Huawei Mate 40 Pro test

Huawei Mate 40 Pro test

Što ubiše od sebe boljeg? Nikada nećemo saznati prave razloge, možemo samo da nagađamo...a novi Huawei Mate 40 Pro je baš onakav kakvog smo ga i očekivali

  Sadržaj
   Huawei Mate 40 Pro test

   Pozitivne ocene

   • Kirin 9000
   • Performanse
   • Odlične kamere
   • Dizajn
   • Odličan OLED ekran na 90 Hz
   • Dobra autonomija sa jako brzim punjenjem
   • Stereo zvučnici

   Negativne ocene

   • Nema Google servisa
   • Cena
   • Ekran 90 Hz naspram 120 Hz kod konkurencije

   Huawei Mate 40 Pro je zaista odličan telefon. Od dizajna, performansi svih kamera do odličnog čipseta koji melje sve pred sobom i ima skriveni potencijal u vidu performance moda. Ekran je najviše klase, kao i sveukupni utisak u radu. Baterija je stavka kojoj je moralo da se posveti više pažnje i to je jedina prava zamerka koju imamo na ovaj telefon

   Ono što je Note serija za Samsung, to je Mate serija za Huawei. Najbolje od najboljeg, demonstracija najbolje tehnologije, izuzetan dizajn, prepoznatljiv izgled. I dok DXOmark proglašava kameru novog Huawei Mate 40 Pro najboljom koju je svet pametnih telefona do sada video, za novi EMUI 11 sa kojim dolazi perjanica Huawei ponude i dalje ne postoji procedura kojom biste osposobili Google framework i Play Store. I dok to u Kini i nije previše bitno u ostatku sveta je ozbiljan hendikep.

   Ostavićemo nedostatak Google servisa po strani i fokusirati se na sve ono što novi Mate40 Pro nudi. A toga je zaista dosta.

   Huawei Mate 40 Pro – dizajn

   Za početak, dizajn je unapređen taman toliko da Mate 40 Pro bude jedinstven, ali u skladu sa dizajnom svog prethodnika. I dok se sa svakom generacijom Samsung oprašta od zakrivljenih ekrana, dotle Huawei pomera granice insistirajući na vizuelnom užitku koji pruža takozvani beskonačni ekran. I ako ste pomislili da je Huawei Mate 30 Pro imao veoma zakrivljene stranice, prevarili ste se.

   Mate 40 ima toliko zakrivljen ekran da su bočni tasteri za kontrolu glasnoće i uključivanje morali biti pomereni ispod srednje ose bočne stranice, tik uz sama leđa telefona, koja su, pogađate – zakrivljena.

   Zakrivljene su i ivice kućišta, taman toliko da podignu elegantni dizajn ovog telefona na još viši nivo. Matirana biserno bela leđa, metalno kućište i ekran koji se preliva preko bočnih stranica vrlo su upečatljivi, i malo ko će proći pored vas bez da podigne obrvu. Koliko smo mogli da vidimo po vašim impresijama u preliminarnom prikazu ovog telefona – mnogima se dopao. Ima i zašto, jer svega par proizvođača danas su u stanju da se dizajnom izdvoje od konkurencije. Huawei je sa Mate-om 40 Pro, to itekako uspeo. Još jednom…
    
   40pro1s.jpg
    
   Veoma čvrsto kućište telefona je zbog dizajna jako tanko na bokovima i dodatno izbočeno na ćoškovima, osiguravajući da u slučaju pada upravo kućište bude deo koji će upiti najveći deo udarca i zaštititi osetljive delove – ekran i leđa. Sa svega nekoliko milimetara na bokovima, desna strana je blago proširena ka zadnjoj strani, kako bi udomila jedina dva fizička tastera na telefonu.

   Nažalost, ne dopada nam se što ovi tasteri ne stoje čvrsto u svojim ležištima, već postoji blago pomeranje, koje bismo lako oprostili telefonima srednje klase, ali kada je u pitanju najbolje od najboljeg, onda očekujemo samo najbolje od najboljeg. Dodaćemo i da crveni Power taster vrlo uspešno razbija monotoniju celog uređaja.

   Stereo zvučnici su sada punokrvni, odvojeni od diskretne slušalice koja se nalazi uz samu ivicu gornje strane telefona. Tu je i 7 „prugica“ kroz koje bežične konekcije „probijaju“ metalnu barijeru kućišta i koje su postavljene tako da upotpune dizajnersku igru krivina i pravih linija ovog telefona.

   Nano SIM slot je sa donje strane. Jedna tacnica se može koristiti i za proširenje memorije, ali samo ako kupite Huawei Nano memory karticu, čija popularnost nije dostigla željene razmere, pa ovo insistiranje na in-house tehnologiji ne gledamo sa nekim simpatijama. Odmah nam padne na pamet Sony memory stick iz nekih prošlih vremena…
    
   40pro2s.jpg
    
   Mystic silver boja poleđine podseća na biserno belu boju, koja u zavisnosti od ugla svetla može promeniti svoje boje u vrlo širokom spektru. Leđa su blago zakrivljena na sve četiri strane, što telefon čini tanjim nego što zaista jeste. Zbog ove odluke bokovi metalnog kućišta ne obuhvataju zadnju stranu, pa ukoliko telefon ispustite na leđa, prvi kontakt će verovatno biti kućište kamera, a onda i donji deo staklenog poklopca.

   Sve ove krivine koje su dopadljive sa dizajnerske strane utiču i na klizavost kućišta, pa je ovaj telefon, uprkos velikim dimenzijama jedan pravi sapun koji će vam stajati u džepu. Srećom, u paketu dolazi fina silikonska obloga koja lepo obavija ceo uređaj, trudeći se da ne naruži njegov izgled u prevelikoj meri. Pored zaštitne funkcije, silikonska obloga će dobro doći da zadnja strane izgleda čisto, jer je novo matirano staklo pravi magnet za otiske prstiju i dlana. 

   Kućište kamera je, kao i kod Mate30 Pro, prstenastog oblika i udomljava tri kamere, senzor dubine i dvobojni blic. Blago štrči van površine leđa, ali je centralno postavljeno, pa nema onog neprijatnog klackanja kada vam je telefon na stolu. Glavna kamera i telefoto su nasleđene sa P40 Pro, sa dodatkom nove kamere sa ultra-širokim sočivom. Selfi kamera je takođe nova, ultra-širokog tipa, sa dodatkom TOF 3D senzora za poboljšanu biometriju i otključavanje.

   Ekran

   Ekran, s druge strane deluje impresivno. Kvalitetni zakrivljeni OLED panel ima blage okvire, primetne sa gornje i donje strane, dok su ovi na bokovima primetni tek kada telefon zakrenete u levo i desno. Na taj način, uprkos veliko rupi za dve kamere u gornjem levom uglu, ekran zauzima čak 94,1% prednje strane uređaja.

   Ekran meri 6,76 inča, poseduje 2772 piksela po dužoj i 1344 piksela po kraćoj strani, što na površini od 115,7 cm2 daje gustinu od odličnih 456 piksela po kvadratnom inču. OLED najviše klase garantuje fenomenalan prikaz boja, a prisutno je dinamičko osvežavanje ekrana na 90 Hz i detekcija pokreta brzinom od 240 Hz, što čini rad sa ovim telefonom pravim uživanjem.
    
   40pro3s.jpg
    
   Svetlina je odlična i blizu 500 nita, sa Max Auto vrednostima od preko 800 nita, omogućavajući neometan rad u bilo kojim uslovima. Boje su podrazumevano podešena na prirodni prikaz, sa opcijom prelaska na Vivid – živopisnije boje i promenom temperature boja u tri koraka, odnosno preko kružnice duginih boja, koja omogućava vrlo precizno podešavanje, za one najzahtevnije. Nije kao da smo nekad upoznali nekoga ko to koristi. 
    
   40pro4s.jpg

   Kirin 9000 – u inat svima

   Kao što je to odavno najavljivano, Mate40 Pro poseduje Kirin 9000 5 nm SoC i bigLITTLE arhitekturu. Od osam jezgara sa koliko raspolaže ovaj telefon četiri su Cortex A77 tipa i četiri Cortex A55. Moćnija grupa ima 1+3 raspored, gde najbrže jezgro po potrebi dostiže 3,13 GHz, a ostala tri maksimalnih 2,54 GHz. Četiri A55 jezgra orijentisana ka ne previše zahtevnim poslovima mogu dobaciti do 2,05 GHz kad se za tim ukaže potreba.

   Kirin 9000 ima ugrađen 5G modem, a sistem na raspolaganju ima 8 GB sistemske i 256 ili 512 GB skladišne memorije UFS 2.1 tipa. Naravno, AI deo Kirin čipseta uvek je išao u korak ili ispred konkurencije, pa ni ovoga puta nismo očekivali ništa manje od vrhunskih performansi. 
    
   CPUZs_4.jpg
    
   Iako to nerado i vrlo retko činimo jer smatramo da benchmarci za mobilne telefone nemaju nekog prevelikog smisla, ovog puta smo to pravilo prekršili kako bi videli gde je novi Kirin u odnosu na konkrente.

   Poređenjem sa konkurentskim modelima Antutu stavlja Kirin korak ispod najjačeg Snapdragon čipseta po CPU i GPU performansama, ali ne i po pitanju memorije, u kojima novi Kirin briljira. Naravno, Mali G78 grafika sa 24 jezgra žvaće svaki naslov i svaki test koji možete da joj smislite, što se vidi u igrama, ali i u testovima.

   Ono gde Mate40 Pro, tačnije Kirin 9000 u njemu, bukvalno razvaljuje konkurenciju su AI performanse sa više nego duplo boljim rezultatom u testovima koji se oslanjaju na veštačku inteligenciju, delom čipseta koji svakim danom postaje sve bitniji i sve korišćeniji na najrazličitijim poljima, samim tim i delom koji itekako utiče na svakodnevne performanse.

   Ne treba zaboraviti ni na činjenicu da Mate40 Pro ima za sada beskorisnu Performanse opciju u podešavanjima baterije. Kažemo za sada beskorisnu, jer teško da ćete raditi nešto za šta su vam potrebne dodatne performanse, ali je ovo svakako opcija koja će itekako dobro doći za godinu-dve, kada će boost od 15-25% za CPU i čak do 100% u GPU performansama itekako značiti.
    
   40pro5s.jpg
    
   Naravno, treba imati na umu da kako performanse pametnih telefona skaču svakim danom, njih prati problem zagrevanja, pa kao i kod mobilnih procesora u laptopovima, očekivano je da će termal throttling (termalno usporavanje/kočenje) usled pregrevanja biti stavka sa kojom će proizvođači telefona ozbiljnije morati da se pozabave u budućnosti. Za sada je evidentno da telefoni usporavaju taktove nakon dugih sesija opterećenja da bi potrošnju održali u termalnim okvirima koji su predviđeni, što je i očekivano. 
    
   Kada su bežične komunikacije u pitanju, WiFi 6 i Bluetooth 5.2 sa svim svojim pripadajućim pomoćnim tehnologijama su podržani, kao i GPS, NFC, IC port, ali i USB 3.1 tip C.

   Baterija ima kapacitet od 4400 mAh i podržava brzo punjenje sa punjačem od 66 W koji dolazi u paketu, kao i brzo bežično punjenje na 50 W i reverzno na 5 W. Ispod ekrana se krije optički senzor otiska prsta izuzetne brzine i preciznost, koji u kombinaciji sa prednjom kamerom omogućava veoma brzo otključavanje telefona i vrlo udoban rad. 

   Kamere

   U poslednjih nekoliko generacija performanse kamera Mate i P serije su se preklapale, pa smo često kod jednih viđali kamere od drugih i obrnuto. Ni sa Mate40 Pro situacije nije mnogo drugačija. Telefoto i selfi kamere su praktično nove, dok smo glavnu i zum/telefoto kameru već videli na P40 Pro koji je izašao krajem marta ove godine. Ovo znači i da kamere na Mate30 Pro i Mate40 Pro nemaju apsolutno nikakvih dodirnih tačaka.

   Čisto da podsetimo, glavna kamera je 23 mm sa f/1.9 ispred senzora rezolucije 50 MP i za fokusiranje koristi višesmerni PDAF sistem potpomognut laserskim AF za brže fokusiranje subjekata i objekata koji su vam blizu. Interesantno je da, za razliku od P40 Pro i Mate40 Pro Plus, na Mate40 Pro glavna kamera ne poseduje optičku stabilizaciju sočiva. Iako se radi o odličnom senzoru, što smo i videli na P40 Pro neshvatljivo je da telefon od 1200 evra bude uskraćen za bilo šta, pa treba biti pažljiv prilikom slikanja, jer nemate žiroskopsku stabilizaciju sočiva.

   Dobro poznata 12 MP telefoto kamera sa 5x optičkim uveličanjem ima OIS, PDAF i f/3.4 na 125 mm žižne daljine, dok je prava novina ultra-široka kamera od 20 MP od 18 mm sa f/1.8 i PDAF autofokusnim sistemom. Senzor dubine je tu, zadužen za detekciju blizine objekata ispred kamere, kao i za prebacivanje na ultra-široku kameru kada se previše približite nečemu što želite da slikate, koja tada postaje makro kamera. 
    
   O glavnoj kameri na Mate40 Pro i njenom telefoto parnjaku smo već pričali kada smo na testu imali P40 Pro, pa se nećemo previše udubljivati u detalje. Napomenućemo da koristi Quad Bayer tehnologiju sa RYYB filterom boja sa pikselima veličine 1,22 µm. Sa novim Kirin 9000 čipsetom došao je i novi ISP, a to znači napredniju obradu fotografija sa ponekim unapređenjima tu i tamo.

   Po dobro svetlom danu glavna kamera je fantastična. Brza, precizna, oštra, sa dinamičkim rasponom kao iz udžbenika o fotografisanju. Boje su verne i mirne, a redukcija šuma je na najvišem nivou. Ukoliko koristite Master AI detekciju scena boje mogu biti donekle „življe“ od realnih, ali ne u meri kojoj bi to zasmetalo. Naravno, uvek možete koristiti 50 MP ako želite da svi detalji i sitnice budu zabeleženi u punoj rezoluciji senzora, ali mislimo da za tim zaista nema potrebe.  

   Slabi svetlosni uslovi su takođe na najvišem nivou. Dinamički raspon posebno, sa dobrom reprodukcijom boja i redukcijom šuma. Detalja ima dosta, čak i u senkama, zahvaljujući dobroj oštrini. Prelazak na noćni režim dodatno otvara senke i najtamnije delove, bez mnogo penala po pitanju šuma i boja. Jedina stvar na koju se morate navići je činjenica sa u noćnom režimu slikanje ume da potraje i dobrih 6-7 sekundi, u zavisnosti od toga koliko je mračan kadar. 

   Telefoto/zum kamera periskop tipa omogućava 5x optički zum i jedina je stabilizovana na ovom telefonu. Kao i na P40 Pro, i ova kamera daje odlične fotografije, u klasi onoga što plaćate. Detaljne, svetle, bez mnogo šuma, sa jako dobrim bojama i dinamičnim kadrom, bez gubitka detalja u najsvetlijem ili najtamnijem spektru. Optička stabilizacija značajno pomaže prilikom slikanja iz ruke, pa sa dobrim svetlom gotovo da ne morate da brinete o mutnim slikama.

   Očekivano, ova kamera nije namenjena za slikanje po mraku, posebno jer je ograničena otvorom blende od f/3.4. Ipak, kvalitet nas je iznenadio, posebno reprodukcija boja i dobra dinamika kadra. Ono što treba imati na umu je da će telefon u zavisnosti od količine svetla u kadru za najtamnije slike koristiti digitalni zum sa glavne kamere, što će često rezultovati jako lošim slikama, pa predlažemo da po mrklom mraku ne koristite ovu kameru.

   Nova, ultra-široka kamera je jedina novina, pa smo očekivali mnogo od nje. I naravno, ni na papiru, a ni u realnim uslovima nije nas razočarala. Kako sveukupni ugao koji zahvata nije previše širi od glavne kamere, kao i da ima otvor blende od f/1.8 i autofokus, ova kamera je odlična dopuna glavnoj kameri u većini aspekata.

   Standardno dobra dinamika kadra, karakteristika kojom se ponosi većina Huawei telefona ni ovde ne izostaje. Boje su dobre, oštrina odlična, osim u uglovima, a detalja ima dovoljno da ne pomislite da koristite širokougaonu kameru. Korekcija geometrije sočiva dobro radi svoj posao, pa nećete imati mnogo problema sa delovima kadra čija geometrija nije dobra. Autofokus dozvoljava fokusiranje na različite elemente kadra, što je sa širokougaonim sočivom idealno za naglašavanje pojedinih stvari.

   Kao i što smo pomenuli, kada se previše približite glavnom kamerom, softver će vas automatski prebaciti na širokougaono sočivo, jer ono omogućava fokusiranje na kraćoj razdaljini od glavne kamere. Nije makro, ali može da posluži. 

   Neverovatno, ali sve tri kamere na ovom telefonu imaju dobre noćne fotografije. Sa 20 MP i velikim otvorom blende ova kamera upija dosta svetla i ima dovoljno veliku rezoluciju da ubeleži zavidnu količinu detalja. Dobre boje, detalji čak i u senkama i tamnim delovima su domaći zadatak za konkurentska rešenja.

   Prebacivanjem na noćni režim umesto 20 MP slike u 3:2 odnosu stranica dobićete 12 MP slike u 4:3 odnosu stranica, što znači i uži kadar, ne mnogo širi od onog sa glavne kamere. Noćni režim pravi ozbiljnu razliku, posebno u osvetljavanju senki, ali su boje vidno hladnije i izvori svetla umeju da ostave tragove po ostatku kadra. 

   Video

   Činjenica da Mate40 Pro nema 8K snimanje ne treba da bude nešto što treba da vas brine. Ograničenost na 24 fps i osrednje performanse kod konkurenata su jasan pokazatelj da 8K još uvek nije sazreo za široku upotrebu i da ga ne treba bespotrebno forsirati. Da stvar bude zanimljivija, neka nam se u komentarima jave korisnici koji imaju 8K TV, ili znaju nekoga ko ima 8K TV, čisto da proverimo koliki je procenat ljudi kojima 8K zaista znači.

   S druge strane, snimanje je moguće na sve tri kamere, sa elektronskom stabilizacijom. Interesantno je da Mate za video podrazumevano koristi širokougaonu kameru koju smo na predstavljanju videli pod nazivom CineCamera. Ovo možete primetiti jer je vrednost zum slajdera podrazumevano „0.7x“, a kako velike razlike između ove i glavne kamere nema, topla je preporuka da ostanete na ovoj kameri prilikom snimanja.

   Snimanje u 4K u 60 fps daje bitrejt od oko 110 Mb/s, a vrednosti se duplo smanjuju ako smanjite broj sličica u sekundi. Podrazumevano snimanje koristi h.264 kodek, a ako posedujete novije TV uređaje, u opcijama je dostupna stavka Efficient video format koja u suštini koristi h.265 kodek i smanjuje prostor koji snimci zauzimaju za 30-35%. 
    
   Na obe kamere stabilizacija odlično radi svoj posao, čak i kada se krećete i ne trudite se previše da budete mirni. Snimci su detaljni, sa dobrim rasponom detalja u svim delovima svetlosnog spektra. Boje su dobre, a slika oštra koliko se od nje očekuje u 4K. Zahvaljujući jakoj hardverskoj osnovi zumiranje je fluidno, sa gotovo neprimetnim prelaskom na telefoto sočivo. Prosto rečeno, snimci su dobri, kako smo to i očekivali, bez nekih preteranih zamerki, ali i bez bilo čega posebnog što bismo istakli. Tu su i dodatni režimi snimanja koji prate subjekta, kao i usporeni snimci. 

   Selfi kamera 

   Selfi kamera je takođe novina. U pitanju je širokougaono sočivo žižne daljine 18 mm, kao kod ultra-široke kamere sa zadnje strane. Sa rezolucijom od 13 MP, f/2.4 ova kamera dolazi sa tri nivoa zuma: 0.7x, 0.8x i 1x tako da imate više nego dovoljno prostora za slikanje sa drugarima. Napomenućemo da su i 0.8x i 1x u stvari zum krop iste kamere, pa je zaista sve jedno koji režim odaberete.

   Kao i ostale kamere, tonovi blago vuku ka toplijem spektru, ali su slike veoma dobre, sa najboljom oštrinom na najširem kadru – prirodnoj rezoluciji senzora. Dinamika je dobra, detalja ima dosta, otprilike sve ono što očekujete od jedne jako dobre selfi kamere na flagship modele jedne ozbiljne kompanije. 

   Autonomija u radu

   Autonomija baterije, stavka po kojoj su Mate telefoni postali poznati u svom samom početku, stopila se sa konkurentskim modelima kojima je tanko kućište mnogo bitnija stavka od autonomije.

   Umesto 5000 mAh baterije koja bi bez problema mogla da vam obezbedi dvodnevnu autonomiju baterije, sa Mate40 Pro računajte na dan i po korišćenja, otprilike kao sa Note20 Ultra. OLED ekran jeste štedljiviji od IPS pandana, ali 6,76 inča dijagonala odnosi svoj harač po pitanju autonomije. Još ako volite da uživate u igrama u časovima dokolice (a ko pa to i ne voli), i držite ekran u 90 Hz (kao sav normalan svet) onda je realnije da telefon stavite na punjač ujutru, jer dok završite sa kupatilom i skuvate kafu baterija će se napuniti na više od 80%. Za punjenje od 0 do 100% potrebno je oko 45 minuta, što je i očekivano s obzirom na 66W punjač.

   Za sve vas koji telefon volite da uključite na punjač i da zaboravite na njega, tu je Huawei Smart Battery Capacity tehnologija koja onemogućava da se baterija napuni do 100%, jer litijumske baterije se najviše troše sa punjenjem do 100%. Na žalost, Smart Battery Capacity tehnologija nije toliko pametna da odloži punjenje kada, na primer uveče stavite telefon na punjač, i prebaci ga u režim sporog punjenja do ujutru, ali ni ovo nije toliko loše. Naravno, punjač i kabl dobro čuvajte, jer ako ih izgubite ili zaturite, korišćenjem univerzalnih USB PD punjača trebaće vam bar duplo više vremena za pomenute cifre.
    
   40pro6s.jpg
    
   Jeste, ostali smo uskraćeni za dvodnevnu autonomiju bateriju, zaštitni znak Mate serije telefona, ali ukoliko u jednačinu ubacite brzo punjenje i 50W bežično punjenje, mislimo da će svako od nas naći tih pola sata u toku dana za kojih će trajanje baterije produžiti za još jedan ceo dan. 

   EMUI 11 i Android bez Google servisa

   Android 10 koji pokreće ovaj sistem dobio je novi EMUI 11, prepoznatljiv Huawei GUI, naravno bez Google servisa. Kao i sa nedavno testiranim Honor i Huawei telefonima, svakoga dana se obradujemo kada vidimo koliko novih aplikacija se pojavi na AppGallery pijaci. Za one bez kojih baš ne možete da živite, a da nisu Google, uvek postoji opcija skidanja APK fajlova. Da, ažuriranje ćete morati da radite ručno, ali jednom mesečno za esencijalne aplikacije ne bi trebao da bude ozbiljan problem.

   S druge strane, iako zaobilazni način da upucate Google servise i dalje nije dostupan, to ne znači da će tako ostati u bliskoj budućnosti, jer postoji armija korisnika koji s razlogom želi Google servise na odličnim telefonima kao što su Huawei i svi ostali koji koriste EMUI korisnički interfejs. 
    
   Homes_4.jpg
    
   Iako smo očekivali da novi EMUI 11 prati Android 11 nomenklaturu, to se nije dogodilo, ali je Huawei ipak osvežio svoj korisnički interfejs. EMUI 11 nije doneo neke prevelike revolucionarne promene, ali su male izmene na svakom koraku. Podešavanja su ostala ista, sa pastelnim bojama opcija i logičkim rasporedom, te pretragom ukoliko zaboravite gde se šta nalazi. Poslednje korišćene aplikacije se izlistavaju u vidu ringišpila, odakle je moguće pozvati aplikacije u split-screen režim ili u smanjenom prozoru koji možete pomerati po ekranu. 
    
   EMUIs_1.jpg
    
   Podešavanja ekrana su obimna, od prikaza boja, temperature i svetline do vremena odlaska u režim pripravnosti, tamnog režima i čačkanja rezolucije osvežavanja i veličine prikaza. Veličina teksta se može menjati u pet koraka, a prikaz elemenata ekrana u tri, s tim da su podrazumevane vrednosti na najmanjim veličinama. Iz nekog razloga Always On Display opcija se ne nalazi u okviru Display menija, već u Home screen & wallpaper meniju. 
    
   Displays_2.jpg
    
   Pomenuta Always On Display opcija, karakteristična za OLED ekrane i ovde je podržana, a korisnik na raspolaganju ima veliki broj različitih opcija za prikazivanje. Naravno, magazine unlock sa galerijom je i dalje integralni deo Huawei ekosistema, sa svežim fotografijama koje će redovno osvežavati vaš telefon novim pozadinama. 
    
   AODs.jpg 
    
   Opcije rada sa više aplikacija su i ovde prisutne. Huawei je to rešio na nekoliko načina. Split screen je podržan, kao i prikaz aplikacije u prozoru. Postoji bočni meni sa aplikacijama do kojeg dolazite tako što malo duže držite prst prevučen sa jedne od bočnih strana.

   Takođe, aplikacije možete i odložiti sa strane, što je zgodno kada radite nešto sa nekoliko aktivnih programa. One se slažu sa strane i vidljive su preko ikonice na boku koja postaje polu transparentna. Ako je u pitanju jedna aplikacija, klikom na ikonicu je pozivate, a ako ih ima više, dobićete bočni meni sa svim aplikacijama koje ste koristili.

   Napomenućemo da pozivanje više aplikacija u podeljeni ekran nije moguće sa Home ekrana ili iz podešavanja, već morate da uđete u neku aplikaciju koja to podržava, a onda iz nje da pozovete drugu. Ništa strašno, ali deluje kao ograničenje nametnuto nedostatkom dela Google servisa. 
    
   Splits.jpg
    
   Aplikacija kamere nije doživela prevelika unapređenja i promene. Pozivanje različitih režima se obavlja prevlačenjem prsta po donjoj strani, a dopunske funkcije su smeštene u krajnje desno lociranom meniju „More“.

   Tu ćete naći Slow-Mo, Panorama, Monochrome, Stickers, Documents, Dual-View i mnoge druge režime. Jedna podešavanja važe i za fotografisanje i za video, pa ne morate, kao kod nekih proizvođača da za podešavanja videa dolazite samo iz režima za snimanje videa i slično. I galerija je ostala ista, sa fotografijama i video materijalom raspoređenim u timeline i albume, sa odličnom AI pretragom. 
    
   Cameras_1.jpg
    
   Zahvaljujući moćnim kamerama prednje strane Huawei Mate40 Pro podržava takozvane Air Gestures, odnosno komande putem gestovima ispred telefona. Dostupne opcije su skrolovanje gore dole i levo desno, snimanje ekrana i pauziranje video materijala ili pesme različitim pokretima ruke. Dok ovo može biti jako zabavno, primetili smo da nije toliko jednostavno i precizno uraditi sve ovo, da ne govorimo da izgledate smešno dok se „svađate“ sa telefonom mašući rukama ispred njega.
    
   Gesturess_1.jpg
    
   App Gallery i dalje ima jako iritantnu opciju prikazivanja reklama pri baš svakom pokretanju, što niko, apsolutno niko u univerzumu ne može da opravda na telefonu koji ste platili 1200 evra, bez opcije da to isključite. Broj aplikacija svakodnevno raste, kao i igara, a za one bez kojih ne možete, tu su i APK fajlovi. 
    
   AppGallerys.jpg

   Utisci

   Pitanje od milion dolara je svakako da li neko ko daje ozbiljnu količinu novca na premijum telefon pristaje na kompromise poput baktanja sa Google servisima. Uvek možete naći nekog prijatelja koji će vam srediti telefon, bar do sledećeg ažuriranja softvera, kada ćete sve morati ponovo da instalirate i podešavate. Vrlo verovatno, ne odmah, da ne pominjemo da ovaj proces vrlo često zahteva akcije koje poništavaju garanciju vašeg telefona.

   I da ne bude zabune, kada izađe novi flagship bilo koje kompanije, testiranju telefona pristupamo oštro i beskompromisno. Ako neko od vas traži lepo preko 1000 evra za telefon, onda vi od njega treba da tražite apsolutno najbolje, i svaka greška ovde odzvanja mnogo više nego kod telefona srednje klase koje plaćate više nego duplo manje.

   Mate 40 Pro je zaista odličan telefon. Od dizajna, performansi svih kamera do odličnog čipset koji melje sve pred sobom, i ima skriveni potencijal u vidu performance moda. Ekran je najviše klase, kao i sveukupni utisak u radu. Baterija je stavka kojoj je moralo da se posveti više pažnje i to je jedina prava zamerka koju imamo na ovaj telefon. Sve ostalo opravdava naziv flagship jedne od tehnološki najdominantnijih kompanija na svetu. 
    
   Baš zbog toga nam je žao ako Kirin 9000, fantastični čipset, usled političkih razloga bude žrtva rata u kojem nije ni učestvovao. U svetu Snapdragon i Exynos SoC-eva, Kirin je pravo osveženje koje zaista nudi vrhunske performanse u svim kategorijama, a možda i najbitnije na polju veštačke inteligencije. 

   Stoga, ukoliko posedujete elementarno tehnološko znanje ne odbacujte Mate40 Pro iz razmatranja, jer uz malo petljanja sa Google servisima, ovo je telefon koji će postideti sve one koji se usude da ga nazovu konkurentom. Zvanično najbolja kamera, najmoćniji čipset današnjice, fantastičan dizajn su ono što dobijate. Da, treba da se malo potrudite da instalirate Play Store, i da, treba to da uradite, iako vam je Tramp rekao da to ne smete. I kada to uradite, Mate zvanično postaje najbolji telefon današnjice, za klasu bolji od mnogo skupljih konkurenata. A dolazi i sa punjačem. Ogromnim! 

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi