Motorola G6 Play (Video)

Motorola G6 Play (Video)

Koliko može najpristupačniji predstavnik Motorola G6 familije? Model sufiksa Play stiže sa puno aduta, bez obzira na naizgled nižu kategoriju u koju bi trebalo da bude pozicioniran. U njemu ima nečega što nas prosto tera da na poseban način gledamo na čitav koncept G6 serije, ali i što nam uliva poverenje da Motorola zna šta radi. Na šta mislimo i o čemu se zapravo radi? Pogledajte u našem prikazu Moto G6 Play telefona!

  Sadržaj

   Nova serija telefona srednje klase kompanije Motorola, Moto G6, G6 Play i G6 Plus – stigla je na domaće tržište. Neke karakteristike dele, uostalom zbog toga su i pripadnici jedne porodice zajedničke oznake. Među ovim telefonima, G6 Play zauzima veoma interesantnu poziciju, budući da se radi o najpristupačnijem uređaju. Stoga je neminovno da ga detaljno prostudiramo i razmotrimo da li zaista donosi toliki pomak koliki proizvođač najavljuje.

   Iskreni da budemo, već u startu ćemo reći da nam je glavni utisak sa testa “ako su jeftini telefoni ovakvi, dostigli smo veoma, veoma lep standard”. Zašto to kažemo? Uređaj zaista ima čime da se pohvali. Osmojezgarni procesor, veoma solidna izrada koja uključuje i zaštitno staklo napred, više nego pristojna kamera, plus ogromna baterija, sve to po veoma primamljivoj ceni koja bi trebala da se kreće oko 22 hiljade dinara. Na papiru zaista zvuči impozantno.

   Dizajn
   Ukoliko se traži “caka”, sigurno je da se neće pronaći u domenu dizajna i izrade telefona. Naime, Motorola je definitivno pogodila sa dizajnom nove G6 serije, u koju spada i G6 Play kao najpristupačniji model. Sasvim je sigurno da ćete lako prepoznati ovaj telefon kao člana Motorola porodice zahvaljujući lučnim linijama na gornjoj i donjoj ivici telefona, kao i zaobljenim ćoškovima koji su postali svojevrsni etalon prepoznavanja uređaja ove kompanije.

   Kao i drugi modeli ove serije, i G6 Play je prešao na 18:9 ekran i na taj način se odmakao od dosadašnje postavke sa 16:9 ekranima na kojima je Motorola insistirala. Veoma pogodne dimenzije telefona dijagonale od 5.7 inča znače da ga je veoma lako držati jednom rukom, tako da korisnici u tom pogledu neće imati problema.

   Što se kvaliteta izrade tiče, on je na veoma visokom nivou, svakako za ovu klasu. Ne zatičemo nikakve krckave delove, slabo ukopčane spojeve i slično. Koristi se kombinacija plastike i stakla, gde prednji deo prekriva Gorilla Glass staklo (čije prisustvo uvek posebno pozdravljamo na pristupačnim telefonima), dok su leđa izrađena od plastike. Jednostavno, nema se šta zameriti, osim što bismo eventualno primetili da je nanos preko plastike pozadi dosta klizav.

   Definitivno je glavni utisak da su postignute uštede u odnosu na G6 i G6 Play upravo u onim domenima koje korisnici budžetnih telefona smatraju manje važnim. Nije toliko bitno da li će se pozadi koristiti staklo (zapravo, mnogim korisnicima je to plus) koliko da generalna linija telefona bude u skladu sa snažnijim predstavnicima familije, i u tome se uspelo. Pozadi nemate dualnu kameru, ali sigurno vam te dodatne opcije neće biti posebno važne. Takođe, skener otiska prstiju je smešten pozadi, umesto ispod ekrana, a to znači da nećete imati mogućnost da vršite navigaciju putem njega, kao na skupljim Motorola telefonima, ali da li vam je to zaista važno? Nagađamo da nije.

   Na zadnjem delu zatičemo blagu izbočinu kamere, koja nije tako izražena kao kod ostalih predstavnika linije. Bilo koja futrola za nošenje će to sasvim nivelisati, a i eliminisati važnost materijala na zadnjoj strani. Odmah ispod kamere se nalazi skener otiska prstiju sa utisnutim logom kompanije Motorola u obliku slova “M”, što u principu nismo često viđali ni kod drugih proizvođača.

   Na donjoj ivici se nalazi samo USB port koji je standardnog micro USB tipa. Gornja ivica sadrži 3,5-milimetarski priključak za slušalice, a na desnoj strani su komandni tasteri. Taster za paljenje ekrana je blago nazubljen – interesantno, dosta blaže nego kod drugih G6 telefona. Slotovi su smešteni na levom boku, i moramo reći da Moto G6 Play podržava Dual SIM. Dodatna lepa vest je u tome što ovo nije hibridni SIM slot, tako da ne morate da birate između microSD kartice i druge SIM kartice, već ih možete skupa koristiti.Budući da je reč o telefonu niže klase, ne čudi što se Motorola odlučila za ne tako raskošan hardver.  Opet, skloni smo da kažemo da je hardver sasvim primeren cenovnom razredu. Naime, telefon dolazi sa osmojezgarnim Snapdragon 430 čipsetom. Nije reč o naročito snažnom čipu, budući da njegova jezgra rade na do 1.4 GHz,  ali možete se pouzdati da će sve raditi prilično korektno, posebno zbog toga što telefon stiže sa praktično čistim Android 8.0 Oreo operativnim sistemom. 
   [modul]specifikacija=9413[/modul]
   Slično kao i u drugim situacijama, upozoravamo da od čipseta čija jezgra rade na do 1.4 GHz ne treba očekivati čuda. Jednostavno, osnovne funkcije će raditi fino, čak i pokoja igra zahvaljujući Adreno 505 grafici, koja je u stanju da isporuči solidne performanse u nezahtevnim naslovima. Sveukupno smo bili veoma zadovoljni kulturom rada.
    g6play_cpuz_s.jpg
   Motorola Moto G6 Play stiže sa 3 GB sistemske memorije, što je za jedan telefon ove kategorije više nego dovoljno, tim pre što je sistem, kao što smo već spomenuli, prilično neopterećen. Što se tiče skladišnog prostora, na raspolaganju je 32 GB. Ukoliko je korisniku ovo nedovoljno, uvek može proširiti memoriju brzo i lako putem microSD kartice maksimalnog kapaciteta do 256 GB. Lepa vest je i to što ovaj Dual SIM telefon u Motorola izvedbi ne koristi hibridni slot, pa je tako moguće istovremeno koristiti i dve SIM kartice i memorijsku karticu bez potrebe za kompromisima.
    g6play_antutu_s.jpg
   Na priloženim fotografijama možete videti sintetičke rezultate koje ovaj uređaj ostvaruje u praksi. Pristojne performanse telefona u svakodnevnim, nezahtevnim situacijama mogu tu i tamo ustuknuti u situacijama kada se telefon prilično optereti, ali realno posmatrano, ovaj telefon i jeste namenjen nezahtevnim korisnicima. Stoga su njegove hardverske mogućnosti i opcije sasvim primerene.
   g6play_geekbench_s.jpgMotorola svoje telefone oprema stok varijantom Androida i to je velika prednost kompanije, a istovremeno i velika vrednost za sve koji žele čisto Android iskustvo. G6 Play ne odstupa od te formule, i uvereni smo da će brojni korisnici to iskreno pozdraviti. Uz sve to, stiže sa Android 8.0 softverskom platformom, koja je prilično sveža i čime se malo koji konkurent u ovoj cenovnoj kategoriji može pohvaliti.

   Sve u svemu, korisnici G6 Play telefona će dobiti najbolje što trenutno može da se dobije iz Android sveta. Istovremeno, time se postiže da telefon bude dosta rasterećen i stoga i ne čudi što je subjektivan utisak u korišćenju da je uređaj pozicioniran u koju klasu iznad. Operacije su prilično tečne, sve dok se telefon ne optereti intenzivno sa više strana, recimo da se apdejtuje tokom browsinga uz obavljanje neke operacije u pozadini.

   Korisnici G6 Play uređaja neće ostati uskraćeni ni za Motoroline jedinstvene mogućnosti. Makar ne za sve, pošto jednu stavku ne mogu nikako dobiti usled hardverskog ograničenja. Zbog pozicije skenera otiska prstiju, koji se nalazi na poleđini umesto ispod ekrana kao što je to slučaj sa G6 i G6 Plus telefonima, nema mogućnosti da se ovaj skener koristi za navigaciju. Oni koji su se malo igrali sa ovom opcijom veoma dobro znaju koliko je zgodna i koliko je lako navići se da se vrši navigacija na ovaj način. No, dobro, šta je tu je. Šta sa druge strane imamo?

   Prisutni su Motorola gestovi, pod oznakom Moto Actions. Postoji mnogo načina na koje ih možete iskoristiti. Na primer, upotrebom određenih pokreta možete da aktivirate kameru, prebacujete se između prednje i zadnje kamere, okrenete telefon da odbijete poziv ili ga podignete sa stola da bi se utišalo zvono, snimite skrinšot na brz način pritiskom tri prsta i tako dalje.

   Istina je da smo ove opcije već u mnogo navrata viđali na Motorola telefonima, ali je zaista lepo videti ih i na telefonu koji košta dvestotinak evra, te znati da korisnici nisu ostali uskraćeni za te opcije, bez obzira što su kupili pristupačniji telefon. Takođe moramo istaći da Motorola ne prinuđava korisnike da koriste ove opcije. Iako su neke podrazumevano uključene, a druge isključene, sve ih možete (de)aktivirati po želji iz priložene kontrolne aplikacije koja je jedna od retkih modifikacija izvornog Androida.

   Ukupno gledano, performasama i softverskim mogućnostima telefona smo prilično zadovoljni. I dalje, baš kao i prilikom letimičnog pregleda hardvera, nosimo utisak “Sve ovo za tako malo para?” Imajući u vidu da smo do sada prošli kroz dizajn i izradu, hardver i softver, to zaista govori puno o odličnom poslu koji je kompanija obavila. Hoće li nam i utisci u korišćenju biti na istom nivou?
   g6play_softver4_s.jpgEkran
   Moto G6 Play dolazi sa IPS ekranom veoma dobre osvetljenosti. Ima odlične uglove gledanja, veoma dobar prikaz u odnosu ne cenovnu klasu sa prilično jarkim bojama, premda – utisak nam je – ne tako dobrim kao kod većih modela. No, svakako je reč o veoma solidnom ekranu, koji se može podičiti dijagonalom od 5.7 inča. Njegova rezolucija iznosi 1440 x 720 piksela (HD Ready+) i svakako na njen račun ide dosta pozitivnih utisaka u realnom korišćenju, budući da bi veća rezolucija značajnije opterećivala ekran, a da na ovoj dijagonali toj rezoluciji, posebno imajući u vidu cenovnu klasu – zaista ništa ne fali.

   Sa gustinom piksela od 282 piksela po inču, prikaz je prilično dobar. Odnos pokrivenosti prednje strane ekranom dostiže preko 75%, a ekran je prekriven Corning Gorilla Glass staklom, što je dodatna vrednost korisnicima u pristupačnoj kategoriji, koji mogu spavati mirnije znajući da je njihov telefon natprosečno otporan na mehanička oštećenja. Moramo reći i da je G6 Play, bez obzira na pristupačnu cenu, dobio i Motorolin sistem “fade” notifikacija, koje se manifestuju tako što se na koji sekund ekran upali i prikaže osnovne informacije poput vremena i pristiglih obaveštenja, kruga oko sata koji predstavlja status napunjenosti baterije i slično, tako da korisnik može da vidi da se nešto desilo i dobije sugestiju o važnoj informaciji. Sve više od toga bi drastičnije uticalo na bateriju, i ovo je sasvim dovoljno. To je opcija koju smatramo vrlo korisnom.
   g6play_ekran_s.jpg
   Sa druge strane, prisutne su softverske opcije za podešavanje displeja kao i kod skupljih članova porodice. Tako preko odgovarajućih opcija za ekran u softveru možete da birate režim prikaza, birati zasićenije boje i slično. Nema naročito detaljnih podešavanja, ali za ovu kategoriju podešavanja ima sasvim dovoljno da se promeni generalni prikaz uređaja. Dakle, i ovde dajemo veoma dobre ocene za mogućnosti prilagođavanja displeja.
   g6play_igra1_s.jpg
   Zvuk
   Motorola univerzalni zvučnik je po tradiciji zapravo zvučnik slušalice. Dakle, ništa od stereo zvuka, ali objektivno posmatrano, koji se to telefon u kategoriji od oko 200 evra može time podičiti? Sa druge strane, taj zvučnik kojim telefon raspolaže je prilično glasan, što pozdravljamo. Osim toga, telefon podržava Dolby Audio tehnologiju, i isporučuje se sa Dolby Audio aplikacijom, koja je još jedna od retkih modifikacija u odnosu na izvorni Android.

   Preko nje možete podešavati razne parametre zvuka, menjati ekvilajzere, birati nivo, intenzitet i karakteristike u zavisnosti od sadržaja na telefonu. Lepo je videti ove opcije jer korisnik može samo da dobije više preko njih. Prisutan je i 3,5-milimetarski konektor, kao i FM radio, za čije korišćenje morate u pomenuti konektor ubaciti slušalice, čija bananica tada deluje poput antene za prijem signala.
   Baterija
   Baterija je, neočekivano, ispala kontroverzna tema. U startu moramo da kažemo da je telefon koji smo testirali sempl, a ne prodajna verzija, koji je stigao sa jednim problemom kada se radi o bateriji, što je rezultovalo neočekivanim iskustvom. Sama baterija ima kapacitet od čak 4000 miliamperčasova, bez obzira što telefon deluje prilično kompaktno! Na papiru, to je sjajno. Međutim, sa čime smo se susreli u praksi?
    
   Naime, baterija je očito bagovala. Pre svega, bilo je nemoguće napuniti je preko USB-a, pošto se dešavalo da se stanje napunjenosti popne na 35%, pa spusti na 17%, pa podigne na 44%, pa padne na 14%, pa vrati na 30%…dok je telefon svo vreme bio priključen na USB port. Do 100% smo uspeli da stignemo tek povezivanjem na eksternu bateriju koja je podržavala brzo punjenje. Telefon inače koristi micro USB konektor.
   Još jedna stvar, koja se ponavljala kroz čitavu seriju, nam je sugerisala da postoje neki bagovi sa baterijom. Naime, u grafikonu baterije se nikako nije mogla registrovati potpuna napunjenost u prethodnom slučaju, već se telefon vodio da se poslednji put napunio do 100% pre 60 i više dana. Stoga ne možemo dati jasan grafikon koji bi vam ilustrovao rad baterije. No, možemo vam preneti iskustvo.
   g6play_baterija_s.jpg
   Naime, baterija je u stanju da izdrži oko 9 sati puštanja YouTube videa, što je manje nego recimo kod G6 Plus modela, koji dolazi sa primetno manjom baterijom od 3200 miliamperčasova. To nam je dodatna sugestija da nešto nije sasvim u redu sa baterijom ovog sempla, jer smo očekivali dosta više, i objektivno je trebalo da baterija postigne bolje rezultate. Nadamo se i očekujemo da će prodajna verzija biti lišena ovih bubica u pogledu baterije, naročito zbog toga što je ona, teorijski posmatrano, upravo jedan od najvećih aduta ovog telefona sa ogromnim kapacitetom od pomenutih 4000 mAh.Motorola u G6 Play telefonu koristi jednostavno i isprobano rešenje kada je kamera u pitanju. Nema nikakvih dualnih sistema, nema nekih naročitih novotarija, već je prisutan senzor od 13 megapiksela, kakav se može očekivati u ovom cenovnom rasponu. Senzor je smešten u modul koji je blago izbočen na zadnjem delu, ali ni prilično kao kod drugih članova G6 familije. U tom pogledu je Play telefon definitivno umereniji.
   g6play_kamera_s.jpg
   Kada je softver u pitanju, Motorola koristi standardnu aplikaciju koju smo već dobro upoznali. Posebno nam se dopada odlično osmišljeni layout zahvaljujući kome uvek imate bitne opcije nadohvat ruke, što mnogi proizvođači zaborave. Sa glavnog ekrana su dostupni HDR i blic, postoji opcija korišćenja profesionalnog režima sa individualnim podešavanjem raznih parametara, dok se sve operacije obavljaju lako i intuitivno. Ne bi trebalo smetnuti sa uma i nešto šta nam je u praksi itekako olakšavalo korišćenje, a to su već spominjane kontrole gestovima, poput aktiviranja kamere protresanjem, ili obrtanja u šaci kako bi se pristupilo zadnjoj ili prednjoj kameri. Sve to može itekako poslužiti u svakodnevnoj upotrebi kada treba brzo nešto snimiti ili lako preći na drugu kameru bez traženja ikonica.   Dakle, pozadi imamo senzor od 13 megapiksela. Veličina piksela iznosi svega 1.12 mikrometara, a odlikuje se nekim stavkama na kojima konkurenti iz cenovne klase od oko 200 evra mogu samo da pozavide. Dok je otvor blende od f/2.0 relativno uobičajen, baš kao i LED blic, to ne možemo reći za, recimo, Phase detection autofokus koji omogućava da se kamera munjevito fokusira na ono što korisnik želi. Uopšte, upotreba kamere je veoma brza, podjednako brza kao i sa najskupljim članom serije, Moto G6 Plus modelom, i u tom smislu moramo uputiti pohvale.   Šta imamo u praksi? Pre svega, moramo da spomenemo da fotografije obiluju umekšavanjima. U mnogim situacijama, softver se odlučuje na umekšavanje čitavih slika ili barem nekihj delova. Naravno, to ne znači da Motorola G6 Play nije u stanju da napravi veoma dobre fotografije, naprotiv. No, malo je nezgodno to što ne možete baš odmah i uvek da to prepoznate, posebno ne na ekranu uređaja, jer je ipak potrebno pregledati fotografije na većim ekranima – recimo, ekranima računara.   Još jedna stvar koja deluje pomalo preagresivno na G6 Play uređaju jeste HDR. Poprilično posvetljuje sve delove kadra, uključujući i one koji su već dobro osvetljeni. Na taj način se može stvoriti pomalo veštačka slika sa vrlo izraženim svetlim tonovima u odnosu na ono što ste snimali i što vam je bilo pred očima. Sa druge strane, ne bismo rekli da je ugrađena kamera nešto što ne priliči klasi. Naprotiv, itekako ćete biti u stanju da snimite sasvim pristojne fotografije. Dinamika je prilično dobra i možemo reći da je Motorola u generalnom smislu obavila sasvim dobar posao.   Ipak, pre nego što zaključimo ovaj deo priče, moramo da se osvrnemo i na još jednu manu, ne toliko ovog telefona, koliko Motorola telefona (ili bolje rečeno, njihovog softverskog algoritma) generalno. Pogađate, radi se o noćnom snimanju. Ono je prilično slabo i slike zaista imaju vrlo malo detalja i ogromnu količinu šuma. Uostalom, uverite se i sami.   Prednja kamera je sasvim pristojna, i ona je definitivno zajednička stavka za sve uređaje G6 familije. Radi se o senzoru od 8 megapiksela, sa otvorom blende od f/2.2, te podrškom za 1080p video snimanje i LED blic. Za ovu klasu, sasvim dovoljno, mada bismo voleli i u ovom slučaju da je noćno snimanje nešto kvalitetnije, ali šta je tu je. Ponudiće vam se povremeno čak i alternativna fotografija za koju softver procenjuje da je boljeg kvaliteta, osvetljenja i slično. Rezultati su sasvim korektni, posebno imajući u vidu kategoriju, odnosno cenovni razred.
   fotke_g6play_6_s.jpg

   Kamera nudi izbor: svetlija ili tamnija slika


   Da li kamera oduševljava? Ne. Da li podbacuje? Ponovo, odgovor je ne. Jednostavno, ona je nešto što manje-više očekujemo u ovom cenovnom razredu i ne bismo je ni hvalili ni kudili. Napraviće korektne snimke, u stanju je da snimi i 1080p video, ali ipak ni približno kao što je to u stanju recimo G6 Plus koji snima i 4K i 1080p u 60 fps i nudi stabilizaciju. Jednostavno, neki limiti se moraju imati na umu i mi služimo da ukažemo na njih prilikom kupovine.Moto G6 Play je veoma dobar i pristojan telefon. Reč je o telefonu veoma primerenom svojoj cenovnoj kategoriji kada su mogućnosti u pitanju. Da li je reč o najboljem telefonu u klasi koja bi trebalo da se kreće oko 200 evra? Možda, svakako se radi o jednom od boljih, što će ga automatski svrstati u najuži spisak telefona za koji su naši kupci zainteresovani. Šteta je samo što jedan od udarnih aduta razočarava u praksi.

   Mislimo na bateriju. Sa kapacitetom od 4000 mAh, delovalo je da će ovo biti fenomenalan telefon koji će prosto pokidati konkurenciju. U praksi, međutim, nije tako. Da li je razlog za to neki bag sa baterijom, ili pak ne naročita efikasnost 28-nanometarskog Snapdragon 430 čipa, tek definitivno smo sa baterijom dobijali rezultate ispod očekivanja, sa realno slabijim rezultatima u odnosu na druge članove Motorola Moto G6 familije koji stižu sa baterijama manjih kapaciteta, ali i novijim i efikasnijim čipovima. Jednostavno, G6 Play je trebalo da bude pri samom vrhu ili na vrhu po pitanju autonomije, ali je ispao prevashodno prosečan po tom pitanju.
   moto_g6play_5_s.jpg
   Ipak, postoji puno toga što će korisnika privući Moto G6 Play telefonu. Izrada je odlična za klasu, isto tako i dizajn, ekran je više nego pristojan, tu je čist Android, prisutne su Motoroline “zvrčke” kada je kontrola uređaja u pitanju…Zaista, reč je o izuzetno primamljivoj kupovini i veoma dobrom izboru. Definitivno nas i dalje, na samom kraju teksta, drži inicijalna misao: “Sve ovo za manje od 200-ak evra? Čemu kupovina raznih skupljih telefona?” Neka to bude i dobra preporuka za ovaj uređaj koji definitivno treba da se nađa na užem spisku svih koji pazare u ovoj klasi.
   Prednosti:
   – Puno mogućnosti za neveliku svotu novca – Dizajn – Čist Android 8.0 Oreo apdejtom – Korektne performanse u svakodnevnim operacijama – Mogućnosti Motorola dodataka (kontrola telefona, gestovi…)
   Nedostaci:
   – Noćno snimanje – Baterija podbacuje u odnosu na teoretske mogućnosti, i nije udarna stavka onako kako se očekivalo
   Cena: oko 22 hiljade dinara
   Uređaj na test ustupila Motorola.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi