretno nagovestili. U navigaciji kroz sam telefon nema nikakvih problema, seckanja, bilo kakvih remetilačkih faktora. Iskustvo je u tom pogledu identično kao na flagship uređajima. GPU performanse su i dalje tik iza najdirektnijih konkurenata – a po performansama, to bi bio Snapdragon 660.
   m10lite_softver6_s.jpg
   Međutim, ta razlika je zaista zanemarljiva i vidljiva samo na sintetičkim merenjima, dok sve čipsetove iz niže kategorije novi Kirin 710 ostavlja daleko iza sebe po svim pitanjima. Kirin 710 ima još jednu lepo prednost – njegov NPU engine omoguća da se ceo sistem prožme AI asistencijama, u čemu Huawei očigledno nastupa veoma, veoma agresivno. Tako i na ovom telefonu zatičemo razne scenarije optimizovanja, bilo da je reč o Face ID-ju, kamerama, praćenju navika, sugestijama ili usklađivanja baterije.
   m10lite_softver7_s.jpg Ekran
   Mate 20 Lite dolazi sa odličnim IPS ekranom. Reč je o dobro poznatom FullView konceptu, sa odnosom stranica od 19,5:9, koji teži da razvuče ekran što je više moguće od ivice do ivice, što rezultuje pokrivenošću prednjeg dela ekranom od čak 81,7%! No, za razliku od prethodnika, Mate 20 Lite ima izrez u vrhu ekrana. Srećom, softverskim putem se to lako može regulisati odabirom odgovarajuće opcije koja zamaskira “rogove” izreza.
    
   Sam ekran ima poprilično veliku dijagonalu od 6,3 inča. No, zahvaljujući veoma izduženim stranicama, ali i zaobljenjima svih ivica, on izuzetno lepo leži u ruci. Dobrom utisku doprinose i materijali, pa tako zaista staklo i njegov premaz u kombinaciji sa dimenzijama rezultuju odličnim hvatom, neočekivano za ovako veliku dijagonalu, čak i ukoliko nemate naročito veliku šaku. Da u moru pozitivnih utisaka ne ostanemo dužni informaciju o rezoluciji – 2340 x 1080 piksela, a gustina prikaza je oko 409 piksela po inču.
   m10lite_ekran_s.jpg
   Kvalitet prikaza je veoma dobar. No, ukoliko želite da dodatno podešavate neke opcije i parametre, na raspolaganju vam je more opcija koje donosi EMUI. Imate razne filtere, mogućnosti promene topline boja i raznih drugih stavki prikaza. Na svim telefonima kompanije Huawei su opcije podešavanja prikaza zaista dobro rešene, korisnici se mogu radovati i čestitamo im na tome.
   Zvuk
   Po pitanju zvuka, Mate 20 Lite ne pravi neke naročite pomake. Naime, slično kao i mnogi drugi Huawei telefoni, uključujući i prethodnike, koristi standardan zvučnik pozicioniran na donjoj ivici telefona. Zvučnik je prilično glasan i to bi bilo to što se njega tiče.
   m10lite_audio_s.jpg
   Takođe, tu je i 3.5-milimetarski priključak, solidnog kvaliteta. Telefon podržava Huawei Histen 5.0 audio tehnologiju i prilagođava zvuk obliku slušalica ili bubica koje koristite. Bubice u pakovanju nisu nekog naročitog kvaliteta, no dobro. Ne zaboravimo ni podršku za FM radio.
   Baterija
   Na samom kraju, veoma važno pitanje za kompletnu analizu i procenu ponašanja telefona jeste baterija. Ona je ovde tim zanimljivija što treba da ilustruje energetsku efikasnost novog čipseta. Stoga, kako se baterija pokazuje, tim pre što je Huawei tradicionalno poznat po tome da mu je trajanje baterija veliki adut u rukavu?

   Rezultati su – sjajni! Telefon stiže sa baterijom od 3750 mAh, što je pozamašan kapacitet u svakom smislu. Realna autonomija je izvanredna. Nakon 10 sati YouTube videa, ostalo je čak 44% baterije – skoro polovina! Mišljenja smo da će i zahtevniji korisnici relativno lako izvlačiti i po dva dana od ovog telefona, a manje zahtevni – i više. Zaista, Mate 20 Lite je sjajan po tom pitanju i pokazuje se kao jedno od najimpresivnijih rešenja. Dobar deo tih zasluga ide na račun Kirin 710 čipseta, koji je očigledno energetski veoma efikasan.
   m10lite_baterija_s.jpg
   Ukoliko vam i zatreba da dopunite bateriju, to ćete veoma brzo uraditi uz isporučeni Turbo punjač. Nema podrške za bežično punjenje, ali to zapravo i nije naročito problematično imajući u vidu da ga nemaju ni drugi telefoni u klasi. Mate 20 Lite zahvaljujući sjajnom čipsetu i tradicionalno dobrim optimizacijama donosi izuzetno komforno korišćenje, koje bismo okarakterisali višednevnim. Sjajno!Mate 20 Lite raspolaže sa četiri kamere – dve napred i dve pozadi. U oba slučaja, pomoćne kamere su senzori od svega 2 megapiksela koji služe za efekat dubine. Glavni senzor zadnje kamere ima rezoluciju od 20 megapiksela, dok glavni senzor prednje kamere ima čitavih 24 megapiksela. Kakve su odlike ovih kamera? Po navici, krećemo od softvera.
    mate20lite8_s.jpg
   Kamera softver je dobro poznat na svim Huawei telefonima, ali sada opažamo i određena unapređenja koja ranije nismo videli – ili možda su bila uvedena, ali nismo obratili dovoljno pažnje? Ukoliko je tako, napišite nam u komentarima. Recimo, primetili smo da je skener aplikacija ubačena kao mod. Zahvaljujući AI-ju, moguće je dobiti dodatne informacije o skeniranom proizvodu ili skeniranom bar-kodu. Drugim rečima, dobija se jedna vrsta dodatne vrednosti koja može sasvim fino pomoći u realnim situacijama.
   m10lite_kamera1_s.jpg
   Što se ostalih utisaka o softveru tiče, oni su relativno dobri. Relativno, jer je na kamera softveru očit pristup “dodavanja novih slojeva”, gde se dodaju nove stvari bez ponovnog osmišljanja starih i bez unapređivanja onoga što se verovatno već smatra dovoljno dobrim. Recimo, HDR je i dalje mod snimanja, a ne opcija koja se aktivira sa glavnog ekrana, prisutna je veoma velika doza upotrebe filtera i tako dalje.

   Tu je i opcija AR Emoji-ja, koje Huawei naziva 3D Qmoji. Iskreni da budemo, kako nismo prevelike pristalice ovakvih stvari (doživljavamo ih kao zabavu za decu, i ovde i kod konkurentskih telefona), i nismo previše u stanju da razlučimo ima li tu nekih velikih pomaka. Ovakav Qmoji prepoznaje i imitira korisnikove izraze lica, može se snimiti kao GIF, poslati…Što se ostalih stvari tiče, softver dosta dobro funkcioniše. Na raspolaganju je i dosta opcija za editovanje fotografija, eksportovanje u PDF i slično.   Nakon što smo posvetili nešto više vremena priči o softveru, koji to ipak zaslužuje, red je da se vratimo na kameru. Velika tačka kojom se Huawei diči jeste AI asistencija. Zaista, Mate 20 Lite prepoznaje karakteristike scene i optimizuje prikaz u odnosu na to. Nažalost, nema AI stabilizacije, ali je sasvim očekivano da to bude rezervisano za višestruko skuplje top modele.    
   Senzor od 20 megapiksela ima otvor blende od f/1.8 i dual pixel autofokus, zajedno sa LED blicem. Kamera radi prilično brzo i pravi veoma dobre fotografije generalno. Ono što nam se ne dopada, i čemu ne znamo jasan uzrok, jeste značajna prezasićenost bojama, odnosno vrlo intenzivan osećaj da je upotrebljavan neki filter, čak i kada bismo se trudili da ih sve eliminišemo i vratimo na minimum.   Takođe, tom osećaju doprinose i situacije kada se koristi AI algoritam za prepoznavanje scene, koji verovatno dodatno optimizuje scenu prema nečemu što detektuje, ali što nije cilj fotografisanja u auto režimu. Tipičan primer – snimate zgradu, a on poručuje da je detektovao plavo nebo i da optimizuje scenu u skladu sa tim.   No, moramo reći da je sve to dosta izrazito “cinculiranje”, budući da u globalu Mate 20 Lite pravi prilično dobre fotografije. Jedina okolnost u kojoj ima objektivnih problema jeste kada se osvetljenje pogoršava, odnosno u senkama, sumraku, odnosno u pravom mraku. Na slikama je tada dosta izražen “grain” efekat, prosto negde mora doći do izražaja slabost senzora, koja je ovde ipak izraženija u noćnim uslovima snimanja.
    
   Prednja kamera je veoma dobra. 24 megapiksela u kombinaciji sa senzorom od 2 megapiksela su sasvim dovoljni za odlične selfije. Omogućeno je i kreiranje različitih efekata, poput 3D lightninga, zamućivanja pozadine i slično. U stanju je da koristi i “pixel binning” tehnologiju, ali i HDR Pro koji povećava dinamički opseg u situacijama kada ima previše svetla. Sad, u svemu tome ume ponekada malo i da zabaguje, pa će se desiti recimo da ne napravi lepo efekat zamućenja ili neki sličan sitan bag. AI, kao što smo rekli, radi i u kombinaciji sa prednjom kamerom, i podržava prepoznavanje scena i optimizaciju u zavisnosti od njih.
   foto_m20lite_43_s.jpg
    


   Mate 20 Lite je izuzetno dobar telefon i odličan iskorak Lite linije Huawei telefona. Vidimo da je unapređen po svim pitanjima, kao i po performansama. No, konkurencija je nikad žešća. Velika navala na ovu kategoriju sa svih strana,sa svih strana, dramatično usložnjava situaciju. Kako se Huwei bori sa tim?

   Rekli bismo – veoma uspešno, držeći se osnova. Mate 20 Lite je veoma lep telefon, telefon dovoljno dobrih performansi, sa solidnom kamerom i odličnom baterijom. To je nešto što je zaista najbitnije najvećem broju potencijalnih korisnika. Mane prethodne generacije su u suštini otklonjene, i Lite model je sada zaokruženiji nego ikada pre. Povoljna okolnost je i u tome što najveći konkurenti zapravo predstavljaju manje uravnotežene telefone. Na primer, sigurno možete da nađete hardverski snažniji telefon, ali je Mate 20 Lite sigurno daleko lepši telefon koji bolje leži u ruci.
   award_mate20lite_s.jpg
   Jedno je sigurno – uz snagu Huawei brenda, Mate 20 Lite ima sve preduslove da bude jedan od lidera kategorije u kojoj je pozicioniran, ako ne i sam lider. Telefon je veoma dobro zaokružen, ali glavni adut mu je definitivno to što je najlepši telefon u klasi (naročito ako sakrijete izrez). Stoga mu dodeljujemo više nego zasluženo Advanced Design priznanje.
   Prednosti:
   – Izuzetan dizajn – najlepši telefon u klasi – Odlično balansiran telefon – Sjajna autonomija – Hvat i dimenzije odlično odmereni – Kirin 710 i napredak u odnosu na prethodnu generaciju Kirin čipsetova
   Nedostaci:
   – Velika gužva u klasi – Nude se hardverski snažniji telefoni za sličan novac – Bez deklarisanih otpornosti na udare, vodu i prašinu
   Cena: 49.990 dinara

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan