Motorola G200 test - najbrži telefon, a nije skup

Motorola G200 test - najbrži telefon, a nije skup

Staviti najjači procesor (Snapdragon 888+) u telefon od 410e zvuči zaista neverovatno, a Motorola G200 modelom upravo to nudi. A šta je sa ostatkom sistema?

  Sadržaj
   Motorola G200 test – najbrži telefon, a nije skup

   Pozitivne ocene

   • Najbrži procesor na svetu u telefonu od tek nešto više od 400e
   • Sve sitne nedostatke (koji ima) nadoknađuju spektakularno brz procesor i – cena

   Negativne ocene

   • IPS ekranima je mesto u telefonima niže klase
   • Veliki gabariti telefona
   • Nema stereo zvučnika

   Motorola je u G200 model smestila najbrži procesor na svetu, Snapdragon 888+ koji do ovog momenta nije viđen u niti jednom telefonu. Sve to ne bi bilo čudno da se ne radi o telefonu tek malo skupljem od 400 evra. Naravno, po ovakvoj ceni, ostatak sistema nije ispratio mogućnosti i kvalitet implementiranog procesora

   Ako je neko ispunio želju korisnika da za mali novac ove godine dobije telefone sa vrhunskim procesorima, onda je to svakako Motorola. G100 je u drugom tromesečju doneo fantastični Snapdragon 870 za 370e, zatim se pojavio Edge 20 Pro po neverovatnoj ceni od pet stotina evra donevši ono što je najviše zamerano Motorola G100 modelu – OLED ekran ali i telefoto kameru. Šlag na tortu ovogodišnjeg nastupa kompanije svakako je Motorola G200.

   A korisnici kao i uvek, voleli bi i sve ostalo što krasi najbolje telefone, što je svakako nemoguće. Jer kada vratimo film još od početka godine i sagledamo šta smo dobili a nismo se nadali, i to u cenovnim razredima gde se to graničilo sa neverovatnim, onda moramo da budemo izuzetno zadovoljni sa onim što smo dobili u 2021.

   Vrhunske performanse

   Dakle, Snapdragon 888 u telefonu srednje klase. Ali ne običan 888, već Snapdragon 888+ pa Motorola G200 još koji dan može da se pohvali najbržim procesorom 2021. godine, da se ogradimo odmah – u Android svetu. Da, čuli smo za Bionic A15…

   Zbog nekih neželjenih nuspojava u vidu preteranog zagrevanja 888 nije baš bio poželjan kao neki drugi najjači procesori proteklih godina kada je to bila stvar prestiža. Ove nije, pa su se korisnici zadovoljavali i Snapdragonom 870 – jer kome treba furuna?

   Neki se nisu izborili sa time… recimo Mi11 i Mi11 Ultra su telefoni koji su se, a to smo u recenzijama i demonstrirali, baš grejali. A onda je recimo došao Realme GT koji je bio izvanredan u pogledu rešenja termičke disipacije. Sada je došla na red Motorola G200 i sigurno je da ćete se upitati, naročito ako volite gejming na telefonu, šta će mi vreo telefon?
    
   E pa Motorola je uradila vrlo dobar posao, mnogo bliže Realme GT-ju nego Mi11 modelima: naš neki uobičajeni scenario dugotrajnog Asphalt 9 gejminga Moto G200 prošao je sa odličnim impresijama – telefon je topao baš na mestu gde se nalazi procesor, a to je pozicija negde u visini kamera bloka. Ali je to zaista u granicama normale… ja smo se te igre zaista naigrali u prethodnih par godina, i znamo kako se telefoni ponašaju u tom scenariju.

   Verujte, mnoge smo telefone ostavljali, prekidali igranje jer je bilo neprijatno nastavljati, ovde to apsolutno nije slučaj. Najveća dilema korisnika, položena sa vrlo dobrom, pa možda i odličnom ocenom. A ne zaboravimo da glavno X1 jezgro ovog procesora radi na još višem radnom taktu nego standardni 888.
    
   I dodajmo tome elementarnih za ovaj procesor, ali realno u praksi i sasvim dovoljnih 8GB RAM-a: telefon sve pred sobom melje, sa lakoćom. A ono što je ograničavajući faktor ovog telefona jeste nemogućnost proširenja skladišnog prostora, to jeste problem.

   Motorola G200 se prodaje samo i isključivo u varijanti 8/128 i ne podržava memorijske kartice, tako je kako je. Ukoliko volite da fotografišete ili snimate puno video zapisa, cloud ili backup podataka češći od uobičajenog vas čeka pa vas čeka. Ono što je dobro, a tako mora kada je 888 u pitanju, skladišna memorija je UFS 3.1 tipa, dakle ona trenutno najbrža.

   IPS ekran ne vole (baš) svi

   Stvar broj dva: IPS ekran. Nema šta, razmazili smo se, svi volimo OLED, AMOLED, SAMOLED ili kako već hoćete ekrane. Dobro, ne svi, ali 98 posto korisnika bira OLED ekran pre IPS-a.

   Motorola G200 dolazi sa IPS ekranom . i to veoma dobrim i veoma dobro osvetljenim IPS ekranom. Ali voleli bismo kada bi imao egzaktan podatak kolika je ta fabrički deklarisana vrednost osvetljenja i deluje ponekad kao da Motorola namerno zaboravi da objavi sve detalje – a čini nam se da ovde nisu imali baš nešto da prikrivaju, jer u pitanju je kao što rekosmo dobar IPS sa osvežavanjem 144Hz i HDR10 podrškom.

   U stvari, veći problem ovog telefona jeste dijagonala ekrana jer je baš veliki telefon u pitanju i izvestan deo publike to jednostavno ne želi. Jer G200 sa svojim 6.8 inčnim ekranom je za 3mm duži čak i od S21 Ultra telefona. Ali je lakši zbog upotrebe polikarbonata na poleđini telefona, okvir je takođe od plastike, pa 202 grama za ovoliki telefon na kraju krajeva i ne deluje toliko strašno. Obzirom još i na bateriju od 5000 mAh, teško da bi moglo manje.

   Motorola G200 – dizajn

   Što se dizajna tiče, od prvog momenta kada smo ga videli i pomislili – evo ga još jedan model na Motorola kalup, moramo priznati da se taj utisak nekako popravljao tokom testiranja.

   Dve izbočine koje simuliraju kamera blok koji to u stvari nije već su sočiva kamera poređana u nizu jedan ispod drugog zaista su izvedena na vrlo inteligentan način da telefonu ovog cenovnog razreda, ponude svojstvo da bude drugačiji od drugih.

   Nismo baš obično blagonakloni prema dizajnu Motorola telefona, često nam izgledaju generički, ali ovde je jedan mali detalj znatno doprineo da ovaj model dobije u tom smislu sasvim solidnu ocenu. Pohvalili bismo i ravne gornje i donje ivice telefona, detaljčić koji je uvek lepo videti jer daje neku lepu notu elegancije.
    
   Okviri oko ravnog ekrana su jasno vidljivi, da, voleo bi smo da su manji ali tu se recimo vidi taj generički dizajn G serije, to je nešto na šta smo navikli i bilo bi lepo da se u modelima za 2022 godinu učini nešto i na tom planu. I da, da se ako bi moglo uvek obelodane neki detalji o vrsti zaštitnog stakla na telefonu: u ovom slučaju u pitanju je Gorilla Glass 3 ali to saznamo tek kada kontaktiramo lokalnu kancelariju da bismo dobili i te podatke.
    
   Ono što ovom uređaju nedostaje je svakako drugi zvučnik i neverovatno je da niti jedan Motorola telefon koji smo ove godine videli od Motorole nema stereo zvučnike! Ne znamo koliko to košta u proizvodnji, dolar, dva, tri i po… ali publika želi da ima, makar i ne koristila. Bilo bi lepo da joj se udovolji, da makar ne pominjemo taj detalj više u ovim testovima… a jedan, kažu – k’o nijedan.

   Dobro, nije baš tako, ali kakvu impresiju preneti o prostornosti i kvalitetu zvuka telefona sa jednim zvučnikom. Ako pitate da li je glasan, onako… pa nam onda Dolby Atmos podešavanja softvera u zavisnosti od vrste sadržaja koji želimo da čujemo sa zvučnika zaista deluju suvišno.

   Ima šta nedostaje ali ima i viška… to je svakako Google asistent taster na levoj strani telefona: usamljen i suvišan. Ono što je dobro što nije kao kod G60 na desnoj strani iznad tastera za jačinu zvuka pa umesto da pojačamo ton iskoči asistent koji je dosadan. Ali dobro, to je verovatno cena bliske saradnje Google-a i Motorole.

   Dakle, jedan zvučnik ali su mikrofona dva, po jedan gore i dole, zatreba kada snimate video. Fioka za SIM kartice je dole uz Type C konektor i rešetku zvučnika, a desno power taster sa čitačem otiska prsta i klackalica zvuka.
    
   Što se konekcija tiče, uobičajeni set konektivnosti, nema radio jer nema ni 3.5mm priključka, ali ima USB 3.1 konekciju pa svoje podatke brzo možete prebaciti na računar. Eto šta znači dobra hardverska osnova a prisetimo se da neki telefoni sa istim ovim čipsetom nude samo USB 2.0.

   Baterija, punjenje

   Baterija G200 telefona je kada je Motorola ove klase u pitanju sada već uobičajenih 5000 mAh. Puni se od nula do 100 za koji minut preko sat vremena punjačem snage 33W.

   Naš standardni desetočasovni YouTube test G200 završio je sa 44 posto preostalog kapaciteta baterije ali moramo da naglasim da intenzitet osvetljenja pri postavljenih 50 procenata svetline nije na nivou na kome su neki drugi telefoni, naročito oni sa AMOLED ekranima. Za realno ugodno gledanje video sadržaja osvetljenje treba postaviti na nekih 65 procenata što bi opet dovelo do veće potrošnje baterije.

   Za neku relativno intenzivniju upotrebu ovog telefona, smatramo da je punjenje noću realnost. Neće vas izdati tokom dana ali ciklus punjenja je realan kada odložite telefon i krenete na spavanje.

   Motorola G200 – Kamere

   Po pitanju kamera, Motorola G200 dolazi sa praktično identičnim sistemom kao i kod Edge 20 Lite modela ove kompanije, ali to naravno ne znači da su i rezultati identični. Pomenuti model pokreće MediaTek Dimensity 720 dok ovde imamo Snapdragon 888+, a to sa sobom povlači i drugačije procesiranje slike, pa i neke nove mogućnosti.

   Glavni senzor je sada nam već dobro poznati Samsung ISOCELL HM2 sa 108MP, f/1.9 otvorom blende i autofokusom putem fazne detekcije, bez optičke stabilizacije. Pored njega tu je još i ultraširoki 8 MP f/2.2 senzor koji hvata vidno polje od 119˚ stepeni, kao i pomoćni senzor dubine od 2MP. 

   Fotografije koje danju pravi glavna kamera su vrlo slične onima koje smo viđali na Edge 20 seriji, sa prirodnim koloritom i prilično dobrim dinamičkim opsegom. I ovde je prisutan nešto mekši izgled, bez ikakvog dodatnog izoštravanja, što možda i nije tako loše – to uvek možete dodati i naknadno, kao uostalom i pojačati saturaciju boja, pa su fotografije ovog modela zahvalnije za obradu i filtere od onih sa već dosta sopstvenog karaktera u njima.

   I pored sličnosti, naš utisak je da su fotografije koje pravi G200 ipak nešto bolji nego na Edge 20 seriji, možda malo oštrije i malo konkretnije, mada pored uticaja čipseta to može biti i do ažuriranja i poboljšanja koje je Motorola napravila u međuvremenu. Bilo kako bilo, sa glavnom kamerom nije bilo loših fotografija bez obzira na uslove, uvek je prezentovala ono što se slika na pravi način, pa pohvala Motoroli za to, čak i ako kvalitet fotografija nije baš na flagship nivou.

   Ultraširoka kamera nudi vrlo sličan izgled koji se, osim po nižoj rezoluciji ne razlikuje previše od glavne, što je opet vrlo pohvalno i omogućuje vam da koristite obe bez oklevanja kada to situacija zahteva. Takođe, pored šireg kadra ona u ovom slučaju preuzima i ulogu macro kamere u kojoj ulozi se sasvim korektno snalazi.

   Kada padne mrak, na raspolaganju vam je Motorolin Night Vision mod koji na ovom modelu vrlo lepo radi i pravi jasne i lepo osvetljenje fotografije, sa pristojnim nivoom detalja. Ovo je čini se nešto gde G200 i pretpostavljamo Snapdragon 888+ pokazuju zube, pa noćni mod ostavlja dosta bolji utisak u odnosu na Edge 20 seriju. Tu i tamo ima malo šuma na nebu i najtamnijim delovima, ali ukupno noćno snimanje je vrlo dobro. 

   Isto važi i za video snimanje, koje je moguće u Full HD, 4K, ali i 8K rezoluciji zahvaljujući procesorskoj snazi. To recimo nigde nismo videli u specifikacijama telefona da je moguće – a eto, jeste. Isto kao što podaci na netu kažu da 4K može samo u 30 slika u sekundi, a iskustvo govori da može i u 60. 8K izgleda sasvim dobro, ali ne baš toliko bolje od 4K da opravda korišćenje, dok je Full HD primetno lošijeg kvaliteta, pa preporučujemo da se ipak držite 4K rezolucije koja na ovom modelu pruža više nego pristojne video snimke. Opet, zahvaljujući procesorskoj snazi, snimci su primetno glatkiji pri pomeranju kamere levo ili desno, nešto što muči ogroman broj telefona na tržištu, a pohvalna je i stabilizacija, elektronska, koja vrlo pristojno radi posao i čini da ukupan utisak o video snimanju bude vrlo vrlo dobar za srednju klasu. Video snimanje sasvim dobro radi i noću, razumljivo uz malo šuma, ali apsolutno upotrebljivo, pa je čak moguće napraviti i vrlo lepe snimke. 
    
   Za razliku od Edge 20 serije, prednja kamera na Motoroli G200 ima 16 umesto 32MP, sa vrlo sličnim otvorom blende od  f/2.2, ali i vrlo sličnim performansama bez obzira na broj megapiksela. Selfi fotografije nisu superoštre, ali sadrže korektan nivo detalja, u ovom slučaju uz minimalno dodatnog softverskog izoštravanja, dok su boja kože i kolorit slični onome što smo videli i od kamera na poleđini telefona. 

   Vredi pomenuti da Motorola kao i uvek nudi dosta foto i video modova snimanja, od korisnih do interesantnih, a između ostalog i portret mod koji korektno radi i na prednjoj i zadnjoj kameri i lepo odrađuje zamućenje pozadine, uz tek poneku sitnu grešku u prepoznavanju subjekta na ivicama odeće.   

   G200 je verovali ili ne, jedanaesti Motorola telefon ove godine koji predstavljamo na našem kanalu: samo Xiaomi i to zajedno sa Poco brendom ima više ovogodišnjih modela, pomalo neobično ali tako je – moramo priznati da smo ostali zatečeni kada sam prebrojavali ovogodišnje recenzije.

   Koristite li telefon kao desktop računar? Ready for…

   I tako smo bezbroj puta predstavljali softver na ovom telefonu i sve i da hoćemo, iskreno nemamo inspiraciju da ponavljamo unedogled sve što je toliko puta izrečeno o skoro pa stock Androidu koji odlikuje sve Motorola telefone pa naravno i G200.

   I ovaj model stiže sa Androidom 11 i apsolutno nikakvih razlika u odnosu na prethodno predstavljane modele nema. Jedino da napišemo neki templejt tekst koji ćemo iznova i iznova ponavljati – a to baš i nema nekog smisla.

   Ono što bi prokomentarisali ovog puta zajedno sa vama jeste Ready for funkcionalnost telefona. Redovna publika zna, Samsung recimo tako nešto ima već godinama ali samo na najjačim svojim modelima, a radi se o povezivanju telefona i monitora ILI televizora, kablom ili bežično. Na taj način dobijate potpuno funkcionalan i dovoljno snažan Android računar sa kojim možete povezati tastaturu i miš i bukvalno obavljati sve svoje poslove nekog opšteg tipa.

   Koliko bi vas na svom telefonu, Motoroli ili bilo kom drugom, koristilo ili koristi ovakve mogućnosti? Pitamo se, jer neke funkcionalnosti i kultura upotrebe zavise od podneblja. Da povučemo paralelu sa tim dugmetom za Gugl asistenta koji niko kod nas ne koristi a u nekim drugim zemljama ga upotrebljavaju intenzivno. Baš nas zanima vaše mišljenje na ovu temu…

   Da sagledamo situaciju…

   I kako o G200 da sumiramo utiske…

   Šta zaključiti, koju poruku poslati? Samo je jedan telefon za sve ove godine od kako testiramo mobilne telefone  doneo ovakve mogućnosti po ovakvoj ceni: i da nešto ne bismo pomešali, odgledali smo početak naše Pocophone F1 recenzije od 15 septembra 2018. godine kako bi smo se podsetili cene  – taj telefon je u legalnoj prodaji koja je tada bila u samom začetku ovde kod nas, koštao koliko?

   Isto koliko i Moto G200 danas – 49990 dinara. Jeste, bilo je i jeftinije tamo negde, ali u prodavnicama je taj telefon koštao upravo koliko danas košta G200. 845 tada, tripl ejt sada. Ali ne bismo ih poredili, jer Poco F1 ni izbliza nije imao ovako snažnu konkurenciju kakva je danas. 

   I Motorola je zgrabila svoju šansu da u smiraj 2021. godine izađe na tržište sa jednim ovakvim telefonom i on bez ikakve dileme predstavlja sjajnu vrednost za uloženi novac: da je kojim slučajem ovaj telefon izašao pre mesec i po dana, vrlo ozbiljno bi istakao kandidaturu za jednu od najboljih kupovina na nivou cele 2021. godine. Ovako, ostaje da zaključimo da je u ovom momentu to veoma dobra kupovina jer nemojmo gajiti iluzije da ćemo sa pojavom novih modela telefona početkom naredne godine dobiti za ovakav novac telefon ove brzine. Naravno, ukoliko uspete da dođete do svog primerka G200 telefona jer su količine koje stižu manje od potražnje.

   Jer, prvi sledeći telefon u ponudi na tržištu sa ovom procesorom košta 20 hiljada dinara više – i to nije malo. Jeste, ima AMOLED, tačno… ali ima i slabije kamere. Neko će reći, da, ali ima sjajnih telefona sa 870 čipsetom – i to je tačno, nećete biti na nekoj šteti što se brzine tiče. Ali tako možemo unedogled, ima i ovo i ono, ponuda nikada nije bila tako raznolika.

   Da budemo jasni, G200 nije savršen telefon i to je jasno, ali ima i skupljih koji boluju od nekih drugih slabosti. I ponavljamo, zbog svojih gabarita nije za svakoga ali i dalje ima vrlo veliki broj onih kojima će po svojim karakteristikama i naročito cenom biti – taman! 

   Sa modelom G200 Motorola je jednostavno zaokružila godinu punu iznenađenja i na tome treba odati priznanje: ostvarilo se ono čemu se težilo, da se o Motoroli opet govori. I da se razumemo, nijedan Motorola telefon ove godine nije bio dominantan niti najbolji u klasi, ali u svakom cenovnom segmentu do 500e Motorola danas ima svog aduta sa više ili manje argumenata, dišu konkurenciji za vratom i nenametljivo se nude kupcu.

   U odnosu na situacije iz prethodnih godina, napredak je evidentan i eto tako dolazimo u situaciju da će prvi telefon sa najnovijim Snapdragon procesorom nove generacije predstaviti ko – Motorola? Neka i to bude jedan detalj koji može da kaže nešto u prilog celoj ovoj priči – a koliko daleko taj napredak može da ide, e to ostaje da vidimo…

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan