Meizu 16th (Video)

Meizu 16th (Video)

U poslednje vreme ste sasvim sigurno u toliko prilika čuli izraz “flagship killer”. Dok se za mnoge uređaje to zaista može reći, ipak nam danas, nakon tolikog perioda, nešto fali u tom izrazu. Suštinski, nemamo problem sa time da se svaki telefon koji nudi flagship karakteristike po odličnoj ceni nazove tako, ali nam u celoj toj priči fali iznenađenje. Tu dolazi do izražaja Meizu sa svojim 16thmodelom. Udara snažno i iznenada. Nije u pitanju samo flagship killer, ovo je flagship assassin!

  Sadržaj

   OnePlus 6, Xiaomi Mi 6, Pocophone F1, Oppo koji god, sve su to vrlo dobri i kvalitetni telefoni koji nude jako puno. Drugim rečima, daju ogroman procenat onoga što daju top modeli Android tržišta pametnih telefona, pri tome zadržavajući veoma povoljnu cenu, praktično duplo nižu u odnosu na njih. Otuda je jasno zašto dobijaju kolektivni izraz “flagship killer”. Međutim, kada uđete u treću, petu, šestu generaciju, izgubi se neki X faktor u celoj toj priči.

   Iskreno, smatramo da je taj X faktor zapravo – faktor iznenađenja. Upravo zbog toga smo se veoma iznenadili da ćemo na test dobiti telefon koji smo danas dobili. Iznenadili smo se i zbog toga što nismo očekivali da će biti zvanično dostupan, ali istovremeno smo se iznenadili mogućnostima i dizajnom ovog modela. To je upravo onaj osećaj koji smo imali kada smo prvi put uzimali u ruke ambiciozno najavljivane kineske telefone. Šta je zapravo Meizu 16th?
   Uređaj na testu
   Meizu 16th je zapravo flagship telefon fantastičnih mogućnosti. Zapravo, vrlo je verovatno da će se mnogi veoma prijatno iznenaditi kada sagledaju šta sve dobijaju za uložen novac. A dobija se veoma, veoma puno.

   Najpre, pakovanje je prilično bogato i sadrži sve što je potrebno. Osim SIM iglice, tu je punjač sa USB-C kablom. Reč je o 24W brzom punjaču. Takođe, tu je i zaštitna futrola od tvrde plastike, koja će koliko-toliko pomoći u zaštiti telefona od eksternih uticaja. Možda bi nam zafalile slušalice, ali kako telefon ima 3,5-milimetarski konektor pa možete priključiti bilo koje slušalice, ne vidimo veće probleme u tom smislu.

   Sam telefon je neverovatno dopadljiv, barem za naše kriterijume, imajući u vidu da pisac ovih redova nije ljubitelj izreza ekrana. Na svim stranama zatičemo tanke ivice, a telefon je praktično u potpunosti simetričan. Ovako čist i elegantan dizajn je toliko rafiniran, da zaista, uz dužno poštovanje prema kompaniji Meizu, nismo očekivali da je ovaj proizvođač u stanju da napravi ovakav uređaj u današnje vreme.

   Prevashodni utisak jeste da je telefon izuzetno tanak! Iako ima ekran dijagonale 6 inča, njegova debljina iznosi samo 7,3 milimetara, a ista mera važi i za Plus model, što je posebno impresivno zbog većih gabarita. Zaista sjajno, a u praksi telefon deluje još tanje nego što podaci govore. Takođe, pokrivenost prednjeg dela ekranom je prilično velika. Sam proizvođač navodi da ona iznosi 91,18%, što je veoma visok procenat. Takođe, bez obzira na tanko kućište, Meizu je ispeo da implementira skener otisaka prstiju ispod ekrana telefona!

   Izradi se takođe nema šta prigovoriti, makar naizgled. Uređaj koristi staklo napred i pozadi, između kojih je pozicioniran aluminijumski okvir. Meizu navodi da je staklo sedmoslojno, ali nije reč o nekom posebnom zaštitnom staklu. Zapravo, nema nikakvog rejtinga o otpornosti na prašinu, vodu ili prskanje, odnosno na mehaničke udare. Srećom, za dodatni stepen zaštite je zadužena futrola koja se isporučuje u samom pakovanju.

   Valja se pripaziti jedne stavke – telefon je prilično klizav. Staklo visokog sjaja je prosto idealno za proklizavanje u rukama i preporučujemo da telefon čvrsto držite u ruci. Verujemo da bi to bilo još izraženije kod većeg modela Meizu 16th, sa sufiksom Plus, kome je dijagonala 6,5 umesto 6 inča. No, kombinacija telefona koji je velikih dimenzija, tanak je i klizav može da rezultuje nezgodom. Srećom, pomenuta futrola i tu pomaže.

   Iznad ekrana se nalaze prednja kamera i jedna lampica, koja u teoriji jeste notifikaciona, ali vrlo ja mali spektar operacija o kojima zapravo izdaje upozorenja. U suštini, ova lampica vas upozorava samo na bateriju. Meizu je zadržao 3,5-milimetarski konektor za slušalice, ali je odbacio slot za microSD memorijske kartice, pa tako skladišni prostor nije moguće proširiti. Dual SIM podrška je tu.

   Sve u svemu, telefon je prilično dobro osmišljen i izuzetno elegantan. Posebno nam se dopada bela varijanta, ali to ostavljamo vama na individualnu procenu. Ukazaćemo samo da su kod belog telefona okviri prednjeg dela i dalje beli, što nam se veoma dopada u vremenu gde se insistira da ti okviri budu crne boje. To i uzrokuje da su današnji telefoni svi nalik jedan na drugi, što zbog izreza, što zbog crnih okvira, barem kada ih gledate spreda. Meizu je uspeo da ostvari sopstveni dizajnerski pečat, u čemu ni mnogo veći nisu uspeli. Ili nisu želeli da uspeju. Videli smo da je telefon izvanredan po pitanju eksterijera. No, kakav je hardver ovog telefona? Može li tu da iznenadi, ili je ipak samo “spolja gladac”? Odlično pitanje, ali ne brinite. Meizu je itekako mislio na to i ispod haube ima lepo iznenađenje. Meizu je svoj telefon opremio vrhunskim hardverom.
   meizu16_cpuz_s.jpg
   Naime, Meizu 16th se bazira na Snapdragon 845 čipsetu. Istovetan hardver ima i Meizu 16thPlus, koji nije predmet današnjeg testa ali je po praktično svemu identičan većem bratu, sem 6-inčnog ekrana i manje baterije usled nešto manjih dimenzija telefona. Fantastičan čipset obezbeđuje visok nivo performansi. Namenjen je telefonima najviše kategorije, pa upravo usled toga Meizu 16th ostavlja sjajan utisak.
   [modul]specifikacija=9559[/modul]
   Snapdragon 845 stiže sa osam jezgara – četiri Kryo 385 Gold jezgra rade na do 2.8 GHz, dok četiri štedljiva Kryo 385 Silver jezgra rade na do 1.7 GHz. Svemu tome doprinosi i odlični Adreno 630 GPU, koji je sastavni deo čipseta. Pogađate, to znači da telefon radi munjevito brzo. Zahvaljujući (barem doskora) najmoćnijem čipsetu za višu klasu telefona, ne treba biti iznenađen fantastičnim rezultatima koje postiže.
   meizu16_geekbench_s.jpg
   Spomenuli smo da ne postoji microSD slot. Stoga treba voditi računa o tome da se skladišni prostor ne može nadograditi. To znači da telefon treba pažljivo birati u samom startu, a u teoriji postoje varijante sa 128 GB i 256 GB skladišnog prostora. Takođe, opcije po pitanju sistemske memorije su 6 GB i 8 GB. Sasvim sigurno ćete imati dobru i kvalitetnu podlogu performansama telefona. Na našem testu se našla 8 + 128 GB kombinacija.
   meizu16_3dmark_s.jpg
   Kao i uvek, rezultate sintetičkih testova možete videti na priloženim skrinšotovima. Geekbench i 3DMark definitivno potvrđuju da je Meizu 16th izuzetan telefon po praktično svim pitanjima, barem kada je reč o sirovim performansama. No, stižemo do veoma važnog pitanja: kakvo je iskustvo u svakodnevnom korišćenju kada je softver u pitanju?Telefon fabrički dolazi sa Android 8.1 Oreo operativnim sistemom u kombinaciji sa Meizu korisničkim interfejsom. Reč je o interfejsu koji nosi oznaku Flyme UI 7.1.1.0,  9.5 korisničkim interfejsom.Koliko je ovaj korisnički interfejs kvalitetno odrađen? Veoma problematično pitanje, budući da je ovo verovatno najkontroverzniji korisnički interfejs današnjih proizvođača.
   meizu16_softver1_s.jpg
   Što se tiče performansi, definitivno nećete imati problema. Zahvaljujući fantastičnom hardveru, telefon reaguje munjevito na svaku komandu. Snažan čipset u vidu Snapdragon 845 rešenja jednostavno guta sa lakoćom sve. Adreno 630 grafika sa lakoćom odrađuje animacije bilo kog tipa. Drugim rečima, u tom pogledu nema problema.
   Problem nalazimo, pre svega, u dizajnu. Sve je previše šareno, deluje da smo definitivno na Meizu telefonu proveli najviše vremena navikavajući se i tražeći opcije. Naravno, može biti i da je prosto Meizu telefon koji dugo nije bio na testu, mada smo relativno skoro testirali i OnePlus 6 sa njegovim Oxygen OS korisničkim interfejsom. Na njega smo se daleko manje navikavali. Ovde je sve dosta šarenije, svaka ikonica je modifikovana, tako da je to verovatno najveći problem kada je navika u pitanju.

   Postoji dosta stvari na koje se morate navikavati. Nema App drawera, tu su različite alatke koje su na raspolaganju, pa tako podrazumevano telefon stiže sa baterijskom lampom, lenjirom, ogledalom, lupom, kompasom, meračem jačine zvuka i tako dalje. Naravno sve to možete pronaći i u drugim telefonima ili prosto lako preuzeti sa interneta, ali je ovde sve to lepo objedinjeno u jednoj kategoriji – Toolbox.

   Ukoliko se dvoumite, Meizu ima sve Google aplikacije, kao i pristup Google servisima. Svojevremeno je oko toga izbio veliki problem, toliki da je Google zatražio da evropski distributeri prestanu sa isporukama Meizu telefona jer isti nije imao pravo da koristi Google ekosistem. Izgleda da je u međuvremenu taj problem prevaziđen, na zadovoljstvo firmi, ali i korisnika.

   No, ostavljajući sve to po strani, moramo se prisetiti da je Meizu svojevremeno bio poznat po fantastičnim rešenjima u domenu korisničkog interfejsa. Ti telefoni su imali jedno dugme, pa je kratak dodir bio Back, dug pritisak Home, a dupli pritisak multitasking komanda. Inicijalno, Meizu 16thdolazi sa standardnim Android tasterima. No, navigaciju je moguće drastično prilagoditi tako da komande rade upravo na opisani način – koji je u međuvremenu, pomalo paradoksalno, prihvaćen i od strane Android 9 Pie operativnog sistema. Meizu ovo naziva mBack navigacijom. Još jedna alternativa omogućava izdavanje komandi gestovima, kratkim i dugim svajpovima.

   Što se tiče sistema zaštite, govorili smo već o skeneru otiska prsta i o Face Unlock funkciji. Na izboru vam je širok spektar sistema za zaštitu, a zanimljivo je da je skener otiska prsta veoma sličan onome što smo videli kod Mate 20 Pro telefona. Ugrađen je u ekran, i dovoljno je da na unapred određenom mestu prislonite prst da biste dobili pristup telefonu.

   Gejming je nešto u čemu se ovaj telefon odlično snalazi. Za gejming je Meizu 16thveoma dobar i u tom pogledu nećete imati nikakvih problema, jer hardver prosto melje sve pred sobom. No, zabeležili smo i jednu čudnu stvar koju ostavismo za kraj ovog poglavlja – ukoliko telefon intenzivnije opteretite nečim, njegova baterija će padati i kada je priključen na PC računar. Izgleda da tek na punjaču baterija bezuslovno biva punjena. Naravno, moguće je da je sve do test-primerka…
    Ekran
   Imamo veoma lepe vesti – Meizu se opredelio za Super AMOLED ekran. Reč je o ekranu dijagonale 6 inča, koji nema naročito veliku rezoluciju – 2160 x 1080 piksela, odnosno klasičnih 18:9 kada je odnos stranica u pitanju. Takođe treba računati i na to da je broj piksela koje treba pokretati manji nego kod većine telefona sa Snapdragon 845 čipsetom, ali to ne smeta da uređaj isporuči više nego pristojnu gustinu prikaza od 402 ppi.
    
   Ekran ima odličan prikaz, kao što se i može očekivati od jednog Super AMOLED rešenja. Osvetljenost je veoma dobra, boje živahne, dubina crne boje sjajna. Jednostavno, reč je o odličnom ekranu. Meizu insistira da je stepen pokrivenosti prednjeg dela ekranom preko 91%, tako da i sa te strane jeste teško uputiti išta drugo osim reči hvale, naročito znamo li da nema izreza.
   meizu16_ekran_s.jpg
   Opcije prilagođavanja i podešavanja su brojne. Imamo profile, podešavanja topline boja, pregršt opcija za zaštitu vida i tako dalje. Na raspolaganju je čak i Alwaysd On opcija prikaza osnovnih informacija na ekranu kada je on ugašen, što je lako ostvarivo na AMOLED displejima. Podrazumevano, ova opcija je ugašena, ali je možete u bilo kom trenutku aktivirati iz opcija.
   meizu16_igra_s.jpg
   Zvuk
   Meizu 16th koristi stereo sistem, kombinujući zvučnik slušalice pri vrhu i još jedan zvučnik smešten sa donje strane telefona. Jedna stvar je izuzetno karakteristična – zvučnici su neverovatno glasni! Ne bismo rekli da je zvuk najčistiji, i primetna je određena doza distorzije, ali se glasnoći zaista nema šta zameriti – po tom pitanju, telefon je sjajan.
   meizu16_audio_s.jpg
   Odlična stvar jeste i što je zadržan 3,5-mm konektor za slušalice, pa će korisnici biti u prilici da iskoriste kvalitetne bubice i slušalice. Ipak, nema nikakvih posebnih opcija podešavanja, nema deklaracije o nekim naročitim podržanim audio tehnologijama, a nema ni FM radija na spisku podržanih mogućnosti. Ovo je jednostavan, funkcionalan sistem koji donosi korisniku sve što mu je najvažnije.
    
   Baterija
   Baterija ima kapacitet od 3010 mAh, što je ne baš naročit kapacitet za današnje pojmove. Iako u teoriji postoji mogućnost da nas telefon prijatno obraduje odličnim iskorišćenjem raspoloživih kapaciteta, u praksi Meizu 16th ima ispodprosečnu autonomiju za jedan flagship telefon, posmatrano današnjim merilima. Daleko od toga da je slab – biće u stanju da reprodukuje desetočasovni YouTube vide pre nego što mu iscuri baterija, i isporučiće jedan dan zahtevnije upotrebe. Nažalost, ne i više od toga.
   meizu16_baterija_s.jpg
   No, ako ništa drugo, tu je brzi punjač. Reč je o 24 W punjaču koji je koristi Meizu-ovu mCharge 4.0 tehnologiju. Moglo bi se preporučiti korisnicima koji su zahtevniji po pitanju baterije da se opredele za Plus model, jer on dolazi sa istim hardverom, ali i većom baterijom, kapaciteta 3570 mAh. Pretpostavljamo da je negde ipak morala da se “plati” izuzetno mala debljina telefona, odnosno insistiranje na odličnom dizajnu.
    Kamera na ovom telefonu je relativno dobra kada su specifikacije u pitanju. Međutim, kako stvario funkcionišu u praksi? Jedno je sigurno, sa oštrom konkurencijom kakva vlada u ovom segmentu, praktično da više nije dovoljno imati “solidnnu” kameru. Svi žele što bolje snimke, što jednostavnije funkcionisanje, što elegantniji i brži rad sa što manje potrebe za intervencijom samog korisnika. Stoga, kako se pokazuje kamera Meizu telefona?
   meizu16_kamera_s.jpg
   Softver bismo okarakterisali korektnim. Standardan raspored, sa dovoljno opcija, Pro modom za one koji žele da izvuku nešto više, i tako dalje. Brzo ćete se navići, posebno jer je navigacija veoma, veoma jednostavna i oslonjena na iste principe koji se koriste kod kamera softvera svih većih proizvođača – naravno, uz jedinstveni dizajnerski pristup tipičan za Meizu. Na glavnom ekranu su najneophodnije opcije, ali nažalost softver ne pamti njihovo stanje, pa tako ako blic prebacite na automatski mod telefon to setovanje „zaboravlja“ tokom neke naredne upotrebe.   Stoga, kakve su kamere? Pozadi se koristi kombinacija 12 + 20 MP, gde glavni senzor od 12 megapiksela ima veličinu piksela od 1,55 mikrometara, otvor blende od f/1.8, stabilizaciju, dual pixel PDAF i laserski autofokus. Impresivno. Pomoćni senzor od 20 MP je telefoto tipa, i omogućava snimanje u 2X i 3X zumu, što mnogim korisnicima može biti korisno. Otvor blende je f/2.6, a veličina piksela tačno 1 mikrometar.   Evo i nekoliko primera kako radi zum.


   No, kako stvari funkcionišu u praksi? Najlakši odgovor bi nam bio da, dokle god je osvetljenje kvalitetno, i vaše fotografije će biti veoma dobre i karakterisaće ih visok nivo detalja. Boje su vrlo prirodne, i ne deluju zasićeno, što vremenom sve više cenimo kod kamera telefona, mada ne možemo reći da su boje najpreciznije. Nivo detalja je prilično dobar, a šuma ima malo. Dinamički opseg je ponovo sasvim zadovoljavajući. Ovo je, barem za sada, kamera kakvu viđamo na telefonima više klase.
   foto_meizu16_30_s.jpg


   Nažalost, stvari rapidno opadaju kada uslovi snimanja nisu najbolji. Nivo detalja rapidno opada, povećava se nivo šuma. Tada dolaze do izražaja i neke stvari koje nismo očekivali.


   Na primer, telefon se odlikuje bombastično nazvanim Six-LED dual-tone blicem. U praksi, taj blic je baš i nije pokazao preterano dobrim u praksi. Umesto da pomogne kod noćnih snimaka, bukvalno uništava fotografiju. Naš savet jeste da izbegavate paljenje blica, jer ćete bolje rezultate postizati – bez njega. Možda će Meizu izbaciti neki apdejt za rešavanje tog problema u međuvremenu, ali do tada stvari tako stoje. Uostalom, pogledajte primere.


   Stižemo do prednje kamere. Reč je o Sony senzoru od 20 megapiksela, sa otvorom blende od f/2.0. U praktično svakom pogledu ponavlja se priča zadnje kamere. Zapravo, prednja kamera uopšte nema blic, što je verovatno danak koji je morao biti plaćen dizajnu telefona i veoma tankim ivicama. Nažalost, to znači da Meizu 16th definitivno nije naročito pogodan za noćne izlaske. Za dnevne akcije, on je sasvim pristojan i kamera će pružiti sasvim kvalitetne selfije sa dosta detalja.
   selif_meizu16_1_s.jpg


   Ponudiće vam i nekoliko stepena agresivnosti filtriranja, odnosno ulepšavanja lica. Nažalost, popularno zamućivanje radi veoma loše. Zapravo, kompletno se radi softverskim putem, i to tako što odaberete krug koji će ostati fokusiran, dok se sve ostalo zamuti. To se tako definitivno ne radi jer je vidljivo neprirodno, a efekat možete videti u praksi.

   Meizu 16th nam se veoma, veoma dopada. Nemojte misliti da naša navođenja njegovih mana, kojih svakako ima, znače da očajnički pokušavamo da nađemo nešto protiv njega. Ne, samo želimo da vas upozorimo na šta sve morate biti spremni, od stavki poput izostanka otpornosti na vlagu, prašinu, mehanička oštećenja, preko nešto slabijeg noćnog snimanja i izostanka NFC-a, do povremenih bagova.
    
   Zbog čega nam se dopada? Tri su jednostavna razloga. Stiže sa odličnim hardverom, što je kod nas uvek plus. Veoma nam se dopada iskustvo korišćenja sistema (ne treba brkati sa dizajnom softverskog okruženja) jednim tasterom, u starom dobrom Meizu stilu. Jeste da će uskoro svi telefoni dobiti nešto slično, ali Meizu je sa tim bio prvi još pre 5-6 godina. Najzad, dizajn telefona je odličan, i premda je zbog toga nešto moralo da plati (baterija, blic prednje kamere…), definitivno impresionira u današnje vreme kada telefoni liče jedan na drugi kao jaje jajetu.meizu16_10_s.jpg
   Kada na sve to dodamo očekivano povoljnu cenu za jedan ovakav telefon, dobijamo celinu koja je veoma primamljiva. Uostalom, Meizu 16th bismo opisali kao telefon sa karakterom, osobenjaka koji možda nije univerzalno voljen, ali je itekako u stanju da izgradi oko sebe poštovanje, pa i pristalice. Ne sumnjamo da će se naći puno poklonika, naročito na domaćem tržištu koje definitivno ceni ovakve rivale iz senke. 
    
   Prednosti:
   – Jedinstveni dizajn – Odličan ekran – Hardverske mogućnosti i performanse – Povoljna cena – Odnos uloženog i dobijenog
   Nedostaci:
   – FlymeUI se neće svakome dopasti – Neveliko trajanje baterije
   Uređaj na test ustupio WinWin: cena 54.990 dinara za 4/64GB, 64.990 dinara za 8/128GB verziju

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan