Huawei Nova Y90 test - dobra ponuda u donjem segmentu

Huawei Nova Y90 test - dobra ponuda u donjem segmentu

Huawei ponovo ima u ponudi povoljan i pristupačan telefon – za svačiji džep. Po ceni od 22 hiljade dinara, Huawei Nova Y90 nudi Snapdragon 680 bazirani uređaj

  Sadržaj
   Huawei Nova Y90 test – dobra ponuda u donjem segmentu

   Pozitivne ocene

   • Dobar odnos cene i mogućnosti, najjeftiniji Huawei telefon ikada na testu
   • 6 GB RAM-a je više nego što nude konkurenti u klasi

   Negativne ocene

   • Nemogućnost snimanja 4K video zapisa
   • Skroman rezultat na testu autonomije

   Nakon duže pauze možemo da kažemo da Huawei ponovo ima u ponudi povoljan i pristupačan telefon – Nova Y90 je uređaj za svačiji džep. Za cenu od 22 hiljade dinara, nećete pronaći povoljniji telefon sa Qualcomm čipom: nije najbolji u klasi ali je najpovoljniji. Sasvim pristojno iskustvo u radu na planu brzine i mogućnosti, kamere tu negde u rangu sa onim što nudi konkurencija koja svoje modele bazira na identičnom procesoru – Snapdragonu 680

   Baš je previše vremena proteklo od kako smo testirali prethodni Huawei telefon namenjen džepu prosečnog kupca na ovim prostorima – još malo pa dve godine, novembra 2021. predstavili smo Huawei P Smart 2021. A još je više vremena proteklo od kako je Huawei imao izuzetno bitnu ulogu u srednjem cenovnom razredu sa svojim P lite modelima – to su bili u ono doba telefoni koji su obilato koristili sjajno brend pozicioniranje ovog proizvođača i prodavali se u ogromnim količinama. Sada je tu Huawei Nova Y90…

   Nakon toga znate šta se dogodilo, prošlo je dosta vremena od kako je Huawei dobio dozvolu da u svojim telefonima implementira Qualcomm mobilne procesore, ali smo morali poprilično da sačekamo da stignu i modeli telefona pristupačnije kategorije – svi Huawei telefoni koje smo u međuvremenu testirali bili su namenjeni premijum segmentu sa izuzetkom Nova 9 modela koji je bio ipak dva stepenika niže.

   I sada su nam stigla dva predstavnika Nova Y serije Huawei telefona na test – prvi od njih predstavljamo danas, u pitanju je Huawei Nova Y90. I iako to retko činimo, krenućemo od cene… ovo je telefon od 22 hiljade dinara (185 evra) i ako nas sećanje ne vara, ovo je najjeftiniji Huawei telefon koji smo ikada testirali. Znamo, bila su to neka druga vremena, bila je klasa uređaja iznad, ali je Huawei po svom povratku na tržište bio dovoljan broj puta kritikovan da je preskup.

   A sada, deluje da se i to menja i rekli bismo da je u pitanju povoljan telefon niže srednje klase i da je kompanija razumela zahteve publike na pravi način.

   Hardver – Snapdragon 680

   Da bi odmah shvatili koja klasa uređaja je po sredi, Qualcomm Snapdragon 680, procesor koga smo veliki broj puta ove godine videli u telefonima niže srednje klase – i ako je moja analiza dobra, ovo je najjeftiniji model mobilnog telefona baziran na ovom čipsetu. A nije najlošiji, jer stiže sa u ovoj klasi neuobičajenih, vrlo lepih 6GB RAM-a što ne nudi niti jedan od konkurenata odnosno 128GB prostora za podatke koji nisu proširivi memorijskom karticom za koju u ovom telefonu ne postoji slobodan slot.

   Memorijske kartice ne koristim godinama, čak i kada imam telefon sa 128GB prostora za podatke ali molimo vas da nam kažete u komentarima koliko vam je to ograničavajući faktor ukoliko telefon ne poseduje tu mogućnost. Da vidimo koliko su nam se navike promenile – a menjaju se definitivno.

   Displej – IPS, 90 Hz

   Ekran ovog telefona je IPS tipa i 6.7 inčne dijagonale što se i da pretpostaviti s obzirom na cenovni rang: ono što je dobro što i u ovoj klasi postaje standard osvežavanje od 90Hz.

   Full HD rezolucija ekrana , vrlo solidnog ali ne i brojčano definisanog osvetljenja je u pitanju i kako smo se upoznavali sa ovim telefonom sve više nas je svojim specifikacijama podsećao kao da sam nešto skoro identično već testirao.

   Malo smo pogledali arhivu prethodno testiranih uređaja i taj telefon na koji nas Nova Y90 specifikacijama podseća jeste Realme 9i od koga Y90 ima 2GB RAM-a više, ali nema stereo zvučnike i ima selfi kameru od 8 umesto 16 megapiksela.
    
   Huaweijev model je devet hiljada dinara jeftiniji, što je itekako osetna razlika u ovoj klasi. Isti procesor i malo drugačije karakteristike ima Honor sa modelima X7 i X8 ali su i oni skuplji za 3 odnosno 8 hiljada dinara.

   A tu je naravno i u klasi po svim karakteristikama neprikosnoveni Redmi Note 11 sa AMOLED ekranom, ali je i on skuplji za nekih 50-ak evra od Huawei Y90 telefona. Mada ta razlika u ceni ume da varira…

   Huawei Nova Y90 – Baterija

   Kao i većina telefona ove klase i Huawei Y90 stiže sa baterijom od 5000 mAh koja se puni punjačem snage 40W: nažalost smo telefon dobili ovog puta bez kutije i pratećeg punjača ali specifikacije navode da je potrebno 30 minuta da se napuni do pola sata.

   Naš tradicionalni test YouTube reprodukcije u trajanju od 10 časova Huawei Nova Y90 završio je sa 38 procenata preostalog kapaciteta što u ovoj klasi baš i nije sjajan rezultat i zaostaje za prethodno testiranim konkurentima.

   Sećamo se vremena kada je Huawei sa svojim čipovima i fantastičnim energetskim optimizacijama rušio sve rekorde po pitanju trajanja baterije – sada prostora za tako nešto nažalost nema jer sa čipsetom kupljenim od drugog proizvođača više nema prostora za optimizacije kao sa Kirin čipsetovima.

   Dizajn

   Kada je dizajn u pitanju on je prepoznatljiv u svetu mobilne telefonije: još od Mate 30 modela Huawei voli dizajn kamera sistema koje su smeštene unutar kružnice u čijem centru dominira natpis AI Camera. Potencijal veštačke inteligencije Snapdragon 680 nećemo komentarisati jer je on realno neznatan u odnosu na NPU procesor skriven u onim jačim čipovima, sistem koji nam omogućava da vaše fotografije ožive i budu bolje.

   Huawei je jedan od prvih proizvođača koji je kvalitet fotografija unapredio korišćenjem AI funkcionalnosti i setite se da je Kirin na tom planu dugo bio apsolutni lider.

   A kada smo kod kamera, pomenimo da je glavni senzor na ovom telefonu dobro poznati f1.8 50 megapiksela senzor sa auto fokusom putem fazne detekcije i on čini 98 procenata upotrebne vrednosti kamera Nova Y90 modela: društvo mu reda radi prave još dva senzora od po 2 megapiksela, makro i senzor dubine, dok je prednja selfi kamera od 8 megapiksela, sa otvorom blende f2.0.
    
   O fotografijama dobijenim upotrebom Huawei Nova Y90 telefona za koji trenutak, da završimo priču vezanu za dizajn ovog uređaja: standardni sendvič dizajn, napred neimenovano staklo sa isto tako neimenovanim stepenom zaštite, plastični ram telefona i naravno, plastična leđa koja se blago povijaju kako idu u susret ramu uređaja.

   Raspored konektora klasičan sa nešto primetnijim prorezima otvora za slušalicu telefona a pohvalio bih, takođe na gornjoj strani telefona prisustvo sekundarnog mikrofona, odnosno 3.5 mm prikljućka za slušalice. Fioka za dve SIM kartice i otvori zvučnika se nalaze dole, u pitanju je samo jedan zvučnik solidne glasnoće i neubedljivog kvaliteta, ni bolji ni lošiji od proseka kategorije kojoj Nova Y90 pripada.

   EMUI 12 u frontu

   Operativni sistem, EMUI 12, naravno Android je u suštini u pozadini, nema Google servisa ali tu je App gallery, tu je Petal search, govorili smo dovoljan broj puta o tome koliko je sve pojednostavljeno – nema zaista tu prevelikih ograničavajućih faktora da sve aplikacije imate na svom telefonu. Sve isto, samo malo drugačije.

   Kamere

   A sada da vidimo kako stoje stvari na planu kamera: ukoliko imate dovoljno svetla na raspolaganju, dnevne fotografije ispadaju sasvim dobro. Dinamički raspon je dovoljno širok da pokrije i najsvetlije i najtamnije delove kadra, pa nećete izgubiti detalje u senkama ili na nebu.

   Iako postoje 2x i 10x opcije fotografisanja, radi se naravno o digitalnom uveličanju, ali deluje da Huawei u oba slučaja koristi punu rezoluciju senzora, i onda kropuje centralni deo kadra, što utiče na parametre i kvalitet fotografija.

   Primera radi, dok su fotografije bez uveličanja tople i fino izbalansirane, kada koristite zum, dinamički raspon je nešto suženiji, često u gornjem spektru, kako bi slike bile svetlije, a vidljivo je i dodatno izoštravanje koje deluje lepo na ekranu telefona, ali može da bude problematično kod isprepletanih delova kao što su krošnje drveta.
    
   Kada su uslovi dobri – takve su i fotografije, ali primera radi ukoliko vam Sunce upadne u kadar, može se poremetiti kontrast i dobiti neželjeni efekti. U svakom slučaju, izbegavajte upotrebu opcija za zumiranje u softveru kamere, slikajte normalno pa ukoliko vam je neki segment kadra potreban, bolje je svakako da kropujete taj deo.

   U slabijim svetlosnim uslovima, slike su dobre, ali i u ovoj situaciji biste trebali da se zadržite na 1x nivou zuma, kako bi kvalitet ostao na zadovoljavajućem nivou. Šum je prisutan u senkama i tamnim delovima, ali ukoliko vam je objekat fotografisanja dovoljno svetao, fotografije su pristojno dobre.

   Makro kamera je tu, više da bi se reklo da telefon ima tri kamere, nego što ćete je zaista koristiti za slikanje. Rezolucija je 25 puta manja od glavnog senzora, fokus fiksiran, a boje isprane, pa se čini da je možda bolje da za ovakve stvari koristite glavnu kameru i onda i u ovoj varijanti isečete deo koji vam je potreban.

   Selfi kamera je prilično dobra, dokle god imate dovoljno svetla. Detalji lica dobri, kao i boje celog kadra, uključujući i tonove kože. U slabijim svetlosnim uslovima šum je prisutan u celom kadru, pa se gubi dosta detalja, koje biste inače očekivali na ovakvim slikama.

   Video je, na žalost, ograničen na 1080p u 30 fps, bez mnogo opcija da utičete na druge parametre. 
    
   Dinamika kadra je dosta uža, na oba kraja što rezultuje da se gube svetli detalji kao što je nebo i tamniji delovi u senkama koji su jako dobro vidljivi na fotografijama. Tu je i nedostatak stabilizacije koji znači da će svi mikro-potresi biti registrovani na snimcima, pa je bolje da se ograničite na stacionarno snimanje.

   U suštini, nemojte previše da očekujete od video snimaka, posebno ako imate neke kontrastne scene sa velikom razlikom u svetlini različitih delova kadra, a na noćne snimke možete slobodno da zaboravite.

   Jednostavno, sa Snapdragon 680 procesorom i njegovom jedinicom za procesiranje – ISP, nema nikakvog prostora za dodatno unapređenje kvaliteta fotografija i video zapisa, čak ni u slučaju da to treba da uradi kompanija koja se u kvalitetnu fotografiju itekako razume. Limiti su limiti.

   Huawei Nova Y90 – Sasvim korektan izbor

   I sve u svemu, nakon duže pauze možemo da kažemo da Huawei ponovo ima u ponudi povoljan i pristupačan telefon – za svačiji džep. Za cenu od 22 hiljade dinara, nećete pronaći povoljniji telefon sa Qualcomm čipom: kao što rekosmo, nije najbolji u klasi ali je najpovoljniji.

   Sasvim pristojno iskustvo u radu na planu brzine i mogućnosti, kamere tu negde u rangu sa onim što nudi konkurencija. Nova Y90 telefon se već nalazi u ponudi naših drugara iz Yettela a cena može biti još pristupačnija ukoliko već imate ugovor kod ovog operatera i odnesete stari telefon na reciklažu – bićete dobri i do 10 hiljada dinara.

   To nije sve od Huawe-ija u ovom periodu, za koji dan stiže recenzija još povoljnijeg Y70 modela i bilo bi veoma lepo da se ovakva znatno povoljnija cenovna politika preslika i na druge naprednije modele ovog proizvođača koje očekujemo u nekom narednom periodu – a znate da uskoro stižu Nova 10 Pro i naravno, Mate 50 Pro. U nekom trenutku…

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi