Lenovo Phab Plus

Lenovo Phab Plus

Na test smo dobili zaista specifičan mobilni uređaj kompanije Lenovo - da li je ovo smartfon ili tablet? Rekli bismo fablet, ali ovo nije klasičan fablet zbog ogromne dijagonale od 6.8 inča koja potpuno zamagljuje liniju između tableta i smartfona. Kako god da posmatrate ovaj model, bilo da je to predimenzionirani telefon ili tablet sa opcijom poziva, svakako je interesantan zbog svoje unikatne forme, a između ostalog i prihvatljive cene...

  Sadržaj

   Dragoljub Radovanović
   Retko se srećemo sa ovakvim tipovima uređaja, tačnije sa telefonima ovolikih dijagonala ekrana. Sećamo se perioda kada smo testirali nešto slično, poput Sony Xperia Z Ultra smartfona, ali to je ipak bio “manji” uređaj sa ekranom dijagonale 6.4 inča, dok Lenovo ide još dalje sa ekranom od 6.8 inča. Sretali smo se takođe i sa raznim 7-inčnim tabletima koji imaju mogućnost pravljenja poziva, recimo Asus FonePad serijom ili recimo 8-inčni Samsung Galaxy Tab S2 8.0 4G tabletom koji takođe dozvoljava telefoniranje, ali Lenovo Phab Plus je ipak priča za sebe. Ovo je ipak uređaj koji ne možemo klasifikovati isključivo kao tablet, tih 0.2 inča ga dele od uobičajnih 7-inčnih tableta, pa se može reći da je ovo “kompaktnija” varijanta, koliko god to neobično zvučalo. Jednostavno je bolje opisati ga kao ogromni Dual SIM smartfon, jer u suštini on to i jeste. Definitivno nije model za svakoga, jer sa dimenzijama koje poseduje privlači samo ljubitelje ogromnih ekrana, gurajući granicu do samog limita. Može se i posmatrati na drugi način, recimo u smislu uštede, jer ozbiljno može zameniti 7-inčni tablet, tako da vam je u ovom slučaju potreban samo jedan uređaj – Phab Plus. Zašto posedovati i smartfon i tablet ako baš ne morate?
   lenovo_phab_plus_s.jpg
   Hardver
   Lenovo Phab Plus je zamišljen kao uređaj za konzumaciju multimedije, nije u visokoj klasi flegšipa poznatih kompanija, ali svakako nije ni slabašan smarton iz niže kategorije. U pitanju je dosta solidna srednja klasa uređaja, koja kao takva poseduje i odgovarajući čipset. Nije u pitanju MediaTek kao što ste možda prepostavili, već po našem mišljenju pogodniji i popularniji Qualcomm, a konkretan čipset je Snapdragon 615. Implementirana varijanta podrazumeva dva četvorojezgarna procesora, oba u Cortex A53 izvedbi, jedan sa frekvencijom rada od 1.5GHz i drugi slabiji na 1GHz.
   [modul]specifikacija=8932[/modul]
   Ekran je, kao što smo rekli – ogroman. Dijagonala je 6.8 inča, a rezolucija iznosi 1920×1080 tačaka. Unutrašnje skladište je 32GB-a, od toga vam je na raspolaganju oko 23GB. Moguće je proširiti skladište microSD karticom, ali tu postoji začkoljica, pošto se u tom slučaju gubi drugi Sim slot. Dakle, ne mogu dve SIM kartice i microSD u isto vreme. Radna memorija je 2GB – sasvim pristojna cifra. Što se kamera tiče, napred se nalazi 5MP senzor, a pozadi je kamera sa 13MP rezolucijom, f2.2 otvorom blende i mogućnošću snimanja videa u 1080p rezoluciji. Kapacitet baterije je 3500 mAh, što je korektno uzevši u obzir da je reč o ogromnom telefonu.Nije nepoznato da se Lenovo ugleda na Apple kada je u pitanju dizajn pojedinih uređaja, i deluje da je ovde baš takav slučaj. Phab Plus liči na iPhone 6/6s Plus. Da li je to loša stvar? Ne mora biti, jer je poznato da većina ljudi voli dizajn iPhone modela, tako da na taj način Lenovo privlači kupce kojima se dopada takav izgled. Ono što se nama dopada kod Phab Plus modela nije samo činjenica da liči na iPhone, već to što ima i sličan kvalitet izrade, odnosno kvalitet upotrebljenih materijala, jer je i ovaj džinovski telefon izrađen od metala. Kvalitetniji metalni telefon u cenovnom rangu do 300 dolara? Primamljivo, složićete se.
   lenovo_phab_plus1_s.jpg
   lenovo_phab_plus2_s.jpg
   Takođe jedna od stvari koja je dobra kod Lenovo Phab Plus modela jeste to da je ipak primetno kompaktniji od regularnih 7-inčnih tableta, jer tih 0.2 inča manje svakako prave razliku. Što se tiče odnosa ekrana i tela, tu nije uopšte loš, čak je i bolji u odnosu na iPhone 6/6s Plus. Trake bele boje ispod i iznad ekrana nisu previše široke, mada oko ekrana postoji i crna traka širine 4mm, bez koje bi bio malo kraći, ali i ovako su dimenzije dovoljno dobre. Sa leve strane tu je slot za dve Sim kartice ili microSD+Sim varijantu, dole je microUSB port i mikrofon, desno je power i volume taster, gore je 3.5mm port za slušalice, dakle dosta različit raspored u odnosu na iPhone. Poleđina je metalna, ističe se rupičasti plastični deo u kojem se nalazi 13MP kamera i Dual LED blic. Plastične trake antene u vrhu i dnu su nalik iPhone-u, ali takođe i drugim Android modelima. 
   lenovo_phab_plus3_s.jpg
   lenovo_phab_plus4_s.jpg
   Većina kineskih proizvođača odstupa po pitanju interfejsa u odnosu na tradicionalna rešenja, koristeći neke svoje ideje za grafičke elemente ili forsira pravilo da se ukloni fioka sa aplikacijama, a i Lenovo jeste deo te priče. Međutim, ovde je Lenovo napravio izuzetak, nema poznatog Vibe UI korisničkog interfejsa kakav srećemo kod ostalih modela ove kompanije, već se na naše iznenađenje koristi uglavnom Google-ovo Stock AOSP rešenje. Ovo je po našem mišljenju i bolja solucija u odnosu na uobičajni interfejs koji imaju Lenovo telefoni, te nam je drago da ga vidimo na Phab Plus modelu.
   lenovo_phab_plus_softver_1_s.jpg
   lenovo_phab_plus_softver_2_s.jpg
   lenovo_phab_plus_softver_3_s.jpg
   Kada je u pitanju verzija Androida, prisutan je Lollopop 5.0.2, a što se tiče nadogradnje na Marshmallow 6.0, nismo pronašli nikakve naznake da je Phab Plus planiran za takav poduhvat. Nije ni Lollipop baš prastara verzija Androida, a lepo je videti Material dizajn na nekom Lenovo telefonu, pogotovo kad sa ovako velikim ekranom isti dolazi do izražaja.
   lenovo_phab_plus_softver_4_s.jpg
   lenovo_phab_plus_softver_5_s.jpg
   Lenovo je ipak ubacio par stvari vezane za korišćenje telefona, recimo mogućnost da crtanjem slova “c” umanjimo ekran i na taj način da bude olakšano korišćenje jednom rukom. Postoji i opcija da se uključi plutajuće dugme na ekranu, koje kada se klikne otvara panel sa korisnim prečicama, a takođe je prisutno i duplo kuckanje za uključivanje ekrana, ili automatsko javljanje na poziv prinošenjem uvetu. Ima svega par preintsaliranih Lenovo aplikacija, što nam se dopada.
   lenovo_phab_plus_softver_6_s.jpgKakvo može biti iskustvo pri korišćenju telefona sa ovolikim ekranom? Dosta drugačije u odnosu recimo na 5-inčni smartfon, jer osim ako imate džinovske šake, nećete nikako moći da koristite ovoliki fablet jednom rukom. Rastegnuti palac gore do notifikacionog panela barem u našem slučaju nije bilo izvodljivo bez nezgodnog i nesigurnog položaja držanja telefona jednom rukom. Ovo je uređaj koji je više nalik 7-inčnom tabletu koji držite u jednoj ruci, a drugom ostvarujete dodir sa ekranom. Kvalitet izrade je vrhunski, i metalno kućište svakako poboljšava generalni utisak o telefonu, kao da je reč o nekom dosta skupljem flegšipu, a ne uređaju iz srednje klase. Dosta je tanak za svoju veličinu, samo 7.6mm, ali je ipak i osetno teži od prosečnog smartfona sa svojih 224 grama.
   lenovo_phab_plus5_s.jpg
   lenovo_phab_plus6_s.jpg
   Veličina ekrana jeste glavni parametar kod Phab Plus modela, koji ga itekako ističe, a kao što smo pominjali 6.8 inča je na samoj granici da poredi sa tabletom. Dobra stvar kod ovakvog ekrana jeste da će korisnici uživati u konzumiranju multimedijalnih sadržaja, ali ujedno imaju i ogromnu površinu za sve ostalo. Lenovo nije štedeo na ekranu ovde, reč je o kvalitetnom IPS ekranu, a rezolucija je 1920×1080 tačaka, što na 6.8″ nudi pristojnu oštrinu od 324 piksela po inču. Kakav je sam prikaz na ovom džinovskom ekranu? Možemo reći, dosta tačan i vrlo prijatan, Lenovo je ovaj put “pogodio” relativno pravilnu fabričku kalibraciju. Izmereno odstupanje boja je niskih 3.14 DeltaE, pa su boje sveukupno tačne, mada Gamma je malo na tamnijoj strani uz 2.53 vrednost. Temperatura boja je tek blago hladnija uz cifru od 7286 kelvina, a maksimalna svetlina ekrana nije baš tako visoka – 306 cd/m2 na 100% osvetljenju.
   lenovo_phab_plus8_s.jpglenovo_phab_plus_calman_s.jpg
   lenovo_phab_plus_svetlina_s.jpg
   Lenovo obično koristi MediaTek čipsete za svoje telefone, koji su po raznim testovima performansi uglavnom iza Qualcomm rešenja, a kod Phab Plus modela napravljen je izuzetak, tako da se Lenovo odlučio za Snapdragon 615 čipset. Ovo je sasvim solidno rešenje, ali je kao što možda već i znate ovo čipset namenjen telefonima iz srednje klase, baš kao što je Phab Plus, tako da ne treba očekivati performanse na nivou flegšipa.
   lenovo_phab_plus7_s.jpg
   Ipak, mi smatramo da Snapdragon 615 nudi pristojne performanse. Definitivno nije savršen, pogotovo na GPU polju, pa se čak dešava da s vremena na vreme osetimo pad glatkoće u animacijama tokom korišćenja telefona, što znači da neće biti idealan ni za ozbiljne 3D igre. Dakle, ne može baš se meriti sa Adreno 330 GPU-om kod flegšipa, ali ipak treba u uzeti u obzir da je ovo pre svega telefon iz srednje klase, ne visoke. Performanse su dovoljno dobre, Antutu pokazuje rezultat oko 31 hiljade poena.
   lenovo_phab_plus9_s.jpg
   Phab Plus poseduje zadnju kameru od 13MP, ali nije sve u megapikselima, pitanje je kakav kvalitet fotografija sveukupno pruža? Rekli bismo – osrednji. Fotografije koje smo zabeležili u dnevnim uslovima su korektne, ali je softver koji procenjuje ekspoziciju malo slabiji, pa smo često dobijali ili preeksponirane fotografije, ili podeksponirane, nešto između je malo teže dobiti iz prvog pokušaja. Pored toga, prisutna je solidna količima šuma, čak i u dnevnim, a pogotovo u noćnim uslovima. Nivo sitnih detalja nije preterano visok uprkos 13MP rezoluciji, a boje su uglavnom u redu. 1080p video je korektan, ali dinamički raspon je i dalje mali sveukupno. Kamera na Phab Plus modelu je dakle sveukupno dosta prosečna, uz dodatak da je fotografisanje ovolikim telefonom neobično iskustvo samo po sebi.
   Video primeri:
   lenovo_phab_plus_1080p_dan.jpg
   lenovo_phab_plus_1080p_mrak.jpg
   Primeri fotografija:
   Link
   Dolazimo na kraju do autonomije. Kod ovolikog telefona postojao je potencijal da se stavi baterija ogromnog kapaciteta, barem 5000 mAh. Ipak, Lenovo je odlučio da ne ugrozi debljinu telefona, pa se odlučio za 3500 mAh varijantu. Obzirom na ovoliko veliki ekran, to nije ni tako puno, što je rezultovalo manje-više očekivanim trajanjem baterije. Postavljanjem na 250cd/m2, tačnije 82% osvetljenja, Phab Plus je postigao sasvim korektnih 5 sati i 30 minuta uključenosti ekrana, što je rezultat koji većina flegšipa postiže u današnje vreme, tako da se ne možemo požaliti na autonomiju, čak je i blago iznad proseka. 
   lenovo_phab_plus_baterija_s.jpgLenovo Phab Plus je definitivno vrlo specifičan uređaj i ne može se nikako reći da je telefon za mase. Obzirom na dijagonalu ekrana, pitanje je može li se uopšte nazvati telefonom, jer se opasno približava dimenzijama tableta. U ovom slučaju potencijalni kupac mora rešiti sam sa sobom, može li svakodnevno koristiti ovoliki smartfon.
   Istakli smo veličinu Phab Plus-a, ali šta je sa ostalim odlikama? Pre svega, izrada je odlična za uređaj iz srednje klase, dizajn podseća dosta na iPhone, ali ima i isto kvalitetno metalno kućište kao iPhone, što je pozitivna stvar. Ekran ove dijagonale uz 1080p je dovoljno oštar, a sviđa nam se to što je i prikaz tačan. Svetlina ipak nije previše visoka, pa se na spoljnoj svetlosti iole većeg intenziteta neće pokazati baš najbolje.
   lenovo_phab_plus_s.jpg
   Ono što nam se dopada na polju softvera Phab Plus modela jeste neobična odluka Lenova da koristi uglavnom Stock Google interfejs. Performanse su korektne, nije preterano brz kao neki flegšip uređaji, jer je ipak reč o telefonu koji pripada srednjoj klasi, ali će većini korisnika biti i više nego prihvatljiv uz Snapdragon 615 čipset. Potencijal da poseduje ogroman kapacitet baterije i samim tim odličnu autonomiju je žrtvovan zarad tanjeg boka, pa je autonomija tek nešto iznad proseka. Phab Plus jeste interesantan telefon, svakako nije za svakog, ali ko želi džinovski telefon koji se skoro graniči sa tabletom, sada ima vrlo dobru opciju u Lenovo ponudi…
   Prednosti
   – Kvalitetno metalno kućište- Taćan prikaz ekrana- Stock interfejs- Pristupačna cena- Dual SIMMane– Slabija svetlina ekrana- microSD zauzima drugi Sim slot- 6.8-inčni ekran nije za svakog
   Cena: trenutno nepoznata, oko 300$ van Srbije, Smartfon na test ustupio Lenovo

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi