Huawei P30 Lite

Huawei P30 Lite

Huawei je najzad kompletirao svoju P30 seriju, predstavivši Lite varijantu popularnog telefona. Ruku na srce, Lite model nikada nije bio toliko blizak ostalim članovima familije, koji su bili pozicionirani u high-end kategoriji, već je pre bio dizajniran u sličnom stilu. S druge strane, postao je izuzetno popularan, naročito na cenovno osetljivim podnebljima kao što je naše. Iz sasvim razumljivog razloga – godinama unazad je predstavljao odličan izbor za traženu cenu.

  Sadržaj

   Telefon je, reklo bi se, i dalje u okvirima standardne formule. Doneti korisnicima što bolju kameru i atraktivniji dizajn po pristupačnoj ceni. No, u proteklim godinama su mnogi uređaji redefinisali pojam pristupačnog, pa se postavlja pitanje da li je dovoljno isporučiti korektan telefon u eri u kojoj manje poznati brendovi napadaju sa svih strana, naročito kada stvari posmatramo hardverski.

   Naravno, Huawei ima svojih aduta – i te kakvih aduta. Borba u ovoj klasi je bespoštedna, a podaci koji govore o neumoljivom rastu kompanije Huawei, upravo zahvaljujući telefonima ove kategorije, su neumoljivi. Definitivno kompanija mnogo toga dobrog radi. O kojoj kategoriji pričamo? P30 Lite košta 42,999 dinara. Evo kako se pokazao na našem testu.

   Uređaj na testu
   Na samom početku se po tradiciji bavimo pakovanjem. Već u startu zatičemo značajno unapređenje, budući da je u pakovanju brzi punjač od 18 W, koji se povezuje na USB-C port. Osim njega, međutim, standardno pakovanje nije naročito bogato. Ukoliko se pitate – nema silikonske futrole, nažalost. U paketu se mogu pronaći slušalice.
   Uzimamo telefon u ruke i definitivno shvatamo da je prvi utisak njegov veliki adut. Pre svega upada u oči fascinantan dizajn! Huawei je upotrebio 3D zakrivljeno staklo kao osnovu, da bi nastavio svoja poigravanja svetlosti i senke koje viđamo već nekoliko godina unazad. Naš model je stigao u plavoj boji, koja pozadi ima svetliju i tamniju nijansu, kao i jednu veliku zakrivljenu liniju u obliku slova S. Dileme nema – ovo je jedan od najpoželjnijih telefona, posebno u klasi. Huawei je u tom pogledu u potpunosti uspeo.

   No, šta sa drugim, funkcionalnim aspektima? Pozadi zatičemo tradicionalni skener otiska prsta, što će mnogi pozdraviti. P30 Lite nema IP rejting, makar ne zvaničan. Podsetićemo se da P30 Pro stiže sa IP68 rejtingom, a P30 sa IP53 rejtingom. No dobro, to zaista nije svakodnevica među telefonima srednje klase.

   Ono što jeste svakodnevica je notifikaciona lampica, i nje se Huawei srećom nije odrekao, iako u mnogim telefonima više kategorije ona polako doživljava sudbinu 3,5-mm audio konektora. Ukoliko pažljivije pogledate, notifikacioni LED je skriven na levoj strani zvučnika slušalice. Takođe, telefon stiže sa pomenutim 3,5-mm konektorom.

   Sofisticiran dizajn prate veoma dobre boje. Iako je naš test-model bio plav, postoji i varijanta bele boje, koja nam se veoma dopada. Takođe, za poklonike klasičnog dizajna, tu je crna boja. Pozadi imamo tri kamere u odnosu na, recimo, Mate 20 Lite koji je imao 2 kamere, baš kao i P20 Lite. Ovde je dotata ultra-widescreen kamera od 120 stepeni. Sada imamo modul koji u suštini podseća na one koje smo videli kod drugih P30 telefona. Spreda zatičemo mali izrez u obliku kapljice, tzv. “dewdrop notch”.

   Na donjem delu su smešteni USB-C port, 3,5-mm i mono zvučnik. Na vrhu je pozicioniran Dual SIM slot, koji je hibridnog tipa i koji prihvata i microSD kartice. Drugim rečima, nema zasebnog microSD slota, već se bira da li se koristi druga SIM kartica ili se širi skladišni prostor. Ukupan utisak o telefonu je zaista na visokom nivou i njemu se nema šta prigovoriti.Kao što (ne) znate, Huawei i Honor telefoni srednje klase po tradiciji koriste identičan čipset. Tako je i sa P30 Lite modelom. Upoznali smo se sa ovim čipsetom najpre u testu Mate 20 Lite telefona, a potom i kod njegovog Honor 8X parnjaka, potom i u pristupačnijem Huawei P Smart 2019 telefonu. Radi se o Hisilicon Kirin 710 čipsetu.
   [modul]specifikacija=9667[/modul]
   Kirin 710 koristi osmojezgarni procesor koji kombinuje četiri Cortex-A73 jezgra koja rade na 2,2 GHz i četiri Cortex-A53 jezgra koja rade na 1,7 GHz. Za grafiku se stara Mali-G51 MP4, koji je u suštini popravio najbolniju tačku prethodne generacije.12-nanometarski čipset se može podičiti odličnom energetskom efikasnošću. Kao što smo ranije napominjali, Kirin 710 je, kada se sve sabere i podvuče, tu negde sa Snapdragon 660 čipsetom. Sad, ostaje druga vrsta pitanja…svakako da nije svejedno da li telefoni od 28 i 43 hiljade dinara koriste identičan čipset, bez obzira što je reč o generalno dobrom rešenju.
   p30lite_cpuz_s.jpg
   p30liteysinfo_s.jpg
    
   P30 Lite ima 4 GB RAMa, te 128 GB prostora za skladištenje podataka, i definitivno ćemo ove godine imati situaciju da će se 128 GB ustanoviti kao neki standard u srednjem cenovnom razredu, čemu se veoma radujemo. Pominjali smo već da telefon podržava microSD memorijsku karticu, čije je ležište smešteno u hibridni Dual SIM slot.
   p30lite_antutu_s.jpg
   p30lite_geekbench_s.jpg
   Na priloženim fotografijama možete videti dobijene rezultate u raznim testovima. Kao što smo već naveli i očekivali, a rezultati testova potvrđuju, telefon ima vrlo korektne performanse, tu negde sa telefonima baziranim na Snapdragon 660 čipsetu. Sistem će raditi korektno i odzivno, lepo ćete se igrati, neće biti nikakvih problema. Tu je i GPU Turbo 2.0 podrška, ukoliko baš želite da obezbedite maksimalne performanse svog telefona.
   p30lite_3dmark_s.jpg
   p30lite_gfxbench_s.jpg
    Adut Huawei telefona jeste najnovije izdanje Android operativnog sistema, praćeno njihovim korisničkim interfejsom. EMUI je tu još od najranijih dana, pa ga tako zatičemo i ovde. P30 Lite stiže sa Android 9 Pie operativnim sistemom, kao i EMUI 9 korisničkim interfejsom (9.0.1, da budemo precizni).
   p30liteoftver1_s.jpg
   Bezbednosni aspekat telefona je tradicionalno veoma važan, a ovde se sistem prepoznavanja lica oslanja na prednju kameru, bez nekih naprednijih senzora. Samim tim, nije uvek precizan. No, tu je skener otiska prsta, smešten na leđima telefona. Odličan i pouzdan, brzo otključava uređaj i daje pristup korisniku.


   Kada govorimo o AI-ju, asistencija je, kako nam deluje, ograničena samo na kameru. Ne vidimo da AI ozbiljnije prožima telefon – recimo, da uči karakteristike korisnikovog lica, korisnikove navika zarad optimizacije baterije, a nema ni nekih specifičnih aplikacija koje se oslanjaju na AI, poput Translatora i slično. Verovatno Huawei to čuva za mobilne telefone više kategorije.


   EMUI 9 je doneo brojna unapređenja, ali i verovatno “najlakši” sistem do sada. Istovremeno, reč je o jednom od konfigurabilnijih izdanja, budući da mnoge preinstalirane aplikacije, ukoliko na tome insistirate, moguće ukloniti. Razlika u odnosu na vanila Android je što i dalje nema App Drawer funkcije, ali ko želi upravljanje gestovima, može to lako da uključi iz alternativnih navigacionih kontrola. U svakom slučaju, ko je ikada koristio ijedan Huawei može lako da se snađe.


   Sistem radi prilično dobro. Sve funkcioniše korektno, multitasking je sasvim komotan i bez nekog vidljivog zastajkivanja. Igranje je fluidno u većini naslova, ali je prosto tako jer danas se sve pravi da radi na što većem broju mobilnih uređaja. Ukoliko zafali grafičkih performansi, tu je GPU Turbo 2.0, pomoću koga možete upotrebiti i zadnji atom snage za gejming potrebe. Njega aktivirate preko Performance moda u podešavanjima baterije.

   U svakom slučaju, softversko-hardverska kombinacija radi veoma dobro, što je valjda i najbitnije. Huawei P30 Lite će ispuniti očekivanja ciljne grupe. No, samo od vas zavisi da li je to i dovoljno, budući da u ovoj cenovnoj klasi ima i hardverski snažnijih alternativa. Miks osobina P30 Lite telefona je Huawei osmislio na takav način, i to je tako.
     
   Ekran
   Što se ekrana tiče, reč je o LTPS IPS ekranu, sasvim primerenom ovoj kategoriji. Odlikuje ga rezolucija od 2312 x 1080 piksela, a okviri su primetni – premda, ni manje ni više nego na drugim telefonima slične klase. Nešto je veći okvir na donjoj stranici telefona, opet, sasvim očekivano. S dijagonalom od 6,15 inča, veoma lepo leži u ruci, a gustina prikaza iznosi više nego pristojnih 415 ppi.
   p30lite_7_s.jpg
   Takođe, valja istaći da je stepen pokrivenosti strane ekranom 84,2%, te da su softverske opcije za prilagođavanje i podešavanje ekrana brojne. U vrhu ekrana je izrez u obliku kapljice, odnosno kako to Huawei naziva Dewdrop display, „kap rose“ kada bismo preveli na naš jezik. Umesto gabaritnih izreza imamo vrlo elegantnu varijantu, koja čini svojevrsni estetski detalj telefona.
   p30lite_ekran_s.jpg
   Prilagođavanja pojedinih karakteristika i mogućnosti ekrana možete da vršite iz softvera. EMUI nudi pregršt opcija kada je podešavanje displeja u pitanju. Postoje mogućnosti promene topline boja, filteri, režimi prikaza i slično. Imaćete puno opcija na raspolaganju u tom pogledu.
   Zvuk
   Telefon ne podržava stereo zvuk, već stiže u tradicionalnoj izvedbi sa standardnim zvučnikom na donjoj ivici telefona. Rekli bismo da je prosečne glasnoće. Telefon zadržava i 3,5-milimetarski priključak za slušalice, što zdušno pozdravljamo. Takođe se može podičiti i podrškom za Huawei Histen audio efekte, te prilagođavanje zvuka tipu slušalica koje koristite. Najzad, tu je i podrška za FM radio.
   p30lite_audio_s.jpg
   Baterija
   Baterija stiže sa kapacitetom od 3340 mAh (za koju se ističe da je “tipičan” kapacitet 3400 mAh). Međutim, ne oduševljava naročito autonomijom – nakon 10 sati YouTube reprodukcije, ostaje na nekih 14%, što ga svrstava u prosek, pa je neka realna procena upotrebe dan do dan i meki sat preko.
   p30lite_baterija_s.jpg
   Iako stalno napominjemo da je Huawei postao ekspert po pitanju trajanja baterije, ipak nisu alhemičari da stvaraju čuda. Ispomoć zato dolazi u vidu turbo punjača. Huawei P30 Lite se isporučuje sa punjačem od 18 W, koji je u stanju da veoma brzo dopuni bateriju.
    Trendovi diktiraju prisustvo što većeg broja kamera na današnjim mobilnim telefonima. Huawei P30 Lite tako stiže sa tri kamere pozadi i jednom selfi kamerom. Pozadi zatičemo kombinaciju standardnog, ultra-širokougaonog i pomoćnog senzora za merenje dubine. Više nego korektno za ovu kategoriju, makar na papiru, budući da telefoto kameru ipak ne očekujemo u ovoj cenovnoj kategoriji.

   Softver smo puno puta videli i odlično ga upoznali. Ima iste prednosti i mane kao i drugi Huawei telefoni. Značajno pomenuti neke stvari. Pre svega, podržan je AI, pa tako imamo i različite opcije vezane za njega. Videli smo ih i u P Smart 2019 telefonu, ali ovde su nešto obimnije, a i ne dolazi do spuštanja rezolucije ukoliko se slika uz AI asistenciju. Takođe, i P30 Lite stiže sa podrškom za noćno snimanje. No, o utiscima više u odgovarajućoj sekciji., ovaj put implementirane u vrlo pristupačan telefon.  Druga važna stavka jeste što je unapređeno noćno snimanje, pa sada i softver u tom domenu ostavlja daleko bolji utisak – no, više o tome kada dođemo do te sekcije.
   p30lite_kamera_s.jpg
   Glavna kamera ima senzor rezolucije čak 48 MP. Pored glavne, na zadnjem delu su prisutne još dve kamere – ultra-širokougaona kamera od 8 MP i pomoćna kamera od 2 MP za efekat dubine. Da kompletiramo tehnikalije – glavni senzor je wide tipa i ima otvor blende f/1.8, uz Phase Detection autofokus. Na ultra-wide senzoru od 8 MP nema nikakvih naprednih sistema autofokusa ili asistencije, što se može jasno videti na fotografijama koje se prave u tom režimu snimanja.
   Drugim rečima, dok su snimci snimljeni glavnim senzorom izuzetno oštri, prelaskom na ultra-wide režim se gubi na detaljnosti u znatnijoj meri, jer em glavni senzor ima daleko veću rezoluciju, em ima napredne sisteme asistencije. Stoga ne vredi očekivati neki ekstremno detaljan snimak, ali ultra-wide senzor itekako doprinosi donoseći raznovrsnost snimaka koje možete napraviti.   Dakle, veoma velika oštrina je krucijalna karakteristika, što i ne čudi imajući u vidu senzor od 48 MP. Čak nekada slika bude preoštra, pa dođe do gubitaka detalja. Fotografije su veoma, veoma dobre, naročito pri iole boljem dnevnom svetlu. Dinamički opseg nas je prijatno iznenadio. Sve u svemu, Huawei P30 Lite uspeva da u srednjoj klasi telefona donese veoma dobro iskustvo snimanja, te da u njoj predstavlja jednog od predvodnika, baš kao što i P30 telefoni više kategorije predstavljaju u svojim klasama. Glavni senzor koristi 4-in-1 Quad Bayer tehnologiju, odnosno Pixel Binning, što rezultuje kvalitetnim fotografijama rezolucije 12 megapiksela.   Takođe, P30 Lite stiže sa podrškom za noćno snimanje. Iskreni da budemo, snimci nisu ništa naročito, bez obzira što su po uzoru na telefone više kategorije preeksponirani. Telefon kombinuje nekoliko snimaka da napravi finalnu fotografiju. Premda naizgled to uspeva da uradi u dobroj meri, ipak pažljivijim pogledom na monitoru vidite brojne mane fotografije koja je delovala ipak daleko bolje na ekranu telefona. No, budući da najveći broj fotografija ionako retko kada napuštaju telefon, može se reći da P30 Lite ispunjava misiju, iako to ni izbliza ne može da se meri sa rezultatima kakve ima P30 Pro, na primer.
   Prednja kamera je prilično dobra. U malom izrezu spreda je smešten senzor od 24 megapiksela, otvora blende f/2.0. Svoj posao ova kamera ispunjava korektno. Takođe podržava AI snimanje, kao i Pixel Binning tehnologiju. Kao i slični senzori, neće baš uvek pogoditi ivice objekata, što može uticati na preciznost zamućenja. Fiksni fokus je prilično dobro odmeren, a i generalno je očito da senzor hvata dosta detalja, pa možete očekivati veoma pristojne selfije.
   foto_p30lite_24_s.jpg   Video je korektan – snima i u 1080p 60fps modu, ali najbolje rezultate daje u 1080p pri 30 fps gde je aktivna elektronska stabilizacija. Doduše, nije baš šampion ni u tom segmentu, ali P30 Lite nastavlja Huawei tradiciju da je fotografija daleko bolja od video zapisa. Nažalost, nije podržano snimanje u 4K, mada iskreni da budemo, uglavnom je meta ove klase kvaliteno 1080p snimanje. Za više je prosto neophodno kupiti skuplji telefon, koji to snimanje može da učini smislenijim naprednijim sistemima asistencije, kakvi su i neophodni da bi amaterski snimatelj uspeo da napravi kvalitetan 4K video zapis.   Huawei ima težak zadatak. Da, P30 Lite stiže sa odličnim pedigreom, ali u novonastale tržišne okolnosti i uz “mali milion” rivala. Direktno su mu suprotstavljeni Samsung Galaxy A50, Honor 20 Lite je praktično identičan, ali nešto jeftiniji, tu je i prethodnik Mate 20 Lite, Motorola One Vision je interesantan miks koji će privući mnoge, a nemojte ni da počinjemo sa brojnim alternativama među rivalima, a samo Xiaomi ih ima 4-5.
    
   Da se ne lažemo, Huawei P30 Lite ima težak zadatak. Međutim, svi tržišni pokazatelji su jasni – Huawei ume itekako da pažljivo dozira i odmeri svaki svoj telefon, budući da kompanija nezadrživo raste, upravo ponajviše zahvaljujući telefonima u ovom cenovnom rangu. Telefon ima dosta dobrih osobina. Verovatno je najlepši u ovoj klasi, ima odličnu kameru i veoma dobar ekran.

   Sve u svemu, verujemo da P30 Lite ostvariti uspeh. Svi oni koji Huawei prepoznaju kao dobar i pouzdan brend će se bez dileme lako odlučiti za ovaj model koji nosi ime poznate P30 serije, vizuelno je atraktivan i donosi odlične performanse prosečnom korisniku – i neće pogrešiti. To naročito važi za kupce koji po tradiciji telefon nabavljaju preko operatera gde je i spektar mogućnosti nabavke znatno bolji i džepu prijemčiviji.
   Prednosti:
   – Vrhunski dizajn i osećaj u ruci – Dobar ekran – Vrlo dobra kamera – Deluje skuplji nego što jeste Nedostaci:
   – Neki cenovni rivali su izdašniji sa hardverom – Video snimanje bi moglo biti bolje

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra